Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мирни риби
naRiba.com

Форум

Риболов на Толстолоб
Модератор: sapuna
Re: Риболов на Толстолоб
...Това малко ми прилича на:
"Дори във овчи кожи да се скрий вълкът, пак зъбите му остри ще проблеснат!"
"Дори във овчи кожи да се скрий вълкът, пак зъбите му остри ще проблеснат!"

-
- учете се от него
Колега, ако беше попрегледал темата, щеше "да видиш" монтажите още преди товаBigBerta написа:...Там за първи път видях монтажа който е много прост.Пружина със три куки на нея и две на основното над пружината.На куките бял стиропор и късмет.....

п.п. впрочем, ако водоема е аренден, можеш да сложиш и 100 куки ( ако арендаторите разрешават), но няма никакъв смисъл от тях !!!
Наистина язовира е арендован както съм го написал по-горе.Ограничение на пръчки и куки няма .По-принцип аз бях хвърлил 2 пръчки за шаран и реших да пробвам методът по който всички работеха.Като има грешка прошка няма ли бе колеги????Не ми харесва да ме оприличават като вълк във овча кожа защото не съм го заслужил но не се сърдя,защото не умишлено споделих със вас това което съм видял като монтаж.Не съм искал да обидя колегите от форума и най вече да се представя като риболовец който не зачита законите и обича бракониерите.Още веднъж моля да бъда извинен.Д Витанов гр.Добрич 

- Моряка
- кандидат преподавател
Ограничение на Блъсково за куки може и да няма
,но за пръчки съм сигурен 2 бр.,а преди 2 -3 год са били 3бр.Миналото лято се говореше 20лв.-2пръчки,30лв.-3пръчки,но като отидохме се оказа 20лв.-2бр и ако не кълве(щото някой май хвърля нещо
)фрии още една.Вечер всичко се вади и стои на колчетата за се пази място.

А сега де? 

- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Извини ни и ти!BigBerta написа:Още веднъж моля да бъда извинен.Д Витанов гр.Добрич

Благодаря на колегите за проявеното разбиране.Е не че хванах нещо голямо но всичките дребосъци500-700гр хванати от мен амурчета и шаранчета върнах обратно.Прибрах се без риба,скарах се яко със жената но поне си прекарахме чудесно.

Здравейте,Искам да попитам на куките стериопор ли слагате(при риболова на плувка)?И ако е има ли значение цвета му ?
-
- учете се от него
Здравей колега и добре дошъл във Форума. Ти май си първия дето пита за " на плувка"Cop написа:Здравейте,Искам да попитам на куките стериопор ли слагате(при риболова на плувка)?И ако е има ли значение цвета му ?

Монтаж " на плувка , на дъното"
Фактически от този монтаж в далечната 1998г. започна всичко ( на Оризаре). Монтажа е за директен с ластик (респективно щека) или болонезе и възникна покрай ловенето на карабалъци. Директен 7/8 метра , ластик 1.8/2.0/2.2 на четвърто или пето коляно , линия 0.18/0.20/0.22 без повод , плувка 0.5/0.75/1.0 гр с метален кил. Линията се пуска с 50-70 см по-къса от пръта , нанизва се плувката и се изтегля нагоре , на 60-70см от долния край се монтира цялото утежнение във вид на верижка от дропери 0.1 гр. Утежнението се балансира така че над повърхноста да се вижда 1/3-та от антената на плувката. След балансирането , под утежнението се нанизва оливетка със шлаух 1.5/2.0 гр , след него се щипва стопорен дропер 0.2/0.3 гр и на 18/20см от него куката ( аз специално ползвам Колмик , серия N500 ,номер 10 или серия DK800 ,номер 12) , на куката -жито , една малка царевичка или два-три бяли. Телескопа се слага на стойките , фиксира се направлението и се регулира плувката в зависимост от дълбочината ( обикновно 4 до 7 метра) така че на дъното да лежат куката , стоперния дропер и оливетката- при това положение монтажа е суперчувствителен , перфектно балансиран , над повърхноста се вижда само 1/3-та от антената и винаги куката е на едно и също място на дъното ( +/- 15-20см.) Захранката ( без значение на кой водоем) е 70% финно смляно кюспе и 30% каквато и да е друга- за спойка , ароматизатор - на 3кг. суха захранка , половин "пищовче" ( 100гр.) мастика разтворено във водата за захранката ( действа еднакво добре и на толстолоби и на карабалъци). Захранва с 8-10 яко стегнати топки тип "грейпфурт" , подготвя се кепа ( или канджа с дълга дръжка) и се забърква останалата половина "пищовче"
Монтаж-"на плувка, под повърхноста"
Въдица - директен седем или осем метра , ластик 1.8/2.0/2.2 мм. на четвърто или пето коляно , цяла линия 50-70см по-къса от пръта 0.18/0.20/0.22 , аз специално ползвам "ЛАЗЕР-Шогун" , без повод!!! Кука за тестото "КОЛМИК"номер 10, Серия N 500 , бяла с осем навивки при връзването (не по малко от шест и не повече от осем) , плувки 1.0-1,5гр. ползвам от десет години насам основно на "ВИДРАКС" , тип "морковче" с много дълго тяло и дебела антена , сменяема и за светещо 4.5мм. На куката в 90% от случаите навивам тесто от спринцовка и по рядко 1-2 зърна жито или 2-3 "бяли".
Методика: Столче , в дясно от него желязна Г-образна стойка за риболов "на дъно" , телескопа на нея , отпред се фиксира на двуколенна стойка с чаталче в горната част , върха на пръта е добре да бъде на не повече от 20-30см . от повърхноста на водата за да се елиминира до колкото може корема при вятър . Лови се на 1.0-1.2-1.5метра под повърхноста , при дълбочини под плувката 4-5-6метра с тесто на куката и много рехава или много рядка захранка така че да прави облак горе , все едно за уклеи(чаушани ) Като дойдат "добичетата" около плувката се премятат гърбове и тя се подмята наляво-надясно от блъсканицата във линията Кълването е ясно изразено плавно потапяне под някакъв ъгъл ,все едно на шаран. Къса подсечка са да не "излети" линията при "фитка" и от там нататък според размера , такъма и задтакъмния специалист Хващал съм на ден по 3-4 , един път 7 , като от тях на шест куката беше забита в устата , горе в левия ъгъл и само на един -на два см. под устата ; над 90% засмукват куката с тестото.

Благодаря!Извинявам се,че не сам ги видял.
-
- учете се от него
По-долу съм щракнал и няколко нови варианта на 10.0, 12.0 и 15.0-грамови плувки, които ще заменят "тапите". На няколко от плувките съм монтирал и хранилки, тип "метод фидер", без утежнение:

Бачо Илия,кой е преобладаващият толстолоб белият или пъстрият и имали различия при риболова по твоят метод на тапа с хранилка на повърхността?
-
- учете се от него
Аз си мисля че поне във водоемите в който съм ловил, пък и доколкото знам, по-често се срещат и се зарибява с хибридни форми между двата вида. Хибридите нарастват по-бързо от белия толстолоб, хранят се с каквото има- т.с. и със фитопланктон и със зоопланктон(детрит). По-плодовити са и от двата вида ( пак се развъждат само изкуствено), със здраво и бързо растящо потомство. Почти съм сигурен че не съм срещал само "бял" или само "пъстър"; не виждам и каква разлика би могло да има при риболова на единия или другия вид, или хибридите 

Благодаря ти за отговора! 

Много изчерпателен отговор само дето нищо ново не каза и нищо вярно 

- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Айде, още един майстор риболовец.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....