Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Тролинг
naRiba.com

Форум

Сом на тролинг
Модератор: bobopeli
Re: Сом на тролинг!
Моето име е Телето:Защото включвайки се във форума забелязох доста екзотични имена.Няма да ги споменавам от гледна точка на сигурност.Но тогава реших,че няма име с което да показваш,че си тъп или гледаш,като теле.Тогава имаше Отчета, Попадии и всякакви други животни.Реших,че няма Теле,което е вироглаво и може да им бяга по поляните.Това е причината и моя приятел Фуцата да се кръсти Левака.Има доста отворени десни-нека да има и леви.Така е и в парламента.AL KAPONE написа:Малко позачистих темата
Моля Troli, Тедо и Телето да не се занимават с господина от четвърти километър
Абе що на всички никовете ви започват с (Т)
![]()
Тeotedi21, супер улов.... жив и здарав бъди и поне още един до края на сезона... По голям
И пак ника започва с (Т), кво става тука бре?

За другите проблеми с Т не мога да дам отговор.
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Айде малко по темата да питам.
Прави ми впечатление, че доста сомове атакуват малки воблери, около 5 см.
Не ми е ясно защо едра риба се вдига за толкова малка хапка.
Не мисля, че им минава под носа, много са случайте които знам и то има и доста едри риби
Прави ми впечатление, че доста сомове атакуват малки воблери, около 5 см.
Не ми е ясно защо едра риба се вдига за толкова малка хапка.
Не мисля, че им минава под носа, много са случайте които знам и то има и доста едри риби

-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Ивак,нямам такива наблюдения и съм изненадан от твоите впечатления!
Но от 5см. до 5см. има разлика!
И тя е в газенето на воблера!
Втори закон на тролинга гласи:По-голям воблер,по-голяма риба! 

-
- кандидат преподавател
Aпък ако имаха и тежки съчми вътре да тракат със тежък звук са номер-1 за сом.
дали съм прав 

-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Определено!Поборников написа:Aпък ако имаха и тежки съчми вътре да тракат със тежък звук са номер-1 за сом.дали съм прав
![]()

Всичко е любов,останалото е пластмаса!
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Re: Сом на тролинг
Я да си върна темата в началото
Някой нещо ново да е научил и да му се споделя
Случай на Студен Кладенец лятото, в след 3-4 дни интензивен тролинг 3 лодки, съм останал само аз на мястото. Преди това хванахме доста бели риби, костури и някой друг кефал. Сом не
С последна надежда влачим пред бивака, дъно равно, дълбочина до 4 метра. Време обяд, ясно със силно слънце.
Удър на сом на едната въдица с 3 см воблерче Салмо
. Разбира се се откачи.
След около час и 2-3 минавания през същия район с едри воблери на въдиците, отново сложих малък този път 5 см и пак удари на същото място и пак се откачи
Според мен едрите воблери, които вървят на плитко нямат нужната вибрация за да вдигнат сом
Прав ли съм или не съм искам да знам

Някой нещо ново да е научил и да му се споделя

Случай на Студен Кладенец лятото, в след 3-4 дни интензивен тролинг 3 лодки, съм останал само аз на мястото. Преди това хванахме доста бели риби, костури и някой друг кефал. Сом не

С последна надежда влачим пред бивака, дъно равно, дълбочина до 4 метра. Време обяд, ясно със силно слънце.
Удър на сом на едната въдица с 3 см воблерче Салмо

След около час и 2-3 минавания през същия район с едри воблери на въдиците, отново сложих малък този път 5 см и пак удари на същото място и пак се откачи

Според мен едрите воблери, които вървят на плитко нямат нужната вибрация за да вдигнат сом

Прав ли съм или не съм искам да знам

- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
А сигурен ли си,че ударите бяха сомски! 

На искара тази година го размазаха сома-на тролинг.Основно между -римския мост и филмовата къща-има едни дупки копани от багерите навремето от собственика на филмовата къща.Даваше към 20 ч-до стъмване-Румен е единия,Жоро златара също напълни басейна на вилата си със сом.По миналата година-Митака-онния къде беше с Цеци таксиджията-52 кг на теца-хвана 14 риби-4-18кг.Сещам се и други места дашни за тролинг ама че ме тепат 

Риболовци.
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Потвърждавам инфото на Люси,гледах клипа със сомовете в басейна и ваденето на сом от Златаря!
Много е добър,"копелето-гадно"!
Сомски хумор!
Ивак гарантирам ти,че не е било сом!
Защо?
Сомът удря мазно и огъва всека пръчка без проблем и няма откачане!И винаги ще предпочете голямата примамка,независимо колко гази!?Подозирам,че са ти удряли кило-две бели,те са по-предпазливи от сулките или дребни костурета!
Откачането на сом,на тролинг е практически невъзможно,стига воблерът да не е менте или по-скоро куките му!Меките тройки са идеални за риболов в закачки,но не и за сом!
И такъма,и ти треа да сте стабиларки!

.
Последно промяна от Franko на Съб Авг 29, 2009 5:36 am, променено общо 1 път.
http://www.vbox7.com/play:1dbd3caf
Кой знае на къде?Кой знае до кога?....
Кой знае на къде?Кой знае до кога?....
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Сигурен съм, че са сомски. просто като е сом иска да извади въдицата от лодката
Троли не ми е ясно защо да не се откача сома при тролинг. четките не се пробиват лесно.

Троли не ми е ясно защо да не се откача сома при тролинг. четките не се пробиват лесно.

Риболовци.
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Понеже Ивака не описва подробности за "удърът" при тролене,мога да разкажа при мен как е!
Пускал съм снимки на тролингиран сом и се вижда,защо е невъзможно да се откачи!Освен това при ялов удър,винаги изваждам след известно време примамката и я разглеждам внимателно!
И тук е основното предимство на RAPALA,че е балсова и следите остават!
Показвал съм схрускан воблер и по следите от зъби може да се определи,дори размерът на рибата
!Просто без подробности не мога да анализирам ситуацията на Ивака!
Пластмасовият воблер се амортизира бързо от зъбите и не носи достатъчно инфо,кво е ударило! 

Троли, можеш ли да ми кажеш от какъв материал се правят новите модели воблери на Рапала 

Рибата не е толкова много, че да я разхищаваме.