Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мирни риби
naRiba.com

Форум

ПОВЕДЕНИЕТО НА ШАРАНА
Модератор: sapuna
-
- научил се да хвърля
Re: ПОВЕДЕНИЕТО НА ШАРАНА
Какъв е смисъла от стоманен повод, при положение,че плетеняк 25 либри е невъзможно да бъде прерязан?
За мен слабото място е след повода първия метър и половина,но си има и решение-или олово с гумено покривало около метър,или ледкор-най-важното е да съобразиш че трябва да го ползваш преди да си изтървал рибата 

-
- и господ не е толокова добър
Незнам дали някога си ловил зад камъни с миди,имам 0,58 плетено,режего кат обикновен конец,няма ледкор който да издържи.Има само еднин модел който издържа и той е стоманен с селиконово покритие.Понеже го няма при нас използвам обикновено стоманено влакно за щуки.Ако мидите са на земята и са малки,използвам кевлар.kaloyan-stz написа:Какъв е смисъла от стоманен повод, при положение,че плетеняк 25 либри е невъзможно да бъде прерязан?За мен слабото място е след повода първия метър и половина,но си има и решение-или олово с гумено покривало около метър,или ледкор-най-важното е да съобразиш че трябва да го ползваш преди да си изтървал рибата

п.п.Карпчета,няма как да се счупи вирбел,чупят се нервите на рибаря,хората са измислили аванса,използвайте го

Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
-
- научил се да хвърля
Ами такива остри миди съм виждал само на морето,ама пък и истината е,че избягвам да вкарвам монтажите след петното от миди-обикновено гледам да съм метри преди него-само за намаляване на неприятните емоции!
Иначе знам ли дали е истина или само мое впечатление,но най-успешни са монтажите с монофил и флуорокарбон! 

-
- и господ не е толокова добър
На жребчево ги има в изобилие там където има камъни.Това за монофила и флукарбона е за плитки и бистри водоеми.Пегледай филмите,снимките и ще видиш,че шарана не се впечатлява от легналите на дъното монтажи.Даже и оловото хапва

Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
-
- научил се да хвърля
Тези филми съм ги гледал отдавна,но мнението ми е,че са дадени точно тези моменти,за да успеят да продадът продукта си!Мнението ми е,че няма как те да покажат,че рибите се плашат от повода,защото няма кой да го купи после
Когато аз си купя подводна камера,тогава ще мога да коментирам какво лапа и какво не шарана,но като си отворя тефтерчето от миналия сезон видам,че при работа на около от 5 до 8 метра дълбочина най-голям резултат ми е дал монофилния повод-много пред кристона!

Показват, защо да не показват?Колко му е да измислят нови поводи и да покажат че си взима на тях...но наистина да са по-добриkaloyan-stz написа:Тези филми съм ги гледал отдавна,но мнението ми е,че са дадени точно тези моменти,за да успеят да продадът продукта си!Мнението ми е,че няма как те да покажат,че рибите се плашат от повода,защото няма кой да го купи после![]()

Колкото до какви поводи ползвам...ами флуорокарбон!И си взима добре до дълбочина 5 метра.За по-големи дълбочини...използвам Kryston!
Абе важното е да кълве, а какъв ще е повода...това не е от значение!

- kosatkata
- ще става разбирач
Не се втелясвайте чак толкова с тези поводи.Има значение само дали ще ти работи монтажа(дали закача сигурно рибата) с даден вид повод и стръв.Това че повода плаши рибата според мен е не е вярно , както и изказването на колегата , че на дълбочина до 6-7м. трябва да се ползва монофил или флорокарбон.Миналото лято за пръв път ползвах от поводите на Кристън и мога да кажа че доста добре си ги хапваше рибата и то на държавен язовир , където трябва да е по предпазлива по редица други фактори.Може да звучи невероятно но дълбочината на която лових беше 3-3,5м. а дебелината на повода 25либри.
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Подкрепям с две ръце-Снекбайт!Друг повод почти не използвам!kosatkata написа:...Миналото лято за пръв път ползвах от поводите на Кристън и мога да кажа че доста добре си ги хапваше рибата и то на държавен язовир...
-
- научил се да хвърля
Мисля,че всеки си има право на мнение и ако съм казал нещо,то е било впечатление от моя личен опит!Поводите на кристон са много добре изработени и много здрави-с отлични показатели за здравина и перфектни камуфлажи,но истината е,че има язовири,на които с тях може да нямаш дори удар.За пример мога да дам язовир Гурково-ако за един ден там имаш 30 удара на повод направен от монофил,с кристона ще имаш 3!!Така че аз не се опитвам да натрапвам мнението си,а просто да споделя опита си 

Айде тука така и така се говори за поведение...
Кажете нещо по темата "Миграцията на шарана"?

Кажете нещо по темата "Миграцията на шарана"?
Според мен има два вида миграция:georgi_gopata написа:Кажете нещо по темата "Миграцията на шарана"?
1."Неволна" -когато шарана мигрира от язовира към дома на риболовеца

2."Волна" -когато шарана обхожда водоема в зависимост от климатичните условия,търсейки храна и по-добро място за обитание!
Ако изобщо можем да говорим за миграция

Защо да не можем!?!По този начин рибата се опитва да оцелее от "неволната" миграция!georg написа:Ако изобщо можем да говорим за миграция

За мен са два типа миграции-сезонна и ежедневна!
Сезонната е свързана с хвърлянето на хайвера-престоя в по-плитки води, а на есен е свързана със "зимуването" в дълбоки води.
Ежедневната е свързана с набавянето на храна, и избягването на шумните брегове-където има много рибари, лодки, джетове, и др.Рибите минават само на "познати" места.Като недостъпни брегове, паднали дървета, храсти и др.Ако рибата намери храна 2-3 пъти на безопасно за нея място, тя винаги ще проверява този участък.
Според Вас, дали ще хвана някой шаран на място което е посещавано всеки ден от рибари, дори и да съм хранил един месец с царевица?Съмнявам се!Е, може случайно да мине някой който наскоро е надхвърлил кило.

Ще имам по-голям шанс да хвана риба на "нейното" място, дори и без захранка!На токова място е достатъчно само рибата да мине, да намери и да хареса стръвтта ти и....

Говоря за големите и държавни язовири!Където са останали малко, но големи шарани!
А на арендните, където рибата я хранят-то е ясно къде се "спотайва"!Там вече не можем да говорим за миграция.

Това разбира се е лично мнение!Никой не тряба да се съобразява с него... и нека ПРО-тата да се включат

Поздрав!

-
- разбира нещата
d!
Последно промяна от Secret Carp на Сря Яну 21, 2009 1:36 pm, променено общо 1 път.
Просто сравних, за да се разбере на кое място имаш по-голям шанс за удар, разбира се че ще захранваш, но ти на кое място мислиш че ще имаш по-голям успехSecret Carp написа:Само с едно нещо не съм съгласен с теб адаш,че ще ти удари без да храниш,може,но едва ли би стоял 3-4 дни и да чакаш само на стръвта без захранка...

Пак казвам, че само сравнявам двете места!
Колкото до миграцията...мисля че рибата минава най-много по два пъти на ден по "територийте" си , но само ако не е намерила храна ще мине пак, в противен случай-чакаш пак да огладнее!georgi_gopata написа:Според Вас, дали ще хвана някой шаран на място което е посещавано всеки ден от рибари, дори и да съм хранил един месец с царевица?Съмнявам се!Е, може случайно да мине някой който наскоро е надхвърлил кило.![]()
Ще имам по-голям шанс да хвана риба на "нейното" място, дори и без захранка!На токова място е достатъчно само рибата да мине, да намери и да хареса стръвтта ти

-
- разбира нещата
D..
Последно промяна от Secret Carp на Сря Яну 21, 2009 1:36 pm, променено общо 1 път.