MOPCKA KOTKA

Модератори: alekst, Димо Михалев, dobria1

Ribarina
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

MOPCKA KOTKA

Мнение от Ribarina »

Да знаете че скоро ще излезе морска котка.Тази с големият шип на опашката!
Някой да знае някоя добра стъв за тази риба?
durumov
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от durumov »

Доктора е спеца.... пусни му ЛС ... да ти обясни :lol:
били сме предупредени. Трябвало да слушкаме, Батка! Да имат много здраве от 12тата миля. GSMа ми го знаят който трябва!
doddo
новобранец
новобранец

Мнение от doddo »

нека доктора да обясни на всички. какъв е такъма, каква е стръвта, кога се хвърля за морска котка и на какви места.
Аватар
DOCTORA
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от DOCTORA »

Ето това е най-добрият монтаж за морска котка и калкан и лефер:

Изображение

This is how the pulley rig looks in the water (imagine bait on the hooks). The trace flows gently in the current.

Изображение

When the fish takes the bait it will not feel the weight of the sinker until the whole rig has slid down to the sinker. This gives the fish more time to take the baited hook properly before the whole setup sets the hook automatically for you. All you have to do is give a nice gently tug to make sure the hook is set properly and then bring the fish in.

Изображение

Влакно 0.30, кука № 1 с ухо горна - 2/0 долна.

А ето и един по-лесен но много ефектен монтаж:

Изображение

Стръв Рибка - сафрид, попче....
Изображение

Хвърля се през ноща и надалече!
И хоп, опаляяя:
Изображение
BORN TO FISH, FORCED TO WORK!
Аватар
barutchiata ©
Администратор
Администратор

Мнение от barutchiata © »

А как да търсиме мястото.Пясък ,камъни или от двете по малко.Какво предпочитаморската котка.И още нещо ,след като в англия е време на меджида не важи ли и у нас това.
Аватар
DOCTORA
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от DOCTORA »

Барутчия, аз тази котка я хванах на пясъчно дъно, от кея на Ривиерата. В Англия котките и лисиците също ги ловим от плажовете.

Меджида в БГ е различен от океанския. Доколкото знам не е толкова сезонен и е много дребен вид.
Тукашният меджид се спуска от арктическият океан на юг през зимата, а през останолото време го няма никакъв, стои си на север.
doddo
новобранец
новобранец

Мнение от doddo »

докторе, защо стръвта се закача и за оная долната извита тел, ква е точно целта и става ли да не се закача, ами просто да си виси както обикновено. ти тая котка на снимката с такъв такъм я хвана и по кое време на годината горе долу да я търсим.
Аватар
lefera
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от lefera »

ОТНОСНО МЕДЖИДА В БГ - НА СКОРО ПУСКАХ ЕДНО ИНФО ЧЕ НА МРЕЖИТЕ ЗА ПОПЧЕ И КАРАГИОЗ В МОМЕНТА ВЛИЗА СТРАХОТЕН МЕДЖИД . ЛИЧНО АЗ НЕ СЪМ ГО ВИЖДАЛ ТОЛКОВА ЕДЪР ИНАЧЕ СИ ГО ИМА ТУК И ТО ТОЧНО ПО ТОВА ВРЕМЕ. ПО ПРИНЦИП СЕ СРЕЩА ПО ВСЯКО ВРЕМЕ. КАТО УЧЕНИК В МОРСКИЯ ТЕХНИКУМ ИМАХ ПРАКТИКА НА НЕСЕБЪРСКИТЕ РИБОЛОВНИ КОРАБИ . В ТРАЛОВЕТЕ ВЛИЗАШЕ УЖАСНО МНОГО МЕДЖИД НО ТОЙ НЯМАШЕ(ТОГАВА) ТЪРГОВСКА СТОЙНОСТ . СЕПАРИРАХМЕ ГО ОТ ДРУГАТА РИБА (ЦАЦА, САФРИД) И ГО ИЗХВЪРЛЯХМЕ С КАСИТЕ В МОРЕТО ЗА РАДОСТ НА ГЛАРУСИТЕ И ДЕЛФИНИТЕ.
МЕСОТО НА ТАЗИ РИБА Е МНОГО ДЕЛИКАТНО И НЕЖНО И УЖАСНО БЪРЗО СЕ КЕШВА. ЗА ТОВА ТРЯБВА МНОГО БЪРЗО ДА СЕ ОБРАБОТИ(ОСОЛИ). НАЙ ДОБРОТО ПРИЛОЖЕНИЕ ЗА ТАЗИ РИБА Е ДА СЕ НАПРАВИ НА ЧИРУЗ.
ПРОВИНЦИЯТА Е ТАМ КЪДЕТО НЯМА МОРЕ
Аватар
DOCTORA
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от DOCTORA »

doddo, куката се закачва за "джини-то" за да не се ветрее по време на замятането, което забавя такъма и скъсява дистанцията. Така закачена, куката и повода са успоредни на основното влакно и цялата система е много по-аеродинамична. В резултат се замята много по надалече. Когато оловото удари водата, куката се окача сама.
Може да не я закачаш но ще замяташ на по-късо разтояние и това намалява шансовете да хванеш морска котка.
Ако ловиш от лодка, няма нужда от този монтаж. Обикновен патерностер върши работа.
Ribarina писа че скоро морските котки ще почнат да кълват. Те и тук почват в края на Март. Ловят се основно през ноща.

Морската котка от снимката я хванах на гореописаният монтаж със стръв - току що хванат сафрид на който разпорих корема за да кърви.

Лефер, информацията ти е абсолютно точна. Английският меджид е доста по-различен, не се разваля бързо и е много вкусен изпържен.
kalkan4o
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от kalkan4o »

Докторе ти като познаваш Варна къде би ми препоръчал да отида за Морска Котка ?
За бракониерите само слънчаци :lol: !
Аватар
DOCTORA
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от DOCTORA »

kalkan4o, пробвай от кея на Златни пясъци, Кея на Ривиера - ако пускат, от трета буна левият край хвърляй леко наляво успоредно на брега към входа на заливчето, От кея на Шкорпиловци.
Задължително през ноща. По-вероятно е да хванеш едри попчета и калканчета, но ако си късметлия ще удариш и морска котка или лисица.
Успех!
kalkan4o
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от kalkan4o »

Мерси за компетенктият отговор !!!

А ако отида през деня мога ли да разчитам на нещо :roll: ?

Едит - на кея на ривиера първо не пускат второ ако опиташ ти зимат пари за паркинг :( !
Последно промяна от kalkan4o на Пон Фев 27, 2006 9:33 am, променено общо 1 път.
За бракониерите само слънчаци :lol: !
Аватар
DOCTORA
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от DOCTORA »

През деня - калканчета и попчета.
Аватар
batmilen
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от batmilen »

Здравейте...и от мен,нека да споделя и аз някой свой наблюдения по въпроса...

- мотажа който представя Док е добър, но за Ангрия...за далечни хвърляния, които трябва да са отдъд границата на КЕЛПА/едни водорасли като лияни/ и границата на прилива...

тук това не е необходимо...още повече и с това олово като таралеж накрая...за пясъчно дъно имаш някакъв шанс да изкараш улова, ама за смесено каменисто и пясък...никакъв...а и незнам как ще отлепиш рибата от дъното...

при нас по пристанищата и буните...рибата е на 15-30на метра навътре...и ако ловиш котка на живо попче...най-добрия такъм е едно пробито олово и 50-60 см. повод на който закачаш здрава кована кука...тук край Бергас се срещат чудовища от по 10-20 кила и нагоре...с 0,30 мм месина на повода...ще стане както с Кирчо миналата есен...искара едно чудовищу ...около метър в диаметър...до повърхноста...и то само с едно перване изчезна яко дим, а на мен друг колос ми счупи карбонова кука...дето и с керпеден е трудно дая огънеш...

като обобщение ползвам 2 вида стъкмяване...обикновенно за калкан, котки,морски лисици и писий...вирбел, 1-1,5 "майка" 0,50-0,80 и бидеми ...2 броя 0,40-0,60 ...дълги около 30-40 см., куршум 60-80 грама.
и обикновен такъм...вирбел,олово пробито през средата, повод/бидем 0,60-0-,80 см. и кука по-голяма и кована.
Изображение
Аватар
lefera
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от lefera »

БАТ МИЛЕН Е ПРАВ СПОРЕД МЕН . САМО БИХ ИСКАЛ ДА ДОПЪЛНЯ ЧЕ АКО ЩЕ ЛОВИТЕ ОТ КЕЯ Е НЕОБХОДИМО ДА РАЗПОЛАГАТЕ С КАНДЖА (ПРЪТ С КУКА) ИНАЧЕ НЯМАТЕ ШАНС ДА ИЗТЕГЛИТЕ НЯКОЕ СЕРИОЗНО ПАРЧЕ ОСВЕН АКО ТАМ НА КЕЯ НЯМА СЛИП КАКТО В СЛУЧАЯ НА СНИМКАТА. НЕ СЪМ ИМАЛ КЪСМЕТА ДА ОПЪНА ТАКОВА ЧУДОВИЩЕ НО СЪМ АСИСИТИРАЛ И ДА ВИ КАЖА БОРБАТА Е БЕЗМИЛОСТНО ЖЕСТОКА
ПРОВИНЦИЯТА Е ТАМ КЪДЕТО НЯМА МОРЕ
Публикувай отговор

Обратно към “Рибите, навици, особености и как да ги ловим.”