Къде се намирам:
Риболов
Морски раздел
Тактика
Въдици, макари и такъми
naRiba.com

Форум

БОМБАРДИ И ВЛАКНА
Модератори: Димо Михалев, dobria1
-
- научил се да хвърля
Re: БОМБАРДИ И ВЛАКНА
Здравейте!irsh написа:Всеки е чувал неприятния звук на скъсано влакно и излитаща нанякъде бомбардаВинаги съм си мислил, че трябва да има някаква зависимост мижду дебелината на влакното и грамажа на бомбардата
Може и да не съм прав, но нека прочетем мненията и на другите колеги
Хайде и аз.... да бъда в джаза

Зависимост, между сечението на влакното и теглото на бомбардата, със сигурност има. Но едва ли, някой ще я формули в точни цифри...
Аз лично, ползвам влакно 0,18mm и си използвма бомбарди с тегло, в границите 15-40гр. Нямам проблеми с влакното! Много често ми се случва, да губя бомбарди без видима причина(при замятане, идентично с предишното). Поразсъждавах върху този момент, и всичко водеше до едно заключение

Винаги се случва, когато се старая да гоня максимална дистанция. Имал съм случаи, когато късам повече от една бомбарда. Моето обяснение е това:
При мощни махове, последните 20;30см от линията се натоварват много. Следователно, и влакното се изморява. От тук, на татък, е ясно, че издръжливостта му се занижава, и чуваме неприятния звук

Но, да кажем, че може да са последните 50см

Не мога да кажа, че избора ми се ограничава само в бомбарди с тегло 20гр

И не си мислете, че е достатъчно, в кутията ви да има два вида бомбарди

Поздрави!
Последно промяна от А.Христов на Пон Яну 19, 2009 12:58 pm, променено общо 1 път.
-
- ще става разбирач
Здравейте и от мен. Миналия сезон го започнах с жълтия Bomber-0,20 и приключих с това -на 0,19 http://www.vidrax-fishing.com/catalog/p ... ts_id=1703 .Тази година смятам да пробвам конусно влакно- 0,16---0,22.http://www.i-plovdiv.com/shop/promix/?1 ... -150-метра .

Здравейте, колега! Визираните бомбарди са пробвани, пакета е 230г, много хубаво работят на лека ветрова вълна. Обаче друго. Вече втора зима отварям нарочния подфорум с надеждата да видя тема "Бомбарди а ла Чуролик". От визираните горе от 1,04лв на едната й направих тунинг по образец на твоите, които видях лятото. Който я види ичуруликпенчо написа:Явно поради тази причина имам доста намерени 15гр. и 17гр. бомбарди.А не смятате ли, че с 15гр. бомбарда и влакно 0.14 или 0.16 може да се постигне по голяма дистанция![]()
![]()
Все се чудя кой, и как ги ползва....
Инак след лека преработка вършат и на мен чудесна работа.

Каква е причината за загуба на рибата? Вдигаш рязко или се къса нещоrunner написа:хвърлям яко като не видял. Аджамия!!!! Обаче отчитам, че всичко това е компромис - брейда не се разтяга и големите риби (кефаловите) почти задължително ги губя.

- чуруликпенчо
- сериозен играч
Обещавам да намеря малко време и за това.Напоследък ми се струпаха доста грижи на главата , та...... Идеята е темата да бъде "стъпка по стъпка",а това изисква повечко време.Вече втора зима отварям нарочния подфорум с надеждата да видя тема "Бомбарди а ла Чуролик".
Няма дума в българския език,която в множествено число да завършва на "Й".
Ами гледай сега, пръчката 20-60г(въз твърда), брейд 0,12 - излита като за световно, дистанция, всичко ОК, обаче разтегливост 0. Поводът е 0,14 флуорокарбон - почти със същата разтегливост. Е, сам виждаш - кое да обере удара и после борбата на животината, пък тя борбена бая. Обаче кефа е ..маааалеееей! Ток ти минава през ръката като удари зизи. Те и илариите просто нямат шанс, обаче по-едрите.... отнасят ми куката. Върти ми си идеята за влакно 0,25 между бомбардата и брейда, дължина,колкото да ми стига до макарата, без да се навива. Иначе бради, работи (от възела) и т.н. По-дебелко, здраво, разтегливо но без да ми сваля дистанцията. Какво ще ми подскажат майсторите,а?irsh написа:Каква е причината за загуба на рибата? Вдигаш рязко или се къса нещоrunner написа:хвърлям яко като не видял. Аджамия!!!! Обаче отчитам, че всичко това е компромис - брейда не се разтяга и големите риби (кефаловите) почти задължително ги губя.Ще споделиш ли какъв е този брейд
- чуруликпенчо
- сериозен играч
Акцията на пръта ти е височка.Бях ти го казал и преди.Дори да сложиш 0,25мм. монофил,пак нищо няма да се промени при кефаловите, т.е. отново ще ги изпускаш. Отделно от това,ще имаш едно дразнещо припляскване на влакното по пръта при замятане. Трябва ти 0,20мм монофил и прът с акция максимум до 30 грама.Аз работя с 6-20гр. Тогава пръта и разтегливостта на влакното ще гасят мощните удари на рибата без дори да пипаш аванса . Така линията ще е винаги опъната , а устните на рибата няма да се откъснат. В момента на магазина на"Робинсон" има промоция на страхотни мачове на изключително разумни цени. Също така имат и "наливен" монофил на "Микадо" от който аз съм изключително доволен. Не е скъп , а и може да ти го навият направо на макарата ако искаш. Това не е реклама,а по-скоро опит да помогна на колеги - мераклии с по-малък бюджет. В криза сме все пак.
Няма дума в българския език,която в множествено число да завършва на "Й".
махни брейда и ще си шест,
може ли да ми отговориш каква е ползата от файдата.
може ли да ми отговориш каква е ползата от файдата.

Макарата има аванс ако е настроена дори и бигела да се затвори при замятане (на всеки му се е случвало) няма фира. При оплитане не дестваrunner написа:Ами гледай сега, пръчката 20-60г(въз твърда), брейд 0,12 - излита като за световно, дистанция, всичко ОК, обаче разтегливост 0. Поводът е 0,14 флуорокарбон - почти със същата разтегливост. Е, сам виждаш - кое да обере удара и после борбата на животината, пък тя борбена бая. Обаче кефа е ..маааалеееей! Ток ти минава през ръката като удари зизи. Те и илариите просто нямат шанс, обаче по-едрите.... отнасят ми куката. Върти ми си идеята за влакно 0,25 между бомбардата и брейда, дължина,колкото да ми стига до макарата, без да се навива. Иначе бради, работи (от възела) и т.н. По-дебелко, здраво, разтегливо но без да ми сваля дистанцията. Какво ще ми подскажат майсторите,а?irsh написа:Каква е причината за загуба на рибата? Вдигаш рязко или се къса нещоrunner написа:хвърлям яко като не видял. Аджамия!!!! Обаче отчитам, че всичко това е компромис - брейда не се разтяга и големите риби (кефаловите) почти задължително ги губя.Ще споделиш ли какъв е този брейд

- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Цитирайте само необходимото,не е трудно,ама си е изискване от правилата на форума.
Не ни затруднявайте.
Не ни затруднявайте.

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Кире, заформи се добра дискусия. Всички правила си имат изключения. Споделяме само опит. Времето не ни позволява да практикуваме. Трябва през зимният период да има изключения.КИРО написа:Цитирайте само необходимото,
След Атанасов ден малко трудно си следя мисълта

Утре ще мислиме повече

- камен
- разбира нещата
- Обратна връзка:
С времето при мене така се наредиха нещата:
макара-добро нареждане на влакното
въдица-фидер с щироки водачи на върховете-EXORI
и както един колега спомена по-горе настроен аванс/спасявал е някоя друга бомбарда/

добрите момчета отиват в рая ,а аз сигурно за РИБА
-
- вече хвърля и на тежко
Хайде и аз да се изходя по въпроса .irsh написа:Всеки е чувал неприятния звук на скъсано влакно и излитаща нанякъде бомбардаВинаги съм си мислил, че трябва да има някаква зависимост мижду дебелината на влакното и грамажа на бомбардата
Може и да не съм прав, но нека прочетем мненията и на другите колеги

До момента в който сложих амортисьор ( сликонов или гумен ) преди вирбела, редовно чувах този неприятен звук. При замятане и водене, бомбардата протрива възела при вирбела и фаловете са доста по чести. От тогава нямам загубена бомбарда, въпреки, че работя с 0.18 или 0.20 и бомбарди над 20 гр. Вярно е, че ако се работи с неподходящи пръчки и макари, вероятността да скъсаш е голяма, но това означава, че изобщо не се познава принципа на риболова с бомбарда.
Освен това, лично аз работя с доста по хлабав аванс на макарата. Понякога съм доста разсеян или пък прекален " бързак "

!!! Едно е да си ПРОСТОСМЪРТЕН,а съвсем различно е да си ПРОСТ и СМЪРТЕН ...... но някои така и не го разбраха !!!
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Мойте късания когели са били или от закачане на скалата зад мен или от заплитане на върха в подготовката за хвърляне а това ми се полъучава от бързане разбира се.До миналата година лових с обикновен мач акция 5-25 грама влакното ми беше 0.18 и хвърлях бомбарди не по тежки от 20 грама за да не си пренатоварвам мача.Дистанцията която достигах не веше въобще лоша нищо че е с лека бомбарда.Проблем се появяваше когато духа вятър леката бомбарда я отнася повече вятъра.Иначе на тихо време си достигах дистанция.Сега ловя с доста по твърда въдица и с влакно 0.20 аванса винаги ми е отпуснат а и дължината на телемача ми позволява винаги да го насоча напред и да реагирам на по сериозен удар за да не ми скъса повода 0.12 .
Ще ми обясните ли, защо слагате толкова тънък повод? Аз например ползвам повод с дебелината на основното влакно.gmurkacha написа:за да не ми скъса повода 0.12 .
И аз чакам втора зима, ама немааааачуруликпенчо написа: Вече втора зима отварям нарочния подфорум с надеждата да видя тема "Бомбарди а ла Чуролик".
Обещавам да намеря малко време и за това.Напоследък ми се струпаха доста грижи на главата , та...... Идеята е темата да бъде "стъпка по стъпка",а това изисква повечко време.