Зарибяване на езерце с щука

Модератор: sapuna

Сиврев
новобранец
новобранец

Зарибяване на езерце с щука

Мнение от Сиврев »

Имам питане относно един ултра малък водоем.
До колкото съм се запознал теоретично - щуката вирее и в изключително малки водоеми.
Открих един такъв - 10 на 10 метра, но с дълбочина 2 метра водоем , който целогодишно е пълен с вода и не се посещава от бракониери и изобщо от риболовци.
Пълен е с таранки и слънчаци, така че теоретично шуката не би се затруднявала с изхранването си.
Как мислите, дали е възможно да се пусне щука в него, която не само да оцелява, но да се развива нормално и ако да - какъв грамаж и евентуално брой може според вас да бъде "зъбатката"?
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Re: Зарибяване на езерце с щука

Мнение от sapuna »

Прекалено е малко!Това са само 200 кубика вода! :wink:
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Сиврев
новобранец
новобранец

Мнение от Сиврев »

sapuna написа:Прекалено е малко!Това са само 200 кубика вода! :wink:
А колко според теб би трябвало да е санитарния минимум кубици вода за един брой щука?
До колкото ми е известно щуката си охранява определена територия, която едва ли надвишава 10 кв. м.
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

В 10 кв.м. няма къде да се скрие дори! :lol:
Чети :arrow: http://www.econ.bg/law/enactments/files ... 41_011.pdf
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Сиврев
новобранец
новобранец

Мнение от Сиврев »

Значи може да се вкарат само една-две писалки като в детска ясла та да се понапапат с таранчици, и на есен да се извадят и прехвърлят някъде другаде...
elektron
новобранец
новобранец

Мнение от elektron »

Колега пускай щуки и знай че няма да умрат, ако ще и 10 броя пусни. Но няма и да растат. Това ти го казвам от личен опит.
Сиврев
новобранец
новобранец

Мнение от Сиврев »

Идеята ми не е просто да извърша механично прехвърляне, а все пак рибата да се чувства "комфортно"
10/10 са си все пак 100 квадратни метра = 1 ар (1/10 декара) та по данните предоставени от сапуна би следвало че за една "годна за консумация" щука би следвало да е достатъчно мястото...
п.с. то с тия мерки заприличах повече на земеделец отколкото на рибар, но няма да ми търсите кусури сега :mrgreen:
creativ
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от creativ »

Според мен ще си живеят страхотно.
До яз.Копринка има едни стари рибарници отдавна са празни но
хората започнаха да вадят пясък и се образуваха дупки с размери не по-големи от тази за която ти
говориш (има и още по-малки). Въпреки малките и плитки (до 1м) гьолчета в тях се развъди щука и
постоянно има рибари да ги ловят на тапи. За спининг не става много са малки и обрасли с папур но
на тапа излизат.
Щуката ако има храна ще расте, ако изяде рибките ще обърне на канибализъм а да не забравяме
че се храни и с малки птици и плъхове.
А как размера на гьола влияе ще видим защото на един платен водоем Герман (край София) един Дядо
извади 5 кила щука а там не пускат по-големи от 1 кило. Гьола е 30х15х2,5 м и е целия от бетон.

А хайвера като се пренася от водоплаващите птици да не би някой да избира гьола
дето ще се кацнат?

Пускай па ще видим
Риболова е удоволствие, а не начин за препитание !!!!!!
chanio
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от chanio »

в един гьол до едно пъстървово езеро,в немско,с размери 8м. на 15м.в най дълбокото 2 м.бяха пуснали 3 щуки и 4 сомета,живяха с години.кат им пуснеха някоя хамериканка,яла гледаи,как скача :smt103 :smt101
valmet
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от valmet »

Колега,поощрявам всеки който иска не само да лови,но и да зарибява.Мисля че зарибяване на такъв малък водоем е рисковано.Щуката е териториален хищник,иска пространство.Ще ти дам пример с аквариумните рибки-на всяка от тези малки рибета е необходимо минимум 3 л. вода в аквариума за да живее нормално.Много важно е дали има храна,приток на вода и куп други обстоятелства за да вирее не само щука,но и друг вид риба.Според мен,тя ще вирее,но не мисля че трябва да се надяваш на голям брой след време.Може и една да има,но ще има-по-добре от слънчевки.Все пак опитай-човек не може да бъде сигурен до като не пробва.
"Пише жени - влизаш то тоалетна"
Сиврев
новобранец
новобранец

Мнение от Сиврев »

След като теоретично не е невъзможно може би си заслужава да се опита. Макар теорията да му е майката - практиката винаги има решаващия принос. Само да не се окаже че практиката е бащата и да :ANAL: теорията :mrgreen:
adjamia
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от adjamia »

Харесал съм си едно гьолче до моето село в Северозапада-доста затлачено и папурясало(скоро чакайте снимки)но според мен крайно подходящо за щука.Като + ще отбележа че в селото няма риболовци(вече :( ) и ако "операцията" :D по зарибяване се изпълни както трябва,никой няма и да разбере за това :wink: Между другото гьола е доста по-голям от описаният от колегата по-горе...
Неква идея за зарибителен материал?!? :D :oops:
Добрютро!!!
Сиврев
новобранец
новобранец

Мнение от Сиврев »

adjamia написа:Харесал съм си едно гьолче до моето село в Северозапада-доста затлачено и папурясало(скоро чакайте снимки)но според мен крайно подходящо за щука.Като + ще отбележа че в селото няма риболовци(вече :( ) и ако "операцията" :D по зарибяване се изпълни както трябва,никой няма и да разбере за това :wink: Между другото гьола е доста по-голям от описаният от колегата по-горе...
Неква идея за зарибителен материал?!? :D :oops:
Супер идея колега - споделяй опит от твоето гьолче, пък може след година две да си ходим на гости и да си гледаме добитъка докъде е порастнал :D
Аватар
oldi
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от oldi »

според мен щуката ще живее на но намя да се развие правилно заради обема на въпросния водоем
пазете природата чиста.....
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

Според мен, ако в това гьолче се пуснат десетина щуклета, след една година ще останат само " главен рефер" и двама "странични".... най-много :D 8) 8) Ще излапат всичко , най-напред по-малките " себеподобни" и ще останат 3-4 щуки , по една в кьоше :D Ако не се изловят, след време ще остане само една която ще "гушне букета" от глад... 8)
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на хищници”