Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

костури на попер
Модератори: Павел Иванов, sestrata
-
- вече хвърля и на тежко
Re: костури на попер
Понеже днес бях доста зает - все пак е понеделник, не успях да отговоря навреме на въпроса.jazzmena написа:мдам...
Реакцията и отговорите показват, че е имало смисъл да питам. Има разделяне на мненията.
Примера на Станкома, показва че има вероятност да останем с пръст в устата и олекнали с десетина лева, ако някоя зъбатка яростно хрусне малкото поперче, с което мамим костури.
Сертейтта пък казва, че си слагал повод от струна без това да влияе на играта на примамката.
Извода ми е, че ако повода не нарушава баланса и играта, няма смисъл да се рискува и по-добре да си има повод.
Въпроса е .... как така овода от струна няма да наруши баланса и играта? Ми... ей така на око, едно поперче 3-4 грама, като му увисиш на носа 10-20 см желязна струна и то ще забие муцуна. Моля обясни ми как така...... А ако иде реч за други видове поводи, дали няма да е по-добре?
Това обаче е направил колегата......
Благодаря колега !Речния човек написа:
Ники, на поперче 3-4 грама,което обикновено е 4..5 сантиметра, слагаме струна 1-ви номер и поводчето е с дължина малко по-голяма от дължината на примамката или около 5..7 сантиметра..
Ако е направено грамотно и няма никакви допълнителни елементи като вирбели,карабинки и прочие,поводчето няма да
се отрази на поведението на примамката.
Поздрави!
Това бих ти отговорил и аз, с тази разлика или по-скоро уточнение, че е по-добре е за повод да се използва не първа, а втора струна тъй като е по ,,корава,, и не се деформира колкото когато ползваме първа.
Колкото до това
Позволи ми сега аз да не се съглася с теб. Няма значение колко и какво е читаво. А и в крайна сметка тази статистика с оплитанията не съм си я измислил, а я прочетох преди години в някаква статия. Практиката ми, само я потвърждава.Павел Иванов написа:Сертейт , позволи ми да не се съглася с теб относно подредбата на варианта оплитане ! Оплитането с читав брейд който се ползва по предназначение и с читави такъми е в пъти по-малко отколкото оплитането с монофил !
Сигурно има и други колеги с някакъв опит и мнение по този въпрос.
Поздрави

.........!
- jazzmena
- новобранец
- Обратна връзка:
за оплитането не мога да се изкажа, щото аз със всякакви върви, все си оплитам, но за струната...
Вчера разрових из къщи и си изнамерих точно втора струна. Бързо засуках да видя какво се получава - добре е и ще работи. Само едно ещо ме притесни: връхчето на засуканата струна винаги стърчи малко. Това ми се струва като да предизвиква точно закачания и заплитения.... Има ли решение или отговора ще е "ми та пълно щастие няма"?
Вчера разрових из къщи и си изнамерих точно втора струна. Бързо засуках да видя какво се получава - добре е и ще работи. Само едно ещо ме притесни: връхчето на засуканата струна винаги стърчи малко. Това ми се струва като да предизвиква точно закачания и заплитения.... Има ли решение или отговора ще е "ми та пълно щастие няма"?
===================================================
starividri.org
starividri.org
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Капка калай Николаеjazzmena написа:.... Има ли решение ...

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Павел Иванов
-
- вече хвърля и на тежко
Колега jazzmenajazzmena написа:за оплитането не мога да се изкажа, щото аз със всякакви върви, все си оплитам, но за струната...
На мен, връхчето също ми създаваше проблеми известно време.
Намерих решение

Тц! Друго еПавел Иванов написа:Капка калай Николаеjazzmena написа:.... Има ли решение ...

Решението е просто и не е калай. Все пак ухото на повода, трябва да може да се отваря.

Има чалъм при изработката, но няма да ти го издам веднага.

Опитай се първо сам да намериш решение.
Поздрав

.........!
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Въх , не ща ! То и без това никога няма да сложа струна пред попера ама айде ей тъй набържеcertate написа:Опитай се първо сам да намериш решение.
Поздрав

Значи хващаме примерно сантим преди края на струната с клещички тип тънки и издължени или примерно кохер . С други клещички може и съвсем нормални завъртаме леко през върха на издължените или кохера до получаването на нещо като ухо като гледаме единят край на ухото , тоя откъм по-късата част да слиза съвсем малко по-надолу от основната част . След туй уекинко завъртаме тоз по-къс край та да прехвърли върху основната част . Значи какво се получава в случаят ? Тъй , леко се прещипва основната част което при разместване не пречи да се закачи или откачи примамката . Друго , ако случайно удари по-големшко рибе се получава ефекта на сплескването и съответно занитването което пък от своя страна прави неотваряема съответната струна освен с клещи . Трето , понеже вече приплесканата след защипването част от по-късата страна не се налага да се пресуква а върви паралелно с основната част то тя естественно че не стърчи и намалява риска от закачки . Друг е въпроса че при насрещно водене в течение има вероятност уекичко да се разтвори снадката и да стане по закачлива ама обикновенно в насрещното течение закачките са кът та сметам става

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Павел Иванов
Павел Иванов
- stancom
- ще става разбирач
Ники сложи парче шлаух, щом те притесняваjazzmena написа: Само едно ещо ме притесни: връхчето на засуканата струна винаги стърчи малко. Това ми се струва като да предизвиква точно закачания и заплитения.... Има ли решение или отговора ще е "ми та пълно щастие няма"?
- jazzmena
- новобранец
- Обратна връзка:

Та за поперите идеше реч де.
До тук малко се поизясни построяването на линията. Как стои обаче въпроса с воденето на примамката? (сега то е ясно, че трябва да се експериментира и импровизира, но все пак)
Веднъж като мятах с един попер на яз. Стамболийски, колегите отбелязаха, че съм бил правел много къси паузи между придърпванията - по 2-5 секунди. На мен ми се виждаше, че при по-дълги паузи, костурите по-скоро ще заспят, отколкото да се настървят и да атакуват. Моля, споделете вашия опит.
starividri.org
starividri.org
- mandy73
- новобранец
- Обратна връзка:
Абсолютно същото мнение относно воденето като на колегата jazzmenа. Наблюденията ми са от последните излети на същия язовир, които и провокираха отварянето на тази тема.
Наблюдавах внимателно поведението на рибите, а имах атаки на всяко подаване, и установих че костурите реагираха най-добре на по-интензивно водене тоест почти без пауза. При спиране на попера за повече от секунда секунда и половина веднага загубваха интерес и се спускаха надолу. Това поведение едва ли трябва да звучи като правило, но в конкретния случай ми показа най-верния подход за момента.
Наблюдавах внимателно поведението на рибите, а имах атаки на всяко подаване, и установих че костурите реагираха най-добре на по-интензивно водене тоест почти без пауза. При спиране на попера за повече от секунда секунда и половина веднага загубваха интерес и се спускаха надолу. Това поведение едва ли трябва да звучи като правило, но в конкретния случай ми показа най-верния подход за момента.
-
- вече хвърля и на тежко
Павел Иванов написа:Въх , не ща ! То и без това никога няма да сложа струна пред попера ама айде ей тъй набържеcertate написа:Опитай се първо сам да намериш решение.
Поздрав![]()
Значи хващаме примерно сантим преди края на струната с клещички тип тънки и издължени или примерно кохер . С други клещички може и съвсем нормални завъртаме леко през върха на издължените или кохера до получаването на нещо като ухо като гледаме единят край на ухото , тоя откъм по-късата част да слиза съвсем малко по-надолу от основната част . След туй уекинко завъртаме тоз по-къс край та да прехвърли върху основната част . Значи какво се получава в случаят ? Тъй , леко се прещипва основната част което при разместване не пречи да се закачи или откачи примамката . Друго , ако случайно удари по-големшко рибе се получава ефекта на сплескването и съответно занитването което пък от своя страна прави неотваряема съответната струна освен с клещи . Трето , понеже вече приплесканата след защипването част от по-късата страна не се налага да се пресуква а върви паралелно с основната част то тя естественно че не стърчи и намалява риска от закачки . Друг е въпроса че при насрещно водене в течение има вероятност уекичко да се разтвори снадката и да стане по закачлива ама обикновенно в насрещното течение закачките са кът та сметам става
Не съм и имал намерение да карам теб да търсиш решение на въпроса с изработка на повод от струна, камо ли да го ползваш

Въпреки това, тенкс за подробнот описание, което си дал. Не съм разсъждавал в този аспект, но струва ми се че има хляб и в това решение

Аз съм пробвал с такова решение преди да се науча как да правя поводите. Шлауха много ,,натоварва,, системата и съсипва играта на по-малките примамки.stancom написа: ......Ники сложи парче шлаух, щом те притеснява
Поздрави

.........!
- jazzmena
- новобранец
- Обратна връзка:
.... той Павле си има мнение по въпроса, което може да не е като нашто, но това не пречи да е с доста богат опит и да може да ни даде олезни съвети.certate написа:.......
Аз съм пробвал с такова решение преди да се науча как да правя поводите. Шлауха много ,,натоварва,, системата и съсипва играта на по-малките примамки.
Поздрави
Ся, ти недей толкова се стиска и си кажи твоето решение, че да мирясаме

.... ако трябва нещо метани да мятаме или друго, само кажи!

starividri.org
starividri.org
-
- вече хвърля и на тежко
Не се стискам колегаjazzmena написа: ....Ся, ти недей толкова се стиска и си кажи твоето решение, че да мирясаме![]()
.... ако трябва нещо метани да мятаме или друго, само кажи!
Няма нужда и от метани
Когато усукваш струната за да направиш халката в края, правиш една-две навивки по-вече отколкото са необходими и си правил при опитите си до сега.
После развиваш усуканото, и с добри резачки отрязваш в зоната на спиралата. Така отрязания край, при навиване обратно, не стърчи и не закачва.
Надявам се че съм бил полезен
Поздрави

.........!
- stancom
- ще става разбирач
Тцъ, по добре е , но пак стърчи малко. Не че ме притеснява.
certate написа:
certate написа:
Вярно е, но и повода съсипва играта на малките примамкиАз съм пробвал с такова решение преди да се науча как да правя поводите. Шлауха много ,,натоварва,, системата и съсипва играта на по-малките примамки.
-
- вече хвърля и на тежко
Трябва малко да отработиш процеса и ще стават перфектниstancom написа:Тцъ, по добре е , но пак стърчи малко. Не че ме притеснява.
На кои напримерstancom написа: Вярно е, но и повода съсипва играта на малките примамки
.........!
- jazzmena
- новобранец
- Обратна връзка:
Мерси certate,
Ще го имам в предвид. За дребни примамки и аз мисля, че би трябвало да им влияе, но като почна експерименти в бойни условия, тогава ще се проличи.
Благодаря за споделения опит.
Ще го имам в предвид. За дребни примамки и аз мисля, че би трябвало да им влияе, но като почна експерименти в бойни условия, тогава ще се проличи.
Благодаря за споделения опит.
starividri.org
starividri.org
Филма за който някой колега по- горе споменава, освен за металния повод от струна показва и друг вариант за повод- флоукарбон, който при сравнение с монофила при триена върху пила се къса на 14-15 минаване, а монофила на 4-5. Мисля, че ставаше въпрос за ф0.4, но не съм сигурен. Идеята беше, че това всъщност е достатъчно да издържи ваденето на щука като за сметка на това е прозрачно, леко и не пречи на играта на примамката.
Аз лично не съм го пробвал, но определено се замислих. Интереснто ми е дали някой е пробвал този вариант и какви са му наблюденията.
Аз лично не съм го пробвал, но определено се замислих. Интереснто ми е дали някой е пробвал този вариант и какви са му наблюденията.
не ще, не ще па спре