Спининг въдици на достъпна цена

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Публикувай отговор
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Re: Спининг въдици на достъпна цена

Мнение от Павел Иванов »

Нещото което ми прави впечатление при Пуре Фишинг е че не успя да съсипе двете марки , Беркли и Фенуик , по-специално въдиците им ! Забелязал съм че и те като други грандове ( Шимано примерно ) имат анфинитет към Американските спинингови геги ! Приятно впечатление прави запазването на оригиналната бланка което е в пъти по-важно от читави водачи на въдица за 90лв. Дуел :idea: Работил съм с няколко гегички на Беркли и ми е направило впечатление че на база строй , баланс , "пипнатост" то те с Фенуик нямат конкурент в техният "ценови сегмент" . Ако и да имам доста по-скъпи и класни гегички то все още старият Скелетор ми е любимата щукарка . Много добра бланка ( май се повтарям :roll: ) , перфектно разпределени новоконцепциални водачи товарещи я оптимално и при размер от 2.74м и тес 7-28гр. безпроблемно се справя с 5+ килограмови щуклета като не им дава почти никаква възможност за бягство ! Почетно място отделям на Черешката на Беркли ( до 2.13м. все пак де ) ! В случаят с нея е показано как от нискобюджетни материали може да се направи една перфектна гегичка в пъти по-добра от други такива където са в пъти по-скъпи ! Като разгледах каталозите за 2009г. любезно предоставени ми от Ганди забелязах особенно при Беркли едно съчетаване на Американска бланка с Японски дизайн което като краен продукт се очертава едни доста приятни гегички на сносни цени . Специално за спининг риболова поставям Беркли и Фенуик веднага след Американските класици Гари Лумис , Ст. Кроа и Ламиглас и се надявам за в бъдеще Пуре Фишинг да продължат да ги потдържат като най-доброто нискобюджетно решение за въдици за спинингов риболов !
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Изключително съм доволен от споделените проучвания на sestrata-за съвсем бос четвъртокласен любител на спининга като мен четивото беше изключително полезно.Моля обаче за некои варианти,ако може разбира се.Начи,първо 3 метра пръчка за спининг ми е прекалено много-имам пред вид както небогатирския ми ръст,така и това,че никога няма да спинингувам на Дунав,Тунджа и ако изобщо се осмеля на Марица-мноу рядко.До тук имам 2 пръчки с дължини 1,80 и 2,10 м с акции,по-скоро съответстващи за силно лайт или некво там средно между ептен лайт и мидиъм спининг.И...обикновено се вра в такива шуштаци,където ако се пробваш да замяташ с 3 метра прът,много проблеми ще ти си струпат мигом на главчурата.Та,има ли вариант за щуки например от същото туй "Бъркли" /акцията му много ми хареса,квит щат да са водачите,щото няма да ползвам плетени влакна /,ама по-къси-примерно 2,40 ?Или друга фирма за щукарка на същата цена или около нея - не казвам достъпна,щото по принцип мога да поставя семейството на диета за месец и да наруша кредитния си рейтинг,но за мен достъпна цена е и 1500-3000 лева за пръчка ако трябва,само,че както загатнах, спининга все още не ми е фърст приоритет,затва...
duel
новобранец
новобранец

Мнение от duel »

Мисля си, че Скелетора не е баш в същия ценови сегмент. А конкретната пръчка, която е изпробвал колегата, аз не бих си купил. Освен водачите, не ми харесва и дръжката. А за 90 лв., човек би могъл да си вземе примерно една Тика.
Аватар
sestrata
Модератор
Модератор

Мнение от sestrata »

duel написа:А за 90 лв., човек би могъл да си вземе примерно една Тика.

Темата е затова, да се предложат различни бюджетни варианти. Конкретно кой модел на тика препоръчваш и ако желаеш да бъдеш полезен на колегите, можеш да направиш тестове и да ги пуснеш в темата, като се обосновеш с какво препоръчаната от теб Тика превъзхожда Бъркли.
INCUBUS написа:Та,има ли вариант за щуки например от същото туй "Бъркли" /акцията му много ми хареса,квит щат да са водачите,щото няма да ползвам плетени влакна /,ама по-къси-примерно 2,40 ?Или друга фирма за щукарка на същата цена или около нея - не казвам достъпна,щото по принцип мога да поставя семейството на диета за месец и да наруша кредитния си рейтинг,но за мен достъпна цена е и 1500-3000 лева за пръчка ако трябва,само,че както загатнах, спининга все още не ми е фърст приоритет,затва...
Малко по скъпа - 150 лв, е Shimano Beastmaster 2.40 м, 10-30 гр, въпреки, че на мен ми допада повече моделът 5-20 гр.
Станимир Христов
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Станимир Христов »

Темата е супер , точно от такава имах нужда :) Продължаваите да качвате ще следя с интерес
Изображение
Изображение Изображение
Който иска намира начин... който не иска намира причина!!!
Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Ivak »

Инкубис има и на 2,40 Тактик, по ниския клас е Фазер (не знам дали го спелувам правилно), там има дължини и на 1,80 не ме лъже паметта, строя е същия само дръжката е малко по-къса и самата въдица е с една идея по-мека.
Спинарките на Тика са много хубави, но за влачене :lol: :lol: Много твърди и с върхова акция, с една дума кол :lol:
Харесват ми защото са здрави ис нормална дължина на дръжката :lol: , но като пъргавост ги няма никакви.
Бърклитата в това отношение са по-добри :wink:
Горното съм го писал от гледната точка на пълен лайк и не разбиращ, и не ловящ на спиникг човек :!: :wink:
duel
новобранец
новобранец

Мнение от duel »

И каква е целта Ивак ? След като не ловиш на спининг...
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

На 1,80 имам германска пръчка на 35 години от две части с акция до 15 г,дет не я давам и за кило платина,на 2,10-за сега сал едно пръчле "Шимано Катана"с акция 5-20,ама тях ги ползвам сал по реките ни планински /няма распери,няма сомища,щукища,бели грамаданци/,за тва питам за нещо по-щукесто на 2,40.Има няколко места със "зъбатковци",където мисля да практикувам като пишман-спинингар.Не ми аресва ловитбата им "на тапа".Макар и ич да не му хващам края,не търся ниски класове и цени,та съм склонен и на по-паричковска щукарка.Ще ми се да прибавя в колекцията / съпругата люто ми се е заканила за задръстването на жилището с най-различни риб.прътлета-без щеки,щот не го аресвам тоя вид риболов/и предложението на Сестрата,пък съм отворен и за още идеи по въпроса.Донякъде съм съгласен с постулата,че рано или късно човек стига до спининга,затуй гледам да се подготвям отрано...
Аватар
sestrata
Модератор
Модератор

Мнение от sestrata »

Изображение е марката на пръчката, която тествах днес - модел ENY SPIN, 2.40 м, 15-40 гр. -, реално тегло - 158 гр, ЦЕНА - 50.- лв

Тубертини е италианска търговска марка за риболовно оборудване. Нейните продукти с малки изключения се произвеждат в Китай. Моделът ENY SPIN се предлага с тест 20-40, 30-60 и 30-80, но пръчката на 15-40 определено ми хареса повече на друсане и веднага си я купих, за да я подложа на тестове.
Продава се в прост платнен калъф.
Изображение
Дръжката е коркова, с дължина под макародържача 35 см.
Изображение
Макародържачът е добре изработен, с долен винт.
Изображение
Банката е тънка, изработена от карбон M46
Изображение
Водачите са 9 на брой, изглеждат като SIC, тип "Low Riders"
Изображение
Върховият водач е също добре закрепен.
Изображение
В сглобен вид пръчката е удивително стройна и стегната.
Изображение
Балансира се добре с макара размер 2500, като за целите на теста ще се използва
плетено влакно Climax Concept Pro - Spin Line Braided 0.10 с обявен тест 6.8 кг
Изображение
Първите впечатления са за бърз, клонящ към свръхбърз строй
Изображение
С идеята, че подобна въдица ще се използва за кефал, поставих воблерче Голди 2.8 см, 3 гр, потъващо,
което се замяташе успешно на дистанция от 20-25 м
Изображение
Още по-добре се представи пръчката с Yo-Zuri L-Minnow 44 - 5 гр, с лекота постигна дистанция около 35-40 м
Изображение
Приблизително толкова и Emperror Minnow 66 - 7 гр
Изображение
С по-тежкия Yo-Zuri Aile Magnet 90 мм, 10 гр дистанцията нарастна до 45 м
Изображение
12 грамовият Salmo Thrill достигна 50-55 м
Изображение
И накрая 21.5 грамовият Coolie Minno 118 летеше добре на дистанция 45-50 м
Изображение
Тестовете с въртящи блесни показаха, че пръчката работи много добре с блесни от № 2
Изображение
до № 7
Изображение
с тест "закачка"
Изображение
Както и леки, бавновъртящи щукарски като Мепс Лусокс
Изображение
Големи дистанции - над 60 м се постигаха с лекота със спинър 21 гр
Изображение
клатушки от 16 до 35 гр
Изображение
и кастмастери до 32 гр
Изображение
Но истинското удоволствие беше при джиговете - от 10 гр
Изображение
20 гр
Изображение
и 30 гр
Изображение
А накрая и тест на бланката с напъни да скъсване
Изображение
Все пак въдицата оцеля - една неочаквано добра за парите си покупка
Изображение

Какво показаха тестовете?
Въдицата е модерно и кадърно изработена с реален тестови диапазон 8-32 гр., със строй бърз до свръхбърз, много лека и удобна, подходяща за риболов на кефал и щука в средни реки и блата, както и с леки джигове за костур и бяла риба в микроязовирите. Въдица, която без проблеми би се справила с риби от порядъка на 4-5 кг

ПЛЮСОВЕ
- много лека - само 158 гр
- тънка, фина, много бърза бланка
- бърз строй
- подходящи за работа с плетени влакна водачи
- удобна като изработка и дължина коркова дръжка
- надежден макародържач
- отлична дистанция на замятане с всички примамки

МИНУСИ
- поради малкия входящ водач - характерно за този тип, се чува свистене на влакното при замятане

В заключение мога да кажа, че бях приятно изненадан от тази евтина въдица, която препоръчвам както на начинаещите спинингисти, така и на тези, за които спинингът не е основна техника.
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Ми,направо съм в оркестъра- дотук са планирани едно "Шимано"-онва за 150-те лева,и поне две от това "Тубертини",щото едното ще бъде хчупено още през пролетта ми се чини,така ме вдъхновиха тестовете ти...
Аватар
sestrata
Модератор
Модератор

Мнение от sestrata »

INCUBUS написа:Ми,направо съм в оркестъра- дотук са планирани едно "Шимано"-онва за 150-те лева,и поне две от това "Тубертини",щото едното ще бъде хчупено още през пролетта ми се чини,така ме вдъхновиха тестовете ти...
3 за 1 - какво му даваш... :lol: Чупи на воля! Аз не успях да го счупя, защото скъсах брейда. А иначе голям мерак имах. :roll:
Аватар
stancom
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от stancom »

Павка един въпрос, с тези високо закрепени и широки крачета на връхния водач, бреида не се ли допира до тях при по бързо навиване?
Аватар
sestrata
Модератор
Модератор

Мнение от sestrata »

stancom написа:Павка един въпрос, с тези високо закрепени и широки крачета на връхния водач, бреида не се ли допира до тях при по бързо навиване?
Не - деветте водача са близо разположени както един към друг, така и към бланката - подобно на Фуджи "ню кънсепт". Между другото много японски сопи, като Тенрю например, претендиращи за лидерство в лонгкастинга имат подобен тип водачи и "не признават" тезата за широкия входящ водач.
Такива са и водачите на кастинговите пръчки.
Аватар
Живко Василев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Живко Василев »

Sestra голям си.Поздрави и благодарности за добрата тема. :smt023 :smt023
Изображение
Член на ексклузивния клуб к.а.п.о.
Ако не се чете да увелича малко
Аватар
yustis
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от yustis »

Определено ми харесва пръчката, напълно съм съгласен, че съотношенито цена и показатели е СУПЕР. Не бих се замислил изобщи, а направо бих си я закупил.
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”