За и против бънговете!!!

Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev

kiks_lp
научил се да хвърля
научил се да хвърля

За и против бънговете!!!

Мнение от kiks_lp »

Колеги тези дни четох списание "На плувка и дъно" и една статия ми направи силно впечетление.Там всеизвестният Trabucco пише че предпочита да не поставя бънг на своята щека и подробно описва как със малко плетено влакно и малко изолирбанд да се захване ластика за самия топсет.Питам се какво е вашето мнение защото на мен ми стана интересно.Една от причините за махането на бънга е че тежи, лично на мен това твърдение ми се струва леко пресилени, но аз съм доста бос все още така че чакам вашите мнения по темата.
Сухо дупе риба не яде !!!
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Re: За и против бънговете!!!

Мнение от butnik »

Факт,че още се произвеждат,значи трябват.Преди малко гледах едно клипче с Уил Рейзън, а после и с Родригес и двата показваха начини за да избегнат карабинката.Аз също на тънките ластици ползвам такъв монтаж .Шимано имаше май,една такава система с външно закрепване на ластика.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
kiks_lp
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от kiks_lp »

Да мойта едната щека Beastmaster Margin ина на 3то и 4то коляно отвори долу в самата основа и има напранени едни пластинки на които да се намотва излизащият ластик.Системата е добра но я няма на старите модели.
Сухо дупе риба не яде !!!
Аватар
Бисо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Бисо »

Аз махам бънга и връзвам ластика,когато очаквам големи риби.Вероятноста да спукаш щеката при такъв риболов и наличие на бънг е огромна,създава се допълнително напрежени на мястото ,където е той.
Paparaka написа: За мен всеки риболов е състезание. Ако не с тези, с които съм за риба, то със самата риба.
kRaikkonen
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от kRaikkonen »

Някой ще може ли да даде нагледен материал за незнаещите като мен. Някоя снимка или видео ще са от полза :)
Изображение
Аватар
Венелин Радушев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Венелин Радушев »

От седмица си мисля, дали да пусна тема зо това, но не намерих никъде в интернет снимка или репортажа за системата на оластичаване и се отказах. Идеята му е ластика да се свързва клуп към клуп с тънко плетено влакно, като на края на плетеното влакно се прави възел /за да не се изтегля през скоч-а/ и се залепя с скоч на 10-15 сантиметра над сглобката на външната стена на топ сет-а. Идеята е освен за олекотяване на такъма и бързото и лесно пренатягане на ластика....в случай че кълват риби под или над очакванията ни. Притеснява ме дали плетеното влакно /на сгъвката при вътрешна-външна стена на топ сет-а/ няма да нащърби ръба на топ сет-а или недай боже да спука следващото коляно? На схемата с статията ...клупът от ластик при свръзката с брейда беше направен дълъг десетки сантиметри и двата успоредни ластика усукани. Как се прави този усукан клуп?
"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

На Трабуко какво му пука ,ако спука коляно.А колкото до това,че бънга може да ти спука коляно,ама изобщо не съм съгласен.Единствено предимство е ,че може да си регулираш ластика,за олекотяване и дума да не става,та колко тежи бънга 20гр,егати и олекотяването.А ако се случи да ловиш постоянно на трето коляно и всеки път притискаш конеца,не,трябва да се пробва.Да махнеш карабинката ,да,тропа неприятно във втулката,не знам,ще пробвам на единия топ сет.
alex_teo
новобранец
новобранец

Мнение от alex_teo »

Здравейте,
ползвам описания метод от няколко години за ластици над 1.8 мм плътни и над 2.8 кухи. При мен има малко различие, аз не усуквам края на ласика, правя обикновенна примка и към нея закачам плетеното влакно. От притеснение, че влакното ще се вреже в ластика при натоварване навивам малко тиксо на примката на ластика, там където ще легне при затягане плетеното влакно До този момент нямам никакви повреди по колената ( плетеното влакно се сплесква мужду стените). При този начин на закрепване ми се налага честа проверка на целоста на плетеното влакно, което се протрива при честото сваляне и поставяне на топсета.
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

Колеги, в брой 28 от април 2003г на сп. "На плувка и дъно" ( тогава името на изданието беше " Спортен риболовец") има една страхотна статия за риболов с щека, на огромни шарани точно с този монтаж; даже и конектори не се ползват. Става дума за шарани над 17 кг и плътни ластици 3.0мм, на пето коляно. Там съм виждал този монтаж за първи път, пък статията съм я чел поне 10 пъти :D 8)
Изображение
Аватар
Dedy
учете се от него
учете се от него

Мнение от Dedy »

:roll: :roll: :roll: :roll:

Какви риби ловите вие бе?
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Конектор на шаранския ластик и аз не слагам,направих си и единия топ-сет без бънг по начина ,който описва Трабуко.Ще дам отзив след като се раздвижи рибата по платените "локви".Слабото място е на свръзката на плетеното и ластика,,там монтирах един шлаух,пък да видим какво ще излезе.
patrona86
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от patrona86 »

До каде стигнахте с опитите?
Интерсно ми е,защото си мисля че е вече крайно време да си направя шаранския топ сет!
Взех ластик 1.8 на мавър Конг,голям шарански конектор, и бънг.
Мисля да използвам външна втулка за да не режа върха.
Предложения някакви ?
13meters.co.uk е новият дом на Селската Касапница както и на всички статии и репортажи.
Посетете и Фейсбук страницата ми 13meters
Не претендирам за високо спортно майсторство.
Ръководя се от принципа "Риболовът е за разтоварване,а не за натоварване!"
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

1.8мм,много дебел,какво ще вадиш с него.Иска прецизно да се премери ластика,има недостатък,при превързване на конектора след няколко риболова,има малко аванс на ластика.Моите шарански топ-сети са от две колена на 2.80-щеката ми е внос от Англия .За да имаш аванс да настройваш ластика,защото при натегнат ластик се получават гелета при по-дребни риби особено както искаш да ловиш с 1.8мм,оставяш по-дълго плетено,за да може да го регулираш.За да не се страхуваш ,че може конеца да ти се изхлузи от тиксото,като направиш няколко намотки върни конеца назад върху навитото тиксо и бандажирай още веднъж.Преди всеки риболов проверявай дали конеца не се е протъркал,ако разглобяваш на мястото на свръзката.
Аватар
Бисо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Бисо »

patrona86 написа: Взех ластик 1.8 на мавър Конг,?
Това според мен е един от най-тъпите ластици,които си могъл да избериш.Не робувам на марки и модели,но с такива ластици/различни дебелини/имах много неприятности.От обикновенните,силиконови ластици съм наи-доволен от Гарболинските .Тези на Веспе,също ми прават добро впечатление.
А що се однася до монтажа с конец,шлауха,дето е сложил Ицо,е много добра идея.
Paparaka написа: За мен всеки риболов е състезание. Ако не с тези, с които съм за риба, то със самата риба.
patrona86
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от patrona86 »

Ok. Нямам никакво време в момента и за това не обикалям много по магазините.Вчера го смених от 1.8 на 1.4 пак конг(нямаше други).
Утре може и да го направя.
Ако и мен не ме изкефи септември ше ми е много спокоен месец и ше пробвам всичко което ми кажете :smt023
13meters.co.uk е новият дом на Селската Касапница както и на всички статии и репортажи.
Посетете и Фейсбук страницата ми 13meters
Не претендирам за високо спортно майсторство.
Ръководя се от принципа "Риболовът е за разтоварване,а не за натоварване!"
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов с щека, уип и директен”