Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Сладки приказки и раздумки за неща свързани със спининга .
Модератори: Павел Иванов, sestrata
-
- вече хвърля и на тежко
Re: Сладки приказки и раздумки за неща свързани със спининга .
Колега Сестрата
Явно и ти си от почитателите и подръжниците на спининг рибололова с плетено. Благодаря че се включваш, и излагаш своите аргументи и виждания по въпроса.Не искам да звучи дразнещо и да се влошават сладките приказки, но цитираното от теб в точки 1 - 4, страшно много ми прилича на рекламна брошура или статия от периода на излизане на брейда на пазара, целяща бясното популяризиране и налагането му като влакно за спининг. Добре оформено, доста изчерпателно и почти вярно.В много случаи този тип рекламен подход върши работа и имма своя ефект.
Съгласен съм че има няколко безспорни факти в качествен аспект в полза на брейда, но има и хиперболизиране и подвеждане.
Поздрави
Явно и ти си от почитателите и подръжниците на спининг рибололова с плетено. Благодаря че се включваш, и излагаш своите аргументи и виждания по въпроса.Не искам да звучи дразнещо и да се влошават сладките приказки, но цитираното от теб в точки 1 - 4, страшно много ми прилича на рекламна брошура или статия от периода на излизане на брейда на пазара, целяща бясното популяризиране и налагането му като влакно за спининг. Добре оформено, доста изчерпателно и почти вярно.В много случаи този тип рекламен подход върши работа и имма своя ефект.
Съгласен съм че има няколко безспорни факти в качествен аспект в полза на брейда, но има и хиперболизиране и подвеждане.
Би ли го обосновал и аргументирал мнението си, особено в частта за езерен риболов или във вода с много висока прозрачностsestrata написа: И в двата случая, особено във втория е препоръчително да се ползва брейд.
Да в по-малка, но все пак доста по-голяма от колкото при монофила. А мръсотията, как е при нея. Колко пъти на ден, успяваш лесно да си почистиш ролката и да спре да шуми.sestrata написа: Това важи в по-малка степен за стегнатите и добре оплетени брейдове. Мръсотията се отлага предимно по водачите, а ролката се почиства лесно.
При колко минусови температури е тази безпроблемна работа, и трябва ли постоянно да оправяш влакното при затваряне на бигела. Как успяваш да ловиш почти всеки ден, не работиш ли. Как е с този климакс 0.10 - предполагам 10 лб., по отношене на спасяването на примамки в Дунаваsestrata написа:Аз съм на друго мнение. Качественият, достатъчно тънък брейд позволява безпроблемна работа при минусови температури. Ловя цяла зима почти всеки ден без нито едно оплитане с петжилен брейд климакс 0.10.
Пресукването при меките монофилите е в пъти по-малък проблем, отколкото при брейда. Умишлено избягвамвам по-твърдите монофили по причината която си посочил. Както вече споменах, все още нямам достатъчен практически опит с флуоркарбона, въпреки това не бих го препоръчал като удачно решение при риболов с въртележка.sestrata написа:Пресукването е проблем и за повечето монофили, особено твърдите, към които причислявам и флуорокарбоновите.
Би ли изброил няколко от многотоsestrata написа:Има много брейдове, които нямат никакъв проблем с въртящи блесни.
С това на края съм абсолютно съгласен, с поправката че не само за къси дистанции.sestrata написа:п.п. Добрите монофилни влакна също имат успешно приложение, предимно при риболов на много къси дистанции, където техните недостатъци се изразяват в по-малка степен.
Поздрави

Последно промяна от certate на Нед Яну 25, 2009 1:06 pm, променено общо 1 път.
.........!
- dalgia
- вече хвърля и на тежко
много точно казано и незнам защо така са те "окупирали" колегите...личи си че много са чели но неискат да си признаят за проблемите които им прави плетеното влакно от самата практика...кога толкова бързо станаха специалисти та пробваха толкова много брейдове и то в различни условия незнам. аз също използвам брейдове от края на 2005 год. и имам представа как се държат в различните ситуации ,и е имало моменти когато съм искал да сложа шпула с монофилcertate написа:Колега Сестрата
Явно и ти си от почитателите и подръжниците на спининг рибололова с плетено. Благодаря че се включваш, и излагаш своите аргументи и виждания по въпроса. Странно, но цитираното от теб в точки 1 - 4, страшно много ми прилича на рекламна брошура или статия от периода на бясно популяризиране на брейда на пазара и налагането му като влакно за спининг. Добре оформено, доста изчерпателно и почти вярно. Има много безспорни факти в качествен аспект в полза на брейда, но има и хиперболизиране и подвеждане.
Би ли го обосновал и аргументирал мнението си, особено в частта за езерен риболов или във вода с много висока прозрачностsestrata написа: И в двата случая, особено във втория е препоръчително да се ползва брейд.
Да в по-малка, но все пак доста по-голяма от колкото при монофила. А мръсотията, как е при нея. Колко пъти на ден, успяваш лесно да си почистиш ролката и да спре да шуми.sestrata написа: Това важи в по-малка степен за стегнатите и добре оплетени брейдове. Мръсотията се отлага предимно по водачите, а ролката се почиства лесно.
При колко минусови температури е тази безпроблемна работа, и трябва ли постоянно да оправяш влакното при затваряне на бигела. Как успяваш да ловиш почти всеки ден, не работиш ли. Как е с този климакс 0.10 - предполагам 10 лб., по отношене на спасяването на примамки в Дунаваsestrata написа:Аз съм на друго мнение. Качественият, достатъчно тънък брейд позволява безпроблемна работа при минусови температури. Ловя цяла зима почти всеки ден без нито едно оплитане с петжилен брейд климакс 0.10.
Пресукването при меките монофилите е в пъти по-малък проблем, отколкото при брейда. Умишлено избягвамвам по-твърдите монофили по причината която си посочил. Както вече споменах, все още нямам достатъчен практически опит с флуоркарбона, въпреки това не бих го препоръчал като удачно решение при риболов с въртележка.sestrata написа:Пресукването е проблем и за повечето монофили, особено твърдите, към които причислявам и флуорокарбоновите.
Би ли изброил няколко от многотоsestrata написа:Има много брейдове, които нямат никакъв проблем с въртящи блесни.
С това на края съм абсолютно съгласен, с поправката че не само за къси дистанции.sestrata написа:п.п. Добрите монофилни влакна също имат успешно приложение, предимно при риболов на много къси дистанции, където техните недостатъци се изразяват в по-малка степен.
Поздрави
dalgia,
Слагай.Аз тези дни видях какво може монофила като Lоng cast и какво брейда.А това за спасяването на примамки с 0.10..0.12 си е бош-лаф работа - личен опит....аз също използвам брейдове от края на 2005 год. и имам представа как се държат в различните ситуации ,и е имало моменти когато съм искал да сложа шпула с монофил...
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Сертейт , може ли да те попитам ника ти от името на едноименната Дайва ли идва при положение че съм останал с впечатление че май не ползваш Дайви или от другаде ?!?
Ся къде е тънката граница ? Адаша говори от страната на човек ползвал много и различни брейдове и не им прави реклама според мен а просто води статистика
Значи часта с езерният риболов - ами в България той по принцип е забранен ! Друг е въпроса че в момента се води дискусия от две съвсем различни страни ! На тези ползвали и ползващи много и различни брейдове и на такива ползващи такива понякога и прочели нещо некъде си за тях .
Дали водата е с много висока прозрачност когато ползваш достатъчно тънък брейд то няма ама псулютно никакво значение
За УЛ ползвам YGK YOZ-AMI черно на 7 либри и VARIVAS Light Game Mebaru PE синкаво на 5 либри . И двете държат безпроблемно на въртящи се блесни нещо което никакъв монофил с реален диаметър около 0.13мм и 0.10мм не би се справил
Съответно аванса на макарата е достатъчно отпуснат за да не се счупи съответната УЛ гегичка !
Да се у тъпука ама досега не ми се е случвало да чистя ролката на макара . Единят вариант щото ме мързи а другият сигурно че ползвам макари с читави ролки ба`ли го
Откак хората са измислили таквизи щуротии :

колкото и да е неприятно употреби на парафин и пр. се обезмислят тотално зимно време а и едно напръскване лятото води до липса на заветните мърсотии по брейда за период от няколко чеса като не отделя мазни петна кат заветният парафин примерно
Както споменах по-горе има достатъчно брейдове които се справят доста успешно с въртележката без значение от диаметъра им ! На Варивас и ИГК всички с изключение на джиговите модели ( в случаят те са направени за съвсем друг вид риболов ) си работят с въртележка без забележки
dalgia , аз лично от петнайсет години работя с брейдове разни ! Купувам си различни марки и модели с цел да ги тествам и да знам кое за какво ми трябва ! През к.а ми е че варианта проба / грешка е финансово неизгоден . Имам над сто вида ( тука не визираме диаметри щото имам по няколко от вид ) брейда и се си мисля че не плямпам просто ей тъй да си намирам приказка
Ся къде е тънката граница ? Адаша говори от страната на човек ползвал много и различни брейдове и не им прави реклама според мен а просто води статистика

Дали водата е с много висока прозрачност когато ползваш достатъчно тънък брейд то няма ама псулютно никакво значение

Да се у тъпука ама досега не ми се е случвало да чистя ролката на макара . Единят вариант щото ме мързи а другият сигурно че ползвам макари с читави ролки ба`ли го

Откак хората са измислили таквизи щуротии :

колкото и да е неприятно употреби на парафин и пр. се обезмислят тотално зимно време а и едно напръскване лятото води до липса на заветните мърсотии по брейда за период от няколко чеса като не отделя мазни петна кат заветният парафин примерно

Както споменах по-горе има достатъчно брейдове които се справят доста успешно с въртележката без значение от диаметъра им ! На Варивас и ИГК всички с изключение на джиговите модели ( в случаят те са направени за съвсем друг вид риболов ) си работят с въртележка без забележки

dalgia , аз лично от петнайсет години работя с брейдове разни ! Купувам си различни марки и модели с цел да ги тествам и да знам кое за какво ми трябва ! През к.а ми е че варианта проба / грешка е финансово неизгоден . Имам над сто вида ( тука не визираме диаметри щото имам по няколко от вид ) брейда и се си мисля че не плямпам просто ей тъй да си намирам приказка

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Павел Иванов
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Прав си, тези и много други рибки са уловени миналата година също с цел РЕКЛАМА на плетените влакна и са силно хиперболизирани.certate написа: ...но цитираното от теб в точки 1 - 4, страшно много ми прилича на рекламна брошура или статия от периода на излизане на брейда на пазара, целяща бясното популяризиране и налагането му като влакно за спининг. ... Съгласен съм че има няколко безспорни факти в качествен аспект в полза на брейда, но има и хиперболизиране и подвеждане.

Някои от тях би било немислимо да бъдат победени с монофил.
Имам и такива рибки, които скъсаха японски брейд 21 либри YGK, при работещ аванс.
Имам и такива кефали, които отнесоха 8 либри брейд заедно с блесната.

При спининг риболов сигналът на примамката е този който привлича хищника. Видимостта на влакното е от първостепенно значение при статичен риболов с жива стръв.certate написа: Би ли го обосновал и аргументирал мнението си, особено в частта за езерен риболов или във вода с много висока прозрачност.
Ролката не шуми от мръсотията, а от липса на смазка вследствие промиването с вода. Смазването, ако се наложи такова, става за минута. Мога да кажа как го правя аз. Развивам леко винта на ролката, промивам с контактен спрей и смазвам с капка масло от комплекта на макарата. Миналата година се е налагало 2-3 пъти, което е показателно доколко е сериозен проблемът.certate написа: А мръсотията, как е при нея. Колко пъти на ден, успяваш лесно да си почистиш ролката и да спре да шуми
- Миналата година на 26 Януари при минус 4 градуса са уловени тези риби с Климакс 0.12 Цандер Специал. Свидетел колегата Balkinei.certate написа:При колко минусови температури е тази безпроблемна работа, и трябва ли постоянно да оправяш влакното при затваряне на бигела. Как успяваш да ловиш почти всеки ден, не работиш ли. Как е с този климакс 0.10 - предполагам 10 лб., по отношене на спасяването на примамки в Дунава

- При температури от минус 12 градуса, тази година. Без НИТО ЕДНО оплитане с Climax Concept Pro Braided 0.10
- През пролетта, лятото и есента ходя за риба от изгрев слънце до 9 ч, през лятото и след работа до 22 ч. Когато преценя и обикновено по обяд, слагам табелка на ателието и отивам на реката. Нямам кой да ми държи сметка за това. Иначе работя без обедна почивка от 09-19 ч, в т.ч. събота.
- Климакс 0.10 Консепт Про е със заявена здравина 6.8 кг /около 15 либри/. Изправя успешно куките на джигови глави филстар и FL, тройки VMC и OWNER, ако е закачено едното жило. 0.12 Цандер Специал изправя в повечето случаи куки №8 Гамакацу на тейл-спинърите на Спро.
Ще цитирам няколко достъпни на българския пазар.certate написа:Би ли изброил няколко от многото
- Всички влакна на немската фирма Ockert, с търговско наименование Climax. По-конкретно Concept Pro - Spin Line Braided, Select Spin, Zander Special
- Влакното STREN Microfuse 0.10, 0.12
- Влакното Sasame Samuline - от 0.10 нагоре
- enduro51
- ще става разбирач
невероятна дскусия , убийствени снимни
ако съм имал нужда от сътбоносно важни отговори спрямо съпоставка влакната моно и плетеняк .. Определено вече съм наясно и се кефя на адски изчерпателните отговори аргументирани с факти и практика в занаята от страна на ДВАМАТА МИ АДАШИ
хих смятам че е неуместно да изказвам мнение за което и да било от двете влакна ,като тепърва проглеждащ в този риболов но изцяло подкрепям мненията за брейдове и винаги ще си ползвам такъв конкретно в риболова на сом из Марица но не бих си и представил ситуация и положението на монофил 0.23 или 0.28 и сом 30 кг. закачен на воблера.
Поздрави и нека не спира изливането на полезно инфо и самораздаване от страна на истонските Спинингисти

- Павел Иванов
vasil hristozov написа:...Кефа е важен , не тъкъма....
Направило ми е впечатление че в повечето случаи тъкъма определя степента на кефа

Павел Иванов
Павел Иванов
- Павел Иванов
Василе , както споменах опитай с различни брейдове и при това правилни размери за съответният такъм пък тогива си давай съгласието плийз
Не е реално да се купи от тука брейд с обявени показатели 0.15мм а той реално да е 0.33мм и да се очаква кастинг като с 0.20мм монофил примерно ! Точността на кастинга важи с пълна сила как тва за дължината ако и тя да е много по-голяма със спин брейд докато кастинга е много по-добър с каст такъв
Сорри ама явно си куцо магаре та да нямаш осезаема разлика при загубата на примамки
Лична статистика относно загуба на примамки около 50/1 по-малко в полза на брейда а аз обичам примамките ми да си ги имам по-дълго време щото са ми малко и си ми трябват 
Освен насладата от природата уважавам и насладата от риболова като такъв и оборудван със съответният такъм за съответното място то и малката рибка се бори и доставя емоции как баба и или дядо и в друг случай с друг такъм
Не друго ами риболова е хубаво да се съчетава с туризма щот ако наблегаме само на туризъм то не би требвало да пишеме в тоя форум .

Разни хора , разни идеали !
Освен насладата от природата уважавам и насладата от риболова като такъв и оборудван със съответният такъм за съответното място то и малката рибка се бори и доставя емоции как баба и или дядо и в друг случай с друг такъм

Павел Иванов
Павел Иванов
- Павел Иванов
Марко не се лендзи кат че да са ти обръснали катинарчето
Знаеш ли къф проблем ще ми настане ако воблерите ми станат под 10 000 , А ?!?
Иначе искренно се радвам че по темата взимат участие хора със своето си становище и опит !!!

Иначе искренно се радвам че по темата взимат участие хора със своето си становище и опит !!!
Павел Иванов
Павел Иванов
- Румбата
- разбира нещата

Търсете рибата , не чакайте нейното благоволение !!!
За плетеняка добре, сега може ли и за монофила да споделите кои марки бихте препоръчали. Аз ползвам Тортю и съм доволен, но сигурно има и по-добри.
- Павел Иванов
В редките случаи когато ползвам монофил пак залагам на Варивас . Какво да ги правиш като са световните лидери в производството на всякакъв вид линии 

Павел Иванов
Павел Иванов
Много имам да уча още ...
Защо ми е по-лесно да мятам с твърд монофил!?
Груби са ми такъмите сигурно ...
Защо ми е по-лесно да мятам с твърд монофил!?
Груби са ми такъмите сигурно ...

"Щастие за всички, щастие даром!"
- Павел Иванов
Кхъмммммм , понеже тъй се случи че таз тема се прехвърли и в Манията да постна едно мое си изказване от там :
Fat , ако случайно пак не откриваш отговор на въпроса си , кажи
Павел Иванов написа:
Въх ! Тъй кът правиме съпоставка трябва да сме наясно с някои неща как например :
1) кастинговият брейд не е твърд а доста мек и лигав ! Ако търсиме далечен кастинг то си купуваме съответният брейд и уверявам те кастинга е доста по-добър отколкото с монофил !
Предимства на кастинговият брейд :
- много мек и лизгав и оттам лесното му изнизване от шпулата и през водачите.
- перфектна издръжливост на възел и оттам много здрав при "рязък" удар на големи риби .
- по-голяма издръжливост относно мъртво тегло съпоставен със спин брейда .
- никакъв проблем с въртележки всякакви .
Недостатъци :
- много мек и лизгав и оттам лесното му изнизване от шпулата и оттам натам ако го ползваме на макари различни от сърф каст и мулти то не трябва да ги пълниме повече от средата на шпулата щото много брадясва ! Това в никакъв случай не пречи на далекобойноста му !
- ниска абразивопокривност което води до лесно протриване от каманаци и миди при джиг и силикони разни .
2) спин брейда е най-твърд от цялото семейство "плитки"
Предимства :
- по-твърд и от там по-точен кастинг .
- може да се намотае почти до рЪбЪ на шпулата без да брадясва .
- сравнително добра абразивоустойчивост .
- никакви проблеми с въртележки секакви .
- перфектно самозасичане на рибата .
Недостатъци :
- по-къса дистанция при кастинг.
- сравнен с другите брейдове по-ниска издръжливост на мъртво тегло .
- не държи на всички възли и оттам проблем при "резките" удари на големи риби .
3) Джиг брейд . В случаят той бива два вида - равномерен диаметър по цялата дължина и изтъняващ тип "типет" .
Предимства :
- най-висока издръжливост на мъртво тегло .
- перфектна абразивоустойчивост относно камъне и миди всякакви .
- при типетният далечината на кастинга е почти като при кастинговият брейд .
Недостатъци :
- ДА НЕ СЕ ПОЛЗВА С ВЪРТЯЩИ БЛЕСНИ НИКАКВИ !!!
Съществуват и така наречените "универсални" брейдове опитващи се да съчетаят от всички други най-доброто до определена степен които по принцип са добри но в различните свери не колкото специализираните !
Ако ползваме специализирани брейдове цялата идея се обезмисля ако целият ни такъм не е "специализиран" ама то и с монофилите тъй както и с всяко друго нещо !!! Разбира се съществуват и вариантите "компромис" като различно пълнене на шпулата при всеки брейд , отпускане на аванса поне една трета повече от колкото с монофил , ползване на пръчки с бърза акция и параболичен или полупараболичен строй и т.н.
Общо взето предимствата на брейда при спинингорибоулова са доста повече от недостатъците му сравнени с монофила стига да знаеме какво и за какво ползвамеТо и с монофила тъй де
Fat , ако случайно пак не откриваш отговор на въпроса си , кажи

Павел Иванов
Павел Иванов