Туй-онуй за сонара

Всико за лодките сонарите и атрибути към тях.

Модератори: emo vasilev, Кърцата

Публикувай отговор
toshko
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Humminbird matrix 47x3d

Мнение от toshko »

Тва със стотинките него разбрах, :( сори,но си спомням, щот съм чел мойто много отдавна, че ако рибата лежи на дъното сонара не я отчита или показва неравност или дънер, за увеличението на лъча го знае всяко хлапе, самоче градуса на различните сонари е различен, обикновено първия лъч е десет градуса, има скъпи модели при които първият лъч е 2 градуса. Смятам, че сонара показва рибата по движението и в смисъл, тя може да седи на едно място, но си движи например перките, поради две основни причини - защото при пускане на различни предмети от лодката, камък, котва и др. сонара показва риба и ссъщо така защото смятам, че ако умряла риба, дори и току що лежи на дъното сонара няма да я засече. Представям си лъча който пуска сондата и неговото връщане, според времето за което се връща откриваме дълбочината, според силата на отразения сигнал твърдостта на предметите или дъното от които се отразява, а чрез броя на попадналите лъчи върху даден предмет, както и промяната в локацията му открива риба както и нейният размер, обикновено сонарите показват три размера.

Бих се радвал да ме поправиш където греша, това със сигурност ще ми помогне в риболова.

п.п.Открих успешно риболова на бяла риба в неделя, колеги в съседна лодка извадиха 4+, дълбочината беше 20-25 метра, сонара показваше епизодични пасажи на 6-7 метра, а сулките кълвяха само по дъното на джигови примамки и зимни блесни, сонара не фана нито една риба на дъното, което доста ме учуди, но ми сее случвало и преди.
Акъл и да нямаш, може да дадеш !!!!!!!
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Marco Polo написа:
Troli Rapala написа: Сонарът различава само рибите в движение!
с НЕЩО да подкрепиш тази твоя теория?
Преди време най-учтиво помолих "разбирачите" да ми обяснят с думи прости начинът на действие на сонара! Е, тишината беше оглушителна! ;)
Така че когато се аргументираш за ЕДНО ТВОЕ МНЕНИЕ- ще започна да ти вярвам, дотогава си пълни касичката както можеш... ;)
Марко,трудно е с думи прости.
За мен действието на тази машинка е проста,но за другите е сложна.Затова и не се хващам с обяснения.
Ел.техниката си има много и различни термини.
За малкото проби с моя Гармин 90,се убедих,че на чувствителност 70%,на дълбочина 15м,си показва на дъното каята.
И пасажи от дребни рибки.
Сонара праща сигнал в определена посока,в момента на засичане на нещо,част от сигнала се връща към приемника.
Сондата е с две бубини,едната предава сигнала,другата приема.Общо са три кабела,като единия е общия / минусовия /
Чувствителноста определя какво искаш да видиш.Големи или малки риби.
Колкото по-рано се засече обект,толкова по-бързо се връща сигнала,така пък ти отчита на каква дълбочина е.
За сега стига толкова.
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

Не е моя теория! :cry: Принципът на работа,на сонара и радара е един и същ! :wink: Неподвижният обект не създава звукова вълна и сонарът не го разпознава. :drinkers: Защо безмоторен самолет,не го лови радара?Защо немците са изключвали двигателите на подводниците? :wink: Елементарно-няма звук,няма и обект! :wink: :drinkers: Заслужих си бирата! :D :D :drinkers: :drinkers:Забравих прилепът,лови само подвижни обекти,защото умее да улавя трептенията породени от крилцата на насекомите! :drinkers:
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Troli Rapala написа:Не е моя теория! :cry: Принципът на работа,на сонара и радара е един и същ! :wink: Неподвижният обект не създава звукова вълна и сонарът не го разпознава. :drinkers: Защо безмоторен самолет,не го лови радара?Защо немците са изключвали двигателите на подводниците? :wink: Елементарно-няма звук,няма и обект! :wink: :drinkers: Заслужих си бирата! :D :D :drinkers: :drinkers:Забравих прилепът,лови само подвижни обекти,защото умее да улавя трептенията породени от крилцата на насекомите! :drinkers:
Радара си лови и неподвижните обекти.Стига да имат поне малко метал.Затова и нашите лодки,задължително имат на борда специални отражатели.
Ако се случи нещо,помага при търсенето в морето.
Подводниците нямат радари,а хидроакустика.Под вода може да се работи само със свръхдълги вълни.Високочестотните,се разсейват много бързо.Затова там се предават само определени кодове от 5-10 знака.
Затова се изключват двигатели,хидроакустиката е много чувствителна,и улавя и най малките шумове под вода,а и бързо се засичат като посока.
Троли,имаш бира. :D
Изображение

snegk

Мнение от snegk »

Обяснете какво очита сонара като хвърля царевица и се получават много балончета и ги очита като риби и то за всяко мехурче риба.Другото,торбичка пълна с въздух и вътре оловна тежест за да потъне,очита го като риба.Аз продължавам да си мисля,че за да отчита предмет като риба трябва да има нещо свързано с въздуха в рибите.За останалите предмети си ги дава като релеф или петно във водата.
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
toshko
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от toshko »

Troli Rapala написа:Не е моя теория! :cry: Принципът на работа,на сонара и радара е един и същ! :wink: Неподвижният обект не създава звукова вълна и сонарът не го разпознава. :drinkers: Защо безмоторен самолет,не го лови радара?Защо немците са изключвали двигателите на подводниците? :wink: Елементарно-няма звук,няма и обект! :wink: :drinkers: Заслужих си бирата! :D :D :drinkers: :drinkers:Забравих прилепът,лови само подвижни обекти,защото умее да улавя трептенията породени от крилцата на насекомите! :drinkers:
Ми ти токущо стигна до моя пост малко по-нагоре, за сома, за кво тогава трака толкоз много по клавиатурата :D :D :D, а аз всъщност смятам, че има доста разлика между сонара и радара по отношение на типа на изпращаните вълни и честотата, ще се допитам до колега който знае със сигурност, ма го мързи да пише у форума.
snegk написа:Обяснете какво очита сонара като хвърля царевица и се получават много балончета и ги очита като риби и то за всяко мехурче риба.Другото,торбичка пълна с въздух и вътре оловна тежест за да потъне,очита го като риба.Аз продължавам да си мисля,че за да отчита предмет като риба трябва да има нещо свързано с въздуха в рибите.За останалите предмети си ги дава като релеф или петно във водата.
Понеже явно си забравил какво писахме с теб и преди пак ти казвам движили се НЕЩО във водата сонара показва риба, а ти пробвай твойто пликче с олово да го спуснеш на няколко метра под лодката и го остави неподвижно и виж дали ще го отчете и пиши по въпроса.
Акъл и да нямаш, може да дадеш !!!!!!!
Аватар
spas_ya
новобранец
новобранец

Мнение от spas_ya »

Редно е и аз да се намеся,понеже аз пуснах темата,в момента работя с Fishfinder 250,при риболов на сом настроен на символ,сонара отчита и оловото и стръвта,като 2 успоредни линии,при промяна на дълбочината и линиите съответно променят дълбочината,в тази връзка,мисля че лъчите олавят движението и го отчитат,ако няма движение се отразяват в дъното,това разбира се е мое мнение от личен опит и доста изчетено по темата.
Последно промяна от spas_ya на Вто Яну 27, 2009 10:46 am, променено общо 1 път.
snegk

Мнение от snegk »

Само,че аз говоря за торбичка която е пусната на дъното. :lol: :lol:
Аватар
spas_ya
новобранец
новобранец

Мнение от spas_ya »

Именно,при движението си към дъното,лъчите засичат движение и го отразяват като риба,щом падне на дъното и не се движи изчезва и рибата,същото е и когато пускаш котвата.
snegk

Мнение от snegk »

spas_ya написа:Именно,при движението си към дъното,лъчите засичат движение и го отразяват като риба,щом падне на дъното и не се движи изчезва и рибата,същото е и когато пускаш котвата.
.Торбичката стои на дъното и я отчита като риба.Дайте някаво обяснение или е закасняла реакция на сонара.
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Илийка,на каква чувсвителност е бил настроен сонара,по време на тези проби.?
Ако някой има точната схема на сонара,ще се опитам да му обясня и точното действие.
Изображение

Diman
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Diman »

...
Последно промяна от Diman на Вто Авг 25, 2009 4:28 am, променено общо 1 път.
Аватар
Pedro
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Pedro »

...Защо безмоторен самолет,не го лови радара?...
Според главната мисъл в този пост, отговора трябва да е -Щото не се движи ! :o ???
Само едно нещо има вярно в него пост.А за прилепите не е вярно - не ловят точно така.
А и на другите обясненията са от невероятни ..по-невероятни.Няма лошо - не е това материята, в която ви е силата.
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Pedro написа:Няма лошо - не е това материята, в която ви е силата.
Искам да придобия твоята сила.
Изображение

Аватар
nasco2
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от nasco2 »

Без да имам претенции на специалист, от това което съм чел за сонара. Останах с впечатление, че няма значение движи ли се или не рибата. Разпознаването е по мехура.
Публикувай отговор

Обратно към “Лодки и сонари”