ВРЕМЕТО НА ГАЛЯТА
Модератори: alekst, Димо Михалев, dobria1
ВРЕМЕТО НА ГАЛЯТА
НЕКА ПО СТАРИТЕ И ОПИТНИ РИБАРИ ДА СПОДЕЛЯТ ТЪНКОСТИТЕ ЗА ЛОВА НА ГАЛЯТА, НАРИЧАНА ОЩЕ " МОРСКИ НАЛИМ " И " ГЕЛЕНДЖИК ". НЯКЪДЕ НАРИЧАТ ТАЗИ РИБА " ЕВРЕЙСКО ПОПЧЕ " ИЛИ " ЕВРЕЙКА ", КОЕТО СПОРЕД МЕН НЕ Е ПРАВИЛНО, ЗАЩОТО ЛАТИНСКОТО ИМЕ НА ЕВРЕЙСКОТО ПОПЧЕ Е " ophidion rochei ", А НА ГАЛЯТА " gaidropsarus mediterraneus " И ТОВА ГО ПИШЕ В ВСЕКИ РИБЕН " УЧЕБНИК ".
ТАКА, ЗНАЧИ ЗА ГАЛЯТА МИ Е ИЗВЕСТНО ЧЕ СЕ ЛОВИ НОЩТНО ВРЕМЕ, ПРИ ТЕМПЕРАТУРА НА ВОДАТА ПРЕДИ ДА ДОСТИГНЕ 14-16'C ( МОЖЕ БИ МАЙ МЕСЕЦ ) И СЛЕД КАТО ИЗСТИНЕ ДО 14-16'C ( МОЖЕ БИ СЕПТЕМВРИ ). НЕКА КОЙТО ИМА ОПИТ С ТАЗИ РИБА, ДА СПОДЕЛИ ТЪНКОСТИТЕ ЗА ТАКЪМА, МЯСТОТО, ВРЕМЕТО, СТРЪВТА, ЗАЩОТО ЛОВЕНЕТО И БИЛО ВЪЛНУВАЩО. ЧУВАЛ СЪМ ЗА 35СМ. ПАРЧЕТА НА ТЮЛЕНОВО.
ТАКА, ЗНАЧИ ЗА ГАЛЯТА МИ Е ИЗВЕСТНО ЧЕ СЕ ЛОВИ НОЩТНО ВРЕМЕ, ПРИ ТЕМПЕРАТУРА НА ВОДАТА ПРЕДИ ДА ДОСТИГНЕ 14-16'C ( МОЖЕ БИ МАЙ МЕСЕЦ ) И СЛЕД КАТО ИЗСТИНЕ ДО 14-16'C ( МОЖЕ БИ СЕПТЕМВРИ ). НЕКА КОЙТО ИМА ОПИТ С ТАЗИ РИБА, ДА СПОДЕЛИ ТЪНКОСТИТЕ ЗА ТАКЪМА, МЯСТОТО, ВРЕМЕТО, СТРЪВТА, ЗАЩОТО ЛОВЕНЕТО И БИЛО ВЪЛНУВАЩО. ЧУВАЛ СЪМ ЗА 35СМ. ПАРЧЕТА НА ТЮЛЕНОВО.
- даката
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
много точно описваш ловът на този вид риба
Местата на които при нас я ловим се съвместявът с друг вид риба :змиорка:Най големи слуки са нощно време .Обикновенно съчетавам двата риболова .За галя ползмвам такъм -попченски.Еврейското попче е друго нещо приликата с галя е в тялото а главата е по- различна.Стравта и в двата случея използвам торен червей на грозд.Местата на сполочлив риболов са пристанища.

риба къща няма-риба време няма
- DOCTORA
- вече хвърля и на тежко
Добре дошли при майстора на галята!
Първата галя хванах от буната на Журналист през ноща. Беше 1983 година. Удари на дъно на парче от сафрид. След това в БГ съм хващал галя още три пъти, все около Варна и през ноща. В България галята се хваще спорадично - по случайност.
Истинският риболов на галя започна когато дойдох в Англия.
Тук има три подвида и е разпространена повсевместно. Наричат я Роклинг. Има ги с 3, ч и 5 мустачки. Тук галята се лови и през деня. Кълве през цялата година. Обикновенно се хващат екземпляри по 10-20 см, но расте до половин кило.
Вчера хванах една от Томс пойнт край град Бари в южен Уелс. Удари на червей наречен "Лагуърм" с лентичка калмар на върха на куката. Беше далга към 20 сантиметра а успя да погълне кука 2/0! Тук галята обикновенно се лови на каменисто дъно и почва да кълве към края на отлива. Хванеш ли галя значи другата риба се е изтеглила навътре.
Ето ви и снимика на една малка галя хваната през Януари от кея в Хейстингс. Това на куката е лагуърм:

Първата галя хванах от буната на Журналист през ноща. Беше 1983 година. Удари на дъно на парче от сафрид. След това в БГ съм хващал галя още три пъти, все около Варна и през ноща. В България галята се хваще спорадично - по случайност.
Истинският риболов на галя започна когато дойдох в Англия.
Тук има три подвида и е разпространена повсевместно. Наричат я Роклинг. Има ги с 3, ч и 5 мустачки. Тук галята се лови и през деня. Кълве през цялата година. Обикновенно се хващат екземпляри по 10-20 см, но расте до половин кило.
Вчера хванах една от Томс пойнт край град Бари в южен Уелс. Удари на червей наречен "Лагуърм" с лентичка калмар на върха на куката. Беше далга към 20 сантиметра а успя да погълне кука 2/0! Тук галята обикновенно се лови на каменисто дъно и почва да кълве към края на отлива. Хванеш ли галя значи другата риба се е изтеглила навътре.
Ето ви и снимика на една малка галя хваната през Януари от кея в Хейстингс. Това на куката е лагуърм:

BORN TO FISH, FORCED TO WORK!
миналата година "взех" една голяма галя на Японското пристанище...бях пуснал "оня" неконвенционален уред...за стръв и се хвана галята...после ми се досвидя да я режа за стръв...та я прибавих към другата риба...
Много вкусна риба...по това време галя съм ловил на Пристанището в Царево...пускат се въдиците по дупките на кеьовата стена...на дълбочина от около 1 метър...и по надълбоко... 

- lefera
- вече хвърля и на тежко
Scorpaena porcus / Black scorpionfish
Скорпид
BG: Скорпид
LAT: Scorpaena porcus
EN: Black scorpionfish
Семейство Scorpaenidae
Разпространение Източната част на Атлантическия океан: Британските острови до Азорските и Канарските острови, включително и Мароко. Средиземно и Черно море.
Макс. размер 30 см
Макс. тегло -
Макс. възраст -
Дълбочина 2 - 800 м
Анатомия Прилича малко на попче, но опитен ловец не би го сбъркал. Голяма глава и много широка уста. Има кожни израстъци по главата. Сменя си кожата като змия, веднъж на 28 дни.
Цвят Различна според окръжаващата го среда. Великолепна мимикрия.
Храна Хищник: храни се с попчета, морски кучета и малки раци.
Описание Това е още една риба, освен морския дракон, която е на страниците на Spearfishing Bulgaria не защото е обект на подводен лов, а защото представлява опасност за гмуркачите.
Скорпидът прекарва по-голямата част от живота си лежейки на някой камък в очакване на плячката си. Не е отровна, но е екипирана с остри шипове на хрилните капаци и по главата. Убожданията са наистина болезнени. Скорпидът е с железни нерви и би позволил на гмуркача дори да го докосне. Обикновено по време на лов всеки харпунджия сграбчва някой камък, който да го задържи на дъното. Така той може да легне върху и дори да притисне рибата с ръка ако не я забележи навреме. Гледайте си в краката! Скорпидът е много разпространен из скалистите дъна около къмпинг Арапя и Кефалония, на юг от Созопол.
Метод на лов Не е обект на подводен лов.
Рецепта В някои части на България и из Средиземноморието го ядат. Счита се за много вкусен.
(аз ви уверявам че е ужасно вкусен - паниран на филенца)
Опасност Травматогенен!
Застрашен вид Не е в Червената книга.
Скорпид
BG: Скорпид
LAT: Scorpaena porcus
EN: Black scorpionfish
Семейство Scorpaenidae
Разпространение Източната част на Атлантическия океан: Британските острови до Азорските и Канарските острови, включително и Мароко. Средиземно и Черно море.
Макс. размер 30 см
Макс. тегло -
Макс. възраст -
Дълбочина 2 - 800 м
Анатомия Прилича малко на попче, но опитен ловец не би го сбъркал. Голяма глава и много широка уста. Има кожни израстъци по главата. Сменя си кожата като змия, веднъж на 28 дни.
Цвят Различна според окръжаващата го среда. Великолепна мимикрия.
Храна Хищник: храни се с попчета, морски кучета и малки раци.
Описание Това е още една риба, освен морския дракон, която е на страниците на Spearfishing Bulgaria не защото е обект на подводен лов, а защото представлява опасност за гмуркачите.
Скорпидът прекарва по-голямата част от живота си лежейки на някой камък в очакване на плячката си. Не е отровна, но е екипирана с остри шипове на хрилните капаци и по главата. Убожданията са наистина болезнени. Скорпидът е с железни нерви и би позволил на гмуркача дори да го докосне. Обикновено по време на лов всеки харпунджия сграбчва някой камък, който да го задържи на дъното. Така той може да легне върху и дори да притисне рибата с ръка ако не я забележи навреме. Гледайте си в краката! Скорпидът е много разпространен из скалистите дъна около къмпинг Арапя и Кефалония, на юг от Созопол.
Метод на лов Не е обект на подводен лов.
Рецепта В някои части на България и из Средиземноморието го ядат. Счита се за много вкусен.
(аз ви уверявам че е ужасно вкусен - паниран на филенца)
Опасност Травматогенен!
Застрашен вид Не е в Червената книга.
Последно промяна от lefera на Вто Мар 07, 2006 11:26 am, променено общо 1 път.
ПРОВИНЦИЯТА Е ТАМ КЪДЕТО НЯМА МОРЕ
-
- сериозен играч
Въй какъв грозник Господи, що ти и требвало да се фаташ да създаваш таквизи риби. А вий чада няма ли кво да "идете", та се захванахте с инциклопедията Господна? Ау на кви риби мирак сте фърлили? Бе калкани, морски езици, писий лефери, паламуди итн блажинки няма ли за вас ? Утре ши ви де дояде и кучешката рибка оная къде фас и мушихте кат малки в устата и са кефихте че пуши? 

Господ може всичко чада мой !