маркер за подхранване при фидер

Модератор: Paublo_Eskobar

Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

маркер за подхранване при фидер

Мнение от butnik »

Тъй,като колегата Ивелин,засегна една тема за подхранването на големи дистанции при фидер,големи до 50м,за мен това са ефективните дистанции,ще споделя скромният си опита,как го правя.Изображениетова е маркер,който се ползва и в шаранския риболов.Закачаме го посредством вирбел на линията на фидера,над монтажа ви,като подвижна плувка,на вирбела с който закрепяте хранилката закачаме олово с вирбел-крушовидно-30гр,ако хранилката ви е 30 или повече гр. може да ползвате нея.Замятаме,на дистанцията на която мислим да ловим,скобата на бигела при приводняване на линията стои отворена, и спомагате с ръка да се изхлузва по-бързо,докато спре да се изнизва влакното от шпулата.Затваряте скобата и леко изпъвате линията.Маркера стои като шамандурка и вие го виждате много ясно.С прашка ,подходяща за замятане на дистанцията ,започвате да стреляте предварително приготвените топки,които трябва да са с еднаква големина.Старайте се ластика да ви е изпънат винаги до край,като с ъгъла на ръката регулирате точните попадения да падат доколкото може по вертикалата,така ще сте сигурни,че няма да се отдалечат при пропадането им във водата..Добре е топките да падат с лека парабола,така падат по-близо до целта.След като захраните с маркер,бележите кордата или закрепяте влакното към клипса на шпулата.Ползвам първия начин,макар,че повечето елитни риболовци ловят с фиксирано влакно на клипса.Остава да смените оловото с хранилка,ако сте ползвали такова,и замятате.Другото си го знаете.При интензивен риболов,може да сменяте хранилката с олово ,за да не прехранвате зоната на риболов.Така може да редувате хранилка,олово.Ако съм пропуснал неще ,търпя забележки,че пиша на prima vista.Успех!
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
taranka
новобранец
новобранец

Re: маркер за подхранване при фидер

Мнение от taranka »

колега ако някога идваш на жребчево около стената искам да ми покажеш на яве сериозен съм
Аватар
dekata
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от dekata »

Супер.Нещо такова ми се въртеше из главата и на мен,но ти го изясни и подреди :wink: :D
„Големият проблем с тъпите копелета е, че те са толкова тъпи, че не могат да повярват, че човек може да бъде умен”. Вонегът!
Аватар
Koleff
и господ не е толокова добър

Мнение от Koleff »

Аз подхождам по същия начин, само че захранвам на око и по усет с прашката. :oops: Просто винаги изпъвам ластика до край и така топките падат на едно и също място. Дали обаче след това и хранилката пада там... е трудно да се каже. :oops:
Това за маркера си е добра идея и не е трудна за осъществяване. Отделно че ако на човек му се занимава, може да "опипа" дъното с маркера за някоя подводна яма или ръб, където вероятноста да "въди" повече риби е голяма.
Много полезна тема.
„Хората цяла седмица чакат да стане петък, цяла година - да стане лято и цял живот - да са щастливи."
Умберто Еко
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Жоре,като си маркираш кордата с маркер-бял като пастел е,има ги в Ofice1-маркер за ръждиво желязо :D 6 и нещо са,а същите в магазините са по 10 и нагоре
аз ползвам такъв вече,май към 10г
Аватар
Koleff

Мнение от Koleff »

butnik написа:Жоре,като си маркираш кордата с маркер-бял като пастел е,има ги в Ofice1-маркер за ръждиво желязо :D 6 и нещо са,а същите в магазините са по 10 и нагоре
аз ползвам такъв вече,май към 10г
Не, Бутник, явно не съм се изразил правилно. Топките от захранването с прашка падат на едно и също място, а после и фидера с храната пак пада на едно и също място всеки път (ползвма много успешно клипса). Въпроса е доколко тия двете едни и същи места съвпадат ... (поне на око сякаш съвпадат де :oops: )
А иначе тоя белиея маркер си го ползвами и аз при риболова на мач :wink:

ПП. Малко се поомесиха понятията "маркер" :oops:
„Хората цяла седмица чакат да стане петък, цяла година - да стане лято и цял живот - да са щастливи."
Умберто Еко
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

опасността при ползване от клипса е по-голяма топката да е малко извън петното,ако не се хвърля и подходи правилно.Какво имам напредвид,при спиране на кордата от клипса преди приводняване,ръката трябва да поеме напред по -посока на замятане,за да омекчиш обратния удар който се получава при законтрянето с клипса.Вярвам,че разбираш какво искам да ти обясня,камшичния удар който се получава.Както писах всички светила в риболова използват тоя метод,ама нали съм си магаре и не вдявам,та си ловя с маркирана дистанция на линията.А имам на две шпули счупени клипсове,ние гоним по-големи дистанции от англичаните,които масово ловят на по-плитки водоеми и къси дистанции.Ако усвоиш приводняването на хранилката,да я "полагаш"във водата без камшичен удар всичко ще си е на място.Но въпреки това мисля,че хранилката трябва да спира 2-3м зад петното което сме захранили,за да можеш да обереш корема и да има навито влакно след зоната на закачване с клипса.
veso
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от veso »

Аз това лято опитах да ловя с фиксирано влакно на клипса, но късах много често повода при ваденето на рибата.
По принцип се старая да ловя с тънки поводи-0,10 -0,12- 0,14.
И аванса естествено го нагласям на здравината на повода.
От друга страна това че ти е застопорено влакното ми действа някакси притеснително, и съм се отказал от този чалъм!Ама и маркер не съм си купил де,за мен разбрах че най ми е удобно да ловя на сравнително близки дистанций някъде около 30-40м. и тогава хвърлям горе долу точно.Е то зависи най вече от водоема и мястото разбира се, ама гледам да не се изхвърлям да ловя много на далече .Захрани ле се петно тя рибата си се събира (ако я има). Винаги изполвам ориентири,било на отсрещен бряг или нещо друго ,по този начин посоката е ясна и ми остава само да замахвам с една и съща сила и кошничката винаги да виси на еднакво разстояние от върха. И когато има риба се получава доста приятен риболов!
Верния път е най-къс!
moholovka
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от moholovka »

Пробвайте застопоряване с ластик, не се наранява влакното а и аванса може да сработи в някаква степен.
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

moholovka написа:Пробвайте застопоряване с ластик, не се наранява влакното а и аванса може да сработи в някаква степен.
Може ли да обясниш по-подробно как става.
Аватар
Koleff

Мнение от Koleff »

moholovka написа:Пробвайте застопоряване с ластик, не се наранява влакното а и аванса може да сработи в някаква степен.
Аз имам няколко опита на маркиране на влакното със ластик. Мсля че също е много добър вариант. Особено ако се очакват по-големи риби които биха взели доста аванс (а ако той е прищипан в клипса става мазало). Лошото е че много трудно успявам да напъхам ластика под клипса на макарата както е обяснено в един руски филм за фидер риболов.
Последно промяна от Koleff на Пет Яну 30, 2009 3:49 pm, променено общо 1 път.
Умберто Еко
Аватар
CAVERN
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от CAVERN »

Не го напъхвай! Ползвай по-стегнат ластик или го усуквай около шпулата колкото ти позволява.
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

С ластика маркирате дистанцията ли,вместо с маркер,връзваш възелче от него и така се ориентираш.Схващам ли го или някой да ми го разясни.
moholovka
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от moholovka »

Да точно от руския филм взех идеята, пъхането не е толкова голям проблем, просто вземи много еластичен ластик и го разпъни здраво или стисни ластика в единият край и с флакно направи няколко намотки и клуп и него вкарай в клипса :) Иначе маркирането става, след като е защипан ластика се правят няколко намотки през шпулата докато стане стегнато и това е. При по голямо усилие аванса сработва.

Бутник, ластика замества защипването с клипса, просто спира влакното да излиза от шпулата, ей сега ще видя и как се казваше филма и ще го пусна тук.
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Чакам,че нещо съм разсеян днес и не мога да мисля.
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на фидер”