Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на фидер
naRiba.com

Форум

маркер за подхранване при фидер
Модератор: Paublo_Eskobar
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
маркер за подхранване при фидер
Тъй,като колегата Ивелин,засегна една тема за подхранването на големи дистанции при фидер,големи до 50м,за мен това са ефективните дистанции,ще споделя скромният си опита,как го правя.
това е маркер,който се ползва и в шаранския риболов.Закачаме го посредством вирбел на линията на фидера,над монтажа ви,като подвижна плувка,на вирбела с който закрепяте хранилката закачаме олово с вирбел-крушовидно-30гр,ако хранилката ви е 30 или повече гр. може да ползвате нея.Замятаме,на дистанцията на която мислим да ловим,скобата на бигела при приводняване на линията стои отворена, и спомагате с ръка да се изхлузва по-бързо,докато спре да се изнизва влакното от шпулата.Затваряте скобата и леко изпъвате линията.Маркера стои като шамандурка и вие го виждате много ясно.С прашка ,подходяща за замятане на дистанцията ,започвате да стреляте предварително приготвените топки,които трябва да са с еднаква големина.Старайте се ластика да ви е изпънат винаги до край,като с ъгъла на ръката регулирате точните попадения да падат доколкото може по вертикалата,така ще сте сигурни,че няма да се отдалечат при пропадането им във водата..Добре е топките да падат с лека парабола,така падат по-близо до целта.След като захраните с маркер,бележите кордата или закрепяте влакното към клипса на шпулата.Ползвам първия начин,макар,че повечето елитни риболовци ловят с фиксирано влакно на клипса.Остава да смените оловото с хранилка,ако сте ползвали такова,и замятате.Другото си го знаете.При интензивен риболов,може да сменяте хранилката с олово ,за да не прехранвате зоната на риболов.Така може да редувате хранилка,олово.Ако съм пропуснал неще ,търпя забележки,че пиша на prima vista.Успех!

Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Re: маркер за подхранване при фидер
колега ако някога идваш на жребчево около стената искам да ми покажеш на яве сериозен съм
Супер.Нещо такова ми се въртеше из главата и на мен,но ти го изясни и подреди

„Големият проблем с тъпите копелета е, че те са толкова тъпи, че не могат да повярват, че човек може да бъде умен”. Вонегът!
Аз подхождам по същия начин, само че захранвам на око и по усет с прашката.
Просто винаги изпъвам ластика до край и така топките падат на едно и също място. Дали обаче след това и хранилката пада там... е трудно да се каже.
Това за маркера си е добра идея и не е трудна за осъществяване. Отделно че ако на човек му се занимава, може да "опипа" дъното с маркера за някоя подводна яма или ръб, където вероятноста да "въди" повече риби е голяма.
Много полезна тема.

Това за маркера си е добра идея и не е трудна за осъществяване. Отделно че ако на човек му се занимава, може да "опипа" дъното с маркера за някоя подводна яма или ръб, където вероятноста да "въди" повече риби е голяма.
Много полезна тема.
„Хората цяла седмица чакат да стане петък, цяла година - да стане лято и цял живот - да са щастливи."
Умберто Еко
Умберто Еко
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Жоре,като си маркираш кордата с маркер-бял като пастел е,има ги в Ofice1-маркер за ръждиво желязо
6 и нещо са,а същите в магазините са по 10 и нагоре
аз ползвам такъв вече,май към 10г

Не, Бутник, явно не съм се изразил правилно. Топките от захранването с прашка падат на едно и също място, а после и фидера с храната пак пада на едно и също място всеки път (ползвма много успешно клипса). Въпроса е доколко тия двете едни и същи места съвпадат ... (поне на око сякаш съвпадат деbutnik написа:Жоре,като си маркираш кордата с маркер-бял като пастел е,има ги в Ofice1-маркер за ръждиво желязо6 и нещо са,а същите в магазините са по 10 и нагоре

А иначе тоя белиея маркер си го ползвами и аз при риболова на мач

ПП. Малко се поомесиха понятията "маркер"

„Хората цяла седмица чакат да стане петък, цяла година - да стане лято и цял живот - да са щастливи."
Умберто Еко
Умберто Еко
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
опасността при ползване от клипса е по-голяма топката да е малко извън петното,ако не се хвърля и подходи правилно.Какво имам напредвид,при спиране на кордата от клипса преди приводняване,ръката трябва да поеме напред по -посока на замятане,за да омекчиш обратния удар който се получава при законтрянето с клипса.Вярвам,че разбираш какво искам да ти обясня,камшичния удар който се получава.Както писах всички светила в риболова използват тоя метод,ама нали съм си магаре и не вдявам,та си ловя с маркирана дистанция на линията.А имам на две шпули счупени клипсове,ние гоним по-големи дистанции от англичаните,които масово ловят на по-плитки водоеми и къси дистанции.Ако усвоиш приводняването на хранилката,да я "полагаш"във водата без камшичен удар всичко ще си е на място.Но въпреки това мисля,че хранилката трябва да спира 2-3м зад петното което сме захранили,за да можеш да обереш корема и да има навито влакно след зоната на закачване с клипса.
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Аз това лято опитах да ловя с фиксирано влакно на клипса, но късах много често повода при ваденето на рибата.
По принцип се старая да ловя с тънки поводи-0,10 -0,12- 0,14.
И аванса естествено го нагласям на здравината на повода.
От друга страна това че ти е застопорено влакното ми действа някакси притеснително, и съм се отказал от този чалъм!Ама и маркер не съм си купил де,за мен разбрах че най ми е удобно да ловя на сравнително близки дистанций някъде около 30-40м. и тогава хвърлям горе долу точно.Е то зависи най вече от водоема и мястото разбира се, ама гледам да не се изхвърлям да ловя много на далече .Захрани ле се петно тя рибата си се събира (ако я има). Винаги изполвам ориентири,било на отсрещен бряг или нещо друго ,по този начин посоката е ясна и ми остава само да замахвам с една и съща сила и кошничката винаги да виси на еднакво разстояние от върха. И когато има риба се получава доста приятен риболов!
По принцип се старая да ловя с тънки поводи-0,10 -0,12- 0,14.
И аванса естествено го нагласям на здравината на повода.
От друга страна това че ти е застопорено влакното ми действа някакси притеснително, и съм се отказал от този чалъм!Ама и маркер не съм си купил де,за мен разбрах че най ми е удобно да ловя на сравнително близки дистанций някъде около 30-40м. и тогава хвърлям горе долу точно.Е то зависи най вече от водоема и мястото разбира се, ама гледам да не се изхвърлям да ловя много на далече .Захрани ле се петно тя рибата си се събира (ако я има). Винаги изполвам ориентири,било на отсрещен бряг или нещо друго ,по този начин посоката е ясна и ми остава само да замахвам с една и съща сила и кошничката винаги да виси на еднакво разстояние от върха. И когато има риба се получава доста приятен риболов!
Верния път е най-къс!
-
- научил се да хвърля
Пробвайте застопоряване с ластик, не се наранява влакното а и аванса може да сработи в някаква степен.
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Може ли да обясниш по-подробно как става.moholovka написа:Пробвайте застопоряване с ластик, не се наранява влакното а и аванса може да сработи в някаква степен.
Аз имам няколко опита на маркиране на влакното със ластик. Мсля че също е много добър вариант. Особено ако се очакват по-големи риби които биха взели доста аванс (а ако той е прищипан в клипса става мазало). Лошото е че много трудно успявам да напъхам ластика под клипса на макарата както е обяснено в един руски филм за фидер риболов.moholovka написа:Пробвайте застопоряване с ластик, не се наранява влакното а и аванса може да сработи в някаква степен.
Последно промяна от Koleff на Пет Яну 30, 2009 3:49 pm, променено общо 1 път.
Умберто Еко
Умберто Еко
- CAVERN
- вече хвърля и на тежко
Не го напъхвай! Ползвай по-стегнат ластик или го усуквай около шпулата колкото ти позволява.
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
С ластика маркирате дистанцията ли,вместо с маркер,връзваш възелче от него и така се ориентираш.Схващам ли го или някой да ми го разясни.
-
- научил се да хвърля
Да точно от руския филм взех идеята, пъхането не е толкова голям проблем, просто вземи много еластичен ластик и го разпъни здраво или стисни ластика в единият край и с флакно направи няколко намотки и клуп и него вкарай в клипса
Иначе маркирането става, след като е защипан ластика се правят няколко намотки през шпулата докато стане стегнато и това е. При по голямо усилие аванса сработва.
Бутник, ластика замества защипването с клипса, просто спира влакното да излиза от шпулата, ей сега ще видя и как се казваше филма и ще го пусна тук.

Бутник, ластика замества защипването с клипса, просто спира влакното да излиза от шпулата, ей сега ще видя и как се казваше филма и ще го пусна тук.
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Чакам,че нещо съм разсеян днес и не мога да мисля.