Къде се намирам:
Къмпингуване
Палатка и Каравана
naRiba.com

Форум

съвети за ползване на каравана
Модератор: Ачо ♣
-
- новобранец
съвети за ползване на каравана
Колеги моля Ви за помощ. Наскоро си купих каравана.Може ли някой да ми даде някои практически съвети относно ползването и/скорост за движение,разспределение на товара,налягане на гумите и тн?Предварително Ви благодаря.
-
- новобранец
-
- сериозен играч
Иване когато я оборудваш напълно, а ще ти требе сериозно обмисляне къде и какво и ти се наложи да я местиш внимавай, падат чаши и се чупят телевизори. Тук никой нищо няма да ти каже по въпроса, защото всяка е спесифична за себе си, едни са еднооски с по една гума, други са с по две, трети пък са двуоски с по една или с по две гуми...така че ???? Друго аз ще ти кажа много важно : вкарай обратен тръбопровод с топъл въздух при бутилката с газта и не питай защо....ще разбереш зимата! Термоизолирай съндъка и. Сложи си вътре седмичен таймер и инфраредова(не жично нагряваща се) отоплителна печка...прежали 350лв и не питай защо, сам ще се сетиш зимата. Настрой си таймера и като пристигнеш ще ти е топло, а няма да мръзнеш 3 часа докато се сгрее в нея, пък ако не дойдеш той ще я загаси сам. Не подлагай на съмнение написаното от мен защото ще ти метна и по тежък вариант веднага: печка дизелова ..ВАН Бастен от ТИР с 10лт резервоарче за гориво. Всичко което ти казвам е абсолютно задължително за зимно ползване!!! Има и още : микровълнова, тв, сателит АЙТИВИ, нагревател за водата която нон стоп замръзва зимно време и да продължавам ли ? Подготви си една разходка до Боровец ...Ястребец и виж 2рия покрив на караваните, не питай защо а си го направи! Сложи си малко бойлерче в санитарния възел под мивката и му дай извод през кран навън така че лятото да подаваш вода отвън а не да влачиш кофите. Даже и външен душ може да си направиш! Аз лично сложих 20лт бързонагреваещ хоризонтален точно под мивката и го подключих и към вътре и към външен душ. Сега съм доволен. Алуминиева втора врата с комарна мрежа, това е задължителен атрибут.
има и още...искаш ли?
Айде честита покупка и Господ да ти поживи за дълги години караванката
Амин
има и още...искаш ли?
Айде честита покупка и Господ да ти поживи за дълги години караванката

Амин
Господ може всичко чада мой !
-
- новобранец
Много кофти псевдоним но пък съветите са супер и аз естествено ще се съобразя с тях.БЛАГОДАРЯ.Колкото до това дали искам още естествено-ДА стига да Ви се пише.Преди известно време четъх в някакъв сайт доста интересни неща но сега не мога да се сетя къде бях влязъл .Тогава този въпрос не ме интересуваше и не обърнах особено внимание спомням си само ,че товара в караваната трябва да бъде разпределен така ,че натиска върху теглича трябва да бъде около 50кг.Надявам се обаче , със съвети от отзивчиви колеги като Вас ще успея да науча доста неща,а ако решите да напишете още нещо ще го прочета с интерес. Като попивателна хартия съм.Още веднъж БЛАГОДАРЯ.
Честито Иване !!
Малко практични дреболии :
При пътуванията ми от софия до жребчево /4 часа/ зареждам хладилника с бира и го включвам да работи на 12 волта , и като пристигнеш вътре всички бутилки са потни и измръзнали
.. След това си палиш на газ , но не забравяй да го изключиш от 12v. OF/ON
А резервоара за вода на караваната съм изнесъл до нея , за да бъде огряван от слънцето , и проблем със топлата вода нямам ..

Ако е боядисан с черна боя , слънчев колектор ти не требе .
На 1.03 се върнах от холандия с нова каравана , и по пътя съм карал със 100 - 110 км/час. А със старата ми каравана /има я в галерията ми/ съм карал и със 120 км/час + лодка на покрива , но на равен път не е опасно.. Опасни са двуосните каравани и ремаркета , когато се разлюлеят , обръщат ти колата като едното нищо , бил съм свидетел на автомагистрала тракия , карах на около 150 м. зад един такъв обръщащ се , много грозна гледка , като фантастичен холивудски филм ...
Спирачката на караваната трябва да я усещаш че спира по бързо от колата ти , а при рязко спиране /опитай/ трябва да чуеш свиренето на гумите на караваната преди тези на колата . Това ще гарантира при екстремно спиране колата и караваната да бъдат в една линия..
И не забравяй веригите , спестяват неприятности и лете и зиме ..
Ако в талона на караваната е записано максимално тегло над 750 кг. , ще ти трябва и категория "Е" , катаджиите първо това гледат ...
Абе живота учи ...

Малко практични дреболии :
При пътуванията ми от софия до жребчево /4 часа/ зареждам хладилника с бира и го включвам да работи на 12 волта , и като пристигнеш вътре всички бутилки са потни и измръзнали

А резервоара за вода на караваната съм изнесъл до нея , за да бъде огряван от слънцето , и проблем със топлата вода нямам ..

Ако е боядисан с черна боя , слънчев колектор ти не требе .

На 1.03 се върнах от холандия с нова каравана , и по пътя съм карал със 100 - 110 км/час. А със старата ми каравана /има я в галерията ми/ съм карал и със 120 км/час + лодка на покрива , но на равен път не е опасно.. Опасни са двуосните каравани и ремаркета , когато се разлюлеят , обръщат ти колата като едното нищо , бил съм свидетел на автомагистрала тракия , карах на около 150 м. зад един такъв обръщащ се , много грозна гледка , като фантастичен холивудски филм ...
Спирачката на караваната трябва да я усещаш че спира по бързо от колата ти , а при рязко спиране /опитай/ трябва да чуеш свиренето на гумите на караваната преди тези на колата . Това ще гарантира при екстремно спиране колата и караваната да бъдат в една линия..
И не забравяй веригите , спестяват неприятности и лете и зиме ..
Ако в талона на караваната е записано максимално тегло над 750 кг. , ще ти трябва и категория "Е" , катаджиите първо това гледат ...
Абе живота учи ...

На платено не одим !
-
- новобранец
Здравей SAMPO.Благодаря за -ЧЕСТИТОТО.Това за топлата вода го разбрах добре за хладилника и бирата-още по. Разгледах галерията-СУПЕР.Създаваш впечатление ,че си човек който е на ТИ с темата която обсъждаме (поне аз така го почувствах).Това което изобщо не можах да разбера е обяснението ти за спирачките.Караваната ми е -авенто 385-едноостна,под750кг.така че проблема с категорията отпада.Та за спирачките:На караваната има само една ръчна спирачка която в долният си край има стоманено въженце което пък от своя страна се закачва за теглича.Мислех,че предназначението му е за в случай ,че караваната се откачи от телича,да опъне ръчната спирачка за-да я спре макър и откачена.Ти ми пишеш за някакво свирене на гуми при рязко спиране, да чувствам че спирачките и спират по напред от спирачките на колата което незнам как може да стане. Ако решиш може да ми обясниш какво имаш предвид няма да е никак зле.Вярно е, че живота учи но не само той иначе защо са приятелите,КОЛЕГИТЕ,и тн.Засега чао.Ако искаш пиши аз ще чакам.