Флуорокарбон

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
snegk
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Re: Флуорокарбон

Мнение от snegk »

Пробвате на река или водоем с по чиста вода.Взимаш от двата модела и гледаш кое се вижда по ясно.Още веднъж подчертавам,почти невидимо.
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

Ида, какво стана с това на Колмик, което чакаше?
Тества ли го?
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

chirusa_bg написа:Ида, какво стана с това на Колмик, което чакаше?
Тества ли го?
Получих го още преди десетина дни , но не съм ловил "на плувка" щото няма какво , по-точно в събота на Пясъчник "дремах" около час с директния за уклеи и нищо( два слънчака и едно малко костурче , което после "хвана" най-големия костур) , чак след това се разправях с костурите :? Същата работа и миналата седмица на Копринка :?
То трябва горе-долу да кълве на нормален повод и после само да го сменя за да се види за какво става въпрос 8)
Иначе като за 0.112 здравината бива и на възли с много навивки , също бива :idea:
По начало за пясъка се бях наточил предимно за едри уклей (със все стръв и захранки) и чак ако "няма никой"- за костури , то така и стана :? 8)
Изображение
stamat699
новобранец
новобранец

Мнение от stamat699 »

В чашата със сложил сноп от влакна 0,20
флуро и обикновенни монофил ,аз поне разлика не правя .
като издърпвам едно по-едно влакната от чашата ако не гледам от коя
ролка е немога да преценя кое какво е.

За мен най-невидима е една стара месина mitchell Cuartz незнам даже кога съм я взел но е поне от 10 год
може на шпулата да е навита и друга месина.

Не казвам че не работят на риба .

Поздрави.
Аватар
1000n
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от 1000n »

Аз специално за морето, на чепаре, съм решил да направя следния експеримент:
Единия бидем - обикновен монофил, следващия бидем - флуорокарбон, после пак монофил и отново флуорокарбон и т.н.
Така, при експеримента няма да влияят фактори, като време(през което се лови риба), място, далечина, дълбочина и дори това кой държи въдицата(защото човекът може да е майстор, но може и все още да е абсолютно начинаещ) ......
Но всичко това ще мога да проверя догодина живот и здраве :roll:
Поздрави и наслука на всички! :D
Аватар
nninkov
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от nninkov »

Ето тук има 2 ревюта на ФК влакна.

Част 1. http://www.tackletour.com/reviewfluorocarbontest.html
Част 2.http://www.tackletour.com/reviewfluorocarbon2.html

Пробвах доста ФК влакна поне за мен най-доброто е това : http://www.cabelas.com/cabelas/en/templ ... hasJS=true
Има го от 2 до 80 паунда(lb).

За жалост спряха моно влакната на Гамакатсу а амареканците основно ползват плетеняци или ФК.Добре , че пак започнаха да внасят ДАМ влакна.
За съжаление не са много добри за основно вланко - въпреки , че вече има така наречените хибриди - сърцевина моно с ФК покритие.
Доста по-твърди са от Моно влакната .
Идеален вариант за лидери.
За куките - за куки с "лопатка" е малко кофти връзването.
Затова аз ползвам само куки с ухо.
Особено за Салмън са много по-практични защото ти помагат за закрепянето на яйцата с влакното.
Аватар
glarusa
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от glarusa »

Добре де...след като е почти невидимо във водата...какво пречи да ползваме по дебело влакно,в случай че удари нещо голямо....според мен няма проблеми!Замислм се как съм ловил досега риба....толкова много неща има за които незнам(извинявам се за спама)
Въпрос: По какво си приличат опашката на кучето и опашката пред някоя администрация?
Отговор: В основата на всяка опашка стои гъз!

Умберто Еко: „България?! Там тези които мислят за бъдещето емигрират.“
петко стоянов

Мнение от петко стоянов »

Преди време в некво списание имаше сравнение между двата вида влакна(от чужд риболовец).Разлика в работата с двете няма....Риболовеца в заключение казва,че предпочита обикновен монофил,защото с флуо-то има много фалшиви почуквания.....просто рибата се удря в него...друга разлика не установиха. :wink:
Аватар
nninkov
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от nninkov »

Разлики има и то не малко.
ФК е много по-твърдо от Моното.
ФК по-трудно се прави възел с него.По-лесно се къса на възел от Моното.
ФК - поради това , че има почти същия ъгъл на пречупване на светлината като водата е практически невидимо под вода (това малко рекламнно но както и да е).
ФК - разтегателна способност - многооо по-малка от това на Моното - в някои случаи предимство в други не.
ФК - не изгаря от слънцето както Моното.
ФК - не попива вода както Моното.

Както се вижда има разлики.

"Добре де...след като е почти невидимо във водата...какво пречи да ползваме по дебело влакно,в случай че удари нещо голямо....според мен няма проблеми!" - Нищо не пречи.Поне аз така , ще започна другата седмица - брейд 20lb и ФК Toray 16lb - дръж се салмъне.
runner
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от runner »

Колеги, разгледах из форума за тема да попитам нещо, но не видях по-подходащо то това място. Въпросът ми е следния: за дребни и капризни риби поводът от моно казвате е примерно 0,08. ФК като е невидимо, но с по-кофти механични показатели, може ли да е примерно 0,14. Става дума за поводи за плувка.
Аватар
nninkov
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от nninkov »

"Въпросът ми е следния: за дребни и капризни риби поводът от моно казвате е примерно 0,08. ФК като е невидимо, но с по-кофти механични показатели, може ли да е примерно 0,14."
Къде го видя това "с по-кофти механични показатели" - ФК е с по различни механичи показатели.
Така , че ако до сега сега си ползвал 0.08 моно влакно - нищо не пречи пак да е 0,08 ФК.Само , че нещо качествено - не 300м. шпула за 2 лв.
Особено при ФК - гледай да държи на възел. Seaguar - много добри ФК влакнка - не знам какви са им цените в БГ. Toray - още по-добри влакна но доста скъпи.
runner
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от runner »

Айде иначе ще го задам въпроса - може ли 0,14 флуорокарбон да се разглежда (като видимост) като еквивалент на 0,08, примерно? И дали само как се вижда влакното определя дебелината на повода, или по-дебелия ФК макар по-невидим ще е по осезателен за рибетата, понеже е по-дебел и по-твърд. Аз си разбрах въпроса, дано и вие сте успели :D :D
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

runner написа: Аз си разбрах въпроса, дано и вие сте успели :D :D
Прочети и първа страница на темата, де :D :D 8)
Изображение
Аватар
liubak
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от liubak »

Виждам че има капацитети по темата.Може ли да си дадете мнението за тези:

Изображение

Ще ги използвам за риболов на заргана,кефалови и чепарета. Благодаря.
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

chirusa_bg написа:Ида, какво стана с това на Колмик, което чакаше?
Тества ли го?
Вчера го тествах на Душанци (виж в "Излети"). Резултата е 3:1( поне) в полза на флуорокарбона :idea: . Става дума за 0.112 флуорокарбон, спрямо 0.08 монофилен повод. Отделно късанията на 0.08-то, пък флуорокарбона на три пъти го закачах и то с размах на клони зад мен и още ми е на совалката 8) Възела между повода и линията е четворен "воден" възел :idea:
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Риболовни такъми”