Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Въпрос към Пловдивчани
Модератор: dantho.mihov
Въпрос към Пловдивчани
Здравейте колеги, моля Ви за съдействие къде се намира в Пловдив месноста Керишкалето може би до 1944г. се е казвала така. Интересува ме в момента кой квартал е и къде точно се намира. Евентуално някой който има по възрастни баба и дядо биха могли да знаят. Благодаря предварително за съдействието.
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Re: Въпрос към Пловдивчани
А процент за мен ще има ли.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
- nasco2
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Колега жена ми попита сериозно, ако знаеш помогни, ако не си траи и не се бъзикаи, за да не се наложи да питаш нещо и да получиш отговор като твоя.
Това, че си модератор не ти дава права да се бъзикаш.
Това, че си модератор не ти дава права да се бъзикаш.
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
То пише ясно-на Наско жена му пита,сори,това беше шега, търся инфо за питането,но самото име ме наведе на мисълта за нещо старо и загадъчно,за това си позволих да пиша % а, че съм мод нищо не значи .Ако искаш да ти отстъпя поста.И малко по весело

Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
- krokibg
- учете се от него
Джули,Кириш е турцизъм,останал по нашите земи и означава дървен/дървена.Кале,означава кула !!! Опитах се да се сетя дали някъде около Пловдив има такава местност,но явно съм много млад и нищо не се сетих.За местнос - Дървеното кале,около Пловдив,просто незнам и несъм чул но такива местности с такива калета има до Асеновград,и околностите.Еко е имало някога такова име на местност,то тя ще е някъде покрай тепетата в града,които много отдавна неса местности а са част от града.Съжалявам,но за сега нищо неможах да открия,но това неозначава че ще спра да търся информация.Поздрав !!!
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
- CrossFire
- разбира нещата

.......В началото била с дървена конструкция, но след пожар, е изградена отново.........
http://www.infotourism.net/news.php?new ... di+120+lv.
Дали има нещо общо незнам, друго немога да изровя свързано с на Любо думите.

-
- разбира нещата
ми и на мен така ми се струва ,че туй място ще е накъде по(около) тепетата в централната част на пловдив,калета там е имало и все още има.дай малко повече инфо,кво тряа да има там,кво точно търсите,нещо друго наблизо(забележителност,сгради,улици и т.н.).ще се пробваме да помогнем.Еко е имало някога такова име на местност,то тя ще е някъде покрай тепетата в града,които много отдавна неса местности а са част от града.
Хиляди благодарности за помоща, ето още малко инфо. Пише така месноста Керишхането (Терзиите ), а може и Терзиице на старобългарски е и буквата не сечете добре.
Любо хането хан ли означава?
Ако означава хан, значи се получава дървен хан, но Терзиите или Терзиице какво ли означава.
Ако означава хан, значи се получава дървен хан, но Терзиите или Терзиице какво ли означава.
- krokibg
- учете се от него
Джули,може да е дървения хан
може да е дървената крепост
Кале-крепост/кула/.Хаане$хан,всичко може да е,но нещо повече ако обасниш,може и да схванем за какво става въпрос и какво търсиш.Книга ли четеш? Както каза и колегата,часовниковата кула на Сахат тепе е била дървена и е имало укрепление.Укрепления е имало и на другите тепета,още от преди много години и са биле разделени на родове,които са притежамали земите около тях.Много неща може да означават КиришКале/Хаане и в двата случая означава дървена постройка,селище,крепост.Ако нямаш нищо против,може да дадеш тякакви разяснения и да видим как ще помагаме 

-
- разбира нещата
може да не съм най-дъртия пловдивчанин,но го знам родния град наизуст.областта терзиите е част от днешния квартал ПРОСЛАВ.квартала е в западната част на филибето
там е и споменатата област.доста занемарена част на града.пещерско шосе кара на там.дано сме били полезни
и да намериш това което търсиш(ако е терзиите е там).по точно е между коматево и прослав на тая област викат така.двата крайни квартала не са далеч един от друг.процент не щъ,само десятки в галерията ха ха
майтап

Преди 5 дни ми връчиха нотариален акт, че съм собственик на имот от дядоми. Аз знаех за имота, но нямах акта. Преди време отидох в Пловдив в стара архива открих го, но за съжаление когато поисках копие ми казаха, че е станало наводнение архивът бил мухлясал и мишките били изяли всички документи изобщо всевазможни глупости само и само да не ми го дадът. Разпитах единственната ми леля останала жива, която твърди, че се намира между гарата и площада. Разпитвам Ви, защото сега трябва да ходя в Пловдив и да се разправям с различни институции.
Поразрових се из нета и видях, че терзиите означава шивачи т.е. излезе дървеният хан на шивачите, а не месността Терзиите.
Поразрових се из нета и видях, че терзиите означава шивачи т.е. излезе дървеният хан на шивачите, а не месността Терзиите.
- krokibg
- учете се от него
Джули,голям проблем имаш.На 100% съм сигурен че някой вече е сложил ръка на имота.Въпроса е,къде точно се е намирал и да ти кажа,това между гарата и площада е от много години - ЦЕНТРАЛНА ГРАДСКА ЧАСТ и ако някой го е гушнал,трудно ще си го върнете.Няма да се плашиш обаче от бюрокрацията а върви напрет като булдозер и никаква аванта няма да им пускаш.Ще разпитам къде може да се е намирал имота и мисля че ще е бил на мястото на днешните тютюневи складове.Леля ти,как така да не знае къде е бащиния им имот,просто не мога да си го обясня
Дано да се справите с тия пладнешки крадци от общината.Когато някой имот не се потърси,направо се фалшифицират документите и наследниците се збогуват с него.На вън,ако имаш имот който да е бил на твои роднини и никой не се обади да го търси,държавата тръгва да издирва наследниците за да си го вземат.Тук обаче,нещата са съвсем други.Успех и ако разбера къде може да е бил този дюкян на Терзийте,ще ти пиша.Поздрав !!!
P.S Ето какво намерих,но това е местнос и е извън града до Коматево,както каза колегата в преден пост.Това е от обява за продан на имот.
"ПРОДАВАМ 2300КВ.М.В КОМАТЕВО МЕСТНОСТ-ТЕРЗИЙТЕ"

P.S Ето какво намерих,но това е местнос и е извън града до Коматево,както каза колегата в преден пост.Това е от обява за продан на имот.
"ПРОДАВАМ 2300КВ.М.В КОМАТЕВО МЕСТНОСТ-ТЕРЗИЙТЕ"
-
- сериозен играч
Дюкяна на терзиите, се е намирал в центара на града.До края на 19 век в двора на джумая джамия ,в центъра на града е имало дървен хан,както Любо правилно ти каза ,че може би става въпрос за дървен хан.Дюкяните ''защото те са били няколко''на терзиите,са се намирали на улица Съборна ,те са били собственост на много добър мъжки шивач,името му е Арацян.Информация за-1920г-1950г.
Ако умееш да летиш, не-казвай на никого, защото няма да можеш да се отървеш от учители!
-
- разбира нещата
да кажа и аз още квото знам.терзиите са били некви хорица(майстори,шивачи,дърводелци и т.н.).живяли са там където описах м-у коматево и прослав,от там идва и името на мястото в покрайнините на пловдив.както колегата по горе каза са имали дюкяни,работилници на доста места из града.ако наистина е там където предполагаш между гарата и площада(сага са складове на цигарената,училище,банка и доста други сгради)района се води абсолютен център,както каза кроки и ще ти е доста трудно да си върнеш имот там.но давай няма отказване за такива работи
п.с а пък ако е на съборна(до джамията),както лово каза,нещата ми се струват невъзможни

п.с а пък ако е на съборна(до джамията),както лово каза,нещата ми се струват невъзможни