Естествен вердевас

Модератор: Paublo_Eskobar

niko0004
новобранец
новобранец

Естествен вердевас

Мнение от niko0004 »

Имам едно въпрошче,ето го и него:Как най-добре се съхранява естественият вердевас.Много благодар!!! :D
Аватар
dimitar_dv
фен клуб-скобар
Обратна връзка:

Re: Естествен вердевас

Мнение от dimitar_dv »

Я погледни тази статия :wink:

Личинките на някои видове комари, определено са най-добрата стръв за риболов както през зимата, така и през лятото. Комарът през лятото снася яйцата си във водата. Скоро от тях се раждат тънки, дълги, рубинено-червени ларви с черна главичка, силно разчленено тяло и раздвоена опашка. Тези ларви се наричат вердевас или още хирономус. За червеноперка, костур, платика, скобар и морунаж няма по-добра стръв от вердеваса. През зимата на вердевас се лови всяка риба, която не спи зимен сън. Пролетно време на вердевас кълве и кефал. Вердевасът бива два вида. За подхранка се използва ситният вердевас, който е и по-тъмен на цвят.
Вердевасът живее в тинята на водоемите, както и в реките с много бавно течение. За да е готов за риболова, вердевасът изисква специална подготовка. Събира се част от тинята на място, където се знае, че има вердевас, в сито.
След това ситото се слага в съд с вода, така че водата да покрива слоя тиня. Личинките се промушват през ситото и падат на дъното на съда с вода. При неправилно съхраняване вердевасът се скапва много бързо. Спазвайки някои основни правила, той може да се съхранява до 15-дни. Запомнете, че най-важното е температурата на съхранение да е максимално ниска, но не по-ниска от 0 градуса. При транспортиране и съхраняване една част от вердеваса неминуемо умира. Задължително е да отделяте умрелия вердевас, защото той разваля и останалия жив. Най-добре пресипете вердеваса в ситно сито и оставете живия да се прецеди. Мъртъвците са и по-тъмни на цвят...
В Русия съхраняват вердеваса в едри картофи. Картофът се издълбава, като се оставя стена с дебелина около 1 см и вътре се поставя вердевасът, увит във влажен парцал. На свободен риболов лятно време няма нужда от много вердевас. Задължително го съхранявайте на сянка или най-добре в хладилна чанта. Много е важно при съхраняването на вердеваса той да бъде добре подсушен, иначе умира много бързо.
Когато нанизвате вердевас на куката, тя трябва да бъде тънка и остра. Куката се прекарва през втория прешлен зад главата на ларвата. Така тя не се пука и остава жива.
Ситният вердевас за подхранка най-добре се поднася с пръст, тъй като това е естествената среда, в която живее. Пръстта трябва да е доста лепкава и добре овлажнена. Не забравяйте, преди да я омесите с вердеваса, да я пресеете. Преди смесването личинките се разделят със специален разделител, който се предлага от почти всички фирми, производителки на подхранка.
НАСЛЕДНИК НА ПАВЕЛ ПАВЛОВ
niko0004
новобранец
новобранец

Мнение от niko0004 »

Много ти благодаря колега :D :D :D :D
Аватар
Local
учете се от него
учете се от него

Мнение от Local »

Аз го съхранявам по следния начин: взимам 3-4 страници стар вестник, навлажнявам ги добре, слагам количеството вердевас върху вече навлажения вестник и пръскам самия вердевас с вода посредсвтом пулверизатор. Взимащ краищата на вестника и го загъваш като компактно пакетче, без да натискаш вердеваса!!! Слагаш пакетчето в найлонова торбичка, навлажняваш и нея леко , подгъваш я и в хладилника. Както пише в статията , най-добре се държи на темперетури много близки до 0 градуса, но внимай с хладилника ти да не ги замразиш, защото ще умрат. :wink:
Клавиатура риба не лови!!!
Аватар
ExTaZzY
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от ExTaZzY »

Абе все съм искал да си набавя сам някъде около Пловдив дали има такива гадинки ако някои знае да пише на лс :lol:
Изображение
Без риболов няма любов !
jaaako
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от jaaako »

Здравейте,аз досега несъм ловил с тези ларви,а причината може би е че несам намирал. Та искам да попитам каде в София мога да намеря и на каква цена.
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

ExTaZzY написа:Абе все съм искал да си набавя сам някъде около Пловдив дали има такива гадинки ако някои знае да пише на лс :lol:
Ами ако ти кажа аз няма да изкарам един лев.Тази информация знаеш ли колко пари носи преди състезание.Взимаш един гащеризон,правиш си голям сак,голямо финно сито и където видиш вода влизаш и започваш.Миналата година знаеш ли колко км. сме навъртяли да намерим и не винаги имаш успех.Явно не си запознат или се правиш на тарикат,ако мине номера.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Аватар
ExTaZzY
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от ExTaZzY »

butnik написа:
ExTaZzY написа:Абе все съм искал да си набавя сам някъде около Пловдив дали има такива гадинки ако някои знае да пише на лс :lol:
Ами ако ти кажа аз няма да изкарам един лев.Тази информация знаеш ли колко пари носи преди състезание.Взимаш един гащеризон,правиш си голям сак,голямо финно сито и където видиш вода влизаш и започваш.Миналата година знаеш ли колко км. сме навъртяли да намерим и не винаги имаш успех.Явно не си запознат или се правиш на тарикат,ако мине номера.
Не казвам :lol: не бе просто искам няква насока няма да праа бизнес от тва ... никога не съм ловил на верде и лятото мисля да ида да си набавя от някъде да видя какъв ще е резултата :wink:
Изображение
Без риболов няма любов !
Аватар
Венелин Радушев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Венелин Радушев »

Тук не продават вардевас и никого не съм пробвал на него. Да се стопли времето.....ще се поизкалям малко и ще видим. Комари повече от тук няма...и вардевас ще има. Само ако може някой да даде насока....на каква дълбочина се търси? Предполагам половин метър е добре, но да питам. Също ситото колко да е "ситно"? Мерси предварително на отзовалите се!
"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
Аватар
djokoriboloveca
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от djokoriboloveca »

Радушев ,земляк и аз съм Добруджанец,нищо че живея в Русе.Като се стопли ми се обади и ще ти наловя колкото искаш.Знам ги къде са.С тях си хранех рибките в аквариума.
За всеки отделен ден за риболов,Господ дава два..
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

В по застояли води,и по възможност без риби обитаващи ги.а покрай Дунава трябва да има,пробвайте.В мъртвиците,блатат,бавно течащи канали.Ровене му е майката.Изображение тази доза струва 2лв.
Аватар
Венелин Радушев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Венелин Радушев »

Благодаря, места наистина има доста. Вече се сещам за едно гьолче, 5-6 декара площ, дълбочина до 30 сантима, никаква риба, а и през него минава бетонен праг.....даже няма да се изкалям много.
djokoriboloveca, благодаря и на теб, но идеята ми не е да си намеря само за един излет, а съм притеснителен, не обичам да досаждам повече от веднъж.
"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

Венелин Радушев написа:Благодаря, места наистина има доста. Вече се сещам за едно гьолче, 5-6 декара площ, дълбочина до 30 сантима.....
Като нагазиш и като погледнеш отгоре, тинята трябва да е надупчена с много ситни дупчици (около 1мм.), нагъсто :idea: Има ли ги- значи гадинките са там :D :idea:
Изображение
Аватар
fish slavi
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от fish slavi »

jaaako написа:Здравейте,аз досега несъм ловил с тези ларви,а причината може би е че несам намирал. Та искам да попитам каде в София мога да намеря и на каква цена.
Цената е около 1,4 лв кутийката ма вътре са малце , и може да не стигнат за цял риболов.
Има ги в почти всички рибарски магазини.
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Слави,но и ти и аз ги намираме ама къде -в София и Пловдив,уверен съм,че в Русе може да се намери,а знам,че някой го вкарва и от Румъния.
Публикувай отговор

Обратно към “Стръв и захранка”