Как се размножава амура?

Модератор: sapuna

georgi_gopata

Как се размножава амура?

Мнение от georgi_gopata »

Колеги знаете ли как се размножава амура във България?Естественно или изкуственно?Из нета пише че само в р.Дунав се размножава естесвтенно.Дали и във вътрешните язовири може?Или е като толостолоба?
От доста време се чудя, чувал съм различни мнения по въпроса и реших да питам Вас :idea:

Поздрави :drinkers:
Аватар
alcora
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Re: Как се размножава амура?

Мнение от alcora »

И тук ще чуеш различни мнения :)
georgi_gopata

alcora написа:И тук ще чуеш различни мнения :)
Но ще чуя мнения и от профита. :wink:
snegk
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от snegk »

Темата е коментърана много пъти.По принцип не се размножава никъде,дори и на Дунава.Макар да съм виждал на теца мънички по 5см.,но може да са пуснати или изстървани. :wink:
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
jporlando
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от jporlando »

Чел съм за амура,че естествената му среда са големи водни площи и богата раститерност,както водорасли така и основно тръстика, папур и т.н. За България,ако се приспособил към някой водоем,който е благоприятен за размножаване ,защо не?! Аз лично не съм чувал ,да се плоди свободно и у нас,ама кой знае :wink: Дано да е така.Тука някой ихтиолог трябва да се изкаже,а дали хвърля хайвер и ако хвърля дали се опложда от шарана например? Например за каракудата съм 100% сигурен ,че при нея съществува една природна даденост ,а именно хвърленият от нея хайвер може да се оплоди и от други видове от семейство шаранови и ще се излюпят-само каракуди!
Така,че дали го има този трик и при амура ?
vanesok
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от vanesok »

Преди няколко години четох интервю с професор,който на времето е участвал във внасянето на амура и толстолоба.Амура и толстолоба не са хибриди,а са си видове риба разпространени в Азия.Причината да не се размножават в затворени водоеми е защото хайверът им е пелагичен,т.е. ,за да може да се развие,трябва да се носи по течението или да се промива постоянно.В стояща вода той пада на дъното и изгнива.
Аватар
alcora
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от alcora »

Преди време дискутирахме подобна тема но така или иначе до консенсус не се стигна ..........
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

И амура и толстолоба произхождат от огромния пълноводен басеин на далекоизточната р. Амур. Има достоверни данни от доста години насам, че и двата вида успешно са се аклиматизирали и се размоножават успешно по естествен път в р. Дунав. Във вътрешните водоеми- реки и язовири, не се размножават по естествен път. При хвърлянето на хайвера, мъжките и женските екземпляри влизат в много дълбоки води, със силно течение и водовъртежи, като налягането на водата допънително способстава и улеснява изхвърлянето на семенните продукти :idea: По-големия проблем обаче, е това че вече оплодения хажвер е от така наречения "пелагичен" тип, т.с "плуващ по течението". За да се развие и да се излюпят личинките, без да загнива хайвера и в достатъчно богата на кислород вода, той тряба да измине(плува) в продължение на няколко денонощия, няколкостотин километра при постоянно течение :idea: Такива естествени и комплексни условия, в България има само в р.Дунав, като се предполага че рибите мръстят и хвърлят хайвера в района на прохода Железни врата. :idea: :idea: :idea:
Изображение
nervaa
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от nervaa »

Преди години говорех с един специалист от Института по рибарство в Пловдив.Беше дошъл в града да търси женски сом .Имал фирма която се занимавала с личинков материялТа в процес на разговора стана на въпрос дали се размножава амура в Дунава,тъи като съм ловил екземплчри и по около 2 кг.Отговори ми че ако не са Германците и Австрииците да зарибяват всяка година,Дунава отдавна би се обезрибил от къмто този вид риба.Повече от това и аз самият не зная но амура се пълни с хаивер август месец,а тогава факторите за да си хвърли хаивера не са налице.
Аватар
sladkishka1
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от sladkishka1 »

IDA написа:И амура и толстолоба произхождат от огромния пълноводен басеин на далекоизточната р. Амур. Има достоверни данни от доста години насам, че и двата вида успешно са се аклиматизирали и се размоножават успешно по естествен път в р. Дунав. Във вътрешните водоеми- реки и язовири, не се размножават по естествен път. При хвърлянето на хайвера, мъжките и женските екземпляри влизат в много дълбоки води, със силно течение и водовъртежи, като налягането на водата допънително способстава и улеснява изхвърлянето на семенните продукти :idea: По-големия проблем обаче, е това че вече оплодения хажвер е от така наречения "пелагичен" тип, т.с "плуващ по течението". За да се развие и да се излюпят личинките, без да загнива хайвера и в достатъчно богата на кислород вода, той тряба да измине(плува) в продължение на няколко денонощия, няколкостотин километра при постоянно течение :idea: Такива естествени и комплексни условия, в България има само в р.Дунав, като се предполага че рибите мръстят и хвърлят хайвера в района на прохода Железни врата. :idea: :idea: :idea:
Тук е истината за тези риби и в такъв случай не може да се надяваме че ще се получи кръстоска с някой от нашите рибоци,но пък може да се научат да се хранят като родните.
Не трябва да очакваш повече от това което даваш!
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Белият амур е с типичен азиатски произход. Родина са му реките Амур и Усури в Далечния изток.Риба,обичаща водите в умерения климат с температура на водата около 20*С.Това е и оптималната температура за неговото размножаване.Тези му предпочитания са основа на много спорове сред редовия риболовец-а именно,"саморазмножава ли се амура в България?"Особеност в случая е,че хайверните зърна се нуждаят от постоянна аерация на водата.Според някои твърдения на колеги,за да се развие личинката са и необходими 24 часа,като през това време не бива да се докосва до дъното.Продължителният допир допринася за загниване на хайверното зърно и неговата невъзможност за възпроизводство!До колко е истина това могат да кажат експертите от ИАРА.С изграждането на изкуствени места за размножаване, изкуственото развъждане в България е факт обаче.Разселването на този ценен вид риба също.У нас първите амури са внесени още през 1963-1964 година.
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Miro Ni4ev
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от Miro Ni4ev »

Говорил съм с ихтиолог за Амурите в Жребчево където има риби от 20 гр до --- кг.,
отговора му потвърди това което бях чувал и от други хора.
амура си е намерил място по течението по горе и се разможава успешно

Не знам какво му отбира главата от това но съм склонен да вярвам при положение че по горните
рибарници отдавна не са гледали амур, а популацията му чувствително нарастна.
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

Лично аз си мисля, че ако амура и толстолоба се размножава по естествен път в р.Дунав, то най-вероятно е това да става епизотично- в зависимост от положителното съвпадение на всички условия за този процес, по едно и също време- съзряване на половите продукти, условия за хвърляне на хайвера и оплождането му и условия за развитието и излюпването на личинките :idea: С две думи, това може би се случва на Дунав не всяка година, а през 1..2..3...5 или повече години. :idea: :idea: :idea: Това което е 100% сигурно, е че рибите всяка година създават полови продукти, които ако не се оползотворят( изхвърлят при мръстене) се резорбират от организма на добичетата; на следващата година -пак... и т.н.

8) 8) 8)
Изображение
georgi_gopata

:smt023 Благодаря!
georg

Мнение от georg »

Скоро по Хоби ТВ имаше предаване за отглеждането на риба в садките на Овчарица.
Стана въпрос за размножаването на амура и човекът обясни,че зрелите женски се инжектират с "материал" от мъжките и така се получава зарибител!
snegk написа:Макар да съм виждал на теца мънички по 5см
Може би зарибяват точно с такъв материал :roll:
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на мирни риби”