Платерина или илария
Модератори: alekst, Димо Михалев, dobria1
- HEMINGUEI
- ще става разбирач
Само човек хващал двете риби и сравнил ги може да разбере точните разлики. От тези илюстрации/ защото това не са снимки а рисунки/ това може да стане доста по - трудно! За прословутото петно на хрилния капак мога да кажа че при иларията то е наситено жълто, докато при платерините дори тези с малки размери , то е с ОРАНЖЕВ оттенък. От пръв поглед това може да се види най - точно. Отделен е въпроса с разликите които има между различните подвидове на платерината/пясъчна, скална/. По мои наблюдения през последните години / по Северното Черноморие предимно/ значително по - разпространена е платерината. Иларии лових в края на ноември 2005, когато активността на другите от сем Кефалови вече затихваше .
Който може хваща!
- wohim
- научил се да хвърля
Според мен пък такава разлика от типа - тука жълто , пък там по- жълто оранжево е незначителна.
Само знам, че едното (иларията) се дърпа, ама пръчката не я усеща.
Другата (платерината) си е екшън. Пък за кефалите да не говорим.
За мен това е разликата
Няма какво да нищим, трябва да ги мятаме пущините

Само знам, че едното (иларията) се дърпа, ама пръчката не я усеща.
Другата (платерината) си е екшън. Пък за кефалите да не говорим.
За мен това е разликата

Няма какво да нищим, трябва да ги мятаме пущините

- 1000n
- разбира нещата
Re: платерина или илария
В българската енциклопедия от 1966г. за "Кефалови (Mugilidae)" пише, че "В Черно море по българското крайбрежие се срещат 4 вида".
Не пише колко вида се срещат въобще в Черно море (не само по българското крайбрежие), но в света били около 100 вида, предимно морски ......
Представяте ли си ако всичките 100-тина вида си приличат както платерината и иларията - направо ужас ......

Не пише колко вида се срещат въобще в Черно море (не само по българското крайбрежие), но в света били около 100 вида, предимно морски ......
Представяте ли си ако всичките 100-тина вида си приличат както платерината и иларията - направо ужас ......

- Моряка
- кандидат преподавател
Аз доколкото знам се делят на илария,платерина и кефал.Платерините бяха поне два вида -пясъчна и скална и кефала мисля е два вида.Ще потърся една книга да се уверя и аз.
А сега де? 

Освен пясъчна и скална платерина по нашето крайбрежие се среща и по-малко познатия вид-магарешка платерина, достигаща около 3 кг.
- Моряка
- кандидат преподавател
Re: Платерина или илария
Това са снимки от една книга,за да прочетете всичко по-ясно идете в галерията ми и цъкайте на всяка снимка,там се вижда по-добре.

И книгата от която е това.

.Съжалявам по-хубави не можах да ги направя.Между другото много интересна книга.
И книгата от която е това.
.Съжалявам по-хубави не можах да ги направя.Между другото много интересна книга.
А сега де? 

Re: Платерина или илария
Сега като прочетох статията разбрах, че имат разлика и в муцуните - платерината заоблена и широка, иларията е заострена. Никога не ме е интересувало какво точно е рибето дето съм хванал - и двата вида ти кипват кръвта при по-добри размери, много са борбени. ОБАЧЕ като чувах приказки от рода на "брей че хубава илария - тя направо платерина" при все че всеки знае, че са различни видове, се заинатих и ги посъзерцавах за по конкретна разлика. Открих такава и сега и най-невръстното платеринче не ми минава за илария. Не броя никакви люспи - рибата трябва да се определя от пръв поглед - другото е за учените. Разликата е във формата на хрилния капак - при иларията извивката тръгва напред по-косо, а при платерината се спуска ниско почти до гушката и чак тогава завива напред. Ако е с жълто петно и косо напред - илария, ако е с жълто петно и с ниска извивка - платерина. Ако НЯМА петно, то задължително е косо напред (като формата при иларията), и го пуснете защото ще стане един ден величествен КЕФАЛ. Аз така си ги определям, може и да не е много точно но ми върши работа.