Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум

Първото замятане-на близко разстояние
Модератор: sapuna
- maycal
- ще става разбирач
Първото замятане-на близко разстояние
В последния брой на "Къде кълве" има статия, в която се препоръчва при спинингов риболов, да се търси рибата най-напред близо до брега, като замятането да се осъществи не от самата брегова линия , а от няколко метра по-назад. Мотива е, че това е една възможност в повече за улов, напр., на щука, която се намира често именно близо до брега, и която би се подплашила от замахването с пръта (за максимално далечно хвърляне) , което се прави обикновено непосредствено до водата, освен това при далечно замятане може да има някои неблагополучия-примерно примамката да пристигне в близост до брега вече със закачена трева на нея и пак да прогони рибата или да я направи подозрителна. След първото замятане по-наблизо, се увеличава дистанцията със всяко следващо замятане. Този принцип се повтаря при всяка промяна на направленито на замятане и с/или смяна на мястото.
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Re: Първото замятане-на близко разстояние
Интригуваща теза!
В интерес на истината съм го практикувал....но с булдото за кефалета!При сравнително малки и тесни водоеми е резонно да се практикува!
За щука-нямам подобен опит,но ще ми е интересно да прочета за наблюденията на колегите!
В интерес на истината съм го практикувал....но с булдото за кефалета!При сравнително малки и тесни водоеми е резонно да се практикува!
За щука-нямам подобен опит,но ще ми е интересно да прочета за наблюденията на колегите!

Колега , миналото лято се запалих по този риболов.Следователно , все още имам много да се уча , но от 30 щуки , които изкарах за сезона не мисля , че щуката е от най- плашливите риби. ТОест искам да кажа , че самото замятане не би могло много да я сплаши , но както казах сега прохождам в този риболов
! ТОва са мои наблюдения , понеже винаги ми е удряло на брега , там където хвърлям не вярвам да са дремали навътре и да са гонили , и накраая да удрят
!

Туй риболова не е за мен 

-
- разбира нещата
блесните ги въртя рядко,но...
.кат бях тих,ми нападна живарника в краката 
напълно съм съгласен, с това твърдение.случвало ми се е да подплаша някоя,че и тя меннапр., на щука, която се намира често именно близо до брега, и която би се подплашила от замахването с пръта

- sandista
- сериозен играч
- Обратна връзка:
За кефала съм съграсен със Сапуна и има логика казаното от теб. За щуката не съм много сигурен. Тая зъбатата си седи като дънер у водата и дебне жертвите си.
Друг е въпроса ако идеш и почнеш да въртиш тоягата като нинджа 

- Димича
- ще става разбирач
Много си зависи от водоема(според мен!)-ако е "обществен",т.е.-често посещаван,рибата си свиква с шума и гюрултията наоколо;ако е по-загътан и тих,необходимо е да се пази пълна тишина!От друга страна,на "обществените"гьолове рибата е по-мнителна(знае какво може да й се случи),докато на по-загътаните е по-глуповата,и по-лесно се прилъгва,т.е.-на "обществените"гьолове трябва по-голяма хитрост,а на другите-тишина и спокойствие.Мисля,че близкото първо замятане ще има смисъл само за по-посещавани водоеми,където хищникът не се бои от шума,докато за другия тип водоеми всичко опира до камуфлажа и пазенето на тишина...ама все пак рибата си е риба,и човек не може да й има никакво доверие!!!
Ракията не е за малки дЯца!!!! 

- Bastardo
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Всъшност май това се случва доста често (поне на мен).tachev написа:...понеже винаги ми е удряло на брега , там където хвърлям не вярвам да са дремали навътре и да са гонили , и накраая да удрят!
Точно за това капацитетите от Руската школа съветват да се води примамката (равномерно в последните метри) докато излезе на брега пред краката Ви (да не се прибързва с ваденето от водата). Щуката често удря именно в последните метри защото това, че примамката напуска нейния обсег я активизира.
Според мен има смисъл да се облавя по този начин особено на по-малки водоеми.
пп Опитвам се да спазвам това правило винаги когато ловя на река (рекичка) и не само за щука.
Не е важно да влагаш чувства, важно е да чувстваш влага!!!
- brandon76
- ще става разбирач
Според мен би трябвало да се търси първо на по-близка дистанция.И аз имам достатъчно случеи на подплашени щуки до самия бряг,за това винаги облавям от вън на вътре! 

- crazybot
- фен клуб-скобар
На Стефаново често ходя(там ми е селото) и съм виждал щуки по 1-2-3 кг в непосредствена близост до брега близо до шавар и от присъствието на човек не се плашат . Кленовете почти винаги си седат много близо до брега обаче само като се мернеш и бягат
-
- разбира нещата
Аз също отскоро се опитвам да стана спинингист
, но точно по тази тема гледах предаване и е точно както казва колегата maycal!

Много ги накъсвам... кордите!
- nasco2
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Не съм спинингист но обичам да си ловя щука. Както някои от вас знаят риболовстваме заедно с жената и двамата с билети, за това си позволяваме повече от три въдици заедно, съответно повече есперименти и задължително поне две въдици на най - невероятните места. Извода до които съм стигнал за щуката е, че се държи основно около брега. Така, че за спинингистите смятам за най - правилно първите мятания да са успоредно по брега и постепенно с формата на ветрило да облавят участъка. Естествено ако няма други рибари по брега. 
Относно мятането дали да бъде на близо или далече е въпрос на късмет, щот ако се плаши гадта и е малко по навътре постъпателното мятане ще я изплаши. Но и аз мисля,че не се плаши тъи като съм я вадил под носа си на трети четвърти ден от излета без да съм се старал да пазя кои знае каква тишина. И това се случи на доста тиха локва и никак не посещавана за да е свикнала с шума.

Относно мятането дали да бъде на близо или далече е въпрос на късмет, щот ако се плаши гадта и е малко по навътре постъпателното мятане ще я изплаши. Но и аз мисля,че не се плаши тъи като съм я вадил под носа си на трети четвърти ден от излета без да съм се старал да пазя кои знае каква тишина. И това се случи на доста тиха локва и никак не посещавана за да е свикнала с шума.
- AL KAPONE
- кандидат преподавател
Е по то е писано, казано от време уно...maycal написа:В последния брой на "Къде кълве" има статия, в която се препоръчва при спинингов риболов, да се търси рибата най-напред близо до брега, като замятането да се осъществи не от самата брегова линия , а от няколко метра по-назад.

Амо сега щука нъц... нали се сещате що!

Мар 2008, 14:03
AL KAPONE написа: Облавянето – при мен Започва от вътре на вън или по точно от по-къса дистанция към по-отдалечена, за да не подплаша с първото хвърляне рибата по цялата дължина на линията! Следва завъртане по часовниковата стрелка, през два три метра докато се облови избрания участък! Няма абсолютно никакъв смисъл да се цопка на едно и също место последователно.
Когато се издигаш, приятелите ти разбират кой си.
Когато падаш, разбираш кои са приятелите ти.
Когато падаш, разбираш кои са приятелите ти.