Риболов на Распер

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Христо Златев
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Христо Златев »

Ах расперите,болест може да те хване като гледаш,как 4-5кг екземпляр се хвърля да гони уклеи в краката ти през интервали от 7-8 минути.И цялото това действие продължава с часове,между временно сменяш блесна след блесна безуспешно, а уста проклинат цяла вселена :oops: .Мойте набюдения по Дунав потвърждават тези на колегата Lazarov,има дни в които се лови и дни в които не захапва предложените му блесни.Мястото на което ходя за распер на Дунав е постоянно посещавано от спинингисти,обичайно всички сме капо 8) ,но ако един хване 100% е сигурно ,че ще ударят и други распери.Става въпрос разбира се за риби от 1кг нагоре,педарки и малко по-големи се ловят всеки ден .
Аватар
GE6_HUNT
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от GE6_HUNT »

Колеги,а никoй ли не е пробвал с бомбарда(сбиролино)повод 2 метра и малка блесничка?Убеден съм че ще става,но не съм пробвал.щуката така я ловим в обрасли водоеми,корекции и на морето бая риба съм изловил по този начин но не с блесна.По този метод може да хвърлите на растояние над 30 метра и блесничката или воблера ще гази на 1 метър под водата.Доколкото съм чел за разпера това е идеален вариант за поднасянето на стръв за него.
Христо Златев
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Христо Златев »

GE6_HUNT написа:Колеги,а никoй ли не е пробвал с бомбарда(сбиролино)повод 2 метра и малка блесничка?Убеден съм че ще става,но не съм пробвал.щуката така я ловим в обрасли водоеми,корекции и на морето бая риба съм изловил по този начин но не с блесна.По този метод може да хвърлите на растояние над 30 метра и блесничката или воблера ще гази на 1 метър под водата.Доколкото съм чел за разпера това е идеален вариант за поднасянето на стръв за него.
Колега,колко малка блесна?Аз за распер ходя с 0.18 монофил и единици на Мепс ги мятам къде 30 м.(нека да са 25 :oops: ) и без сбиролиноСпоред мен далечината на замятането не играе съществена роля. Рибата без страх се спуска да гони в краката ти.Преди 3 години бяха зарибили ударно Дунав при Лом с шаранчета,ама едни почти квадратни без люспи,около 5-6см.Понеже не са свикнали да се борят с течение се групираха в плиткажите с обратно или нулево течение.В едно такова място наблюдавах как един распер няколкократно ги нападаше ,въпреки че седях прав на около 2м. от ятото Дълбочината бе около 25см.
Аватар
Росен
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от Росен »

Изображение

Изображение

Изображение
tetko
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от tetko »

Teзи снимки не са ли от......" Една видра по Янтра" - а може и да бъркам :D
За един ден на риба , Господ два дена дава !
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

Ммммммммммм и самата тая "Видра" и тука си ги е пуснала снимките :D А ако знаиш ква кайсиева прави :wink:
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
tetko
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от tetko »

Мааалллиииииииииии Изображение Изображение Изображение
Аватар
Росен
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от Росен »

Оставете ракията ...

Расперът си ни е болна тема при нас - много го ловим, но след толкова хванати аз лично продължавам да нямам печеливша стратегия. Ловил съм го на много малки, на много големи блесни, водени много горе и много долу, на всякакви по големина и цвят воблери. При нас е доста "оспинингован" и това също е някаква причина. Също ставаше въпрос за далечно замятане и за бомбарди - няма нужда от такова нещо - расперът си търси и гони плячката на няколко метра от брега.
Миналата година имах доста успехи с мухарката (голяма мечта ми беше да го хвана с нея и успях) - имам чувството, че стримерът го дразни много повече от блесната и неминуемо го атакува всеки път. Имах удари и на стример, метнат с блеснарката. Мятам го в бързея и го задържам - ударите не закъсняват. Сега ще си спретна малко стримери, специално за спининга и ще докладвам напролет.
Това всичкото е когато не "буха". Когато "буха" с мухарката му подавам стримера (това със спининга не може да се получи) в мястото на атаката и веднага го взема - лови се като със суха муха.

Поздрави!
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

Росен написа:Оставете ракията ...

Е как да я оставиме кат сал кайсии ми се въртът в главата последно време :roll:
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
tetko
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от tetko »

Павел Иванов написа: Е как да я оставиме кат сал кайсии ми се въртът в главата последно време :roll:

По 50 ml. , по 100 ml. или литрови :lol: :lol: :lol:
Аватар
barutchiata ©
Администратор
Администратор

Мнение от barutchiata © »

Разпери съм хващал на Тундя единствено на блесна лежичка домашно правена и на касмащер.На други блесни не съм имал резултати.А и не съм настоявал много, много.
Zodiak
новобранец
новобранец

Мнение от Zodiak »

Само дьлга клатушка,кьсмет да си на местото когато гони и още по-голям кьсмет да я метнеш в ятото от гонените рибки ,защото распера рядко гони отделни риби :wink:
Van Helsing
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от Van Helsing »

Расперът гони само голяма сребриста клатушка! Обикалям Дунава- може и с километри и се замята в зоните на плясканията- малко по- нагоре- ако не атакува до 5 път се отминава по- нататък- значи сме го изплашили с плясканията и трябва да го пробваме на връщане!
Аватар
orkam_12
новобранец
новобранец

Мнение от orkam_12 »

Расперьт дебне непосредственно, пред началото на бьрзей или след неговия край.Тихите брегове ги обича,но там е повече за мухарка.Не мисля,че трябва да го тьрсим с блесна или воблер на повече от 15-25-30см. дьлбочина. :wink:
Наслука на всички!!!
Аватар
Кърцата
фен клуб-скобар

Мнение от Кърцата »

Привет и от мен. по моя скромен опит в риболова на распер съм стъгнал (поне за себе си) до извода че распера предпочита малки примамки. ловил съм само на много малки блесни и на дребни (до 5см.) воблерчета ,домашно производство.
само русалки НЕ ловя и то защото не им знам мезето

http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=25&t=18972- ПАК ЩЕ ДОЙДЕМ!!!!!!!!!

http://standartparket.com/
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”