Съвет за щека и платформа
Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev
Съвет за щека и платформа
В неделя бях за риба по Тунджа гледах едни колеги "с криваци " как ловят рибата а коментиращите тези "криваци "само гледахме как я хващат.На фона на цялото некълване /ние имахме по 2=3 риби /те направиха поне по 10,Като им остана време и огън да си запалят и мезе да си опекат и с вино да почерпят.Като "стоплихме" отношенията с виното скъсих дистанцията и ......останах изумен от линията на която ловят основно 12 = повод 8 или 10 и "кука" 24 .И на това "нещо "ловяха алаи по 700==800ГР БЕЗ ПРОБЛЕМ.Та запалил съм се да се оборудвам за такъв вид риболов ама нищо не ми е ясно.Доста изчетох по форума обаче още не мога да се ориентирам с какво трябва да започна.За риба ходя по Тунджа и Камчия като почти цало лято съм на язовир Камчия.Доста риби хващам но като гледах това "нещо"доста ще вдигне удоволствието от риболова.Имам директни 5 , 6 ,7 метра но този начин по който те ловяха е доста различен.Предварително се извинявам за невежеството си и приемам всякакви мнения и препоръки.Като за начало 120кг съм близо 190см и нямам проблем с бюджета/извинявам се ,да не прозвучи грозно=знам ,че с пари риба се лови по друг начин/.Оставам в очакване............
Re: Съвет за щека и платформа
Здравей. Като начало бих те посъветвал да посетиш някой добре зареден магазин в твоя район и да разгледаш, а ако попаднеш и на правилното място ще получиш и необходимите съвети при избора. Можеш да почнеш с преглед и на онлайн магазините и сайтовете на самите вносители, където ще добиеш обща представа за цените. Иначе бих те посъветвал да инвестираш в хубава и качествена платформа с всички необходими прикачни към нея, а щеката нека бъде от по-ниския клас, но за сметка на това здрава. Повечето производители имат такива модели - водят се шаранджйиски. Този тип щеки са определено по-тежки, но за сметка на това непретенциозни и здрави. Проблем е, че при продължителен риболов на река, където въдицата е почти винаги в ръцете на риболовеца, изморяват доста, но пък ти си писал, че си як българин и мисля, че това няма да е чак такъв проблем
Живот и здраве след един сезон изкаран с нея ще натрупаш достатъчно опит в този тип риболов и спокойно можеш да я продадеш и да вземеш по-добра щека. Би било добре ако първите пъти отидеш с някой разбиращ от този тип риболов, защото има тънкости които се научават само на водоема.
За модели и марки не се наемам да давам съвети, защото всико опира до личен избор и предпочитания.
Поздрави

За модели и марки не се наемам да давам съвети, защото всико опира до личен избор и предпочитания.
Поздрави
Забравих нещо много важно да спомена по-горе - независимо каква щека избереш, преди да я купиш се увери, че търговеца може да ти достави резервни части в случай на проблем. Със сигурност знам, че 4 от марките внасяни у нас имат осигурен сервиз - колмик, сенсас, мавер и тика.....за другите не знам
- Skorpi
- сериозен играч
Първо добре дошъл в нашият форум(гледам че си отскоро тук) второ не е лошо да напишеш от каде си, най добре ще ти помогнат местните като те насочат към конкретен магазин и ще те ориентират в обстановката къде и какво да си купиш. трето не е лошо и да кажеш до колко пари си склонен да похарчиш защото това е инвестиция от примерно 1000лв (скромно )но може да бъде и от 5-6хил. лева (кеф цена няма
)и на горе ама това ти си го решаваш 

Бестрашния умира веднъж, страхливецът-хиляди пъти

От Ямбол съм и съм доста запален/да не кажа луд/по лов и риболов.Не е чак толкова босо положението откъм познания за риболова но специално този вид риболов не ми е познат.Познавам се с колегите от "видракс" но искам като отида примерно да си купувам нещо да знам /доло горе/какво ми трябва и кое ще ми върши работа.Финикийски проблеми нема ОБАЧЕ не винаги най скъпото е най добро.Поради слабата известност на този вид риболов в Ямбол е нормално и самите търговци да не поддържат толкова богат асортимент от щеки и аксесоари или ако ги има ще са в ценовия диапазон на по късите пръчки.Опит няма от кого да се черпи по същите причини.Коментарите за "оня с дългия кривак" някак си ще ги изтраем .Така че съм се приготвил и "орехи да бруля" и "Тунджа на овчарски скок ще скачам" само давайте необходимите жокери за да звучат убедително.
- Skorpi
- сериозен играч
До колкото знам повечето от нащи магазини идват в Ямбол (имате голям склад )да пазаруват. А ако искаш предварително да добиеш някаква представа за щеки ,цени и платформи поразгледаи в ribolov.start.bg- погледни на колмик е доста интересен магазина а в тоя саит
fisherman bg.com можеш да видиш щеките на тика има още доста онлаин магазини просто поразрови се из нета
А иначе не е слаба известноста на този вид риболов в Ямбол си имате доста известен отбор с бая именити състезатели

fisherman bg.com можеш да видиш щеките на тика има още доста онлаин магазини просто поразрови се из нета

А иначе не е слаба известноста на този вид риболов в Ямбол си имате доста известен отбор с бая именити състезатели

- Skorpi
- сериозен играч
Ех батка като си прав -прав си не мога да отрека, ама аз за това си те уважавам тебе 

Незнам колко рибари с щека има в Ямбол ама поразпитах по малко са от 5
.За платформата доло горе ще се оправя ама с тая щека ще бера ядове.Съветват ме да взема нова /по хубава каквото и да значи
/и да си се уча на нея ама аз учебно ферари не съм видял
.Абе то ще се пръскат едни пари ми давайте акъл , че после да не съм само аз виновен

- Skorpi
- сериозен играч
Ми то и за щеката нещата са ясни избираш някоя карпова щека гледаш да има резервни части за нея по възможност да е на 13м
Научаваш се на нея ,после мисли за по скъпа щека Ако тръгнеш на вариант по скъпа щека вероятноста да я строшиш е мн.голяма
Според мен вкарай повечко пари в платформата и и вземи всички прикачни които намериш за нея. Гледаи да ти е удобно на нея помисли и за трансортирането също че аз с моита бера ядове заради големината и. Друго което мога да ти кажа обърни се на лични към Бутника като бивш състезател е много по наясно с материала и може да те упъти за марки и модели а до колкото знам е и държал магазин така че доста неща са му минали през ръцете
Има и други които са на ясно жалко че не с вкючиха с мнения
Разгледа ли из нета
за моделите и цени .
Научаваш се на нея ,после мисли за по скъпа щека Ако тръгнеш на вариант по скъпа щека вероятноста да я строшиш е мн.голяма

Според мен вкарай повечко пари в платформата и и вземи всички прикачни които намериш за нея. Гледаи да ти е удобно на нея помисли и за трансортирането също че аз с моита бера ядове заради големината и. Друго което мога да ти кажа обърни се на лични към Бутника като бивш състезател е много по наясно с материала и може да те упъти за марки и модели а до колкото знам е и държал магазин така че доста неща са му минали през ръцете

Разгледа ли из нета

.Kolmik astra 3000 с 4 топсета на 5то коляно 1 купинг кит . Щеката е на 13 метра като може и на 11.5 има надпис и на двете колена. Има и мини удължител и 4 вьрха,тубоси , калъфи абе като гледам на тая риба всичко да и е яко,че направо незнам кво ще и се случва.
Платформата ще е нова беер до сряда трябва да дойде и се почва голямото денонощно разпъване
. Иначе щеката дълга лека хубава
ама май идва малко дълга щото трудно взимам завоите и трябва да се изнасям като тир
.Айде наслука и от мене към всички колеги ЩЕКАРИ

- Skorpi
- сериозен играч
Ми да ти е честита и щеката и платформата и много риби да надърпаш с тях 

благодаря и продължавам с приемане на уроци 

-
- научил се да хвърля
Честито колега аз също сам от ямбол доста трудно си намирам съмишленици за риболов на щека.Дано да станем повечко та да обменяме и опит.А за новата придобивка много риби да дърпаш с нея.
Чакам си платформата и ги започвам
.Благодаря за пожеланията а щом си от Ямбол лесно ще се свържем за риболов