Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Трябва ми кремък
Модератор: dantho.mihov
- vek0
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Трябва ми кремък
Къде мога да намеря такъв камък.Ако някой има идея каде може да се намери ще съм му благодарен да сподели.(Трабва ми средно голямо парче 10-15 см)
Някой ако има може да се договорим нещо по еконт ако стане

Някой ако има може да се договорим нещо по еконт ако стане

-
- и господ не е толокова добър
Re: Трябва ми кремък
По баирите има колкото искаш

Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
-
- новобранец
Събирал съм го като дете трябва да отида да проверя и ще ти пиша.Цвета има ли значение? 

- fisherman72
- новобранец
такива има дори обработени в пещерите обитавани през неолита,,,,,

колега мисля че имам в нас 1-2 парчета ако ги намеря ще ти ги дам утре
- vek0
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Ако ми обясниш какво е диканя може и да потърсяIDA написа:От някоя стара "диканя" ...

От каде си ?jey написа:колега мисля че имам в нас 1-2 парчета ако ги намеря ще ти ги дам утре
-
- новобранец
Колега veko сигурно не ме разбра аз съм го събирал от кариера знаеща се от много малко хора но не съм ходил много години и незнам какво е положението.Нищо не писа за цвета на кремака ако имаш късмет ще ти събера цяла кофа 

-
- учете се от него
Ако ми обясниш какво е диканя може и да потърсяvek0 написа:IDA написа:От някоя стара "диканя" ...

Диканята е едновремешено замеделско съоръжение ( ако може така да се каже) , за вършеене на жито. Представлява нещо като сноуборд, само че много по-широко и по дълго. Отдоло по дължина цялото е набито с парчета от кремъци, като това на картинката, само че овални и с много остри ръбове. Ожънатото ( на ръка, със сърпове и паламарки) жито се е разстилало на специален харман със забит по средата дебел кол. На диканята са се качвали двама-трима човека и вързана с въже за кола, се е теглила от коне или волове в кръг до като овършее житото

...Ей такова чудо видях в Трявна в една хижаIDA написа:...

-
- кандидат преподавател
Върнаха ни в каменната ера.

-
- учете се от него
Чакайте сега да ви кажа, аз какво съм виждал
. Тук, до Карлово (с.Пролом), собственика на едно малко частно гьолче, си е направил една част от платформите за риболов за клиентите, от стари дикани. Набил е навътре във водата по два реда колове и върху тях е заковал диканите- много удобно и много здраво:idea:
п.п. тая година, ако мръдна нататък - ще направя и снимки!!

п.п. тая година, ако мръдна нататък - ще направя и снимки!!
- vek0
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Ами не няма значение . Трябват ми 2-3 парчета най-много :] .ванката_72 написа:Колега veko сигурно не ме разбра аз съм го събирал от кариера знаеща се от много малко хора но не съм ходил много години и незнам какво е положението.Нищо не писа за цвета на кремака ако имаш късмет ще ти събера цяла кофа
- vek0
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Това е отговорIDA написа:Ако ми обясниш какво е диканя може и да потърсяvek0 написа:IDA написа:От някоя стара "диканя" ...![]()
![]()
Диканята е едновремешено замеделско съоръжение ( ако може така да се каже) , за вършеене на жито. Представлява нещо като сноуборд, само че много по-широко и по дълго. Отдоло по дължина цялото е набито с парчета от кремъци, като това на картинката, само че овални и с много остри ръбове. Ожънатото ( на ръка, със сърпове и паламарки) жито се е разстилало на специален харман със забит по средата дебел кол. На диканята са се качвали двама-трима човека и вързана с въже за кола, се е теглила от коне или волове в кръг до като овършее житотоТа, на това "нещо", отдоло има кремъци ( няколкостотин бройки), точно каквито ти трябват
![]()