Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Стръв и захранка
naRiba.com

Форум




Хляб
Модератор: Paublo_Eskobar
- dunavski
- сериозен играч
- Мнения: 1457
- Регистриран на: Пон Окт 01, 2007 3:03 pm
- Местоположение: Rugby - UK
- Обратна връзка:
Хляб
превод от http://www.gofishing.co.uk/Advice/Fishi ... ing-baits/
Евтин, лесен за съхранение и многостранен за използване хляба еднин от най-подценяваните видове стръв, но един от тези които е хващал най-големите риби в историята. Ето едни от главните начини на използване на хляба в рибилова....
Хлебна троха Трохата е ефективна стръв за видовете бабушка и кефал. Поставя се обикновенно дискче троха което се изрязва с помоща на специални щипци. Веднъж попаднал във водата трохата ще набухне и удвои размера си, но ще остане на куката. В канали и реки където бабушката е основния вид реагират добре на трохата особенно през зимата, но дори и в някои рибарници шараните също кълват добре на троха.
1 Ще ви трябват няколко щипки с различни размери. Запомнете, трохата набъбва и удвоява размера си
2 Качествения бял хляб е най-добрия за целта. Поставете филийката на твърда повърхност и изрежете едно дискче
3 Извадете трохата с помоща на куката като я прокарате през страничния разрез върху режещата част на щипците. Помагайте си с пръсти зада закачите дискчето на куката
4 Закаченото дискче дрябва да е центрирано така че куката да минава през средата му и да виси от извивката на куката. Веднъж попаднал във водата то ще се подуе затова не се тревожете , че куката се показва твърде много тя бързо ще се замаскира от набухналата троха
Хлебна снежинка
Снежинката е убйствена стръв за почти всичко което плува. Филйката е добре за снежинка, но по-добре направо вземете един сомун хляб, което ще ви позволи да късате всякакви парченца. Стиснете хляба около рамото на кука голям размер примерно номер 8 и оставяйки останалата част зада набухне веднъж попаднала във водата
Хлебна кора
Отлична плаваща стръв. Троха издигната на половин дълбочина или на ¾ от дълбочината също е отлична стръв за засада на патрулиращите шарани. Закачането на парче кора накуката нормално или на косъм особенно когато шарана стане недоверчив към конвенционалните примамки като пелетите
Хлебно тестоНесе използва толкова често, но е отлична стръв за бабушка и кефал през зимата особено ако се захранва с намачкан хляб. Зада направите тесто използвайте леко остарял хляб като го накиснете в малко вода и размесвате докато се получи гладко тесто
Може ли хляба да се подобри ?Можете да овкусите и оцветите хляба с различни ароматизатори и добавки, но бъдете внимателни с количествата иначе вашите филйки ще бъдат безполезни. По – добрия начин е да напръскате вашите филйки с популярните ароматизатори като ягода, скопекс, сирене и др. за тесто. Хляба може да се боядиса в червено но това което прави хляба ефикасен е естествения му цвят – бялото се забелязва добре във водата позволявайки на рибата да го намери бързо
Захранване с хлябИма няколко начина за захранване с хляб в зависимост каква риба се търси. Едрите риби като кефал и бабушка обичат намачкан хляб, което се прави лесно като се смесват парчета бял хляб с вода и се бърка докато се получи гъста каша с по-големи парчета хляб вътре. След това се захранва с малки топки
За по-малките видове на канал и река пробвайте с втечнен хляб. Филии с кората се смилат в бледър до ситни трохи. Захранвате с малки топки които се разпадат бързо което ги прави отлични за плитки води за фидер плозвайте хранилка тип клетка напълнете я с трохи а на куката сложете троха или снежинка
Евтин, лесен за съхранение и многостранен за използване хляба еднин от най-подценяваните видове стръв, но един от тези които е хващал най-големите риби в историята. Ето едни от главните начини на използване на хляба в рибилова....
Хлебна троха Трохата е ефективна стръв за видовете бабушка и кефал. Поставя се обикновенно дискче троха което се изрязва с помоща на специални щипци. Веднъж попаднал във водата трохата ще набухне и удвои размера си, но ще остане на куката. В канали и реки където бабушката е основния вид реагират добре на трохата особенно през зимата, но дори и в някои рибарници шараните също кълват добре на троха.
1 Ще ви трябват няколко щипки с различни размери. Запомнете, трохата набъбва и удвоява размера си
2 Качествения бял хляб е най-добрия за целта. Поставете филийката на твърда повърхност и изрежете едно дискче
3 Извадете трохата с помоща на куката като я прокарате през страничния разрез върху режещата част на щипците. Помагайте си с пръсти зада закачите дискчето на куката
4 Закаченото дискче дрябва да е центрирано така че куката да минава през средата му и да виси от извивката на куката. Веднъж попаднал във водата то ще се подуе затова не се тревожете , че куката се показва твърде много тя бързо ще се замаскира от набухналата троха
Хлебна снежинка
Снежинката е убйствена стръв за почти всичко което плува. Филйката е добре за снежинка, но по-добре направо вземете един сомун хляб, което ще ви позволи да късате всякакви парченца. Стиснете хляба около рамото на кука голям размер примерно номер 8 и оставяйки останалата част зада набухне веднъж попаднала във водата
Хлебна кора
Отлична плаваща стръв. Троха издигната на половин дълбочина или на ¾ от дълбочината също е отлична стръв за засада на патрулиращите шарани. Закачането на парче кора накуката нормално или на косъм особенно когато шарана стане недоверчив към конвенционалните примамки като пелетите
Хлебно тестоНесе използва толкова често, но е отлична стръв за бабушка и кефал през зимата особено ако се захранва с намачкан хляб. Зада направите тесто използвайте леко остарял хляб като го накиснете в малко вода и размесвате докато се получи гладко тесто
Може ли хляба да се подобри ?Можете да овкусите и оцветите хляба с различни ароматизатори и добавки, но бъдете внимателни с количествата иначе вашите филйки ще бъдат безполезни. По – добрия начин е да напръскате вашите филйки с популярните ароматизатори като ягода, скопекс, сирене и др. за тесто. Хляба може да се боядиса в червено но това което прави хляба ефикасен е естествения му цвят – бялото се забелязва добре във водата позволявайки на рибата да го намери бързо
Захранване с хлябИма няколко начина за захранване с хляб в зависимост каква риба се търси. Едрите риби като кефал и бабушка обичат намачкан хляб, което се прави лесно като се смесват парчета бял хляб с вода и се бърка докато се получи гъста каша с по-големи парчета хляб вътре. След това се захранва с малки топки
За по-малките видове на канал и река пробвайте с втечнен хляб. Филии с кората се смилат в бледър до ситни трохи. Захранвате с малки топки които се разпадат бързо което ги прави отлични за плитки води за фидер плозвайте хранилка тип клетка напълнете я с трохи а на куката сложете троха или снежинка
Член на - Canal Lure Anglers, Birmingham Anglers Assoociations, Angling Trust, International Flyfishing Federation


Re: Хляб
Аз съм голям привърженик на хляба и особено на хлебното тесто. Всеки път когато ловя на леко, слагам на куката и бих казал, че имам доста голям успех. Освен кефал и бабушка доста успешно ловя каракуда и шаран. И аз мисля, че хляба е доста добра стръв, но много малко рибари го ползват, защо и аз незнам.
- dunavski
- сериозен играч
- Мнения: 1457
- Регистриран на: Пон Окт 01, 2007 3:03 pm
- Местоположение: Rugby - UK
- Обратна връзка:
Re: Хляб
на линка който съм дал има илюстрации как точно се изрязват дискчетата пнеже са в GIF формат неможах да ги кача във форума
Член на - Canal Lure Anglers, Birmingham Anglers Assoociations, Angling Trust, International Flyfishing Federation


- glarusa
- кандидат преподавател
- Мнения: 3908
- Регистриран на: Пон Окт 06, 2008 5:25 pm
- Местоположение: гр.Бургас
Re: Хляб
Аз,с риск да стана банален,бих допълнил че ползвам понякога пълнозърнест,който правя на тесто, като при омесването му добавям и ванилия.Засега имам доста речни кефалчета на този хляб,но тази година още не съм го пробвал!
Въпрос: По какво си приличат опашката на кучето и опашката пред някоя администрация?
Отговор: В основата на всяка опашка стои гъз!
Умберто Еко: „България?! Там тези които мислят за бъдещето емигрират.“
Отговор: В основата на всяка опашка стои гъз!
Умберто Еко: „България?! Там тези които мислят за бъдещето емигрират.“
-
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 13896
- Регистриран на: Вто Яну 02, 2007 9:11 pm
- Местоположение: св.Влас
Re: Хляб
Едно време си месихме хляб с червен пипер,с ароматизатори и памук.Много се наблягаше на хляба и се вадеха доста и добри риби.Те и рибите бяха повече,но май го позабравихме като стръв.Говоря за омесения хляб а не за този специалезирания. 

Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
-
- учете се от него
- Мнения: 7322
- Регистриран на: Сря Дек 26, 2007 9:20 pm
- Местоположение: гр. Карлово
Re: Хляб
Аз съм съвременник на временато, когато още нямаше пружини
На моето село (с. Тракиец, Хасковско- майка ми е от там), шараните кълвяха на три вида стръв- хляб, омесен с червен пипер; хляб, омесен с олио и хляб, омесен с настъргани на ренде, домати; влакната бяха със сечение...., такова, което е на гъбичките за миене на чинии, а "големите дистанции"- около 30-35 метра
По-късно се появиха "капаните", а още по-късно " пружините" 
п.п. , хляба- точно на "топченца", на куки първи номер, " на дъно"







п.п. , хляба- точно на "топченца", на куки първи номер, " на дъно"


-
- учете се от него
- Мнения: 7322
- Регистриран на: Сря Дек 26, 2007 9:20 pm
- Местоположение: гр. Карлово
Re: Хляб
Сега, да не разводняваме повече темата, една добра схема за хляб и за изрязване със специални тръбички ( дзамби):
Купува се цял, ненарязан хляб- по възможност от модел с по-жилави кори. Реже се на филии с дебелина около два пръста, маха се средата и корите се срязват на две части; оронкват се леко от трохите и се увиват за един час в добре на мокрен и после изстискан пешкир. След един час се вадят и се разточват върху гладка повърхност с точилка или гладко стъклено шише ( преди това, може да се ароматизират със атрактант- спрей); увиват се във влажна кърпа, кърпата с корите- в найлонов плик и се прибират в хладилника, вечерта преди риболова. Кръгчетата се "изчукват" на място ( на водоема), според необходимия диаметър и количество
Много издръжливи " на кука" и набухват веднага при пропадането след замятане
п.п. преди време не можах да си намеря дзамби и си направих няколко диаметъра от телескопична антена на стар транзистор; в багажа трябва да има и малка плоска дъсчица или да се ползва капака на кофата, за "изчукването"
Купува се цял, ненарязан хляб- по възможност от модел с по-жилави кори. Реже се на филии с дебелина около два пръста, маха се средата и корите се срязват на две части; оронкват се леко от трохите и се увиват за един час в добре на мокрен и после изстискан пешкир. След един час се вадят и се разточват върху гладка повърхност с точилка или гладко стъклено шише ( преди това, може да се ароматизират със атрактант- спрей); увиват се във влажна кърпа, кърпата с корите- в найлонов плик и се прибират в хладилника, вечерта преди риболова. Кръгчетата се "изчукват" на място ( на водоема), според необходимия диаметър и количество


п.п. преди време не можах да си намеря дзамби и си направих няколко диаметъра от телескопична антена на стар транзистор; в багажа трябва да има и малка плоска дъсчица или да се ползва капака на кофата, за "изчукването"
