Похвалете се

Модератори: emo vasilev, alekst

Публикувай отговор
karakudata
новобранец
новобранец

Похвалете се

Мнение от karakudata »

Похвалете се с улова си!
Аватар
DOCTORA
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Най ни бива да се хвалиме!

Мнение от DOCTORA »

Като нов член на този форум искам да кажа: Здравейте колеги и поздрави от Англия!:D

А на предложението на karakudata, ето с какво мога да се похваля:

Искам да разкажа за излета ми в Неделя (1 Август) до кея на град Хейстингс който се намира на южното крайбрежие на Англия. Надявам се да ви помогна да усетите обстановката и тръпката на тукашния риболов защото много е интересен!
Още от сутринта стана ясно че, ще е готин ден. Беше слънчево и горещо. Ние в тази дъждовна Англия се научихме да се радваме и на слънчице през лятото. :)
На кея пристигнах в 9.30. За мое учудване той се оказа почти празен. Това ми се стори странно защото прилива идваше в 11.30, а на този кей се лови през последните два часа на прилива и първите два часа на отлива.(Тук в Англия кълването зависи изключително много от приливите и отливите. Това не е чудно като се има в предвид че, водата се покачва и спада с от 6 до 13 метра. На някои места при отлив дъното се оголва и няма къде да хвърляш. (Затова пък можеш да си накопаш безплатни морски червей). :D
Та учудването ми защо кея е празен се изпари много бързо като разбрах че, трябва да плащам по 4.50 лири на прът. Аз бях помъкнал четири пръта но два си ги върнах в джипа. Оказа се че, си заслужаваше да платя толкова пари защото кея беше чудесен. Широк, чист, удобен, имаше си заведения, бирарийка, чисти тоалетни - изобщо английски кеф.
Отидох на края на кея където един англичанин вече беше започнал да лови. Докато направя въдицата той изкара две заргани! Ловеше ги на плувка. Такъма му беше доста лек за английските условия. Голяма плувка асансьор(като от най големите щукарски плувки), на 1.20м дълбочина. Тънък повод 0.20 и малка кукичка №4. За стръв - тънка лентичка филе от скумрия. Аз си направих същия такъм. За по малко от десет минути закачих две яки заргани но ги изпуснах и двете. Трябваше да ги вдигам на 7-8м. височина от водата до платформата на кея и те много лесно се откачаха от малките кукички докато ги вдигах във въздуха. През това време англичанина също изпусна една заргана. Аз реших да зарежа местните фасони и си сложих повод 0.32 с кука №1. Кълвеше ми по на рядко но по едри екземпляри, и не се откачаха толкова лесно.
Изображение
След четвъртата заргана закачих едра скумрия. Прилива наближаваше максимума и пасажите бяха влезли в залива. Веднага смених на чепаре. Пасажа беше огромен. На някои места повърхноста на водата вреше и малките хамсийки скачаха във въздуха подгонени от скумриятя. Чепарето се пълнеше преди да удари дъното. Извадих три-четири пълни чепарета.(Тук чепаретата са само с по 4-5куки №1-2/0, но и тях ги вадим със зор. Като се закачат пет парцала по 250-500 грама иди ги вдигай на 10 метра височина до платформата на кея. За половин час ти се схващат ръцете). Та както си вадих скумрийте на водни ски, взе че, ми удари една мършава зарганка и докато я извадя ми направи чепарето на "илиус"(по докторики - оплетени черва). :x Аз реших да не го сменям с друго, ами направо си сложих отново плувката. Увеличих дълбочината на 3 метра(за стоп възел аз използвам ластик №10 за щека). За стръв парче от скумрия.(Тук в Англия почти всички риби кълвят на месо от скумрия - включително и скумрията). Започнах да вадя скумрийте една по една. Хем по-голям кеф на плувка, хем по едри се хващат, хем и загани се обаждаха. На втория прът бях пуснал дънна с три куки на морски червей("лаг" - в България не съм виждал такива. Черни, гладки и дълги по 15-20см). Надявах се да удари лаврак или писия,морски език, черна платика. Докато вадих поредната скумрия изведнъж англичанина се развика! Като погледнах - пръта на дънната подскачаше като луд, щеше да изкочи от триножника. Хвърлих пръта с плувката и скумрията и грабнах другия прът. Помислих си - "Хайде хванахме лаврака". Докато вадих се чувстваше поне като 3-4 кг-ва риба. Като наближи повърхността видях че, са се хванали три доста едрички скумрий - по една на всяка кука. Успях да си извадя и скумрията дето се беше хвахала на плувката. Хвърлих пак дънната и след десетина минути същата история се повтори. Явно залива гъмжеше от скумрии и друга риба не можеше да се добере до стръвта. Отказах се от дънната и продължих да ловя на плувка до към 15ч. Хванах общо 64 скумрии и 8 заргани като още толкова се откачиха докато ги вдигам на кея.
Изображение
Вечерта на двора се размириса скарата и се разля бирата с нашите приятели сънародници. На комшийте англичани ушите им се проглушиха от български пиянски песни. Нека да свикват че, и ние идваме в Европейския Съюз. :lol:
Следващата Събота и Неделя не съм дежурен и се стягам да отида до Бъърнъм-он-Сии (на западното крайбрежие) за лаврак, морски котки и калкан. Ако хвана нещо ще пратя снимки.
Tight lines!
BORN TO FISH, FORCED TO WORK!
Пътник

Мнение от Пътник »

Това Хейстингс не е ли онова историческо място дето през единайсти век бретонците са превзели англия?
Като бях малък един доктор от Първа градска ми каза, че имам илиус, но един друг от Пирогов не му повярва...
Пожелавам ти много успешни риболовствания в англия и на всякъде!
ВАЛЬО
ще става разбирач
ще става разбирач

ПОХВАЛЕТЕ СЕ

Мнение от ВАЛЬО »

ДОКТОРЕ ДОБРЕ ДОШЪЛ ВЪВ ФОРУМА И БРАВОС ЗА РИБЕТАТА.РИБКИТЕ ПО ВАШИЯ КРАЙ МИ СЕ ВИЖДАТ МАЛКО ПИТОМНИ ПОНЕ КАТО ГЛЕДАМ ФРЕНСКИЯ КАНАЛ.КАТО СИ ИДВАШ В БГ. НЕ Е ЛОШО ДА СИ ВЗЕМЕШ НЯКОЕ И ДРУГО РИБЕ ЩОТО ТУК МОЖЕШ ДА ХВАНЕШ СЛЪНЧАК,В ДОБРИЯ СУЧАЙ ЧЕРВЕНОПЕРЧИЦА,ДРУГО НЕ ОСТАНА.ШЕГУВАМ СЕ,НЕ СЕ ВРЪЗВАЙ.ЧАО И НАСЛУКА.
Аватар
fixxer
Администратор
Администратор
Обратна връзка:

Мнение от fixxer »

Докторе добре дошъл във форума, макар и отдалече. Добър морски риболов си направил за разлика от моя за който ще пиша тези дни докато се аклиматизирам от морето :)
Аватар
DOCTORA
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от DOCTORA »

Първо, Здравей Пътник!
Добре си с историята! :shock: Наистина през 1066 година нормандците водени от Уилиам Завоевателя са победили саксонския крал в битката при Хейстингс.
Благодаря за пожеланията! :)
-------------------------------------------------------------------------------------
Здравей Вальо!
Прав си че, тук сладководният риболов е малко изкуствен - все едно да ходиш с чифте на лов за кокошки в двора но текезесето :lol:
Затова аз се преорентирах към морски риволов. В морето рибата никой не я зарибява. :wink:
-------------------------------------------------------------------------------------
Благодаря ти fixxer-е!
Давай подробна интифа за родното моренце, защото през Септември идвам във Варна да уча нашите риби да говорят английски. :lol:
nikishanoto
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Ами аз...

Мнение от nikishanoto »

Ами аз нямам със какво да се хваля,защото тая година изобщо неми провървя риболова. :oops:Е хайде!Добре!Признавам си,че хващах единствено чесовникарчета :? .И докторе ти бая си ловил оня ден,дето си ловял риба! :o НАСЛУКА!
Аватар
DOCTORA
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от DOCTORA »

Здравей Ники!

Тук в Англия риба има много.
Не е толкова трудно да се направиш на голям рибар. :lol:
Мерси за коментара.
Аватар
ivanka
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от ivanka »

Привет Penn и добре дошъл във форума :D
Що пък да не се похвалиш :wink: То на всички ни е ясно, че не навсякъде по света рибата с лупа трябва да я търсиш :wink: , но нищо не пречи да си помечтаем покрай твоите разкази :D А пък според мен няма и какво толкова да се оплакваме, можеше и да е по-зле :D
Аватар
HEMINGUEI
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от HEMINGUEI »

Колко малки са малките марлини Пен ???????? 8)
Който може хваща!
Аватар
DOCTORA
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от DOCTORA »

18.09.2004 - VARNA
Изображение
Аватар
fixxer
Администратор
Администратор
Обратна връзка:

Мнение от fixxer »

ухаа, браво докторе, аз съм скаран с морския риболов и доста се кефя на такива подвизи :wink:
http://naRiba.com
WINNERS DON'T USE DRUGS
Аватар
DOCTORA
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от DOCTORA »

Благодаря за коментарите!
Христо, морската котка я хванах с един приятел от Варна - Хари, от мостчето на Ривиера.
Аватар
DOCTORA
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от DOCTORA »

Здравей Кугар!
В Англия има доста голямо разнообразие на влакна специално за морски риболов. Аз използвам това:
Изображение

На брейд напоследък ловя само щука, бяла риба, костур, лаврак и полак на изкуственни примамки. Не съм имал проблеми със СИК водачите. Но не съм хващал и особенно едри риби.
На слука!
Публикувай отговор

Обратно към “Морски риболовни излети.”