Болонезе-размер-монтажи

Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev

Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Re: Болонезе-размер-монтажи

Мнение от Бачо Илия »

BZI написа:да съгласен съм с предназначението на болото, но примерно на язовир няма ли потъващото да върши работа?
Абсолютно няма да върши работа с нормални плувки :idea: В язовир е добре за по-големи дълбочини с неподвижна плувка , или с подвижна с две точки на окачване , особено за язовири в който има постоянно някакви течения- например Домлян и Душанци. Коремите се обират "горе" ,контрола на линията на "задържане" е аналогичен на този на река. Влакната трябва да са "плаващи" или се правят такива ( с парцалче и смазка) :idea: Мисля че Тубертини имат и специално плаващо влакно за боло! Аз ползвам ярко оцветени влакна за по-добра видимост на линията на повърхноста и контрол на коремите и задържането. Ако се лови с ваглери- няма смисъл от боло , щото си има мачове :D
Ако в язовира има силни повърхностни течения , или на малки дълбочини се движи целия пласт вода , тогава болото е в пъти по-ефективно от мача ( с уговорката че почти постоянно трябва да се държи в ръка , както на река) :idea:

8) 8) 8)
Изображение
Аватар
yancho
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от yancho »

отскоро съм обурудван с болонеза (1 риболов без хваната риба) и искам да попитам задължително ли е да се ползва плувка тип близалка за по-бавните течения (става дума за река Марица) или може и с обикновенни плувки, и ако не може без близалки имали някакви по евтини варианти от кларусото, че не ми се нрави мисълта да давам по 8-9 лв. за плувка
Изображение
Аватар
Венелин Радушев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Венелин Радушев »

При бавно течение е излишно да ползваш близалка, а и "буретата" са не по-малко плувки за болонезе от близалките...
А за евтините близалки...... http://www.colmic-bg.com/?page=floats&cat=10 , но надали ще ти свършат добра работа /за щека са/. Разгледай темата за плувки на Бутник в "направи си сам"....
"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Лови с обикновенни бурета,не се забърквай с близалки,като хероина са,а за болото има два модела на Кралусо,в сайта на Колмик няма близалки за боло.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Д-р Дулитъл
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Д-р Дулитъл »

Има един момент при подбора на болонеза когато ще ловим със ,,сърфче",който ми е направил впечатление и искам да го споделя-много по-лесна е работата,ако се използва по-твърда и стегната болонеза.Това особено важи в случаите,когато някой се учи да лови с този вид плувки и да ги управлява за пръв път.Затова съвета ми за начинаещите в риболова със ,,сърфчета"е-започнете да се учите на по-бавно течение с най-малкия грамаж и когато усвоите техниката на изтичане и задържане,тогава преминавайте на по-големите грамажи и бързи течения.Научете се и на техниката за прибиране на линията-,,сърфчето" не се държи като обикновена плувка и не се прибира като нея.Техниката за прибиране е следната-правите късо дръпване,целта на което е да изскочи близалката от водата и да легне върху нея,като горния метален кил сочи към дъното,върха на болото се сваля до водата и линията се прибира с енергично навиване,без да се прекъсва .По този начин се избягват неприятните гмуркания на близалката и работата с нея става по-бърза.Ако случайно се заблеете и близалката се гмурне,не дърпайте хамалски-виждал съм счупено боло от ниския ценови клас при подобно изпълнение с 12 гр. ,,сърф".Отпуснете върха да изплува близалката и после подходете по гореописания начин .Иначе ,,сърфа" се гмурка и почва да прави сложни фигури във водата,меката болонеза се е огънала,околоните ви гледат с очакване,че вадите риба,а вие се чудите кво става,докато накрая се окаже,че монтажа е забил в някой потопен клон,който по ваша преценка е доста далеч от линията на изтичане.За дължината на болото е ясно-по-дълго боло-по-равномерно изтичане,по-лесно задържане и управление на ,,сърфа".
И още нещо-не захранвайте,докато не настроите близалката спрямо течението и дълбочината,преценете къде точно започва да работи най-добре,в кой периметър става задържането,къде вече започвате да губите контрол върху нея и тогава захранвайте.
Аватар
Dedy
учете се от него
учете се от него

Мнение от Dedy »

:smt023 :smt023 :smt023 :smt023

Много точно е описал Доктора някои от проблемите при риболова със "сърф". Аз така и не успях да се настроя към риболова с близалка за боло и се предадох още преди да се усъвъшенствам поне малко. Лично за мене тук недостатъците са повече от предимствата, естествено за реките, в които риболовувам. Може би за Дунав, Драва и Тиса са перфектни, но за Струма когато ми трябва задържане, вадя друг инструмент. В тази връзка ми и интересно колегата Дулитъл къде избива речната риба със "сърфа"?
Д-р Дулитъл
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Д-р Дулитъл »

Колегата Дулитъл ги избива в долното течение на Огоста и чат-пат на Дунав... :lol:
мишел-маяк
новобранец
новобранец

Мнение от мишел-маяк »

Колега Дулитъл,не искам да влизам във спор със вас,но нещо не можах да разбера.Казваш че за да не се гмуркат тези плувки трябва да дръпнеш късо и да наведеш върха на болото и да въртиш бързо без да спираш.Имам оригинален диск на кралузо във който обясняват този проблем.Всичко е много просто,най горният самостоятелен шлаух се вкарва до края,за да не се получи ъгъл между едната и другата шлаухка,по този начин плувката е плътно по месината и се избягва това гмуркане.Ако те интересува този диск мога да ти изпратя копие.Или другото е че ще бъдем със Върхара на панаира и ще има оригинални.Гледал съм го този диск много пъти и всеки път им завиждам на тези хора за риболова който имат,просто е уникален.
Д-р Дулитъл
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Д-р Дулитъл »

мишел-маяк написа:Колега Дулитъл,не искам да влизам във спор със вас,но нещо не можах да разбера.Казваш че за да не се гмуркат тези плувки трябва да дръпнеш късо и да наведеш върха на болото и да въртиш бързо без да спираш.Имам оригинален диск на кралузо във който обясняват този проблем.Всичко е много просто,най горният самостоятелен шлаух се вкарва до края,за да не се получи ъгъл между едната и другата шлаухка,по този начин плувката е плътно по месината и се избягва това гмуркане.Ако те интересува този диск мога да ти изпратя копие.Или другото е че ще бъдем със Върхара на панаира и ще има оригинални.Гледал съм го този диск много пъти и всеки път им завиждам на тези хора за риболова който имат,просто е уникален.
Съгласен съм,че положението на шлауха на горния кил в повечето случаи е определящо за това поведение на ,,сърфа".Но има случаи в които и с този шлаух се регулира наклона на самата плувка,респективно антената,което не позволява шлауха да се вкара до упор.Затова най-лесния начин да прибереш бързо линията е плувката да лежи върху водата при изваждането и.Абе с една дума,ако човек реши да се учи с тези плувки е добре да избере река с равномерно течение,да си вземе в ръка писмените инструкции за монтаж и утежняване и да се въоръжи със спокойствие.
мишел-маяк
новобранец
новобранец

Мнение от мишел-маяк »

Забравих да кажа че антената се слага под 45-градуса отворена по посока на течението за да може когато водата избута плувката напред антенета да застане със широката страна към тебе.Но си прав че трябва да има дълбочина и постоянно течение,затова им завиждам на Гулашите.ние край бургас сме на сухо-Няма.
Д-р Дулитъл
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Д-р Дулитъл »

мишел-маяк написа:Забравих да кажа че антената се слага под 45-градуса отворена по посока на течението за да може когато водата избута плувката напред антенета да застане със широката страна към тебе.Но си прав че трябва да има дълбочина и постоянно течение,затова им завиждам на Гулашите.ние край бургас сме на сухо-Няма.
Абе напоследък си предпочитам тънката антена,другата плоската я използвах в началото,но се влияе от вятъра.А със 7 метрова болонеза и 12 грамова близалка спокойно се прави и изпълнението от унгарското филмче-близалката застава почти в средата на Огоста,без да шава,на място,нвеъзможно за достигане с други въдици и монтажи.С царевичка на куката и стрелба с царевица върху местото често вземат шарани през лятото.
мишел-маяк
новобранец
новобранец

Мнение от мишел-маяк »

направо ви завиждам,за да направя такъв риболов трябва да пътувам над 250 километра,ама няма гаранция че като отидем ще я има рибата.
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

И аз много завиждам за големите реки :cry: Тука има една опоскана Стряма, дето чак не ми се пише :cry: :cry: :cry:
Изображение
Д-р Дулитъл
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Д-р Дулитъл »

Днес бях просто ошашавен от един монтаж на боло,който видях на Огоста.Както си седях и си се капотирах уставно зад мен мина колега с разпъната 6 метрова болонеза.Като се вгледах в монтажа,какво мислите видях-близалка за щека и то класическа близалка,не разните му там Торпеда и Бъбали,сложена вместо плувка.Колегата отмина и ме остави да размишлявам какво ще прави с гореописаното чудо .Не устисках и отидох при него след 15 мин.Оказа се ,че прави това,което очаквах- замята навътре и упорито се мъчи да задържи монтажа във фарватера на реката,а самия монтаж след всяко стопиране и подръпване упорито набива към брега :shock: :shock: :D .След като си разтрих очите,очарован от безплодните опити на човечеца се опитах да му дам съвет,че тая работа така не става.За мое учудване пича заяви,че сигурно е сбъркал при монтирането на частите на близалката,иначе всичко е точно,рибата на това място била под дърветата(мястото го правихме аз и едно хлапе от съседното село с правите лопати :? по-миналата година и участъка от реката ми е до болка познат).Лекинко започнах да се нервя,отидох до колата,извадих болото с монтаж за близалка,сложих едно 4 грамово сърфче и му показах на човека как трябва да се държи близалка за боло при това течение и дълбочина.За благодарност колегата започна да философства,че аз съм отпускал линията неправилно.Сбрах си партакешите и се отдалечих в абсолютен потрес.
Извод-най вероятно нещастникът е подочул за близалки за боло,отишъл е в първия магазин ,поискал е близалка без да уточнява и са му пробутали най-проста близалка за щека(пича беше с новичък джип със софийска регистрация).И понеже толкова беше сигурен,че е безпогрешен,та изобщо не се вслуша в съветите ми,или го беше срам да си признае,че е сбъркал или са го преебали магазинерите.Извода е -ако е х.й,да му го набиеш,ма акъл-трудна работа :!:
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Не ти ли каза-ти мен ли ще учиш,бе.Мани,досега само един пич дойде сам и ме попита как да хвърля с ваглера.Беше със спининг на Шимано наизуст споменавам цена около700лв и Червеното Шимано-макарата де.Купи си един ваглер от мен,направих му линия,па и за късмет още с хвърлянето хвана и ми донесе две бири и 4 кебапчета.Та хора разни.Макарата и въдицата му струваха около 1500лв,а и видях че цялата фамилия беше с Шимано.Двете му деца и жена му.Малко изън темата,но се сетих за тоя случай.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на болонезе”