Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на болонезе
naRiba.com

Форум

Болонезе-размер-монтажи
Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev
-
- учете се от него
Re: Болонезе-размер-монтажи
Абсолютно няма да върши работа с нормални плувкиBZI написа:да съгласен съм с предназначението на болото, но примерно на язовир няма ли потъващото да върши работа?

Ако в язовира има силни повърхностни течения , или на малки дълбочини се движи целия пласт вода , тогава болото е в пъти по-ефективно от мача ( с уговорката че почти постоянно трябва да се държи в ръка , както на река)

- yancho
- ще става разбирач
отскоро съм обурудван с болонеза (1 риболов без хваната риба) и искам да попитам задължително ли е да се ползва плувка тип близалка за по-бавните течения (става дума за река Марица) или може и с обикновенни плувки, и ако не може без близалки имали някакви по евтини варианти от кларусото, че не ми се нрави мисълта да давам по 8-9 лв. за плувка
- Венелин Радушев
- разбира нещата
При бавно течение е излишно да ползваш близалка, а и "буретата" са не по-малко плувки за болонезе от близалките...
А за евтините близалки...... http://www.colmic-bg.com/?page=floats&cat=10 , но надали ще ти свършат добра работа /за щека са/. Разгледай темата за плувки на Бутник в "направи си сам"....
А за евтините близалки...... http://www.colmic-bg.com/?page=floats&cat=10 , но надали ще ти свършат добра работа /за щека са/. Разгледай темата за плувки на Бутник в "направи си сам"....
"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Лови с обикновенни бурета,не се забърквай с близалки,като хероина са,а за болото има два модела на Кралусо,в сайта на Колмик няма близалки за боло.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
-
- ще става разбирач
Има един момент при подбора на болонеза когато ще ловим със ,,сърфче",който ми е направил впечатление и искам да го споделя-много по-лесна е работата,ако се използва по-твърда и стегната болонеза.Това особено важи в случаите,когато някой се учи да лови с този вид плувки и да ги управлява за пръв път.Затова съвета ми за начинаещите в риболова със ,,сърфчета"е-започнете да се учите на по-бавно течение с най-малкия грамаж и когато усвоите техниката на изтичане и задържане,тогава преминавайте на по-големите грамажи и бързи течения.Научете се и на техниката за прибиране на линията-,,сърфчето" не се държи като обикновена плувка и не се прибира като нея.Техниката за прибиране е следната-правите късо дръпване,целта на което е да изскочи близалката от водата и да легне върху нея,като горния метален кил сочи към дъното,върха на болото се сваля до водата и линията се прибира с енергично навиване,без да се прекъсва .По този начин се избягват неприятните гмуркания на близалката и работата с нея става по-бърза.Ако случайно се заблеете и близалката се гмурне,не дърпайте хамалски-виждал съм счупено боло от ниския ценови клас при подобно изпълнение с 12 гр. ,,сърф".Отпуснете върха да изплува близалката и после подходете по гореописания начин .Иначе ,,сърфа" се гмурка и почва да прави сложни фигури във водата,меката болонеза се е огънала,околоните ви гледат с очакване,че вадите риба,а вие се чудите кво става,докато накрая се окаже,че монтажа е забил в някой потопен клон,който по ваша преценка е доста далеч от линията на изтичане.За дължината на болото е ясно-по-дълго боло-по-равномерно изтичане,по-лесно задържане и управление на ,,сърфа".
И още нещо-не захранвайте,докато не настроите близалката спрямо течението и дълбочината,преценете къде точно започва да работи най-добре,в кой периметър става задържането,къде вече започвате да губите контрол върху нея и тогава захранвайте.
И още нещо-не захранвайте,докато не настроите близалката спрямо течението и дълбочината,преценете къде точно започва да работи най-добре,в кой периметър става задържането,къде вече започвате да губите контрол върху нея и тогава захранвайте.

Много точно е описал Доктора някои от проблемите при риболова със "сърф". Аз така и не успях да се настроя към риболова с близалка за боло и се предадох още преди да се усъвъшенствам поне малко. Лично за мене тук недостатъците са повече от предимствата, естествено за реките, в които риболовувам. Може би за Дунав, Драва и Тиса са перфектни, но за Струма когато ми трябва задържане, вадя друг инструмент. В тази връзка ми и интересно колегата Дулитъл къде избива речната риба със "сърфа"?
-
- ще става разбирач
Колегата Дулитъл ги избива в долното течение на Огоста и чат-пат на Дунав... 

-
- новобранец
Колега Дулитъл,не искам да влизам във спор със вас,но нещо не можах да разбера.Казваш че за да не се гмуркат тези плувки трябва да дръпнеш късо и да наведеш върха на болото и да въртиш бързо без да спираш.Имам оригинален диск на кралузо във който обясняват този проблем.Всичко е много просто,най горният самостоятелен шлаух се вкарва до края,за да не се получи ъгъл между едната и другата шлаухка,по този начин плувката е плътно по месината и се избягва това гмуркане.Ако те интересува този диск мога да ти изпратя копие.Или другото е че ще бъдем със Върхара на панаира и ще има оригинални.Гледал съм го този диск много пъти и всеки път им завиждам на тези хора за риболова който имат,просто е уникален.
-
- ще става разбирач
Съгласен съм,че положението на шлауха на горния кил в повечето случаи е определящо за това поведение на ,,сърфа".Но има случаи в които и с този шлаух се регулира наклона на самата плувка,респективно антената,което не позволява шлауха да се вкара до упор.Затова най-лесния начин да прибереш бързо линията е плувката да лежи върху водата при изваждането и.Абе с една дума,ако човек реши да се учи с тези плувки е добре да избере река с равномерно течение,да си вземе в ръка писмените инструкции за монтаж и утежняване и да се въоръжи със спокойствие.мишел-маяк написа:Колега Дулитъл,не искам да влизам във спор със вас,но нещо не можах да разбера.Казваш че за да не се гмуркат тези плувки трябва да дръпнеш късо и да наведеш върха на болото и да въртиш бързо без да спираш.Имам оригинален диск на кралузо във който обясняват този проблем.Всичко е много просто,най горният самостоятелен шлаух се вкарва до края,за да не се получи ъгъл между едната и другата шлаухка,по този начин плувката е плътно по месината и се избягва това гмуркане.Ако те интересува този диск мога да ти изпратя копие.Или другото е че ще бъдем със Върхара на панаира и ще има оригинални.Гледал съм го този диск много пъти и всеки път им завиждам на тези хора за риболова който имат,просто е уникален.
-
- новобранец
Забравих да кажа че антената се слага под 45-градуса отворена по посока на течението за да може когато водата избута плувката напред антенета да застане със широката страна към тебе.Но си прав че трябва да има дълбочина и постоянно течение,затова им завиждам на Гулашите.ние край бургас сме на сухо-Няма.
-
- ще става разбирач
Абе напоследък си предпочитам тънката антена,другата плоската я използвах в началото,но се влияе от вятъра.А със 7 метрова болонеза и 12 грамова близалка спокойно се прави и изпълнението от унгарското филмче-близалката застава почти в средата на Огоста,без да шава,на място,нвеъзможно за достигане с други въдици и монтажи.С царевичка на куката и стрелба с царевица върху местото често вземат шарани през лятото.мишел-маяк написа:Забравих да кажа че антената се слага под 45-градуса отворена по посока на течението за да може когато водата избута плувката напред антенета да застане със широката страна към тебе.Но си прав че трябва да има дълбочина и постоянно течение,затова им завиждам на Гулашите.ние край бургас сме на сухо-Няма.
-
- новобранец
направо ви завиждам,за да направя такъв риболов трябва да пътувам над 250 километра,ама няма гаранция че като отидем ще я има рибата.
-
- учете се от него
И аз много завиждам за големите реки
Тука има една опоскана Стряма, дето чак не ми се пише

-
- ще става разбирач
Днес бях просто ошашавен от един монтаж на боло,който видях на Огоста.Както си седях и си се капотирах уставно зад мен мина колега с разпъната 6 метрова болонеза.Като се вгледах в монтажа,какво мислите видях-близалка за щека и то класическа близалка,не разните му там Торпеда и Бъбали,сложена вместо плувка.Колегата отмина и ме остави да размишлявам какво ще прави с гореописаното чудо .Не устисках и отидох при него след 15 мин.Оказа се ,че прави това,което очаквах- замята навътре и упорито се мъчи да задържи монтажа във фарватера на реката,а самия монтаж след всяко стопиране и подръпване упорито набива към брега
.След като си разтрих очите,очарован от безплодните опити на човечеца се опитах да му дам съвет,че тая работа така не става.За мое учудване пича заяви,че сигурно е сбъркал при монтирането на частите на близалката,иначе всичко е точно,рибата на това място била под дърветата(мястото го правихме аз и едно хлапе от съседното село с правите лопати
по-миналата година и участъка от реката ми е до болка познат).Лекинко започнах да се нервя,отидох до колата,извадих болото с монтаж за близалка,сложих едно 4 грамово сърфче и му показах на човека как трябва да се държи близалка за боло при това течение и дълбочина.За благодарност колегата започна да философства,че аз съм отпускал линията неправилно.Сбрах си партакешите и се отдалечих в абсолютен потрес.
Извод-най вероятно нещастникът е подочул за близалки за боло,отишъл е в първия магазин ,поискал е близалка без да уточнява и са му пробутали най-проста близалка за щека(пича беше с новичък джип със софийска регистрация).И понеже толкова беше сигурен,че е безпогрешен,та изобщо не се вслуша в съветите ми,или го беше срам да си признае,че е сбъркал или са го преебали магазинерите.Извода е -ако е х.й,да му го набиеш,ма акъл-трудна работа

Извод-най вероятно нещастникът е подочул за близалки за боло,отишъл е в първия магазин ,поискал е близалка без да уточнява и са му пробутали най-проста близалка за щека(пича беше с новичък джип със софийска регистрация).И понеже толкова беше сигурен,че е безпогрешен,та изобщо не се вслуша в съветите ми,или го беше срам да си признае,че е сбъркал или са го преебали магазинерите.Извода е -ако е х.й,да му го набиеш,ма акъл-трудна работа

- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Не ти ли каза-ти мен ли ще учиш,бе.Мани,досега само един пич дойде сам и ме попита как да хвърля с ваглера.Беше със спининг на Шимано наизуст споменавам цена около700лв и Червеното Шимано-макарата де.Купи си един ваглер от мен,направих му линия,па и за късмет още с хвърлянето хвана и ми донесе две бири и 4 кебапчета.Та хора разни.Макарата и въдицата му струваха около 1500лв,а и видях че цялата фамилия беше с Шимано.Двете му деца и жена му.Малко изън темата,но се сетих за тоя случай.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....