Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Трябва ми кремък
Модератор: dantho.mihov
-
- кандидат преподавател
Re: Трябва ми кремък
Добре де тези запалки от по 50 стотинки не вършат ли същата работа.

- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Там кефа е друг.Като тръгнеш от Варна за Кичево,някъде по средата хваща искрата,и се кефиш че можеш да запалиш цигарата.Краси_поборника написа:Добре де тези запалки от по 50 стотинки не вършат ли същата работа.![]()
![]()
Има няма 6км пеша.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
- КИРО
- Обратна връзка:
Ама и да искаш,две кутии цигари на ден с тая джаджа,не можеш да изпушиш.
-
- учете се от него
Преди мнооо.... години, беше нещо като задължителен атрибут, заедно със малко спиртниче, кутийка с таблетки "сух спирт" и лико от липова кора, в раницата на всеки уважаващ себе си, планинар
А е имало случаи, когато този "набор" е спасявал и човешки живот, зимата в планината

- valeri
- разбира нещата
Марко твоя чакмак е женски- защото може да се чука и от двете страни има и мъжки дето се чука от едната страна .Marco Polo написа:Нещо такова ли?
Само ме карате да ровичкам из спомените...
Затрил съм кесийката да се таковам в тъпата глава...
Бог да го прости мой приятел Афуза-Алекси лека му пръст

- valeri
- разбира нещата
КИРО написа:Ама и да искаш,две кутии цигари на ден с тая джаджа,не можеш да изпушиш.
Ама и аромата е по друг на цигарата и кефа е в пъти по по.....

Имам няколко ама немога да ти помогна.Съжалява колега.
- ivan_yo
- разбира нещата
КИРО написа:Там кефа е друг.Като тръгнеш от Варна за Кичево,някъде по средата хваща искрата,и се кефиш че можеш да запалиш цигарата.И казват старите хора (топтан, тоту РАЗГЕЛЕ-отведнаж НАЙ ПОСЛЕ-НАКРАЯ)Краси_поборника написа:Добре де тези запалки от по 50 стотинки не вършат ли същата работа.![]()
![]()
Има няма 6км пеша.
ИМА НЯМА АЗ СЪМ ДЛЪЖЕН ДА ПРОВЕРЯ-СУХО ДУПЕ РИБА НЕ ЯДЕ
-
- кандидат преподавател
Щом опряхте до чакмаците,заявявам категорично,че няма да си разваля кремъклийките -това е строго секретно и няма да посочвам бройките на оружията-къси и дълги/никога не нарушавам бойната готовност /,на които има свежи бойноготови кремъци.В планините ни-кремъци бол,ама малко трябва да походиш и да ги потърсиш,полезно е и за здравето.
- КИРО
- Обратна връзка:
По гагаузки е
бирдян тутту-от първия път запали
е,понякога и 8 км.

бирдян тутту-от първия път запали

е,понякога и 8 км.

-
- учете се от него
Младеж, ти да не се стягаш за Шака Зулу , от рода Дулоvek0 написа:Къде мога да намеря такъв камък.Ако някой има идея каде може да се намери ще съм му благодарен да сподели.(Трабва ми средно голямо парче 10-15 см)
Някой ако има може да се договорим нещо по еконт ако стане![]()

-
- новобранец
Извинявам се за вмъкването ми на края на темата но никой не спомена от какво е направена кисийката в която се държи праханта.

- valeri
- разбира нещата
От кожа (гьон) много мека и финна с накити и прецизно украсена ушита. Имам някаде в България ама немога да ти покажа много съжалявам ..ванката_72 написа:Извинявам се за вмъкването ми на края на темата но никой не спомена от какво е направена кисийката в която се държи праханта.![]()
![]()
- Диканаров
- кандидат преподавател
Ей каква тема, а аз да я видя чак на трета страница! Само да добавя на Илия по реферата за диканите:- кремъците ронят зърното, но основно режат сламата на плява! После се плявата отвява, като се подхвърля овършаното с лопати във въздуха и вятъра отвява плявата. Падналото зърно се смита в средата на "гумното" и се прибира за сушене и мелене.
По "кремъците" на колегата до колкото помня от това дето съм чел, мога да добавя следното:
1. Под кремъци серазбират минерали от кристален вид, като:-ахат, оникс, обсидиан, планински , пушен или розов кристал със степен на твърдост-7.
По твърдост се нареждат след диаманта-10, рубин, изомруд, сапфир-9,топаз, гранат, оливин, турмалин,аквамарин и т.н.-8 ,кремъци-7степен на твърдост.
2. Ако не е разчупен ахатът изглежда, като объл речен камък от варовик, но в ръка се усеща, че е значително по-тежък. Ако е разчупен се вижда под сивобялата му обвивка цялата красота на преливащите еднин в друг цветове на отделните пластове на кристала.
3. Планинския, пушеният и розовият кристал нямат външна криеща обвивка и се виждат цветни, но обикновено мътноцветни камъни. При намокряне цветовете се изчистват.
4. Обсидианът е черен, като черните въглища и се нарича още планинско стъкло.
5. Кремъците не се намират в утаечни пластове. Търси ги в леглата на реки или около пластове от вулканичен произход
5. Най-разпространен е мътножълтият непрозрачен ахат- "кремък" от който се правят ножовете за диканите или първобитните ножове и брадви.
По "кремъците" на колегата до колкото помня от това дето съм чел, мога да добавя следното:
1. Под кремъци серазбират минерали от кристален вид, като:-ахат, оникс, обсидиан, планински , пушен или розов кристал със степен на твърдост-7.
По твърдост се нареждат след диаманта-10, рубин, изомруд, сапфир-9,топаз, гранат, оливин, турмалин,аквамарин и т.н.-8 ,кремъци-7степен на твърдост.
2. Ако не е разчупен ахатът изглежда, като объл речен камък от варовик, но в ръка се усеща, че е значително по-тежък. Ако е разчупен се вижда под сивобялата му обвивка цялата красота на преливащите еднин в друг цветове на отделните пластове на кристала.
3. Планинския, пушеният и розовият кристал нямат външна криеща обвивка и се виждат цветни, но обикновено мътноцветни камъни. При намокряне цветовете се изчистват.
4. Обсидианът е черен, като черните въглища и се нарича още планинско стъкло.
5. Кремъците не се намират в утаечни пластове. Търси ги в леглата на реки или около пластове от вулканичен произход

5. Най-разпространен е мътножълтият непрозрачен ахат- "кремък" от който се правят ножовете за диканите или първобитните ножове и брадви.

Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
имаш лс
-
- новобранец
Кесийката за праханта се е правила от на коча тестесите.