Какво ми се случи...

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Аватар
stoianoff
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Какво ми се случи...

Мнение от stoianoff »

Вчера, 7-ми март бях за риба на яз.Сопот, известен и като Голяма Желязна, Ловешко. Язовира е спаднал и имаше десетки души насядали буквално на разстояние не по-голямо от метър един до друг на мостовете, които обикновено са под водата, но при маловодие се показват. Всички ловяха уклей, по някоя бабушка и костурчета.
Тъй като бяхме закъснели за това място, където явно "даваше" най-много уклей, отидохме на 100-150 м. на барата, която се влива в язовира и там също, макар и не така интензивно се ловеше доста приличен уклей. Там имаше много места и бяхме на разстояние 6-7 м.един от друг.
Въпреки хубавото време към 1 ч.на обяд се заоблачи, от начало разкъсани облаци, после се появи един мрачен и черен облак и започна да духа гаден вятър. Запръска и дъжд, който ту валеше, ту спираше, но не беше нещо страшно, че да съберем въдиците и да си тръгнем. Даже и спря по едно време, но облаците си висяха над главите ни.
Уточнявам, че и аз, и колегата ми ловяхме с еднакви 6 метрови директни телескопи Sensor, карбонови. Бяхме с гумени ботуши и беше кално навсякъде - това е само за да опиша обстановката. По едно време той ми вика, че го биел ток в ръката, с която държи телескопа. Не му обърнах внимание, но същото се повтори, след 2-3 минути пак! Викам си, тоз какви ги измисля, нали и аз ловя със същия телескоп, а на мене ми няма нищо. Да, ама не!
По едно време усетих как изпука между телескопа и ръката ми, което не беше нещо сериозно, но веднага се сетих за казаното от колегата преди минути. Същото се повтори, потрети и така нататък. Даже се чуваше леко , че и дори малко по-силно пукане по пръчката, там където я бях хванал. Получи се нещо такова - всеки знае когато съблича дреха от изкуствена материя, която се е наелектризирала, а когато това е на тъмно, дори и има леки искри. Честно ви казвам, започнах по едно време да се плаша! Всичко това продължи около половин час. Ту на мене, ту на колегата се случваше. Когато замятах да хвърля отново тогава и въдицата сочеше нагоре към небето и в тези моменти ефекта беше най силен. Явно нашите пръчки се явяваха нещо като своеобразни гръмоотводи, макар че нямаше никакви гръмотевици! По едно време взех да си топя върха във водата, с цел да "поеме" тока. Незнам имаше ли смисъл това изобщо... Имаше един друг колега близо до нас, даже той по едно време наостри уши какво си приказваме и отначало беше Тома Неверний, но по едно време и той изивка: И аз чух как изпука!
Мислех да зарежа риболова по едно време. Но взех едно късо болонезе и продължих с него, като нещата там спряха и "опасности" вече нямаше. Междувременно облаците се поразкараха и нещата се оправиха - взех отново 6-цата и продължих с нея.
Обяснението ми - макар да нямаше гръмотемици, явно е имало достатъчно статично електричество във въздуха и нащи гръмоотводи го привличаха. Незнам, отдавна съм учил физика и съм позабравил нещата, но съм убеден, че има нещо такова...
Днес говорих с приятел и той ми каза, че и на него му се е случвало подобно нещо.
Ходя от 40 г. за риба, като последните 15-тина използвам карбонови въдици, но сега за пръв път усещам за какво става въпрос. Ловил съм и в дъжд лятно време, придружен с гръмотевици, като си казвам, че на мен няма да ми се случи, но явно това, което го пише на почти всички карбонови телескопи, да не се ползват по време на гръмотевици или покрай жици с високо напрежение си е много вярно!

Така че - умната с модерните въдици!
Едри!
Аватар
shtilio
разбира нещата
разбира нещата

Re: Какво ми се случи...

Мнение от shtilio »

макар да нямаше гръмотемици, явно е имало достатъчно статично електричество във въздуха и нащи гръмоотводи го привличаха
Много си прав колега.Те наистина производителите не случайно рисуват картинки и слагат надпис WARNING.Затова се в такова време най-добре да си у вас с ракията на масата или в краен случай , в колата :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
майсторчето страхил
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от майсторчето страхил »

Гумени ботуши,изкуствени дрехи,карбонови сопи+природно статично електричество Изображение :lol: :lol: :lol:
НЕ БОЙТЕ СЕ,ТОВА СЪМ АЗИзображение
Gan4eff
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Gan4eff »

/Съжалявам за спама / При това положение си слагайте земно.
сега сериозно :Естественно колега че има доста верно в това което пише производителя на дадената пръчка и то не е напразно никак така че аз също съветвам колегите да внимават
Цепи,лепи,вулканизира......монтаж, демонтаж,баланс
eminem94
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от eminem94 »

Уау Тва не е шега работа с тия карбони .... Знам за случай ... дето са загивали хора така ... например ходи,ходи с директния и без да исак пипне некоя жица... а при грамотевиците майче е по-опасно ....Внимавайте ... Живота е пред всичко ....
vladoto
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от vladoto »

Земното привлича гръмотевиците :shock:
Пробвай с антистатик :D
Риболовът не е слука,а наука!
Аватар
ExTaZzY
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от ExTaZzY »

И на мен ми се е случвало даже облкът не беше над нас пребрах си пръта в колта и извадих едно фибро просто видите ли,че се затурмя или почва да гърми злата карбони и темподобни ги пребирайте някъде(ако нямате акъл естествено да седите да ловите в тъкова време )
Изображение
Без риболов няма любов !
snegk
и господ не е толокова добър

Мнение от snegk »

Въдицата се замята странично и се вади странично,примерно:1метър успоредно на земята. :wink:
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
Gan4eff
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Gan4eff »

Лелеее тряя се изнасям от блока че май е зазимен и да не ме тресне нещо.Колега Карбоновата да речен пръчка привлича грамотевицата а земното я отвегда на безопасно място между Заземяване и гръмоотвод май имаше разлика
Gan4eff
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Gan4eff »

Абе земете погледнете че съмго написал като ирония и спам
vizantieco
фен клуб-скобар

Мнение от vizantieco »

Един пат така ме тресна че испуснах въдицата.Тока мина през мен и се заби в земята. :shock:
Бат Мирче-5кила
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Бат Мирче-5кила »

snegk написа:Въдицата се замята странично и се вади странично,примерно:1метър успоредно на земята. :wink:
наш ГА ше застанем да заметам ,пьк било и СТРАНИЧНО под некоя жица :D :D :D някой да е виждал гробчетата по струма?имам приятел дето го удари тока на огоста.кьсмет имаше човека...показвал ми е дупката на маратонката си...доста неприятна ситуация с тия далекопроводи-дето са на 10мт...пича е висок 2,10...вьдичката-шестак болонезе и по навик,като я вдигне нагоре,да не я преебе нещо докато ходи-ето ти я БЕЛЯТА.тьпото е,че и аз понякога не се усещам а би било добре от общините,вместо да изсичат дьрветата покрай реките,да вземат да наслагат уарнинг надписи покрай далекопроводите,дето и без това висят жиците на доста по малко от ДЕСЕТ метра :idea: :finga:

сьщото,за което е отворил темата колегата ми се е случвало пролетно време на яз бегуновци-пернишко-грьмотевици някьде на майната си-почти не се чуват,надвиснало оловно небе и бе бие тока от болото си ебало майката :)само дето не мога да си обясня що КОЛЕГАТА(да еба и педалчето :D ) не му се случваше сьщото :D :D :D а бяхме с еднакви прьчки.и той-тома неверни,ама като го доближих с моито боло и го отпра искрата да видите как повярва :D :D :D
Последно промяна от Бат Мирче-5кила на Нед Мар 08, 2009 8:49 pm, променено общо 1 път.
"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".
Аватар
ExTaZzY
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от ExTaZzY »

vizantieco написа:Един пат така ме тресна че испуснах въдицата.Тока мина през мен и се заби в земята. :shock:
И след като се събуди кво стана ?
При преминаване на повече от 220 Волта ток през сърцето говорим за постоянен ток на момента ще си с велика прическа и букети от по 2-4-6 цветя и ще ядат жито в твоя чест...
Изображение
Без риболов няма любов !
Maverick
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от Maverick »

Относително е, може да те умреш, може и да не умреш... зависи от много фактори. От твърдостта на кожата ти, на коя ръка те удря.

Ако премина лява ръка - ляв крак, минава през сърцето, прави резонанс, пръска ти се сърцето и умираш.

Брат ми е завършил точно високоволтови технологии, а майка ми е лекър :) Така че имам си представа и от двете :lol:

Шега с тока не бива.

Знам доста смъртни случай точно причинени от светкавици и от карбонови пръчки

ВНИМАВАЙТЕ !!!!
Най-мразим да ме удря токо, оти не моем да му го върнем!
Carp Madness Bulgaria
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

ExTaZzY написа: При преминаване на повече от 220 Волта ток през сърцето говорим за постоянен ток на момента ще си с велика прическа и букети от по 2-4-6 цветя и ще ядат жито в твоя чест...
На него му стигат и 120 V,зависи колко сек.ще бъде.
От >48V постоянен се води за опасен.

Мислех за лятото да си купувам карбонова шапка за морето,че другите вятъра бързо ги отнася.
Няма да мисля тогава. :D
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Заключено

Обратно към “Разни”