Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на фидер
naRiba.com

Форум

Тактика при риболова с фидер
Модератор: Paublo_Eskobar
Re: Тактика при риболова с фидер
Използвай повод 50-70см, както са те посъветвали колегите. Ако си направила захранката както трябва след една минута максимум тя трябва да е на купчинка около кошничката. Издърпай влакното 50-70см и стръвта ще отиде при самата купчинка. Това ти го препоръчвам за водоема на който ти ловиш, както си го описала.lina написа:Фидерът ми е страст от това лято, но в общи линии не съм се спряла да си правя най-различни експерименти с монтажа, захранката и видовете стръв. Ако мога да направя някакво заключение от практиката ми, то то е относно дължината на повода. Не съм съгласна с често писаното твърдение, че е добре повода да бъде 30-40 см. Според мен 20 см са напълно достатъчни, така стръвта е близо до захранката и резултатите са по-бързи. Преди някой да ме обори, моля да вземе предвид особеностите на водоема. Аз ловя на полегат водоем, без закачки и тиня.
Успех
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
И още нещо бих добавил за дължината,поне по мои наблюдения,късия повод съм забелязал,че по-лесно може да ти се оплете в основната линия.Аз не винаги ловя по метода патер ностер,или с шлаух.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
то,за някой е студено,ама други въобще не сме спирали да ходим по водоемите и пак да си философстваме.Времето е още студено и можем да философстваме пред компютъра вместо да сме по водоемите.
КЪЛВЕ ВЧЕРА И УТРЕ, ДНЕС НЕ ЩЕ

Риболовци.
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Всичко пробвам на "сухо",нали за да имаш представа какво става трябва да го видиш или ти имаш екстрасентски заложби.И си оправи словореда,че си труден за разбиране.И като е толкоз ние за какво си пишем и споделяме опита си.То в това е майката ,нали Люсиен,да си на водоема ,да изцепиш въдицата и да седнеш на масата.lusienn написа:Колеги важното е да ходите за риба-на място се учи-манете ги тия фими-на фидера моя сами се ловят
деноношно-просто го обслужвате и толкоз

-
- ще става разбирач
Да зема и аз да се изцепя за една конкретна тактика...за риболов на река с фидер.И по-точно на шаран.Реката е Огоста,не много дълбока-около180 см,широка около 25 метра във вировете.По времето,когато шарана започне да кълве,натоварването от рибарско присъствие е голямо по бреговете.Конкретно фидера,който използвам е на MIDDY, с дължина 390 см.Основното влакно е 0.22 повода е 0.18,монтажа е само т.нар.асиметричен монтаж,повода е дълъг около 35 см.Тактиката е следната-царевица от консерва са слепва със някоя от захранките за фидер,примерно на Джаксън.Идеята е така да се подбере пропорцията,че количеството захранка да бъде минимално и все пак да върши работа.Теглото на хранилката зависи от течението в момента(и тука има шибан ВЕЦ),но обикновено е правоъгълна с по-големи отвори на мрежата.Избирам си ориентир на отсрещния бряг,дистанцията я следя чрез маркиране на влакното(никакви клипсове и прочее).През първия час,час и нещо ритмично захранвам САМО ЕДНО петно,като в тези случаи много рядко съм имал кълване,презареждането е някъде на 7-8 минути.Забравих да спомена,че се залоствам на реката някъде два часа преди да почне да кълве шарана,което по принцип става привечер,малко преди здрач тук на Огоста.Не казвам,че не е кълвал и през деня,но честотата на ударите тогава е най-голяма.Върха на фидера е вдигнат високо,добра идея е поставянето на по-големичък стопер на основното влакно преди монтажа.Идеята е,че когато водата влачи водорасли и прочее,разбира се в по-малки количества,те се закачат за влакното,течението ги натиска и плъзга надолу по линията и се задържат на стопера,преди да стигнат до монтажа и закрият и повода с куката.Разбира се в такива случаи презамятането е по-често,но си сигурен,че стръвта е чиста.Тази тактика е изпробвана и работи.Е,ако по водата вървят големи туфи водорасли,прибираме фидера и почваме да псуваме,но горната тактика помага при единични водорасли.
Когато дойде времето за кълване,откачам хранилката и закачам на нейно място само плоско олово пак от хранилка .Идеята е цапането да намалее,щото гадовете са излезли да се хранят.За стръв използвам от същата царевица,като подбирам по-големи и цели зърна.Макарата е със байтрънар,ВИНАГИ включен след всяко хвърляне.Шараните вземат рязко,на ход,дет се вика ,самозасичат се и веднага хукват към отсрещния бряг надолу по течението.Не си държа ръката на фидера,дремя на стол,а пръта е до мен...Ако отначало имаме плахо кълване,последвано от мощно огъване на фидера и рибето тръгне БАВНО нагоре срещу течението работата е ясна-натресли сме се на някой от белите амури,мотаещи се в този участък.В този случай обикновено гада ,усети ли съпротивление се шибва с мръсна газ във водораслите,те хвърчат над водата и следва късане.Амурите по визуална преценка са дълги около метър,за килограми не знам,никой скоро не е ловил.
Когато дойде времето за кълване,откачам хранилката и закачам на нейно място само плоско олово пак от хранилка .Идеята е цапането да намалее,щото гадовете са излезли да се хранят.За стръв използвам от същата царевица,като подбирам по-големи и цели зърна.Макарата е със байтрънар,ВИНАГИ включен след всяко хвърляне.Шараните вземат рязко,на ход,дет се вика ,самозасичат се и веднага хукват към отсрещния бряг надолу по течението.Не си държа ръката на фидера,дремя на стол,а пръта е до мен...Ако отначало имаме плахо кълване,последвано от мощно огъване на фидера и рибето тръгне БАВНО нагоре срещу течението работата е ясна-натресли сме се на някой от белите амури,мотаещи се в този участък.В този случай обикновено гада ,усети ли съпротивление се шибва с мръсна газ във водораслите,те хвърчат над водата и следва късане.Амурите по визуална преценка са дълги около метър,за килограми не знам,никой скоро не е ловил.
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:

-
- ще става разбирач
Същата работа за задържане на треволяци върши и вирбелче.При Огоста всяко пускане и спиране на ВЕЦа се отразява на нивото,което се мръдва с малко,но винаги се вдигат водорасли.Плюс кравите,преминаващи в почти точно определено време...Тези обстоятелства ме карат да се съобразявам детайлно с текущата обстановка.А,както казах в по-горния ми пост,по брега е пълно с рибари.По голяма част от тях познават номерата на местните шарани,и са с малки олова,но винаги има някой,който е дошъл с дунавските олова(над 150 грама).И още нещо-голямо улеснение е да се закрепи със скоч на върха на фидера шлаух,в който да се постави светеща ампула-не пречи,не дрънчи(страшно мразя някой да ми придрънква в тишината цяла вечер), и винаги ще ти привлече вниманието при кълване.
-
- учете се от него

Последно промяна от Бачо Илия на Пон Юни 08, 2009 10:55 pm, променено общо 1 път.
-
- новобранец
Давай колега и аз нямам друга работа с удоволствие бих приел някой сьветDasi написа:Първото и най-важно нещо е да определим атрактивно място във водоема където да захраним.Това не е мое лично мнение , а на руските риболовци.Това изиска доста време , но винаги дава по-добър резултат , отколкото направо да правим хранително петно без предварително проучване на релефа на дъното.Под атрактивно се разбира праг, яма, по-различен релеф и др.По Хоби тв не съм видял някой да обесни това как става, добре че съм учил руски.Ако някой се интересува ще си поиграя и ще напиша по- подробно и с картинки.Времето е още студено и можем да философстваме пред компютъра вместо да сме по водоемите.
Голяма риба хвани,Голяма дума не казвай
Не знам дали не греша но в последния филм към сп."Риби и такъми" Вальо Колев на река Искър лови на плувка с фидер.Някой друг има ли подобен опит?
- CERRUTI
- сериозен играч
Колега мако не си ясен във въпроса си.....Какво искаш да кажеш?-Лови на плувка с фидер(въдица)-ами аз вчера лових с моя фидер(въдица) на булдо.....с най-твърдия връх се справи отлично,не бях взел болото защото бях на платено и фидера по всяко време можеше да му сменя монтажа ако се наложи...packer55 написа:Вальо Колев на река Искър лови на плувка с фидер
2-ри вариянт- Плувка с фидер=Фидер плувка:

3-ти вариянт:Лови на монтаж плувка и фидер(хранилка)-Имаше го някаде из форума потърси го,писано е.

На 15.03.09 г бях на риболов на яз."Домлян". До мен застана колега, който повече от час не хвърляше въдица. Дойде при мен и вика:" Имаш ли конец да си направя стопер на влакното?" Предложих му силиконови стопери за влакно с различен диаметър, но той отказа под предлог, че те не минавали през най-горния водач. Отидох и видях, че колегта се опитваше да приспособи фидер за риболов "на плувка". Лично пробвах да прокарам силиконов стопер за влакно с диаметър 0,10мм през водача на върха на въдицата му, но не успях-просто стопера беше "по-дебел" и не минаваше!..Колегата продължи риболова "на тежко" и завърши достойно риболова с немалко "баби" и костурчета в актива си...Извинявам се, ако мнениети ми се таксува спам.CERRUTI написа:Колега мако не си ясен във въпроса си.....Какво искаш да кажеш?-Лови на плувка с фидер(въдица)-ами аз вчера лових с моя фидер(въдица) на булдоpacker55 написа:Вальо Колев на река Искър лови на плувка с фидер
писано е за нея,а от мойте скромни опити с нея мога да кажа че не е ефективна...
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Да уточним-с щека ли е ловил с фидер или сболо или мач с фидер и плувка.И след това ще коментирам констатирано от мен.
мач с фидерbutnik написа: ..да уточним - със щека ли е ловил с фидер, или боло с фидер, или мач с фидер и плувка...