Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Риболовни такъми
naRiba.com

Форум

Отговарят ли кордите на посочените им показатели?
Модератор: sapuna
Re: Отговарят ли кордите на посочените им показатели?
От опит зная ,че не винаги монофилните влакна отговарят на заявения размер. Пример за това са някои от влакната на Трабуко и Тубертини.Италианците често си служат с един пазарен трик , който така или иначе вече се поизноси и обявяват изключителни параметри за размера си. Практиката показва ,че след замерване влакно от 0,12 е....0,14. Иначе имат нормално здрави влакна. И не само те са така...за съжаление. Има и други производители , които не винаги заявяват коректно размера.

-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Като стана дума за микрометри и мерене на влакна с тях не е лошо да обърнете внимание на следното

Звучи повече от логично поне за мен деwertus написа: Преди 2-3 месеца случайно се запознах с човек чиято специалност е метрология, т.е. наука за измерванията. Използвах случая да го попитам кой е най-точният начин да се измери дебелината на риболовно влакно и дали микрометъра въши работа. Отговора му беше, че с микрометъра се получава голяма неточност именно заради деформацията на материяла. За да се получи точно измерване с приемлива грешка те използвали принципа на водоизместимостта, т.е. получавали данни за обема на влакната и при положение че се знае точната дължина чрез формула се изчислявала точната дебелина на влакното. Естествено за прилагането на този метод било необходимо обема на измерваният материял да е над 150 кубечески сантиметра.......т.е. 110м 0.10мм е крайно малко количество за да се измери дебелината му чрез гореописаният метод!

LIFE'S A GAME FISHING IS SERIOUS
-
- и господ не е толокова добър
Ами те хората затова го измерват в либри,колко издържа,не колко е дебело

Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
Според мен деформацията ще покаже,че влакното е по-тънко.Досега обаче, никой не е премерил влакно което да покаже по-малък диаметър от зададениятrikosheth написа:wertus написа: именно заради деформацията на материяла. !

„Големият проблем с тъпите копелета е, че те са толкова тъпи, че не могат да повярват, че човек може да бъде умен”. Вонегът!
- 1000n
- разбира нещата
Взех си 0.14 от това влакноPOPOV написа:Преди време пообиколих търсейки си влакно с микрометър в ръка и след като ме понаругаха немалко търговци стигнах до следното: От по евтините влакна до 5-6-7 лв. най-малка лъжа в диаметъра имаше при влакната на FOCUS, а и в здравината им съм се убедил неведнъж. Лошото е че както почти всички монофили след няколко риболова максимум трябва да се сменят иначе риска става немалък.
http://www.aquasport-n.com/index.php?p= ... bgroup=100
Energy на Focus. Но отпреди имах и 0.14 и 0.18 Crystal Sea отново на Focus
http://www.aquasport-n.com/index.php?p= ... bgroup=100
Не съм ги мерил с микрометър, но просто видимо 0.14 на Energy изглежда еднакво дебело с 0.18 Crystal Sea

0.14 на Energy го дават, че издържа малко над три кг, докато 0.14 Crystal Sea - малко над два и половина, но май всичко това идва от дебелината на влакната

Така, че явно от вид влакно до вид влакно на Focus, също има разлика в дебелините.