Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Риболовни такъми
naRiba.com

Форум

Отговарят ли кордите на посочените им показатели?
Модератор: sapuna
Отговарят ли кордите на посочените им показатели?
Реални ли са показателите на кордите предлагани на нашия пазар и на кои марки можем да се доверим. Имам предвид дебелина на кордата и натоварването което могат да поемат.
- Rapala_Team
- разбира нещата
Re: Отговарят ли кордите на посочените им показатели?
Някой са не само реални ами издържат и повече ей колегите да кажат който са вадили с такъм за върхар шаран или нещо такова 

CARP FISHING 

- IVKOPIVKO
- разбира нещата
Преди 20 дена взех FOCUS_CARP 300 метра - 4 лв от Шумен. На Жребчево закачих пън към 30 кила и ...издърпах го без проблем....дали да не беше и по голям...пръчката се сгъна на 8 много яка корда е тва за нея ти гарантирам.
- чуруликпенчо
- сериозен играч
Предполагам,че отговарят.Не съм се сещал да проверявам с микрометъра,но това е добра идея. Мисля,че по-важното е при избор на корда да се изпробва на опън /естествено с възел/ и да се закупи точно изпробваната ролка. Доста от марковите /пък и не само маркови/ корди залежават в магазините ,което води до остаряване на материала и загуба на инак добрите им качества.
Няма дума в българския език,която в множествено число да завършва на "Й".
на 90% и повече не одговарят,аз специално си ползвам микрометър.
КЪЛВЕ ВЧЕРА И УТРЕ, ДНЕС НЕ ЩЕ
-
- разбира нещата
В повечето случаи якостта(с възел) отговаря, но това е за сметка на диаметъра. Това се хваща с микрометър. За съжаление не мога да дам примери.
"Истината не е изящна, красивите думи не са истинни.
Добрите не са красноречиви, красноречивите не са добри.
Знаещият не убеждава, убеждаващият не е знаещ."
Лао Цзи
IDA каза:
Нищо и никакъв човек, пък голям простак
Добрите не са красноречиви, красноречивите не са добри.
Знаещият не убеждава, убеждаващият не е знаещ."
Лао Цзи
IDA каза:
Нищо и никакъв човек, пък голям простак
shekira написа:на 90% и повече не одговарят,аз специално си ползвам микрометър.
тъка е не отговарят
също проверявайте количеството ми сина
или аз правя тъка
когато купувам,моля продавача да ми покаже няколко ролки
от тая която искам да взема и ги сравнявам.
Много често има видима разлика
това започнах да го правя след като веднъж си купих ролка с доста по малко количество.
Проверка за възел задълже
продавачите не ги слушам изобщо когато отида в магазин
всеки гледа да си продаде стоката,бил съм как омайват хората само и само да си купи,
тогава не им цепя басма.(това не беше по темата опс)

- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Туй до някъде е тъй стига влакната да не минат през характеристиката - квот решил да обяви вносителят че става страшноMarco Polo написа:Напълно съм съгласен. Със съвсем малки изключения, това е нормалното явление.наблюдател написа:В повечето случаи якостта отговаря, но това е за сметка на диаметъра. Това се хваща с микрометър.

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Според мен повечето от кордите отговарят на дадените им параметри , като сила на опън, но има и други важни които не са за пренебрегване. Примерно протриваемост, или при възел , първото не може да се тества в магазина.
А най важното според мен е колко време ще държи параметрите си.
Аз за това си купувам почти винаги изпробвани и ползвани вече от мен мерки и видове.
Имал съм случаи когато кордата е супер здрава и при възел и след 3-4 риболова става като конец, цепи се и се къса лесно. Имам и случаи при които от добра корда при перфектни водачи и макара кордата се протрива и се получават не толкова здрави прежулени участъци, още повече ако сецаш с пръта когато си закачил някъде.
моето правило за сега е да си ползвам такава корда която се е доказала в практиката. ИЛИ корда на която са дадени всички възможни параметри и с UV защита. (но производителите които ги дават са малко).
А най важното според мен е колко време ще държи параметрите си.
Аз за това си купувам почти винаги изпробвани и ползвани вече от мен мерки и видове.
Имал съм случаи когато кордата е супер здрава и при възел и след 3-4 риболова става като конец, цепи се и се къса лесно. Имам и случаи при които от добра корда при перфектни водачи и макара кордата се протрива и се получават не толкова здрави прежулени участъци, още повече ако сецаш с пръта когато си закачил някъде.
моето правило за сега е да си ползвам такава корда която се е доказала в практиката. ИЛИ корда на която са дадени всички възможни параметри и с UV защита. (но производителите които ги дават са малко).
AWA SHIMA - ION POWER MAXX PE HYPER BRAID 0,16 плетено влакно - колеги някой да има впечатления от този плетеняк

- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Вчера пълних куфара,та оглеждах и влакната.Колебаех се между FOX Carp 22lb ф0,38 1000m и SUFIX DuoCore 20,1lb ф0,35 1000m.При разлика от 3/100-ни Суфикса ми се видя по дебел.В крайна сметка взех него!
-
- фен клуб-скобар
Преди ползвах Лазер и РТМ, кати ги сменях по-често и бях доволен с 0.18 лазер с 3.2кг извадих шаран 6.150кг. Сега от миналата година ползвам Фокус и много ми харесват. Но аз ловя предимно на плувка. Най-големия диаметър който използвам е 0.18 и с фокуса нямам кой знае какви големи екземпляри. Фокус ползвам и за поводи и съм доволен а и на възел са добри.
-
- разбира нещата
Купуването на добра корда/влакно си е проблем.С много малки изключения посочените на опаковките диаметри и килограми отговарят на истината.Никъде не е написано датата на вноса на влакното, нито срок за годност.
Две седмици обикалям рибарските магазини да си намеря основно качествено влакно и като ме видят продавачите се скатават: всички влакна, които ми предлагат( става въпрос за малки диаметри 0.18, 0.20 и 0.22 мм. , морско изпълнение, макарови, за бомбарда) се късат с и без възел.
За проба взех ASSO Double Strength, 0.18 мм, 6.0 кг.(!).От тази марка ползвах 0.14 и 0.16 за поводи иостанах доволен.Нямам късане на възел!
Днес направих измервания на закупеното влакно:
- по диаметъра почти нямаше отклонения.
- статично успях да повдигна без късане тежест от 2.5 кг.
При тези резултати вероятно ще се ориентирам към тази марка.Сайта на производителя от Италия за повече подробности: http://www.gruppodp.com Това влакно го има във Варна на магазина на колхозния пазар (директен вносител).
Днес изпробвах и взетото от мен за заргански поводи влакно с флуокарбоново покритие TІTANIUM, 0.145 мм (размерът 0.125 ми се видя много слаб, лесно се къса и се отказах от него!).С влакното от 0.145 мм успях да вдигна мъртва тежест от 1.5 кг.
Дано съм бил полезен на следящите темата.
Две седмици обикалям рибарските магазини да си намеря основно качествено влакно и като ме видят продавачите се скатават: всички влакна, които ми предлагат( става въпрос за малки диаметри 0.18, 0.20 и 0.22 мм. , морско изпълнение, макарови, за бомбарда) се късат с и без възел.
За проба взех ASSO Double Strength, 0.18 мм, 6.0 кг.(!).От тази марка ползвах 0.14 и 0.16 за поводи иостанах доволен.Нямам късане на възел!
Днес направих измервания на закупеното влакно:
- по диаметъра почти нямаше отклонения.
- статично успях да повдигна без късане тежест от 2.5 кг.
При тези резултати вероятно ще се ориентирам към тази марка.Сайта на производителя от Италия за повече подробности: http://www.gruppodp.com Това влакно го има във Варна на магазина на колхозния пазар (директен вносител).
Днес изпробвах и взетото от мен за заргански поводи влакно с флуокарбоново покритие TІTANIUM, 0.145 мм (размерът 0.125 ми се видя много слаб, лесно се къса и се отказах от него!).С влакното от 0.145 мм успях да вдигна мъртва тежест от 1.5 кг.
Дано съм бил полезен на следящите темата.
Нещата не са такива , каквито изглеждат!
Това асото-като влакно съм го пробвал ролка 1000 м -25 лв от София-много е добро-колко е по морето-това шареното синия етикет-също и зеленото с веригатта-на 300 метра

Риболовци.
Преди време пообиколих търсейки си влакно с микрометър в ръка и след като ме понаругаха немалко търговци стигнах до следното: От по евтините влакна до 5-6-7 лв. най-малка лъжа в диаметъра имаше при влакната на FOCUS, а и в здравината им съм се убедил неведнъж. Лошото е че както почти всички монофили след няколко риболова максимум трябва да се сменят иначе риска става немалък.