Отговарят ли кордите на посочените им показатели?

Модератор: sapuna

Аватар
rumci
учете се от него
учете се от него

Отговарят ли кордите на посочените им показатели?

Мнение от rumci »

Реални ли са показателите на кордите предлагани на нашия пазар и на кои марки можем да се доверим. Имам предвид дебелина на кордата и натоварването което могат да поемат.
Аватар
Rapala_Team
разбира нещата
разбира нещата

Re: Отговарят ли кордите на посочените им показатели?

Мнение от Rapala_Team »

Някой са не само реални ами издържат и повече ей колегите да кажат който са вадили с такъм за върхар шаран или нещо такова :wink:
CARP FISHING :fishing9:
Аватар
IVKOPIVKO
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от IVKOPIVKO »

Преди 20 дена взех FOCUS_CARP 300 метра - 4 лв от Шумен. На Жребчево закачих пън към 30 кила и ...издърпах го без проблем....дали да не беше и по голям...пръчката се сгъна на 8 много яка корда е тва за нея ти гарантирам.
Аватар
чуруликпенчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от чуруликпенчо »

Предполагам,че отговарят.Не съм се сещал да проверявам с микрометъра,но това е добра идея. Мисля,че по-важното е при избор на корда да се изпробва на опън /естествено с възел/ и да се закупи точно изпробваната ролка. Доста от марковите /пък и не само маркови/ корди залежават в магазините ,което води до остаряване на материала и загуба на инак добрите им качества.
Няма дума в българския език,която в множествено число да завършва на "Й".
shekira
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от shekira »

на 90% и повече не одговарят,аз специално си ползвам микрометър.
КЪЛВЕ ВЧЕРА И УТРЕ, ДНЕС НЕ ЩЕ
наблюдател
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от наблюдател »

В повечето случаи якостта(с възел) отговаря, но това е за сметка на диаметъра. Това се хваща с микрометър. За съжаление не мога да дам примери.
"Истината не е изящна, красивите думи не са истинни.
Добрите не са красноречиви, красноречивите не са добри.
Знаещият не убеждава, убеждаващият не е знаещ."
Лао Цзи

IDA каза:
Нищо и никакъв човек, пък голям простак
Аватар
chipi_
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от chipi_ »

shekira написа:на 90% и повече не одговарят,аз специално си ползвам микрометър.

тъка е не отговарят
също проверявайте количеството ми сина
или аз правя тъка
когато купувам,моля продавача да ми покаже няколко ролки
от тая която искам да взема и ги сравнявам.
Много често има видима разлика
това започнах да го правя след като веднъж си купих ролка с доста по малко количество.
Проверка за възел задълже
продавачите не ги слушам изобщо когато отида в магазин
всеки гледа да си продаде стоката,бил съм как омайват хората само и само да си купи,
тогава не им цепя басма.(това не беше по темата опс)
Изображение
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

Marco Polo написа:
наблюдател написа:В повечето случаи якостта отговаря, но това е за сметка на диаметъра. Това се хваща с микрометър.
Напълно съм съгласен. Със съвсем малки изключения, това е нормалното явление.
Туй до някъде е тъй стига влакната да не минат през характеристиката - квот решил да обяви вносителят че става страшно :lol: За мене отдавна го реших тоз проблем ! Спрях да си купувам влакна от БГ а и тези където ги купувам са само такива с оригиналните а не преводни оразмерявания на производителя !
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
VGS
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от VGS »

Според мен повечето от кордите отговарят на дадените им параметри , като сила на опън, но има и други важни които не са за пренебрегване. Примерно протриваемост, или при възел , първото не може да се тества в магазина.
А най важното според мен е колко време ще държи параметрите си.
Аз за това си купувам почти винаги изпробвани и ползвани вече от мен мерки и видове.
Имал съм случаи когато кордата е супер здрава и при възел и след 3-4 риболова става като конец, цепи се и се къса лесно. Имам и случаи при които от добра корда при перфектни водачи и макара кордата се протрива и се получават не толкова здрави прежулени участъци, още повече ако сецаш с пръта когато си закачил някъде.
моето правило за сега е да си ползвам такава корда която се е доказала в практиката. ИЛИ корда на която са дадени всички възможни параметри и с UV защита. (но производителите които ги дават са малко).
Аватар
BERG
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от BERG »

AWA SHIMA - ION POWER MAXX PE HYPER BRAID 0,16 плетено влакно - колеги някой да има впечатления от този плетеняк
:supz: Който може не пита който пита може :supz: :supz: :supz:
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Вчера пълних куфара,та оглеждах и влакната.Колебаех се между FOX Carp 22lb ф0,38 1000m и SUFIX DuoCore 20,1lb ф0,35 1000m.При разлика от 3/100-ни Суфикса ми се видя по дебел.В крайна сметка взех него!
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
marinov1973
фен клуб-скобар

Мнение от marinov1973 »

Преди ползвах Лазер и РТМ, кати ги сменях по-често и бях доволен с 0.18 лазер с 3.2кг извадих шаран 6.150кг. Сега от миналата година ползвам Фокус и много ми харесват. Но аз ловя предимно на плувка. Най-големия диаметър който използвам е 0.18 и с фокуса нямам кой знае какви големи екземпляри. Фокус ползвам и за поводи и съм доволен а и на възел са добри.
Митко Кирилов
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Митко Кирилов »

Купуването на добра корда/влакно си е проблем.С много малки изключения посочените на опаковките диаметри и килограми отговарят на истината.Никъде не е написано датата на вноса на влакното, нито срок за годност.
Две седмици обикалям рибарските магазини да си намеря основно качествено влакно и като ме видят продавачите се скатават: всички влакна, които ми предлагат( става въпрос за малки диаметри 0.18, 0.20 и 0.22 мм. , морско изпълнение, макарови, за бомбарда) се късат с и без възел.
За проба взех ASSO Double Strength, 0.18 мм, 6.0 кг.(!).От тази марка ползвах 0.14 и 0.16 за поводи иостанах доволен.Нямам късане на възел!
Днес направих измервания на закупеното влакно:
- по диаметъра почти нямаше отклонения.
- статично успях да повдигна без късане тежест от 2.5 кг.
При тези резултати вероятно ще се ориентирам към тази марка.Сайта на производителя от Италия за повече подробности: http://www.gruppodp.com Това влакно го има във Варна на магазина на колхозния пазар (директен вносител).
Днес изпробвах и взетото от мен за заргански поводи влакно с флуокарбоново покритие TІTANIUM, 0.145 мм (размерът 0.125 ми се видя много слаб, лесно се къса и се отказах от него!).С влакното от 0.145 мм успях да вдигна мъртва тежест от 1.5 кг.
Дано съм бил полезен на следящите темата.
Нещата не са такива , каквито изглеждат!
lusienn

Мнение от lusienn »

Това асото-като влакно съм го пробвал ролка 1000 м -25 лв от София-много е добро-колко е по морето-това шареното синия етикет-също и зеленото с веригатта-на 300 метра
:D Мир любов и щастие за всички

Риболовци.
Аватар
POPOV
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от POPOV »

Преди време пообиколих търсейки си влакно с микрометър в ръка и след като ме понаругаха немалко търговци стигнах до следното: От по евтините влакна до 5-6-7 лв. най-малка лъжа в диаметъра имаше при влакната на FOCUS, а и в здравината им съм се убедил неведнъж. Лошото е че както почти всички монофили след няколко риболова максимум трябва да се сменят иначе риска става немалък.
Публикувай отговор

Обратно към “Риболовни такъми”