случки и спомени под водата

Модератор: nkolev66

Публикувай отговор
Аватар
vatus56
разбира нещата
разбира нещата

Re: случки и спомени под водата

Мнение от vatus56 »

И аз не съм гмуркал на подобно място. Може би е кеф за човек който не страда от клаустрофобия, но доколкото схванах от разказа, е имало много "тесни пространства".
Никоя риба не е по - важна от живота !
Аватар
Булти
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Булти »

не мога да се стърпя и ще ви разкажа и аз една история за един мой необичаен бракониерски :D "риболов"....това се случи преди 10-на години на един от притоците на Велека :

Изображение

историята е от типа " и ловец съм и рибар съм ..." :D

Изображение

беше по времето на откриване на ловния сезон....август...открихме го ние сезона както подобава и за следващия ден си издействах бележка за лов на пътпъдъци , бях опънал палатка в гората и си спомням , че вечерта ни пра яка буря :x

Изображение

на сутринта като поизсъхна , грабнах пушката и тръгнах по реката, ама де ти в Странджата пътпъдъци :D :D :D и ...минах на косери :D

Изображение

вървях стрелях , вървях стрелях и гледам във един вир нещо се движи , приближавам се бавно и кво да видя : една голяма бяла риба :shock: , не се замислих много , вдигнах пушката и

Изображение

БУМММ :D ....после скарата изглеждаше доста интересно :

Изображение

:drinkers:
Аватар
vatus56
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от vatus56 »

Разказ с картинки - много кефи!И жанра е класика - ловно-рибарски лакърдии, обаче без локуми, защото никой не може да те обвини, че си измисляш, снимките са налице. :)
windo
новобранец
новобранец

Мнение от windo »

Хайде сега да ми се посмеете на тъпата тиква. :D
Ще ви разкажа за едно от първите се посещения в морето та значи решихме го: ще се гмуркаме ще се гмуркаме
по това време се бях запалил страшно по пиерсинга бях се надупчил почти целия като почнеме флеш на двете уши на езика на зърното и на к...ра
та всичко хубаво преди да се цопнеме в водата приятеля ми вика гледаи некое попче да не ти помисли някоя от обиците за храна та както и да е посмяхме се и се цопнахме спуснахме се на 10-15 метра уж да ловиме гомеми риби ама нъцки 2-3 път се гмуркам с харпун а и 1 път в морето та нали се сещате какав харпунджиа сам стреляш по пирата уцелиш капитана :D Повисяхме по дъното и по едно време моят авер ми показва да се поизнесеме кам брега тръгнахме обаче явно бях сложил повече тежести и к.....р не мога да отлепя от дъното но все пак се движех като стигнахме 5 метра толко силно ми се допика че ............... нямаше начин свалих ципа на неопрена извадих го и върху един корал :D :D :D да де обаче в тоя момент като изкочи .............. Не не е попчето за което споменах в началото изкочи една медуза и по к...ра ми ...... :D голяма болка голямо нещо
от тогава разбрах че е по добре да се изпикаеш пред борче отколкото пред корал :D :D :D ако някои ми беше казал в началото че е по добре да си пикаеш в неопрена щях да сам най- щастливия човек на земята ама не то да се направа на културен и те сега :smt059 :smt051 :D
наслука
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Момци, да ви разкажа за едно свое наблюдение в нощно плуване. На два пъти ми се е случвало да ме хване мрак в морето след харпунджийски излет и да излизам към паркинга на хотел Баб ел Бахър по червените му светлини на покрива. Като се заиграеш и не забелязваш как времето е минало. Та първият път не ми се вярваше. Имаше луна и много лека и плавна вълна. Когато бях на гребена на вълната , виждах дъното. После , като се спуснех си ставаше мрак под мен! Много феерично и мистично. Мислих много за това явление, споделих с Киро Вучков, също добър харпунджия и с дълаг стаж за това, което ми е направило впечатление и решихме да го пробваме отново. Той такова преживяване не бе имал. След няколко дни имаше подобно море и влязохме. Постреляхме зад островчето на западния залив на Триполи и като мръкна тръгнахме към колите. Киро бе шокиран, а аз наблюдавах средата. Киро се опита да гмури и да пробва стрелба, но с потапянето му се губеше образа на дъното под нас, а то бе около 6-8м. Вероятно се получаваше ефект на лупата и се концентрираше оскъдната светлина от луната директно под нас. Друго яче не съм в състояние и да си обясня, как се губи образа при гмуркане. Явно става разфокусирване. Трябва да ви кажа, че тогава с Киро едва не вдигнахме по тревога приятелите ни. Бяхме притеснили семейството ми и неговите съквартиранти. Ама, като се прибрахме към 10ч. всички си отдъхнаха, че не се е случило нещо лошо, я да сме се удавили или да са ни арестували от пограничната охрана на Триполи. Разминани се с малко "чамовица" и домашна бира и много описание на преживяното. Никога обаче след това не съм влизал само за да го изживея отново, а на нощен лов с фенер не съм бил никога фен. До колкото знам и К.Вучков не е повтарял . Интересно ми е дали някой от вас е имал подобно преживяване под водата? У нас и солеността на водата е друга и мътността е друга, а може и това да е от значение. В Черно море съм имал, като младеж нощни къпания, но гледахме тогава това, което плуваше на една ръка растояние и ни бе акълат другаде! Не гледахме дъното, пък и не ползвахме очила! :lol:
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Аватар
vatus56
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от vatus56 »

Колега Диканоров, интересно преживяване си имал на два пъти и явно много те е впечатлило щом си го спомняш, а явно ще го помниш като екзотична емоция, цял живот. Не ми се е случвало подобно нещо на нашето Черно море, въпреки, че и аз съм замръквал десетки пъти. Според мен няма нищо по-добро от това, да си спомняме за подобни неща до края на живота си. Понякога дребните на пръв поглед неща носят в себе си особенно очарование и мистичност и ни карат да се чувстваме по необясним начин - щастливи че живеем и че сме част от тази невероятна мистерия наречена - живот. :)
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Така е Ватусе! Ще ми се Христо Янчев да каже имал ли е такова преживявание! Той е безспорният капацитет между нас и за средиземноморието! А наистина това се запомня! При надигане на вълната под теб проблясва в сребристо -сиво дъното и като те отпусне, дъното се крие.Може би е възможно такова нещо да се наблюдава и от лодка, но аз не знам. Колегите с лодките да кажат, ако се е такова нещо наблюдава от горе от повърхността вечер при ниска и плавна вълна :wink: .
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Аватар
manuk
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Незабравими случки

Мнение от manuk »

Като начало ще цитирам колегата Vatus 56 “ Никоя риба не е по-важна от живота!"
“ Л И Х Н У С А “
И така през далечната 1976 година вече бях със самочувствието на напреднал в подводния риболов.
Един прекрасен Августовски ден с моя колега Румен и семействата ни решихме да отидем за риба на Лафина, това е архипелаг на 3 километра южно от Мичурин / сега Царево/. Мястото е удобно тъй като предлага естествена каменна пързалка за децата, плаж за жените, а за нас малко по навътре в морето мнго добри ловни места.
Денят беше както казват старите морски вълци “ Бонаца”- тих ,безветрен и без вълни. В такъв ден да се срещнат кефалови риби е просто в областа на невероятното.
За сметка на това обстановката е изключително благоприятна на лов за попчета.
Поради тази причина с колегата бяхме взели късите 60 сантиметрови харпуни с тризъбец.Тогава още нямахме неопрени. Аз на гърба си имах елече без ръкави, направено от стар плажен дюшек с подплата от парашут и множество тигели ,а Румен беше с моряшка фланелка.
По някое време на около 6 метра от повърхността до една скала виждам прекрасен Лихнус, това е плоскоглаво попче което достига до 35 сантиметра и до 500 грама.
Раздишах и тръгнах към Лихнуса, но като го наближих той се мушна под скалата в процеп с малък свод, колкото една длан. Поглеждам в процепа и виждам част от хрилния капак и цялото тяло. Стрелях при което Лихнуса заедно със стрелата изчезна в процепа, като остана да стърчи само задния край на стрелата . Вместо да хвана стрелата за опашката и да я изтегля, аз си пъхнах ръката в процепа за да хвана тризъбеца заедно с рибата за по голяма сигурност да не я изпусна.
Оказа се обаче че ръката влезе в процепа но не може да излезе, даже и когато пуснах рибата със стрелата и въпреки неимоверните усилия, които полагах. Ясно е че вече бях на предела на силите си и едва в края на апнеята успях да изкарам ръката си изгубвайки немалка част от кожата и наранявайки мускулите.
Едва успях да изплувам и да излезна на брега облян в кръв. Оказа се в последствие че скалата е обрасла с миди, които пуснаха ръката да влезе навътре но не и разрешаваха да излезне навън.
Румен беше излязъл преди мене . Като ме видяха от компанията в какво състояние съм всички бяха ужасени. Наложи се да търсим помощ от болницата в Царево.
Интересното е че междувременно колегата беше ударил морска лястовица с тегло 1кг.750 гр.. По неговите думи ,като я видял да лежи на дъното , помислил че това е някаква дунапренова играчка, закотвена на дъното от някой шегаджия. Въпреки това решил да си пробва мерника и стрелял, едва тогава рибата се раздвижила и той разбрал ,че това е истинска риба.Тризъбеца с трите шипа беше попаднал в главата и.
До тогава не бях виждал такава риба, която е невероятно красива ,с червено тяло и криле в тъмносиньо и червено. На вечерята се оказа че е и много вкусна.Така докато ми заздравее ръката ,бяха загубени малкото останали дни от отпуската
Последно промяна от manuk на Чет Дек 10, 2009 6:11 pm, променено общо 4 пъти.
карид
сериозен играч
сериозен играч

Re: Незабравими случки

Мнение от карид »

Хубав разказ ! Въздейства ми и аз се пренесох под водата! Очаквам продълженията.
Аватар
rumci
учете се от него
учете се от него

Re: Незабравими случки

Мнение от rumci »

Интересна и поучителна история :smt023 , не дай боже да се случва на някого друг.
mimisoffice
новобранец
новобранец

Мнение от mimisoffice »

Модерирано!
rumci
Аватар
Булти
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Булти »

Румци,трий яко ! Ние тука си даваме душата за общо ползване , винаги се намират педераси да печелят кинти от това !
Dims
новобранец
новобранец

Мнение от Dims »

Булти като гледам удара до опашката на рибата малко се съмнявам да е с сачми за патпадъци,и не прави така повече че водата променя траекторята на коршума (сачмата).
Иначе това си е готин спомен и евала за хубавите снимки.
Да не злоопотребяваме с това което ни дава морето.
Аватар
Булти
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Булти »

Благодаря !Набито око имаш :wink: ! Браво ! Във втората , шоковата цев , патрона беше 4:0 , все пак си в гората , може я лисица , я чакал да изскочи , тогава съществуваше понятието вреден дивеч , :D . Щом си с бележка , трепането им бе разрешено . Че рекошира от водата , рекошира не ами :shock: - фърчи навсякъде . Най голям кеф ми правеше да гърмя по плаващи дънери и да ги правя на трески . Толкоз ми е бил акъла тогава :axe: . От лова се отказах още преди години . Продадох пушката на един ловен , той пък я дал на зет си - законен ловец ...и на един излет , по време на преход , напълнил цевите със сняг , имахме обичай да ги носим с цевите надолу и на следващата пусия , не я проверил и се гръмнал от упор . 13:00 излетяли назад :shock: :shock: :shock: ...мен самия един път , по време на пукотевица за глигани , колега замалко да ме застреля :shock: :shock: :shock: ...лова опасна работа :?
:drinkers:
Аватар
baretata
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от baretata »

Едно прочетено съобщение във вестниците, с участник Ихтиандър.
31 Юли 2010 г. 07:13

Унищожиха морска мина в района на Бургаския залив

30.07.2010 17.47
В района на Бургаския залив на 13 метра дълбочина от рибари днес е открита мина. Същата е полузаровена контактна мина от Първата световна война. След получаване на искане от управител на Бургаска област за обезвреждане на открития боеприпас, Военноморските сили организираха унищожаването.

Беше изпратен катер и група водолази от състава на военноморска база Бургас извършиха оглед на място и бе взето решение мината да бъде унищожена на място. Унищожаване /подривяването/ на мината бе извършено от водолази от Групата за разузнаване и подривяване на военноморска база Бургас с командир майор Йордан Тодоров и водолазите – мичман Недялко Типиков, главен старшина Тодор Клявков и главен старшина Стамен Царков под общото ръководство на заместник-командира на военноморска база Бургас капитан І ранг Мален Чубенков.

В 14:00 часа мината бе взривена, след което водолазите направиха оглед на района. Района на взривяването е чист и безопасен.
Пашата обича смелите.
Публикувай отговор

Обратно към “Подводен риболов”