Строй на фидера

Модератор: Paublo_Eskobar

Аватар
hristotihov
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Строй на фидера

Мнение от hristotihov »

Увод

Купих си първия фидер, лових на язовири със средни грамажи хранилки. Не съм имал проблем с точността на замятане, но имах сериозен проблем с постигането на дистанция. Точността е на първо място при риболова с фидер, но за мен дистанцията стана приоритет. Оказа се че проблема е в пръчката и в нейния строй (акция). Четох много във форума и си купих втория фидер. Исках да купя пръчка която благодарение на своя строй (акция) да постига добра дистанция с лекота и финес, без прилагане на много сила, за да не изпада по-рехавата храна от кошницата. Точността е на първо място, но лекото и плавно хвърляне води и до по-голяма точност. Реших че най-важното като избирам фидер е той да може да хвърля! Да хвърля на голяма дистанция, възможно най-голям диапазон грамажи хранилки. Няма значение какъв беше първия и какъв е втория фидер, но има значение какво си мислех и какво разбрах докато чета за строй, акция и конструкция на въдиците като цяло, защото информация конкретно за строя фидеровите пръчки няма. Искам да го споделя, а вие ще кажете дали е така и дали е вярно. Ако се окаже че правилно съм схванал нещата темата ще бъде полезна на всички преди покупката на първия фидер и ако се развие в правилна посока ще отговори на фундаменталния въпрос - кой фидер е хубав и кой не е. 8)

Строй на фидера

Има условно три вида акция (строй) - върхова (бърза), полупараболична и параболична (бавна). При върховата акция пръчката се огъва само при върха, при полупараболичната се огъва до средата и при параболичната се огъва почти цялата пръчка до дръжката. При пръчка с върхова акция работи (изхвърля тежестта) само върха, при полупараболичната работи половината пръчка и при параболичната - цялата. По тази логика би трябвало параболичната акция да хвърля на най-голяма дистанция и да е подходяща за фидер. Фидер с върхова акция не може да има, просто защото фидера няма връх. При фидера върха само отчита кълването, без да участва в хвърлянето или ваденето на рибата и трябва да се разглежда като отделна от пръчката част. Ако няма фидер с върхова акция, остават другите два вида полупараболичната и бавната, като аз предпочитам бавната акция заради по-доброто хвърляне. Полупараболичната има предимство само при ваденето на закачената риба, когато трябва да се обърне посоката на движение на рибата защото пръчката е по-твърда, но има и по-голям риск от късане, докато при параболичната акция пръчката абсорбира ударите по-добре и изпълнява функцията на аванс тъй като е по-мека.
Мисля че има пряка между вида на акцията и дебелината на бланката при дръжката. Колкото е по-тънка бланката при дръжката толкова е по-лесно да се огъне и да даде параболата и обратното. За да е тънка и да се сгъва без да се чупи, бланката (пръчката) трябва да е от висок клас карбон на съответната висока цена. Добрия карбон дава добра елестичност в двете посоки - както при сгъването, така и при връщането в изходна позиция, което трябва да е бързо и без колебания.
Друга зависимост която същестува е между дебелината на бланката при дръжката и дължината на фидера. Един фидер с дебелина при дръжката "Х" милиметра и дължина 4,20 ще даде много по-лесно парабола, от колкото фидер със същата дебелина и дължина 3,30. В този ред на мисли по-тънък и дълъг фидер е по-добър от късия и дебел фидер.
Има и фидери с "никаква" акция. Това са фидерите които са дебели при дръжката почти колкото самата дръжка и имат конструкцията на пръчка с върхова акция, без да имат връх. Това са пръчки които сработват (евентуално) при натоварване с големи грамажи хранилки, но не се справят с хвърлянето на по-леките и средните грамажи хранилки. За това е важен показателя ОТ колко до колко грама е акцията (в смисъла на изхвърляща тежест). Едно е акцията да е от 50 до 150 грама и друго е само 150 грама. Едно е фидера да е хеви и да хвърля както леки така и по-тежки хранилки, и друго е фидера да хвърля само тежки хранилки защото е "дърво" и не може да се огъне. Мисля че е по-трудно и скъпо да се направи фидер с параболичен строй и малка акция който да работи с голям диапазон грамажи хранилки, от колкото хеви фидер който да работи добре само с тежки хранилки.
Нещо друго което може да развали строя на фидера е удължителя. Ако разглеждаме цялата пръчка като един конус, то при пръчката с удължител от дръжката тръгва конус, после преминава в цилиндър, после продъжава пак на конус към върха.
Теле фидерите също са компромис със строя за сметка на транспортната дължина и обратното - фидерите на 2 части + връх имат добър строй, но голяма транспортна дължина.
Теле фидера не е с добър строй защото всяка сглобка (снадка, коляно, втулка ...) разваля плавната парабола. Същото е и при пръчките сглобявани на втулки, колкото по-малко са колената толкова е по-добър строя. Обикновено фидерите се разглобяват и транспортират на три равни по дължина части - 1. върха + първата част, 2. средната част, 3. останалата част към дръжката.
Има и фидери с друга конструкция, на две равни по дължина части, като върха е отделно. При втората схема имаме едно коляно по-малко, следователно по-добър строй, но много голяма транспортна дължина. Има и други конструкции примерно при фидерите на две дължини с удължител.
Всичко това разбира се е в някакви граници и НЕ е до безкрайност. Не бива да се отива и в другата крайност, на прекалено финните пръчки. Както и не може да се каже че болонезе с дължина 8 метра и акция 2 грама е най-добре за фидер :lol: . Всяка пръчка трябва да има заложен в конструкцията си резерв от здравина и надеждност.
Написаното до тук се отнася за карбоновите, но не и за стъклопластовите пръчки. Със "стъклените" фидери не съм много на ясно, но мисля че те също могат да дадат един хубав параболичен строй, тъй като бланките им са плътни и позволяват по-лесно огъване и здравина при по-малък диаметър. Така че някои "стъклени" фидери могат да се окажат по-добри от някои карбонови.

Заключение

Моята дефиниция за добър и лош фидер, ако приоритет е дистанцията е следната:
Добрия фидер е скъп, с бавен параболичен строй, с тънка бланка при дръжката, възможно по-голям диапазон на акцията, по-голяма дължина и по-малко колена.
Лошия фидер е дебел при дръжката, трудно се огъва, особено ако е по-къс и следователно трудно постига добра дистанция при хвърляне с леки и средни грамажи хранилки.
нямам живарник
For
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Строй на фидера

Мнение от For »

Съгласен с изводите! :smt023 Категорично за параболичен строй. Освен това - удоволствието от вадене на риба е далеч по-голямо! Не съм убеден само дали скъпо във всички случаи означава и толкова добро.
Благодарност за текста :wink:
Последно промяна от For на Чет Мар 26, 2009 10:06 pm, променено общо 1 път.
Аватар
MiTKo_Fisher
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от MiTKo_Fisher »

Малка подробност за производителите.Нека бъдат по коректни при посочване на акцията .Когато избирах последния Фидер много време се чудех .Аз споменах във форума .Shimano или Daiwa .Дайвата беше 3,90 тънка бланка но на връхчето пише 4oz на най твърдото . ето и конкретния модел http://www.daiwa-cormoran.info/dw/en/pr ... -model.htm . Обарнете внимание какво пише долу в характеристиките 4OZ .
1oz = 0.028349523125 kg : 4oz = 0.1133980925 kg .За мен този производител не е коректен .В сайта е посочено 150g . На самия Фидер пише 150g .
На шиманото което закупих аз пиеше 5оz на самото връхче :) . :wink:
Не тръгвай с голяма кошница за гъби
Аватар
hristotihov
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от hristotihov »

MiTKo_Fisher написа:Малка подробност за производителите.Нека бъдат по коректни при посочване на акцията .Когато избирах последния Фидер много време се чудех .Аз споменах във форума .Shimano или Daiwa .Дайвата беше 3,90 тънка бланка но на връхчето пише 4oz на най твърдото . ето и конкретния модел http://www.daiwa-cormoran.info/dw/en/pr ... -model.htm . Обарнете внимание какво пише долу в характеристиките 4OZ .
1oz = 0.028349523125 kg : 4oz = 0.1133980925 kg .За мен този производител не е коректен .В сайта е посочено 150g . На самия Фидер пише 150g .
На шиманото което закупих аз пиеше 5оz на самото връхче :) . :wink:
Пич, ти яко си ги омешал понятията :lol:
Въпросната Дайва е с акция (в смисъла на изхвърляща тежест) до 150 грама. Унциите (ОZ) които са написани на връхчетата, нямат нищо общо с акцията на пръчката. Те показват каква е чувствителността на съответния връх, за това на всеки връх пише различни унции. Виж си другите върхове на Шиманото и ще откриеш че на тях пише 4OZ и 3OZ, което не означава че и Шимано е некоректен производител като Дайва. :lol: :lol: :lol:
нямам живарник
deto_g
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от deto_g »

hristotihov написа:... За това е важен показателя ОТ колко до колко грама е акцията (в смисъла на изхвърляща тежест). Едно е акцията да е от 50 до 150 грама и друго е само 150 грама. Едно е фидера да е хеви и да хвърля както леки така и по-тежки хранилки, и друго е фидера да хвърля само тежки хранилки защото е "дърво" и не може да се огъне...
Това е доста интересно, не съм се замислял досега. Значи, ако имаме означение примерно >100, това значи блъскай само с хранилки над 100гр., тая сопа не работи добре с по-леки. Чудно ми е какво значат изобщо означенията, които съм виждал в някои онлайн магазини, посочени с > . Ако те ти показват тежестта, над който фидера сработва, то колко е максимума, с който можем да го натоварим? Не е ли по-добре е да се знае диапазона от-до на пръта, за да не стават сакатлъци? Или такива прътове само с една означена акция наистина са както казваш някакъв вид кол за домати, с който само си мислим, че ловим на фидер.
Поздрави!
Изображение
Аватар
hristotihov
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от hristotihov »

deto_g написа:...Значи, ако имаме означение примерно >100, това значи блъскай само с хранилки над 100гр. ...
Това е горната граница, а не долната. Ако е посочена акция 100 грама, разбирай до 100, ама не е ясно от колко. Хубавата, еластична пръчка ще хвърли както 100, така и 20-30 грама. Кола за домати също ще хвърли 100, ама 50-60 няма да могат да го огънат.
нямам живарник
deto_g
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от deto_g »

Предполагам, че това е наистина горната граница, но мисълта ми беше, че в Манията например некоректно я обозначават. Иначе защо в един случай ще пишат <100, а в друг >140. За човек, завършил поне 2-ри клас това би значело: в първия случай - използвай хранилки до 100гр., а във втория - използвай хранилки над 140гр.!!! :arrow: Абсурдно е да се слага втория вид означение според мен. Това ми е мисълта. :smt023
Изображение
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

:wink:
Последно промяна от Бачо Илия на Пон Юни 08, 2009 10:56 pm, променено общо 1 път.
Изображение
Аватар
dekata
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от dekata »

Най-вероятно е това :D Манията е много коректен магазин и едва ли го правят умишлено.Просто производителите са за ...бане.Иначе по темата.На теория всичко е точно така,но за съжаление едва на водоема разбираме дали това е нашата въдица :wink:
„Големият проблем с тъпите копелета е, че те са толкова тъпи, че не могат да повярват, че човек може да бъде умен”. Вонегът!
Аватар
dess0
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от dess0 »

deto_g написа:Предполагам, че това е наистина горната граница, но мисълта ми беше, че в Манията например некоректно я обозначават. Иначе защо в един случай ще пишат <100, а в друг >140. За човек, завършил поне 2-ри клас това би значело: в първия случай - използвай хранилки до 100гр., а във втория - използвай хранилки над 140гр.!!! :arrow: Абсурдно е да се слага втория вид означение според мен. Това ми е мисълта. :smt023
Когато е обозначена акция >140, това означава , че не е препоръчително да се изхвърлят тежести по-тежки от 140 гр! А относно другия пример ,който си дал (<100), аз лично не съм виждал обозначена по този начин акция.
Нека пазим водоемите чисти!!! Събирайте си боклуците!!!
deto_g
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от deto_g »

Е, щом мислиш, че си измислям...

http://shop.fishing-mania.com/viewrods_3.php?id=7113
Изображение
deto_g
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от deto_g »

И пак си помисли кое от двете означения е правилното... Това, което не си го виждал, или това, дето ми го обясняваш :?:
Изображение
Аватар
Skorpi
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Skorpi »

Ммм замислихте ме с тия сметки дет ги смятате та в тоя ред на мисли отидох да си видя означенията на моита сопа преписвам ги дословно :
Higt Quality ProfesionalCompetition+sic Guides
Length:3,60 cw:120g
DeflctPowerAction:tp/mh/xf
Smurai
Към дръжката е дебел, та по тия сметки дето сте ги направили би трябвало да е много кофти пръчка .Да ама за мен през изминалата година най добре ми се отчиташе тя Нямах никакви проблеми с хранилки от 20-40г Хвърлях си и на доста далечни дистанции без проблеми Въпреки че наи добре ми беше при около30-40м На Жребчево що платики ми изкара ,абе с две думи много съм доволен от нея
:P :P
Бестрашния умира веднъж, страхливецът-хиляди пъти
Изображение
Аватар
Skorpi
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Skorpi »

Безмислен е тоя спор дето го водите ,<> наи вероятно в манията не са обърнали внимание , но би трябвало да е мах. тежест на изхвърляне
По добре вижте как са обозначени самите пръчки :P
Бестрашния умира веднъж, страхливецът-хиляди пъти
Изображение
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

:wink:
Последно промяна от Бачо Илия на Пон Юни 08, 2009 10:57 pm, променено общо 1 път.
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на фидер”