Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на фидер
naRiba.com

Форум

Строй на фидера
Модератор: Paublo_Eskobar
Re: Строй на фидера
аз нещо пак са омотах,конкретно за фидера.то хубаво било строй или окция,ама не мога да разбера какво място заемат върховете в цялата работа.hristotihov написа:Няма нужда, нали и на стоя му викаме акция, така че всичко е точноdeto_g написа:Най-добре е авторът да я преименува на "Строй и акция на фидера", тъй като и без това я оспамихме със спорове по второто!
КЪЛВЕ ВЧЕРА И УТРЕ, ДНЕС НЕ ЩЕ
- Skorpi
- сериозен играч
Shekira то ко пак има да им се разбира като махнеш тва 3оz 4oz и разните му простотии , простичко казано зеленото връхче меко и най чуствително
оранжевото е средно и червеното е най твърдо. Цялата фатка е да си подбереш правилното връхче да ти отчита добре дори и най финните почуквания на рибите Като се има на предвид че с фидер се лови основно на малки и средни дистанции какво да дискутирам 80-100м. Когато ще е за толкова, вадя дънната артилерия кеф ти пружина кеф ти косъм А ти ги разбираш и по добре и от мен, а твоита дружка Ида в един от предните си постове с 5 думи каза всичко за фидера
оранжевото е средно и червеното е най твърдо. Цялата фатка е да си подбереш правилното връхче да ти отчита добре дори и най финните почуквания на рибите Като се има на предвид че с фидер се лови основно на малки и средни дистанции какво да дискутирам 80-100м. Когато ще е за толкова, вадя дънната артилерия кеф ти пружина кеф ти косъм А ти ги разбираш и по добре и от мен, а твоита дружка Ида в един от предните си постове с 5 думи каза всичко за фидера

Бестрашния умира веднъж, страхливецът-хиляди пъти

колега,без да те обидя,ама тез неща дед им викат oz не са простотии.а пък и цветовете нямат определен ред.то като са запалих по тоз фидер да ти кажа изчетах бая статии и изгледах доста филми,ама единствено се потвърди следното:"че квото го пише по книгите,не расте по нивите"това е цитат от речника на баща ми.Skorpi написа:Shekira то ко пак има да им се разбира като махнеш тва 3оz 4oz и разните му простотии , простичко казано зеленото връхче меко и най чуствително
- hristotihov
- сериозен играч
- Обратна връзка:
С унции (oz) се измерва твърдостта и съответно чувствителността на върховете. Унциите показват от каква тежест (сила на опън) върха се сгъва под ъгъл 90 градуса. Държим фидера, или само върха хоризонтално, закачаме на върховия водач такава тежест че върха да се сгъне вертикално и да сочи земята. Ако върха се сгъне от 28 грама значи неговата чувствителност е 1 oz, 56 грама са 2 оz и тн. Най-меките връхчета за които знам са 1/4 oz = 7 грама, а най-твърдите 5 oz = 140 грама. Някои марки си пишат на всеки връх колко му е теста, а други не пишат. Ако имате фидер с три ненадписани върха и искате да разберете кой е най-мек, среден и най-твърд, хванете ги с пръсти всички заедно за тънкия край и ги оставете да увиснат от собствената си тежест.
По принцип трябва да са ловят и големи и малки риби с най-мекия връх, защото той отчита лекото кълване без рибата да усеща тежест и съпротивление. В повечето случаи обаче, условията не са идеални и се налага употребата на по-твърд връх. За да не трепти постоянно върха при вятър, вълни, течение и тн. той трябва да е по-твърд. Силното течения на голяма река изисква най-твърд връх. Употребата на различни грамажи хранилки също налага да се ползват различни върхове. Ако хранилката е много лека а върха много твърд, той ще я тегли по дъното, без да може да се сгъне в работно полужение примерно ъгъл 30-40 градуса.
Връзката със строя на фидера е почти никаква. Теоретично един фидер трябва да хвърля и вади по един и същ начин със или без връх, но на практика не е точно така. Ако сложим достатъчно твърд връх на достатъчно мек фидер (с малка акция и мек строй) тогава върха става част от пръчката и променя нейния строй. Такъв връх ще спомага за по-добро хвърляне и вадене, но няма да отчита лекото кълване на дребна риба. Пръчката ще заприлича повече на мач и по-малко на фидер. Може да се ползва такава комбинация ако се търсят яки шарани примерно на метод фидер, но не може да се ползва ако се ловят бабушки, платики и тн. дребна риба (обичайните заподозрени)
По принцип трябва да са ловят и големи и малки риби с най-мекия връх, защото той отчита лекото кълване без рибата да усеща тежест и съпротивление. В повечето случаи обаче, условията не са идеални и се налага употребата на по-твърд връх. За да не трепти постоянно върха при вятър, вълни, течение и тн. той трябва да е по-твърд. Силното течения на голяма река изисква най-твърд връх. Употребата на различни грамажи хранилки също налага да се ползват различни върхове. Ако хранилката е много лека а върха много твърд, той ще я тегли по дъното, без да може да се сгъне в работно полужение примерно ъгъл 30-40 градуса.
Връзката със строя на фидера е почти никаква. Теоретично един фидер трябва да хвърля и вади по един и същ начин със или без връх, но на практика не е точно така. Ако сложим достатъчно твърд връх на достатъчно мек фидер (с малка акция и мек строй) тогава върха става част от пръчката и променя нейния строй. Такъв връх ще спомага за по-добро хвърляне и вадене, но няма да отчита лекото кълване на дребна риба. Пръчката ще заприлича повече на мач и по-малко на фидер. Може да се ползва такава комбинация ако се търсят яки шарани примерно на метод фидер, но не може да се ползва ако се ловят бабушки, платики и тн. дребна риба (обичайните заподозрени)

нямам живарник
- Skorpi
- сериозен играч
Колкото до цветовете до сега не съм срещал фидер на които примерно зеленият връх да е най твърд но пък 3-ти или 4-ти фидер си купувам, на които няма означение на връхчетата с букви или цифри Та от там ми стана интересно дали означения има само на марковите модели
Shekira ,като написах това за грамовете (оz) имах в предвид е това :
(hristotihov много добре го е написал )
По принцип трябва да са ловят и големи и малки риби с най-мекия връх, защото той отчита лекото кълване без рибата да усеща тежест и съпротивление. В повечето случаи обаче, условията не са идеални и се налага употребата на по-твърд връх. За да не трепти постоянно върха при вятър, вълни, течение и тн. той трябва да е по-твърд. Силното течения на голяма река изисква най-твърд връх. Употребата на различни грамажи хранилки също налага да се ползват различни върхове .
Под 'и разни простотии' визирах да избегнем излишните приказки за грамажите- твърдоста и т.н. и да си кажем простичко за какво служат върховете
Е това ти беше въпроса нали
.....ама не мога да разбера какво място заемат върховете в цялата работа.

(hristotihov много добре го е написал )
По принцип трябва да са ловят и големи и малки риби с най-мекия връх, защото той отчита лекото кълване без рибата да усеща тежест и съпротивление. В повечето случаи обаче, условията не са идеални и се налага употребата на по-твърд връх. За да не трепти постоянно върха при вятър, вълни, течение и тн. той трябва да е по-твърд. Силното течения на голяма река изисква най-твърд връх. Употребата на различни грамажи хранилки също налага да се ползват различни върхове .
Под 'и разни простотии' визирах да избегнем излишните приказки за грамажите- твърдоста и т.н. и да си кажем простичко за какво служат върховете

.....ама не мога да разбера какво място заемат върховете в цялата работа.

-
- учете се от него

Последно промяна от Бачо Илия на Пон Юни 08, 2009 11:01 pm, променено общо 1 път.
hristotihov написа:Няма нужда, нали и на стоя му викаме акция, така че всичко е точноdeto_g написа:Най-добре е авторът да я преименува на "Строй и акция на фидера", тъй като и без това я оспамихме със спорове по второто!
точно същото е да энаиш

- Skorpi
- сериозен играч
Ида, за цветовете не споря просто аз не съм замислял до сега. Мислех си че е нещо като стандарт зеленият най мек а червеният цвят най- твърд оказа се че съм в грешка 

В интерес на истината и моите са както казва Skorpi
Но както виждаме цветовете на са миродавни.Ако нямат означения най-добрият начин е както колегата каза

„Големият проблем с тъпите копелета е, че те са толкова тъпи, че не могат да повярват, че човек може да бъде умен”. Вонегът!
исках да попитам само,ако на един фидер с параболична акция сложим карбонов връх какво става.
- hristotihov
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Ако е по-твърд, става мачshekira написа:исках да попитам само,ако на един фидер с параболична акция сложим карбонов връх какво става.

нямам живарник
- Skorpi
- сериозен играч
Мразя комбинираните пръчки в повечето случаи са ни рак ни риба 

- ivelin_1976
- разбира нещата
Напълно съм съгласен с това мнение, но от тук следва и един /поне за мен/ важен въпрос:hristotihov написа: Теоретично един фидер трябва да хвърля и вади по един и същ начин със или без връх, но на практика не е точно така.
При връх с определена акция/например 2 oz/ с какво утежнение хранилка се използва и какъв модел/лайт, медиум...../, в какъв диапазон може да варира общата тежест на кошничката ??? Това определено ще е от значение за дистанцията на изхвърляне и за опъване на линията. Не на последно място е и строят на самият фидер.
shimano ANTARES BX FEEDER HEAVY 

-
- учете се от него

Последно промяна от Бачо Илия на Пон Юни 08, 2009 11:02 pm, променено общо 1 път.
- ivelin_1976
- разбира нещата
Напълно съм съгласен с това твърдение, но не съм убеден, че върхът не играе никаква функция при изхвърлянето на съответната тежест, а е само индикаторIDA написа: максималната изхвъргаща тежест на пръта е на първо място

П.П Ако следвам логиката от предният пост, то би означавало, че с връх или без връх изхвърлянето ще е еднакво!!!
shimano ANTARES BX FEEDER HEAVY