Къде се намирам:
Риболов за начинаещи
Въпроси и съвети при ловенето на риба
naRiba.com

Форум

Търся съвети и насоки
Модератор: sapuna
-
- новобранец
- Обратна връзка:
Търся съвети и насоки
Здравейте колеги,
въпреки че от години ходя на риба, никога не съм бил особено запален. Обикновено ходя през лятото на река Струма около Перник, както и на някои малки селски рекички, чиито имена не знам. Ходил съм и по затворени водоеми, но предпочитам речния риболов.
Та към проблема и въпроса. Методите ми на риболов са съвсем елементарни и макар че обикновено имам някакъв успех с тях, те далеч не са оптимални.
Рибите, които най-често лова са: клен, мряна, кротушка.
Основно ловя на плувка (0.5 - 1.5 гр), без подов, не захранвам, често сменям мястото (през 10-20-30 мин). За стръв най-често използвам червеи: торни, бели, земни. Та с две думи ловя си съвсем по детски.
От скоро започнах да чета този форум и видях много непознати техники, методи и термини и въпросът ми е следнит:
Към кои от тези методи ще ми препоръчате да се насоча? Начина, по който ловя сега, ми е приятен, така че нещо близко до него е за предпочитане. Отново целта са ми малки и средни реки; мряна, клен.
За начало ми трябват общи съвети и насоки. Аз ще прочета съответните теми във форума и ще се започна с конкретните въороси.
Поздрави и на слука,
Метко
въпреки че от години ходя на риба, никога не съм бил особено запален. Обикновено ходя през лятото на река Струма около Перник, както и на някои малки селски рекички, чиито имена не знам. Ходил съм и по затворени водоеми, но предпочитам речния риболов.
Та към проблема и въпроса. Методите ми на риболов са съвсем елементарни и макар че обикновено имам някакъв успех с тях, те далеч не са оптимални.
Рибите, които най-често лова са: клен, мряна, кротушка.
Основно ловя на плувка (0.5 - 1.5 гр), без подов, не захранвам, често сменям мястото (през 10-20-30 мин). За стръв най-често използвам червеи: торни, бели, земни. Та с две думи ловя си съвсем по детски.
От скоро започнах да чета този форум и видях много непознати техники, методи и термини и въпросът ми е следнит:
Към кои от тези методи ще ми препоръчате да се насоча? Начина, по който ловя сега, ми е приятен, така че нещо близко до него е за предпочитане. Отново целта са ми малки и средни реки; мряна, клен.
За начало ми трябват общи съвети и насоки. Аз ще прочета съответните теми във форума и ще се започна с конкретните въороси.
Поздрави и на слука,
Метко
And a river of green is sliding
Unseen beneath the trees
Laughing as it passes
Through the endless summer
Making for the sea
Unseen beneath the trees
Laughing as it passes
Making for the sea
-
- разбира нещата
-
- новобранец
- Обратна връзка:
Re: Търся съвети и насоки
Благодаря за отговорите.
Попрегледах темите и избрах да се насоча към болонезе. За сега имам доста да чета. Както теория ще трябва и практика. Мился,че предстои да изкочат доста неясноти и въпроси, но всичко с времето си. Едно от първите неща, които научих за риболова е, че тая работа с бързане не става.
Попрегледах темите и избрах да се насоча към болонезе. За сега имам доста да чета. Както теория ще трябва и практика. Мился,че предстои да изкочат доста неясноти и въпроси, но всичко с времето си. Едно от първите неща, които научих за риболова е, че тая работа с бързане не става.
Unseen beneath the trees
Laughing as it passes
Making for the sea
Unseen beneath the trees
Laughing as it passes
Making for the sea
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
А и без повод на река,малко ми е извън моите представи за риболов.waters написа:Благодаря за отговорите.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
-
- новобранец
- Обратна връзка:
Какви са предимствата на повода, освен че като скъсаш не губиш плувката и по-бързо се възтановява линията с предварително вързаните куки?
Unseen beneath the trees
Laughing as it passes
Making for the sea
Unseen beneath the trees
Laughing as it passes
Making for the sea
Повода е по тънък -не плаши рибите и те кълвът по смело. Да често се къса,но губиш само повод с кукичка.Иначе само с едно влакно -основно ,може да останеш и без плувка,а и кълването ще е по рядко.Прочети и за захранката на река . Снея привличаш рибите към себе си /мястото на риболов. Най добрата информация за всичко ще получиш от форума-той е необятен и страшно богат на всякакво инфо,което те интересува.
Успех!!!

-
- новобранец
- Обратна връзка:
Прегледах малко информация за поводите и видях, че има противоречиви мнения относно използването им. Остава с опитване да видя кое ще е по-добре за мен. За начало имам два въпроса:
може ли да мина без вирбел между повода и основното влакно?
колко е нормално разликата между основното влакно и повода? 0.02-0.03мм или повече ?
може ли да мина без вирбел между повода и основното влакно?
колко е нормално разликата между основното влакно и повода? 0.02-0.03мм или повече ?
Unseen beneath the trees
Laughing as it passes
Making for the sea
Unseen beneath the trees
Laughing as it passes
Making for the sea
Можеш и без вирбел .Разликата е по голяма обикновенно поводите са 0,10-0,08 подебел от 0,10 вече е за по едри риби .Номера е в пробата пробваш с този с онзи ,без повод и ще разбереш с течение на времето. Беше написал ,че обичаш да се местиш-незнам ,повечето хора си избират едно хубаво място,захранват си и ловят там,само,ако е крайно наложително се местят на друго място.Но ти както желаеш ... 

- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Това малко ли е като предимство,а и не търсиш наново дълбочина,ако си наясно какво ти пиша.Влез в риболов на леко и се върни много назад,ще намериш всичко.Колега,на всичките ти въпроси има отговори.Няма да дъвчем едно и също.Чети и после питай.waters написа:Какви са предимствата на повода, освен че като скъсаш не губиш плувката и по-бързо се възтановява линията с предварително вързаните куки?
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....