Търся съвети и насоки

Подфорум за начинаещите риболовци, които тепърва навлизат в необятните пространства на риболова.

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
waters
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Търся съвети и насоки

Мнение от waters »

Здравейте колеги,
въпреки че от години ходя на риба, никога не съм бил особено запален. Обикновено ходя през лятото на река Струма около Перник, както и на някои малки селски рекички, чиито имена не знам. Ходил съм и по затворени водоеми, но предпочитам речния риболов.
Та към проблема и въпроса. Методите ми на риболов са съвсем елементарни и макар че обикновено имам някакъв успех с тях, те далеч не са оптимални.
Рибите, които най-често лова са: клен, мряна, кротушка.
Основно ловя на плувка (0.5 - 1.5 гр), без подов, не захранвам, често сменям мястото (през 10-20-30 мин). За стръв най-често използвам червеи: торни, бели, земни. Та с две думи ловя си съвсем по детски.
От скоро започнах да чета този форум и видях много непознати техники, методи и термини и въпросът ми е следнит:
Към кои от тези методи ще ми препоръчате да се насоча? Начина, по който ловя сега, ми е приятен, така че нещо близко до него е за предпочитане. Отново целта са ми малки и средни реки; мряна, клен.
За начало ми трябват общи съвети и насоки. Аз ще прочета съответните теми във форума и ще се започна с конкретните въороси.

Поздрави и на слука,
Метко
And a river of green is sliding
Unseen beneath the trees
Laughing as it passes
Through the endless summer
Making for the sea
Аватар
joroNH
сериозен играч
сериозен играч

Re: Търся съвети и насоки

Мнение от joroNH »

Добре дошъл колега :smt023 .
Никога на колене пред когото и да е.
borislavvasilev
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от borislavvasilev »

Е добре дошал има много за четене и наслука :smt023
Изображение
БАЙ-100-ЯН
waters
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от waters »

Благодаря за отговорите.
Попрегледах темите и избрах да се насоча към болонезе. За сега имам доста да чета. Както теория ще трябва и практика. Мился,че предстои да изкочат доста неясноти и въпроси, но всичко с времето си. Едно от първите неща, които научих за риболова е, че тая работа с бързане не става.
Unseen beneath the trees
Laughing as it passes
Making for the sea
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

waters написа:Благодаря за отговорите.
Попрегледах темите и избрах да се насоча към болонезе. За сега имам доста да чета. Както теория ще трябва и практика. Мился,че предстои да изкочат доста неясноти и въпроси, но всичко с времето си. Едно от първите неща, които научих за риболова е, че тая работа с бързане не става.
А и без повод на река,малко ми е извън моите представи за риболов.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
waters
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от waters »

Какви са предимствата на повода, освен че като скъсаш не губиш плувката и по-бързо се възтановява линията с предварително вързаните куки?
Unseen beneath the trees
Laughing as it passes
Making for the sea
jporlando
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от jporlando »

Повода е по тънък -не плаши рибите и те кълвът по смело. Да често се къса,но губиш само повод с кукичка.Иначе само с едно влакно -основно ,може да останеш и без плувка,а и кълването ще е по рядко.Прочети и за захранката на река . Снея привличаш рибите към себе си /мястото на риболов. Най добрата информация за всичко ще получиш от форума-той е необятен и страшно богат на всякакво инфо,което те интересува. :D Успех!!!
waters
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от waters »

Прегледах малко информация за поводите и видях, че има противоречиви мнения относно използването им. Остава с опитване да видя кое ще е по-добре за мен. За начало имам два въпроса:
може ли да мина без вирбел между повода и основното влакно?
колко е нормално разликата между основното влакно и повода? 0.02-0.03мм или повече ?
Unseen beneath the trees
Laughing as it passes
Making for the sea
jporlando
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от jporlando »

Можеш и без вирбел .Разликата е по голяма обикновенно поводите са 0,10-0,08 подебел от 0,10 вече е за по едри риби .Номера е в пробата пробваш с този с онзи ,без повод и ще разбереш с течение на времето. Беше написал ,че обичаш да се местиш-незнам ,повечето хора си избират едно хубаво място,захранват си и ловят там,само,ако е крайно наложително се местят на друго място.Но ти както желаеш ... :D
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

waters написа:Какви са предимствата на повода, освен че като скъсаш не губиш плувката и по-бързо се възтановява линията с предварително вързаните куки?
Това малко ли е като предимство,а и не търсиш наново дълбочина,ако си наясно какво ти пиша.Влез в риболов на леко и се върни много назад,ще намериш всичко.Колега,на всичките ти въпроси има отговори.Няма да дъвчем едно и също.Чети и после питай.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Публикувай отговор

Обратно към “Въпроси и съвети при ловенето на риба”