Къде се намирам:
Къмпингуване
Екипировка
naRiba.com

Форум

Проблем със скоростна кутия на SELVA
Модератори: emo vasilev, Ачо ♣
Проблем със скоростна кутия на SELVA

Имам проблем със скоростната кутия на Selva 15ps. до средните обороти работи добре и като вдигна на високите и ми изключва от скорост,после като върна на ниски пак няма проблем.Ще съм много благодарен ако някой има представа и ми отговори от какво може да го прави това

Благодаря предварително!
Поздрави!
Re: Проблем със скоростна кутия на SELVA
Купих го втора употреба.
- krokibg
- учете се от него
Първо,не е скоростна кутия а редуктор !!! Едно лостче, избутва вилка, която от своя страна е захваната за зъбно колело, което пък в зависимост на коя страна се натиска, сменя движението на перката - напред или на заден ход. Перката е на ос а на оста има също две зъбни колелаq които са на определено разстояние и са конусни с различен нарез - ляв и десен. Зъбчатката, която е на вилката, също е конусна и се мести напред или назад, като сменя посоката на въртенето на оста и от там на перката. Проблемът може да ти е от две неща!!! Първото е, когато в долната част на ботуша, където е цялата тази система, за която обяснявам, остане без масло и от дългата работа без смазване, просто са се изхабили зъбите на колелото. Когато караш бавно, няма проблем и захапва и на малките останали нарези.От високата скорост обаче, те се изплюват и затова ти изключва от скорост. Може и от дългото лангъркане на мотора да са се получили луфтове и те да са прибчината за изхабяването на нарезите като са си самоизяли ръбовете при каране без масло. Втория проблем може да е от неправилното сглобяване на двигателя, след като е бил цепен и оста която е свързана с лостчето, което идва от горе където превключваш, се разминава и не е центровано-настроено за оптимално зацепване /може и да не съм го обяснил както трябва но в общи линии за това става въпрос/. И в двата случая ще го водиш на доктор.В първия ще трябва или да си намериш същите зъбчатки от друг двигател - втора употреба или да си купиш нови такива с поръчка. При втория случай може да се разминеш само с едно отваряне на ботуша на двигателя и да се разминеш с много малка сума. И сега, за да не се псуваш после, просто СПРИ ДА КАРАШ ДВИГАТЕЛЯ, ДОКАТО НЕ ОТСТРАНИШ ПРОБЛЕМА
Ако не го направиш, от по-малкия проблем при втория вариант, можеш да си донесеш на главата първия проблем и да се изтърсиш солидна сума пари за ремонт. Мисля че от това по-ясно няма кой да ти го обясни, освен някой майстор на такива двигатели. Мисля обаче че ще ми се довериш и ще вземеш веднага мерки. Ако си техничарче и си сигурен в твоите способности, шпилката която идва от лостчето горе при двигателя и отива надолу към редуктора, за да се разглобява когато се наложи двигателя без проблем, са направили тази шпилка /на почти всички двигатели е така/ на две части и я свързват с един шестограм. Шестограма, който има резби от двете страни и с навиване или отпускане на същия се регулира или отделя шпилката на две парчета. Все пак съвета ми е да отидеш при майстор и дано да е твой човек, че да го отвори пред теб и да видиш кой от двата проблема е при теб. Можеш да намериш редукторно масло, да отвориш пробките които са долу на ботуша до перката и да провериш дали има масло или то е бъкано с вода и не е сменяно от както са сглобили двигателя. Ако е така, зъбчатките може да са гръмнали както казах и по-горе. Успех и дано се разминеш с малко пари

Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
- Тедо
- сериозен играч
- Обратна връзка:
валерка, напиши си в профила откъде си!
Ако си в София, звънни на Йоско в Кокаляне- тел 0888509860
Ако си в София, звънни на Йоско в Кокаляне- тел 0888509860
- glarusa
- кандидат преподавател
Не оспорвам мнението на Крокибг...но имах подобния проблем с моя форд ескорт.Казах ми че е от износване на скоростната кутия.смених я и да чукна на дърво досега не съм имал подобен проблем.Но все пак отиди на специалист според мене.
Въпрос: По какво си приличат опашката на кучето и опашката пред някоя администрация?
Отговор: В основата на всяка опашка стои гъз!
Умберто Еко: „България?! Там тези които мислят за бъдещето емигрират.“
Отговор: В основата на всяка опашка стои гъз!
Умберто Еко: „България?! Там тези които мислят за бъдещето емигрират.“
- krokibg
- учете се от него
Момчета,скоростната кутия се състои от многоброини зъбчатки,оси,пластини и още куп неща,докато редуктора е от една ост с две зъбни колела поставени на растояние едно от друго и под конус навътре.От горе идва дълга колкото ботуша шпилко - 5мм и завършва с кобилка на която има друго зъбно колело което също е конусно.Разликата е огромна и нямат нищо общо двете системи с исключение на това че вършат една и съща работа но едното е опростено до нема и къде.Майсто и толкова,няма как да се оправи от самосебе си.Соростната кутия на форда и редуктора на Селвата са толкова различни неща ,че няма място за сравнение.Хубаво е,когато човек има двигател и нещо се случи,да постои при майстора когато го отвори и да се запознае от близо с начина на работа на мотора и системата за превключване.По някога,тези неща могат много да му помогнат ако нещо се случи на някой от водоемите и се налага дребен ремонт,възможен при полеви условия с инсктументите от колата
Успех

Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Л.ВИЧЕВ- krokibg ,много благодаря за изчерпателния отговор.Определено се отказах да го пробвам вече и ще го занеса днес на сервиз.Дано да не е нещо сериозно и да стане бързо.
Поздрави!
Поздрави!