Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Излишна тройка на воблер
Модератори: Павел Иванов, sestrata
-
- ще става разбирач
Излишна тройка на воблер
Интересува ме какво ви е мнението за премахване на първата (откъм предната част) тройка на воблера и замяната на задната с по-голяма. Става въпрос конкретно на Goldy Vibromax, както и на подобни модели от други фирми.
Re: Излишна тройка на воблер
КОлега, не мисля , че е излишна !! Половината ми риби съм ги вадил на нея само
!Ако искаш да не се наранява рибата можеш да ги замениш с единични такива ! А не виждам смисъл да слагаш по - големи тройки , само се затрудняваш при риболова
!!НА щуката няма да Й пречи , ама ЗА другите риби мисля , че даже ще се хващат по - трудно . И все пак не те знам каква риба търсиш де
!!?

Туй риболова не е за мен 

-
- ще става разбирач
Ами търся кефал и пъстърва най-често.
Не е толкова да не се нарани рибата, колкото защото доста често оригиналните тройки се закачат една в друга.
Мисля да пробвам все пак де. Задната тройка няма да е чак толкова голяма.
Специално за голдито, самия воблер не е с много големи размери, така че си мисля, че липсата на предната едва ли ще се усети, но може би греша.
Ще пиша какъв е бил резултата.
Не е толкова да не се нарани рибата, колкото защото доста често оригиналните тройки се закачат една в друга.
Мисля да пробвам все пак де. Задната тройка няма да е чак толкова голяма.
Специално за голдито, самия воблер не е с много големи размери, така че си мисля, че липсата на предната едва ли ще се усети, но може би греша.
Ще пиша какъв е бил резултата.
-
- вече хвърля и на тежко
При различните модели воблери, подмяната на ,,оригиналните,, куки и премахването на едната влияе различно. От никак, до много зле.
Всичко е въпрос на конкретен модел воблер.
За отбелязване е обаче факта, че в много от случаите рибите които ни кълват, се хващат точно на коремната кука.
Премахването и, ще ни лиши от част от тези рибите.
Ако това е целта на упражнението, ОК!
Поради тази причина, смятам е безмислено премахването на една от двете куки на воблера. Просто ще пропускаме една част от рибите, които ни кълват.
Всичко е въпрос на конкретен модел воблер.
За отбелязване е обаче факта, че в много от случаите рибите които ни кълват, се хващат точно на коремната кука.
Премахването и, ще ни лиши от част от тези рибите.
Поради тази причина, смятам е безмислено премахването на една от двете куки на воблера. Просто ще пропускаме една част от рибите, които ни кълват.
.........!
-
- ще става разбирач
Определено това не е целта. Както писах и по-горе, просто много се оплитат фабричните тройки.certate написа:Премахването и, ще ни лиши от част от тези рибите.
Друго, което ми е направило впечатление, е че примерно един по-дълъг, като размери воблер - Салмо Хорнет - има само една тройка отзад.
Ако в много от случаите рибите се хващат на предната (гръдна) тройка, това означава ли, че Салмото хваща по-малко риба?
- stancom
- ще става разбирач
Колега Certate, за посочените риби и воблер, не е точно така. Наистина преимуществено хванатите риби са на задната троика.
По принцип, куките на голди са добри по размер, но ако се налага по голяма кука ( не съм го правил ) Когато махнеш предната кука, опитаи и ако разваля играта , утежни малко мястото на предната кука с олово, до като докараш играта. Със оригиналната кука, ако махнеш предната кука утежнение не се налага ( това съм го пробвал
)
По принцип, куките на голди са добри по размер, но ако се налага по голяма кука ( не съм го правил ) Когато махнеш предната кука, опитаи и ако разваля играта , утежни малко мястото на предната кука с олово, до като докараш играта. Със оригиналната кука, ако махнеш предната кука утежнение не се налага ( това съм го пробвал

- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
При воблерите с една тройка всичко си зависи от производителят им и тъй . Дали ще е Салмо или Джаксън с кука на гъзето или как при Шнап Биймс на Дзури или Джакал на пупето е според баланса . При упоменатият от теб воблер баланса не се нарушава как и да го тормозиш . Това е един от любимите ми воблери и съм го накичил във всички възможни вариации - само на гъзето , само на пупето , задна по-малка , задна по-голяма и тъй . Наистина кефаловите и пъстървата в повечето случаи захапват тройката на пупето при бавна и при равномерна проводки за разлика от щуката примерно .
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
-
- новобранец
- Обратна връзка:
Това,че експериментираш е добре, но при малките воблери не пипай коремната кука(помага за баланса). А колкото до това да не се закачат куките- използвай такива с късо стебло,въпреки че и някои малки РАПАЛИ показват този"мурафет"
SUPERWOBBLERS.Dir.bg
Въпросът за баланса на воблера е интересен. Преди години имах възможност да експериментирам с малко воблерче на микроязовир зарибен с американки. Оставен само със задната тройка воблерът потъваше с гъзето надолу и интерес от страна на рибата нямаше. С тройка само на пупето потъваше обратно и също нямаше кълване.При оборудване с двете тройки и правилен баланс, воблерът потъваше хоризантално и следваше удар.
Имам някъв китайски двуделен воблер, който така е направен, че винаги потъва назад. По никакъв начин не можах да постигна приемлив баланс. Ако имате моите наблюдения но за други риби, например щуки, ще ми е интересно да споделите дали начинът на потъване има значение.
Имам някъв китайски двуделен воблер, който така е направен, че винаги потъва назад. По никакъв начин не можах да постигна приемлив баланс. Ако имате моите наблюдения но за други риби, например щуки, ще ми е интересно да споделите дали начинът на потъване има значение.
- pa4o
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Привет колеги,
значи за Goldy, както спомена колегата куките са добри , но почти при всяко хвърляне се закачат. Потвърждавам от личен опит. Спокойно можеш да замениш задната кука с по голяма и да махнеш коремната. Пак потвърждавам, правил съм го и няма проблеми, както НЕ нарушава играта, даже лови и риби
За салмото 2.5 см. с които работя аз, задължително сменям куката с по малка, оригиналната е несъразмерно голяма, нея е слагат на следващия модел 3 см. там пасва перфектно, но не и на малкият му брат.
значи за Goldy, както спомена колегата куките са добри , но почти при всяко хвърляне се закачат. Потвърждавам от личен опит. Спокойно можеш да замениш задната кука с по голяма и да махнеш коремната. Пак потвърждавам, правил съм го и няма проблеми, както НЕ нарушава играта, даже лови и риби

За салмото 2.5 см. с които работя аз, задължително сменям куката с по малка, оригиналната е несъразмерно голяма, нея е слагат на следващия модел 3 см. там пасва перфектно, но не и на малкият му брат.
Да попиташ е моментен срам,
да не знеш срам за цял живот.
да не знеш срам за цял живот.
- Kroumoff
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Ако воблера се балансира, остави си преднта тройка и сложи единична на опашката.
Някои фабрично ги правят така.
http://cgi.ebay.com/HALCYON-SYSTEM-TIGR ... m153.l1262
Някои фабрично ги правят така.
http://cgi.ebay.com/HALCYON-SYSTEM-TIGR ... m153.l1262
Catch & Release Club
-
- ще става разбирач
Благодаря за споделеното.
Ще пробвам пък ще видим какво ще стане.

Ще пробвам пък ще видим какво ще стане.
-
- новобранец
колега, махай я смело тройката и въобще не се чуди. достатъчно време се губи да се оправят брадите на влакното, пък като се мотаеш и куки да разкачваш смятай колко време ти остава за основното занимание 

- Камбата
- сериозен играч
- Обратна връзка:
С малките 2.8см Голдита го има тоя проблем.Аз като го купя,веднага му махам предната тройка и проблеми няма,уверявам те. 

"Риболовът на дивите риби е твърде ценен, за да бъдат те улавяни само веднъж!"
- Лий Улф - 1939 г.
- Лий Улф - 1939 г.
И аз правя така колега махам предната 3 -ка поради простата причина,че ми закачва във водораслите и е доста неприятно с всяко замятане да чистиш.Махам я и нямам никакви проблеми вече