Излишна тройка на воблер

Модератори: Павел Иванов, sestrata

dobrikk
ще става разбирач
ще става разбирач

Излишна тройка на воблер

Мнение от dobrikk »

Интересува ме какво ви е мнението за премахване на първата (откъм предната част) тройка на воблера и замяната на задната с по-голяма. Става въпрос конкретно на Goldy Vibromax, както и на подобни модели от други фирми.
tachev
сериозен играч
сериозен играч

Re: Излишна тройка на воблер

Мнение от tachev »

КОлега, не мисля , че е излишна !! Половината ми риби съм ги вадил на нея само :) !Ако искаш да не се наранява рибата можеш да ги замениш с единични такива ! А не виждам смисъл да слагаш по - големи тройки , само се затрудняваш при риболова :) !!НА щуката няма да Й пречи , ама ЗА другите риби мисля , че даже ще се хващат по - трудно . И все пак не те знам каква риба търсиш де :) !!?
Туй риболова не е за мен :D
dobrikk
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от dobrikk »

Ами търся кефал и пъстърва най-често.
Не е толкова да не се нарани рибата, колкото защото доста често оригиналните тройки се закачат една в друга.
Мисля да пробвам все пак де. Задната тройка няма да е чак толкова голяма.
Специално за голдито, самия воблер не е с много големи размери, така че си мисля, че липсата на предната едва ли ще се усети, но може би греша.
Ще пиша какъв е бил резултата.
certate
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от certate »

При различните модели воблери, подмяната на ,,оригиналните,, куки и премахването на едната влияе различно. От никак, до много зле.
Всичко е въпрос на конкретен модел воблер.

За отбелязване е обаче факта, че в много от случаите рибите които ни кълват, се хващат точно на коремната кука.
Премахването и, ще ни лиши от част от тези рибите.
Ако това е целта на упражнението, ОК!

Поради тази причина, смятам е безмислено премахването на една от двете куки на воблера. Просто ще пропускаме една част от рибите, които ни кълват.
.........!
dobrikk
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от dobrikk »

certate написа:Премахването и, ще ни лиши от част от тези рибите.
Ако това е целта на упражнението, ОК!
Определено това не е целта. Както писах и по-горе, просто много се оплитат фабричните тройки.
Друго, което ми е направило впечатление, е че примерно един по-дълъг, като размери воблер - Салмо Хорнет - има само една тройка отзад.

Ако в много от случаите рибите се хващат на предната (гръдна) тройка, това означава ли, че Салмото хваща по-малко риба?
Аватар
stancom
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от stancom »

Колега Certate, за посочените риби и воблер, не е точно така. Наистина преимуществено хванатите риби са на задната троика.
По принцип, куките на голди са добри по размер, но ако се налага по голяма кука ( не съм го правил ) Когато махнеш предната кука, опитаи и ако разваля играта , утежни малко мястото на предната кука с олово, до като докараш играта. Със оригиналната кука, ако махнеш предната кука утежнение не се налага ( това съм го пробвал :) )
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

При воблерите с една тройка всичко си зависи от производителят им и тъй . Дали ще е Салмо или Джаксън с кука на гъзето или как при Шнап Биймс на Дзури или Джакал на пупето е според баланса . При упоменатият от теб воблер баланса не се нарушава как и да го тормозиш . Това е един от любимите ми воблери и съм го накичил във всички възможни вариации - само на гъзето , само на пупето , задна по-малка , задна по-голяма и тъй . Наистина кефаловите и пъстървата в повечето случаи захапват тройката на пупето при бавна и при равномерна проводки за разлика от щуката примерно .
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
steydi_gb
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от steydi_gb »

Това,че експериментираш е добре, но при малките воблери не пипай коремната кука(помага за баланса). А колкото до това да не се закачат куките- използвай такива с късо стебло,въпреки че и някои малки РАПАЛИ показват този"мурафет"
SUPERWOBBLERS.Dir.bg
Аватар
Soller
новобранец
новобранец

Мнение от Soller »

Въпросът за баланса на воблера е интересен. Преди години имах възможност да експериментирам с малко воблерче на микроязовир зарибен с американки. Оставен само със задната тройка воблерът потъваше с гъзето надолу и интерес от страна на рибата нямаше. С тройка само на пупето потъваше обратно и също нямаше кълване.При оборудване с двете тройки и правилен баланс, воблерът потъваше хоризантално и следваше удар.
Имам някъв китайски двуделен воблер, който така е направен, че винаги потъва назад. По никакъв начин не можах да постигна приемлив баланс. Ако имате моите наблюдения но за други риби, например щуки, ще ми е интересно да споделите дали начинът на потъване има значение.
Аватар
pa4o
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от pa4o »

Привет колеги,
значи за Goldy, както спомена колегата куките са добри , но почти при всяко хвърляне се закачат. Потвърждавам от личен опит. Спокойно можеш да замениш задната кука с по голяма и да махнеш коремната. Пак потвърждавам, правил съм го и няма проблеми, както НЕ нарушава играта, даже лови и риби :wink:
За салмото 2.5 см. с които работя аз, задължително сменям куката с по малка, оригиналната е несъразмерно голяма, нея е слагат на следващия модел 3 см. там пасва перфектно, но не и на малкият му брат.
Да попиташ е моментен срам,
да не знеш срам за цял живот.
Аватар
Kroumoff
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от Kroumoff »

Ако воблера се балансира, остави си преднта тройка и сложи единична на опашката.

Някои фабрично ги правят така.

http://cgi.ebay.com/HALCYON-SYSTEM-TIGR ... m153.l1262
Catch & Release Club
dobrikk
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от dobrikk »

Благодаря за споделеното. :smt023
Ще пробвам пък ще видим какво ще стане.
10t
новобранец
новобранец

Мнение от 10t »

колега, махай я смело тройката и въобще не се чуди. достатъчно време се губи да се оправят брадите на влакното, пък като се мотаеш и куки да разкачваш смятай колко време ти остава за основното занимание :rolleyes:
Аватар
Камбата
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Камбата »

С малките 2.8см Голдита го има тоя проблем.Аз като го купя,веднага му махам предната тройка и проблеми няма,уверявам те. :lol:
"Риболовът на дивите риби е твърде ценен, за да бъдат те улавяни само веднъж!"

- Лий Улф - 1939 г.
Sharko_92
новобранец
новобранец

Мнение от Sharko_92 »

И аз правя така колега махам предната 3 -ка поради простата причина,че ми закачва във водораслите и е доста неприятно с всяко замятане да чистиш.Махам я и нямам никакви проблеми вече :)
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”