Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мирни риби
naRiba.com

Форум

Коя е най-благоприятната дълбочина за шарана???
Модератор: sapuna
- kalinborisov
- новобранец
- Обратна връзка:
Коя е най-благоприятната дълбочина за шарана???
Ако имате компетентно мнение по въпроса помагайте. Понякога и кофи със захранка да се изсипят на определено място не помага. От значение е и релефа на дъното и дълбочината. За сома е ясно колкото по- надълбоко по добре. Как е при шарана? Коя е пределната дълбочина която обитава и дали тя влияе на апетита му? При по големи дълбочини температурата на водата спада, а това сигурно би дало отражение на шарана?!
Истината винаги те стига! Вимавайте с размера на обявената от вас риба.
- man1966
- ще става разбирач
Според мен дълбочината зависи от сезона.Примерно в началото след забраната ги търся на по плиткото-на около 2-3 метра.Като се стопли водата-до 4-5 метра.
А с плувките по принцип винаги съм имал повече удари на малки дълбочини около шаварите,което си е нормално като се земе в предвид че шарковците навсякъде са доста изпонаплашени и се крият пущините.
А с плувките по принцип винаги съм имал повече удари на малки дълбочини около шаварите,което си е нормално като се земе в предвид че шарковците навсякъде са доста изпонаплашени и се крият пущините.

Я елате рибенца при батко...
-
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Моено мнение е че кълве до 12-13 метра а след това на по голяма дълбочина спера да се храни. Има инцидентни мнение и на 16-17 метра уловени шарани но са рядкост. Иначе се среща до 22-25 метра а дори понякога и на 30 това е което знам аз . ОБАЧЕ много зависи от ВОДОЕМА !
За бракониерите само слънчаци
!

- kalinborisov
- новобранец
- Обратна връзка:
А плавателния му мехур до какви дълбочини му позволява да слиза? Май това ще е разковничето, ако някой има литература по въпроса нека сподели. Калканчо то е ясно, че звиси от водоема, но повечето малки водоеми имат дълбока част в непосредствена близост до стените си и плитка в противоположната, т.н. опашка на язовира. Не всеки път работи правилото за златната среда. А при напълно непознат водоем се започва от дъното преди да заметнеш въдицата. Ето защо е готино да знаеш шарко на каква максимална дълбочина можеш да го търсиш и да си харесаш място за замятане след това. Останалото е добра примамка, търпение и подходящо оборудване.
Истината винаги те стига! Вимавайте с размера на обявената от вас риба.
-
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Аз не го търся на повече от десет метра никога...поне до сега не съм ловил.Аз лично мисля че най-важното е сезона в които се лови.Зимата може и на 15 метра да се хване предполагам особено на голям язовир под термоклина.Лятото в най горещите дни шарана отново слиза на дъното.
Мойте наблюдения са че пролет и есен по плитчините най много до 5 метра а лятото(юли август) надълбокото на 10-12 метра.
Мойте наблюдения са че пролет и есен по плитчините най много до 5 метра а лятото(юли август) надълбокото на 10-12 метра.
!

- Ванко
- научил се да хвърля
На мен до сега ми е дърпало на горе споменатата дълбочина,става въпрос за лятото и есента предимно. На 10-15 та дори и 20 метра вече става много студена водата, една година на малко Шарково на такава дълбочина не ни пипна,бяхме вързали да си студим ракията и като я извадих ме корковите тапи бяха влезли в бутилките от студ, бяха лед студени.
- man1966
- ще става разбирач
Тука си в грешка Калканчо-става дума за Ивайловград:kalkan4o написа:Моено мнение е че кълве до 12-13 метра а след това на по голяма дълбочина спера да се храни. Има инцидентни мнение и на 16-17 метра уловени шарани но са рядкост. Иначе се среща до 22-25 метра а дори понякога и на 30 това е което знам аз . ОБАЧЕ много зависи от ВОДОЕМА !
Навремето преди да се навъдят толкоз мрежари, сме фащали шарани и то съвсем не инцидентно а сме ги спуквали на тъкмо тез дълбочини от около 20 метра.
Но за това че зависи от водоема , май си прав...

Я елате рибенца при батко...
-
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Неуспорвам това ни най-малко но отиди примерно на една НИКОЛАЕВКА близо до варна и хвърли на стената (18 метра) пукната риба никой не е вадил тамman1966 написа:Тука си в грешка Калканчо-става дума за Ивайловград:kalkan4o написа:Моено мнение е че кълве до 12-13 метра а след това на по голяма дълбочина спера да се храни. Има инцидентни мнение и на 16-17 метра уловени шарани но са рядкост. Иначе се среща до 22-25 метра а дори понякога и на 30 това е което знам аз . ОБАЧЕ много зависи от ВОДОЕМА !
Навремето преди да се навъдят толкоз мрежари, сме фащали шарани и то съвсем не инцидентно а сме ги спуквали на тъкмо тез дълбочини от около 20 метра.
Но за това че зависи от водоема , май си прав...

Явно си зависи от язовира и от надморската му височина също от което се определя температурата и така нататака...
Но наистина на повечето язовири се вади рибата до 10 метра от там натака по малко . Да не говориме че по-голямата част от язовирите нямат 10 метра дори на стената където най-често е най-дълбоко

Но на един язовир например ТИЧА с дълбочини над 100 метра може да хванеш шарко и на 25-30 метра ако е топличко.
!

-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
На Жребчево октомври миналата година имах по продължителен излет с лодка за шаран и захранихме на около 100 метра с дълбочина на мястото около 8 метра при полегат бряг но навътре ставаше доста дълбоко. На третия ден се съдраха да кълвът(около 30) шаранчета от 300 до 700 гр (всички върнати обратно) никаква друга риба не ни клъвна на захраненото петно но и не дойде и по-голям шаран.
За Йовковци съм виждал много шаранджии, но всички захранват и вкарват по заливите с дълбочина предполагам максимум 10 метра (ако не и 5-6) това за лятото.
За Йовковци съм виждал много шаранджии, но всички захранват и вкарват по заливите с дълбочина предполагам максимум 10 метра (ако не и 5-6) това за лятото.
- Иван-Клисура
- вече хвърля и на тежко
- Обратна връзка:
В Англия в езерата с острови и с независимо каква дълбочина шарана се търси максимум на 2-3 метра от островите и май там е максимум 1 метър дълбоко, а ако няма острови-съвсем близо до брега, но разбира се има и хора които го търсят и навътре. Друг е въпроса че тук езерата са доста по плитки- средно от 2 до 4 метра. Питал съм доста от тях на големи язовири къде да се търси и ми препоръчват на около 7-8 метра, като е препоръчително наблизо да има доста по голяма дълбочина. НАСЛУКА
-
- ще става разбирач
Аааа не е баш тъй Калканчо!Първо-поради затлачване,стената отдавна не е най-дълбокото място на Николаевка.И второ-преди години даже състезания са правени на стенатаkalkan4o написа: Неуспорвам това ни най-малко но отиди примерно на една НИКОЛАЕВКА близо до варна и хвърли на стената (18 метра) пукната риба никой не е вадил там![]()