Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Сладководен Риболов
naRiba.com
Форум
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Сладководен Риболов
Риболов на калиник(лин,блатна пъстърва)
Модератор: bobopeli
- katri
- разбира нещата

- Обратна връзка:
Риболов на калиник(лин,блатна пъстърва)
Колеги,дайте повече инфо за рибата: калиник(лин).На какви места се хваща,период от годината през който се лови най-успешно,чалъми за риболов,стръв,захранка,дюзен,как се приготвя най-вкусно след като се улови.....изобщо всичко дето знаете от опит за тази риба-таласъм(не общо известните писания,а впечатления от вашия опит през годините)
Риболовец,а не рибар съм аз!!
- Local
- учете се от него

Най-добрите ми излети за тази риба са били по р. Марица.
Бента на с.Скобелево , дупките от сепарацията на пясък , там където е обрасло с шавар и е доста бавно течението. Ловил съм го на воден червей. Дърпам корените на шавара и калта под тях и оттам намирам червейчето. Стигал съм до 5-6 лина на излет , но като цяло е доста капризна риба и определено захранка с повечко съдържание на хляб дава по голям резултат. Според мен е доста плашлива риба.
Причината да не взима често според мен е че когато другите риби се въртят около хранилката и стръвта е доста предпазлив. Лично моите наблюдения са че взима доста нежно. Интересна риба. Доста често съм имал удари на мрянския такъм на тежко , на края на вировете където се оттича ( на бимбарек или торен червей). Никога не ми е удрял на бял , какавида и мамарец.
По пътя за Кърджали има 2 малки язовирчета до село Даскалово , там има доста лин , но доста от рибите са дребни. Но сега са забранени там.
На студен кладенец съм хващал лин, колкото и странно да звучи.
От доста колеги съм чувал , че е удрял и на сладка царевица и жито.
Такъма горе долу ми е бил фин : влакно 0,12 - 0,18 , куки от 10 до 14 номер и малки стиропорени плувки. Успех с линовете колега.
Бента на с.Скобелево , дупките от сепарацията на пясък , там където е обрасло с шавар и е доста бавно течението. Ловил съм го на воден червей. Дърпам корените на шавара и калта под тях и оттам намирам червейчето. Стигал съм до 5-6 лина на излет , но като цяло е доста капризна риба и определено захранка с повечко съдържание на хляб дава по голям резултат. Според мен е доста плашлива риба.
Причината да не взима често според мен е че когато другите риби се въртят около хранилката и стръвта е доста предпазлив. Лично моите наблюдения са че взима доста нежно. Интересна риба. Доста често съм имал удари на мрянския такъм на тежко , на края на вировете където се оттича ( на бимбарек или торен червей). Никога не ми е удрял на бял , какавида и мамарец.
По пътя за Кърджали има 2 малки язовирчета до село Даскалово , там има доста лин , но доста от рибите са дребни. Но сега са забранени там.
На студен кладенец съм хващал лин, колкото и странно да звучи.
От доста колеги съм чувал , че е удрял и на сладка царевица и жито.
Такъма горе долу ми е бил фин : влакно 0,12 - 0,18 , куки от 10 до 14 номер и малки стиропорени плувки. Успех с линовете колега.
Клавиатура риба не лови!!!
- katri
- разбира нещата

- Обратна връзка:
Колега Local ,благодаря за изчерпателния пост.Всичко,което си написал по отношение на лина -сигурно е точно така.Мога да изразя само моето скромно мнение по някои твои писания:
1.На Марица-лин има ,ама е рядкост и почти не взима.
2.Лин се хваща и то много добре и на грозд от бял червей.
3.Аз самият бях свидетел как пред мен една наша колежка-рибарка налови миналата седмица(с едни смотани пръчки) около 15-20 кг. линове(по 500 гр - средно) за около 5 часа на червен червей.
1.На Марица-лин има ,ама е рядкост и почти не взима.
2.Лин се хваща и то много добре и на грозд от бял червей.
3.Аз самият бях свидетел как пред мен една наша колежка-рибарка налови миналата седмица(с едни смотани пръчки) около 15-20 кг. линове(по 500 гр - средно) за около 5 часа на червен червей.
Риболовец,а не рибар съм аз!!
- Local
- учете се от него

Аз не твърдя че не взима на бял , просто аз не съм хващал.
Пък и то вече е до хранителни навици на рибата , изградени на самия водоем. Точно това че е рядкост по Марица ме кара още повече да го търся и да съм удовлетворен ако хвана дори 1 , ала поне на марица под 0,500 кг лин не съм хващал , най-едрия ми е бил 0,900кг. Поздрави.
Пък и то вече е до хранителни навици на рибата , изградени на самия водоем. Точно това че е рядкост по Марица ме кара още повече да го търся и да съм удовлетворен ако хвана дори 1 , ала поне на марица под 0,500 кг лин не съм хващал , най-едрия ми е бил 0,900кг. Поздрави.
Клавиатура риба не лови!!!
- man1966
- ще става разбирач

Хич даже не е постничко-еле кожата му е приказка...katri написа:Месото му май било постничко.Хванах два ,ама още не съм ги опитал(в хладилника са-чакам да се съберат повечко такива).Аз обаче не си падам много по скарата.Не става-пържен или още по-добре според мен-паниран,има ли много кости?
и да- пържен става много харашо...
Я елате рибенца при батко...
-
kalkan4o
- сериозен играч

- Обратна връзка:
Мойто впечатление е че доста често се излъгва вместо шарана стига да го има във водоема и това ме води до мисълта че може да използваш шаранова захранка за лин макар и да привлечеш шарана. Стръвта аз съм веждал да се лови на торен червей и на царевица.
Лин се хваща и на косъм в това вече съм сигурен понеже имам един клип в които хващат 2 лина на косъм и 4-5 шарана с един много интересен такъм
.
Аз самия не съм хващал но това е което съм забелязвал от тук от там.
Лин се хваща и на косъм в това вече съм сигурен понеже имам един клип в които хващат 2 лина на косъм и 4-5 шарана с един много интересен такъм
Аз самия не съм хващал но това е което съм забелязвал от тук от там.
За бракониерите само слънчаци
!
-
Петър Димитров
- новобранец

Лин
Линът е разкошна рибка
...и аз обожавам да ходя специално за него на риба
Има го в изобилие на гьоловете в Богоров, но там от гледна точка на качеството на природата е пълен шит
Успехи на всички линоловци
Има го в изобилие на гьоловете в Богоров, но там от гледна точка на качеството на природата е пълен шит
Успехи на всички линоловци
Лина кълве предимно на метър - метър и половина от брега като рови в придънния слой. Познава се по мехурчетата които излизат.
Когато се групират на едно място - означава - че е намерил нещо за хапване и тогава е момента да му се поднесе стръвта.
Кълве обикновенно сутрин, но не е правило !!
За стръв предимно земни и торни, по слабо на хляб, кус кус , НО на хляб с пастет - омачкан, хванах два за нула време.
Най подходяща пръчка е директния - основно 012 - повод 010 - да издържа на килограм - защото линове над 700гр не съм виждал.
Толкоз!!!
И повече търпение за успеха !!
РИБОЛОВА Е КАТО СЕКСА - ИЛИ МОЖЕШ -ИЛИ ГЛЕДАШ 1 1 1Р