Проблем с мотора

Допълнителна екипировка, която ще направиви къмпингуването ви по-лесно и удобно.

Модератори: emo vasilev, Ачо ♣

Публикувай отговор
Аватар
kombat
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Проблем с мотора

Мнение от kombat »

Помощ от приятел--Мотора ми е Ямаха 25 коня със стартер.Не беше пален от миналата година и преди две седмици отивам на Ивайловград.Пускам лодката - пали на четвърт.Включвам да тръгвам - нито напред,нито назад.Форсира се,няма проблем.Декември месец го карах на Доситеево и си вървеше безпроблемно.Нито да изромоли нещо,нито да смени звука.Ако има някой,който е в час да помага.

P.S.Изядох си ташаците.Точно когато беше мора на бялата риба на Ивайловград аз гледах от брега.
Аватар
ceno cenov
разбира нещата
разбира нещата

Re: Проблем с мотора

Мнение от ceno cenov »

Провери да не е скъсал жило на съединитела . :roll:

:lol: Проблема може да е всякакъв. Едва ли има врачки сред нас та да кажат без никакви данни. Свали мотора заедно с легена и провери дали механизма (лостовата с-ма) която управлява скоростите и отива към ботуша не се е разкачила. Това е най лекия вариант за които се сещам. :roll:
Аватар
kombat
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от kombat »

Минах от там.Свалих торпедото (долната част на ботуша)и ми направи впечатление,че оста,която предава движението към витлото се върти свободно.Когато натисна перката назад тогава зацепва.Така ли трябва да е или има нещо прецакано?
Аватар
ceno cenov
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от ceno cenov »

Щом лостчетата за скоростите са си на място, остава торпедото. Разглобявай и то ще си излезе проблема. Рисувай и записвай точно последователността на джаджите. :wink: Няма нищо сложно в устройството на торпедото, това е най обикновен редуктор и явно някоя от зъбните предавки не работи или поради изядени зъбци или съсипана втулка или лагер. Всички видове семеринги и лагери използвани по торпедото са стандартни и се продават по магазините за авточасти, гарнитурите са малко играчка, но ако имаш клингерит не е проблем. Втулка не ми се вярва да се е повредила. Виж вече зъбно колело ако се е прецакало става по сложно. Нямам си на идея вносителите на ямаха дали могат и за колко време евентуално да ти го доставят. Но като установиш коя е повредата ще попиташ. Мисля,че във форума има хора които могат да ти доставят всяка една част и то на прилични цени. Знам го от опит :wink: Разглобявай и снимаи а ние ще помагаме. Другия вариант знаеш какъв е - на сервиз. Доколкото знам по Пловдив има читави такива.
Аватар
kombat
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от kombat »

Благодарности Цено.Да не би да имаш и телефон на някой сервиз?
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Перката с гайка ли е хваната за оста или с щифт ??? Ако е с гайка,проблема е вътре в зъбчатките.Ако е с щифт,като махнеш щифта,сваляш перката и там има на оста една дупка през която се провира още един щифт,а от вътрешната страна на перката има цепка в която си влиза този вътрешен щифт и е с дебелина колкото дебел пирон и така се зацепва перката.Ако е с такъв вътрешен щифт,като свалиш перката ще видиш че е скъсан.Избий остатъка от него и отвори дупката на оста.Направи щифт около 4.5мм от бронз е най-добре/спасява винта при удар в твърдо дъно или предмет/дълаг да бъде колкото цепката която е от вътрешната страна на перката и това е проблема.Предполагам че сте ударили перката миналата година и сте го наранили въпросния щифт и от стоенето и благата е бил ръждясал там.При паленето на мотора за първи път през новия сезон,щифта се е скъсал и оста се върти а перката също но не е зацепена и се върти от завихрянето на оста.Най-простия начин да разбереш какъв проблема има е да свалиш перката и да запалиш мотора за малко и да видиш дали се върти оста нормално.Става и на ръка без палене но няма гаранция.Пак повтарям,ако перката се сваля с гайка,на 100 е на шлици.Ако е с щифт дето е цепнат,значи има вътре и плътен щифт който е скъсан.Няма ли щифт,преди да разглобиш торпедото,погледни вътре в перката отзад има гума,която е волканизирана на топло и играе ролята на омекотител при включване на скорост за да няма рязък удар и да тръгва мазно.Ако нещо те интересува,питай ще ти отговоря но виж и ми отговори на въпросите най отпред и ще ти кажа на 100 какъв ти е проблема.След тези обстойни обяснения които ти написах,мисля че за секунди ще намерите проблема,просто свалете перката !!!

За да нестават такива неща,хубаво е колегите които не са на ясно с двигателите за лодки,да знаят че никога нетрябва да се включва на скорост двигателя,преди да се намалят оборотите и се отнеме гязта.При включване на скорост при високи обороти се получава удар,който ако се повтаря при всяко включване на скорост,рано или късно,въпросния щифт се къса от самосебеси и трябва да си имате винаги направени няколко резервни за всеки случай и да не си разваляте риболова защото проблема се решава за секунди на място,стига човек да знае за него.Ако постоянно при включване на скоростите се получава такъв удар,дори при върната до последно газ,това означава че трябва да се намалят оборотите на мотора до минимум но чак толкова че да гасне при връщането на газта.Надявам се с тези ми писаници да спестя нерви и разваляне на риболова на колегите които не са наясно с тези неща.Успех с ремонта :idea: :!: :!: :drinkers: :drinkers: :drinkers:
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Аватар
kombat
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от kombat »

Много ти благодаря Кроки за изчерпателните обяснения.Да си кажа честно когато пусках темата се почудих дали да не ти пиша на лични.Бях 100 процента сигурен че ще дадеш акъл.Велик си.Ще пиша какво става.
Аватар
kombat
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от kombat »

Забравих да пиша,че перката е с гайка и наистина се върти от завихрянето.
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Значи щом е с гайка,това означава че перката се нанизва на оста и се зацепва посредством шлици.Перката обаче както казах и снощи е от две части.Едната е самата перка а другата е втулката с шлиците коята втулка е вулканизирана и залепена за перката и между двете има тънак слой гума,която играе ролята на омекотител на удара при първичното включване на скорост.Погледни дали втулката не се е отлепила и това пак ще го разбереш когато свалиш перката.Ако не е тази втелка или да са изядени шлиците,тогава проблема е вътре в системата за превключването на скорост/редуктора/.Тук проблемите може да са два.единия е да не са синхронизирани ръчката и оста която отива до кобилицата която избутва зъбчатката напред и назад за двете скорости или са ти изронени нарезите на зъбчатките.Това става ако е каран мотора без масло долу в торпедото.Първо обаче прегледай наред всичко което описвам и дано да е разбираемо написано.Ако е зъбчатките,води го на майстор защото се иска човек да разбира от тези работи.Настройката за перфектното включване касае при някой двигатели няколко завъртания на един шестограм който свързва лостчето на скоростите с оста която командва кобилицата доло но се иска да се бара от човек който разбира.Дано да съм бил изчерпателен !!!
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Аватар
kombat
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от kombat »

От това по ясно - здраве му кажи.Благодарско.
Публикувай отговор

Обратно към “Екипировка”