Къде се намирам:
Рибите
За рибите по света и у нас
naRiba.com

Форум

Ранички по шаран!
Модератор: emo vasilev
- Invader
- научил се да хвърля
Ранички по шаран!
В събота бяхме с един приятел на едно водоемче за шарковци. Всичко беше супер с изклчение на тези странни петна по рибоците:

Някои има ли си на идея от какво може да са раничките?
Само да поясня, че рибата в този водоем може да се пуска обратно, което е предпоставка за наранявания докато рибата е на брега.
Водоемът според мен е доста малък на фона на многото шаран в него. Има ли вероятност поради тази причина раничките да са от борба между рибите, или при множеството замятания с голяма тежест, колегите без да искат да са наранили рибата.
И последен въпрос: Има ли вероятност това да е някаква гъбична или друга инфекция, която да е пагубна за популацията в гьола и/или вредна за човека (при ядене естествено)?
Благодаря и наслука!

Някои има ли си на идея от какво може да са раничките?
Само да поясня, че рибата в този водоем може да се пуска обратно, което е предпоставка за наранявания докато рибата е на брега.
Водоемът според мен е доста малък на фона на многото шаран в него. Има ли вероятност поради тази причина раничките да са от борба между рибите, или при множеството замятания с голяма тежест, колегите без да искат да са наранили рибата.
И последен въпрос: Има ли вероятност това да е някаква гъбична или друга инфекция, която да е пагубна за популацията в гьола и/или вредна за човека (при ядене естествено)?
Благодаря и наслука!

-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Re: Ранички по шаран!
Червенка,рибите са нагъсто
-
- разбира нещата
Прилича ми на т.н. "червенка".Причинява се от недостатъчно прясна вода и кислород
"Пише жени - влизаш то тоалетна"
- stoil kolev
- научил се да хвърля
даа това е
пренаселено е с риба. 

Преди да се надсмееш над другия, помисли за себе си.
- Invader
- научил се да хвърля
Благодаря за бързите отговори 
Дано собственика на гьола знае за проблема и да вземе съответните мерки.
Рядко ходя по платени водоеми, а подобни проблеми при "свободните" риби не съм виждал. Просто ми стана жал за арните шарковци, та за това споделих с вас.

Дано собственика на гьола знае за проблема и да вземе съответните мерки.
Рядко ходя по платени водоеми, а подобни проблеми при "свободните" риби не съм виждал. Просто ми стана жал за арните шарковци, та за това споделих с вас.

Рибите са болни от Червенка!Не е опасна за човека, получава се при недостатъчно кислород във водоема, пренаселеност на рибите, замърсена вода и редица други фактори.Забелязъл съм че тази болест се проявява само при шарани в арендни язовири, а във свободни-досега не съм срещал риба с тази болест!
Колеги, сещам се за един водоем където това лято, хванах няколко шарана с червени перки.Гледаш го шаран, а перките му червени като на червеноперка.
Не всички риби във водоема са така, но има отделни екземпляри.Дали и това е червенка?
Това по перките не са ранички, просто перките са червени.
Какво е според Вас?

Какво е според Вас?
-
- вече хвърля и на тежко
Предполагам,че просто са друг сорт и аз преди две години сам хващал такива на ТЕЦ1georgi_gopata написа:Колеги, сещам се за един водоем където това лято, хванах няколко шарана с червени перки.Гледаш го шаран, а перките му червени като на червеноперка.![]()
Не всички риби във водоема са така, но има отделни екземпляри.Дали и това е червенка?
![]()
![]()
![]()
Какво е според Вас?

КОИТО ХРАНИ ТОИ ША ХВАНИ
- Бисо
- сериозен играч
Не,бе,не.Това са срамежливи шараниgeorgi_gopata написа:Колеги, сещам се за един водоем където това лято, хванах няколко шарана с червени перки.Гледаш го шаран, а перките му червени като на червеноперка.![]()
![]()
![]()
![]()
Какво е според Вас?

Червенката се получава верно при гъста риба,най-често в арендовани гьолове.Това се избягва с редовно обезпаразитяване на язовира,но много малко или никой от така наречените "арендатори" него прави,много скъпо било,макар,че това им намалява загубите на риба.
Paparaka написа: За мен всеки риболов е състезание. Ако не с тези, с които съм за риба, то със самата риба.
- Big^Fish
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Червенка е наистина. Но се проявява и по свободни водоеми ,че дори и реки,където рибата хич не е гъста. Предполагам ,че там става въпрос за замърсяване в известна степен. Имам мисля такъв кефал в галерията,уловен на река Тунджа , който има червенка. Той обаче не е изолиран случай. Имал съм излети ,когато съм хващал по няколко такива риби.
http://gallery.nariba.com/showphoto.php ... =1&cat=500
http://gallery.nariba.com/showphoto.php ... =1&cat=500
СЪБИРАЙТЕ СИ БОКЛУЦИТЕ, НЕ БЪДЕТЕ СВИНЕ!
По вероятно -лернеоза. Паразитно раче,което в определен етап от развитието си се захваща за рибата. На мястото на прикрепване често се образуват рани, които се инфектират. В повечето случаи след време раничките изчезват.
Колеги, относно червенката по рибата имам горчив опит който бих искал да споделя с вас за да имате предвид....преди десетина години лових каракуда и като я чистих съм се убол на кост, без да забележа червенката по нея.Бактерията влиза по кръвта и от това хванах червен вятар.Един месец на инжекции/по 3 на 6 часа/ и анемия на кръвта след това беше резултата.Така че внимаваите с рибата с червенка ! 

- Invader
- научил се да хвърля
Доказано ли е медицински, че "червенката" е виновна за тази неприятна инфекцията?deadline написа:Колеги, относно червенката по рибата имам горчив опит който бих искал да споделя с вас за да имате в пред вид....преди десетина години лових каракуда и като я чистих съм се убол на кост, без да забележа червенката по нея.Бактерията влиза по кръвта и от това хванах червен вятар.Един месец на инжекции/по 3 на 6 часа/ и анемия на кръвта след това беше резултата.Така че внимаваите с рибата с червенка !

Доколкото може да се вярва на лекарите които ме преглеждаха.....
Макар че доста зор видяха да открият цяла седмица от какво съм болен с 39 градуса температура 

- Invader
- научил се да хвърля
Благодаря колега! И аз доста пъти съм се бол при чистене на риба, но никога не съм се замислял, че това може да бъде опасно.
Дано все по-рядко да виждаме болни риби по водоемите ни!
Дано все по-рядко да виждаме болни риби по водоемите ни!