Ранички по шаран!

Всичко за рибите.Външни белези,хранене,ареал на отделните видове.

Модератор: emo vasilev

Публикувай отговор
Аватар
Invader
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Ранички по шаран!

Мнение от Invader »

В събота бяхме с един приятел на едно водоемче за шарковци. Всичко беше супер с изклчение на тези странни петна по рибоците:

ИзображениеИзображениеИзображение
ИзображениеИзображениеИзображение

Някои има ли си на идея от какво може да са раничките?

Само да поясня, че рибата в този водоем може да се пуска обратно, което е предпоставка за наранявания докато рибата е на брега.
Водоемът според мен е доста малък на фона на многото шаран в него. Има ли вероятност поради тази причина раничките да са от борба между рибите, или при множеството замятания с голяма тежест, колегите без да искат да са наранили рибата.
И последен въпрос: Има ли вероятност това да е някаква гъбична или друга инфекция, която да е пагубна за популацията в гьола и/или вредна за човека (при ядене естествено)?

Благодаря и наслука!
:fishing6:
timo1
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Re: Ранички по шаран!

Мнение от timo1 »

Червенка,рибите са нагъсто
valmet
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от valmet »

Прилича ми на т.н. "червенка".Причинява се от недостатъчно прясна вода и кислород
"Пише жени - влизаш то тоалетна"
Аватар
stoil kolev
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от stoil kolev »

даа това е :D пренаселено е с риба. :smt006
Преди да се надсмееш над другия, помисли за себе си.
Аватар
Invader
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Invader »

Благодаря за бързите отговори :)
Дано собственика на гьола знае за проблема и да вземе съответните мерки.
Рядко ходя по платени водоеми, а подобни проблеми при "свободните" риби не съм виждал. Просто ми стана жал за арните шарковци, та за това споделих с вас.
georgi_gopata

Мнение от georgi_gopata »

Рибите са болни от Червенка!Не е опасна за човека, получава се при недостатъчно кислород във водоема, пренаселеност на рибите, замърсена вода и редица други фактори.Забелязъл съм че тази болест се проявява само при шарани в арендни язовири, а във свободни-досега не съм срещал риба с тази болест!
georgi_gopata

Мнение от georgi_gopata »

Колеги, сещам се за един водоем където това лято, хванах няколко шарана с червени перки.Гледаш го шаран, а перките му червени като на червеноперка. :lol: :roll: Не всички риби във водоема са така, но има отделни екземпляри.Дали и това е червенка? :roll: Това по перките не са ранички, просто перките са червени. :lol: :roll: :shock:
Какво е според Вас?
stan4o 1111
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от stan4o 1111 »

georgi_gopata написа:Колеги, сещам се за един водоем където това лято, хванах няколко шарана с червени перки.Гледаш го шаран, а перките му червени като на червеноперка. :lol: :roll: Не всички риби във водоема са така, но има отделни екземпляри.Дали и това е червенка? :roll: Това по перките не са ранички, просто перките са червени. :lol: :roll: :shock:
Какво е според Вас?
Предполагам,че просто са друг сорт и аз преди две години сам хващал такива на ТЕЦ1 :wink:
КОИТО ХРАНИ ТОИ ША ХВАНИ
Аватар
Бисо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Бисо »

georgi_gopata написа:Колеги, сещам се за един водоем където това лято, хванах няколко шарана с червени перки.Гледаш го шаран, а перките му червени като на червеноперка. :lol: :roll: Не всички риби във водоема са така, но има отделни екземпляри.Дали и това е червенка? :roll: Това по перките не са ранички, просто перките са червени. :lol: :roll: :shock:
Какво е според Вас?
Не,бе,не.Това са срамежливи шарани :lol: :lol: :lol:
Червенката се получава верно при гъста риба,най-често в арендовани гьолове.Това се избягва с редовно обезпаразитяване на язовира,но много малко или никой от така наречените "арендатори" него прави,много скъпо било,макар,че това им намалява загубите на риба.
Paparaka написа: За мен всеки риболов е състезание. Ако не с тези, с които съм за риба, то със самата риба.
Аватар
Big^Fish
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Big^Fish »

Червенка е наистина. Но се проявява и по свободни водоеми ,че дори и реки,където рибата хич не е гъста. Предполагам ,че там става въпрос за замърсяване в известна степен. Имам мисля такъв кефал в галерията,уловен на река Тунджа , който има червенка. Той обаче не е изолиран случай. Имал съм излети ,когато съм хващал по няколко такива риби.

http://gallery.nariba.com/showphoto.php ... =1&cat=500
СЪБИРАЙТЕ СИ БОКЛУЦИТЕ, НЕ БЪДЕТЕ СВИНЕ!
naiden
новобранец
новобранец

Мнение от naiden »

По вероятно -лернеоза. Паразитно раче,което в определен етап от развитието си се захваща за рибата. На мястото на прикрепване често се образуват рани, които се инфектират. В повечето случаи след време раничките изчезват.
deadline
новобранец
новобранец

Мнение от deadline »

Колеги, относно червенката по рибата имам горчив опит който бих искал да споделя с вас за да имате предвид....преди десетина години лових каракуда и като я чистих съм се убол на кост, без да забележа червенката по нея.Бактерията влиза по кръвта и от това хванах червен вятар.Един месец на инжекции/по 3 на 6 часа/ и анемия на кръвта след това беше резултата.Така че внимаваите с рибата с червенка ! :!:
Аватар
Invader
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Invader »

deadline написа:Колеги, относно червенката по рибата имам горчив опит който бих искал да споделя с вас за да имате в пред вид....преди десетина години лових каракуда и като я чистих съм се убол на кост, без да забележа червенката по нея.Бактерията влиза по кръвта и от това хванах червен вятар.Един месец на инжекции/по 3 на 6 часа/ и анемия на кръвта след това беше резултата.Така че внимаваите с рибата с червенка ! :!:
Доказано ли е медицински, че "червенката" е виновна за тази неприятна инфекцията?
deadline
новобранец
новобранец

Мнение от deadline »

Доколкото може да се вярва на лекарите които ме преглеждаха..... :?: Макар че доста зор видяха да открият цяла седмица от какво съм болен с 39 градуса температура :rolleyes:
Аватар
Invader
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Invader »

Благодаря колега! И аз доста пъти съм се бол при чистене на риба, но никога не съм се замислял, че това може да бъде опасно.
Дано все по-рядко да виждаме болни риби по водоемите ни!
Публикувай отговор

Обратно към “За рибите по света и у нас”