Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Излети
Моят риболовен излет
naRiba.com

Форум

Сефтосах спинингарката
Сефтосах спинингарката
Здравейте колеги! Този уикенд си ходих по видинско и разбира се отделих време и за риболов. С още едно приятелче решихме да идем в събота на единственото разрешено в момента място до Видин - р. Тополовец, или както е известно мястото сред риболовците във града - "Чобан кюприя".
Имахме някакви оскъдни информации за дребна бабушка и щука, та точно към това се насочихме. Взехме със себе си малко житце и живи рибки и в най-голямата жега се пльоснахме на брега
. Водата беше спаднала доста, имаше сташно много водорасли и треви, но ние бяхме твърдо решени да се пробваме. От близкия мост видяхме,че в реката има някакви дребосъци (уклей най-вече), а също мернахме и едно щукле "замръзнало" във тревите до брега. Захвърляхме обнадеждени, но бързо установихме, че на плувка нямаме много шансове (заради водорсалите), та затова аз разгънах новата спинингова пръчка, а колегата остана да чака удари на дънните пръчки, хвърлени за щука.
Започнах да въртя с един жълт мепс с червени точки и за първия половин час имах един единствен опит за кълване от някакъв дребосък, който не успя да се закачи и уплашено замина в дълбокото. На всяко хвърляне постоянно вадех водорасли и закачвах в тревите, което доста утежни задачата ми, но не мирясах толкова лесно: смених Мепса с една издължена въртележа на Моска, а след нея сложих едно чисто бяло (сребристо) Блу Фоксче. Дълго време нищо не се случи и тогава реших да ида до мястото, където бяхме видели на идване щуклето във водораслите. Там спининга се оказа още по-сложен: водораслите бяха гъсти, брега бе в кал и всякакви треви, дълбочината не бе повече от 50-60 см.... Ама наврях се криво-ляво там и започнах да целя едната колона на моста с блесната, с надежда, че там е по-дълбоко и може да се крие нещо интересно. Да ама не. Изненадата дойде след 10-тина хвърляния на около 2 метра от краката ми (в най-гъстите водорасли
). Тъкмо блесната ми се подаде от по-дълбоката част на рекичката и сигурно навлезе в туфата от водорасли отнякъде се изстреля една уста и блесната изчезна. Кратка борба в шавара и на брега се озова една щучка някъде около нормата, но все пак скромна - малко над 40 см. Откачих я набързо, показах я на приятелчето и я пуснах обратно в реката...
До края на риболова повече нищо не хванах. Колегата - също. Като че ли това си беше единствената щука там, а аз успях да я прилъжа
Тръгнахме си някъде към 4 следобед без сериозни улови, но пък със солиден текезесарски загар (аз изгорях на потник
) Аз бях естествено по-доволния от двамата - не толкова от самата риба, а от това, че направих сефте на пръчката още с второто й посещение на водоем
Т.е. потръгна й добре, пък дано и занапред е така, само че с по-едри рибоци 
Имахме някакви оскъдни информации за дребна бабушка и щука, та точно към това се насочихме. Взехме със себе си малко житце и живи рибки и в най-голямата жега се пльоснахме на брега

Започнах да въртя с един жълт мепс с червени точки и за първия половин час имах един единствен опит за кълване от някакъв дребосък, който не успя да се закачи и уплашено замина в дълбокото. На всяко хвърляне постоянно вадех водорасли и закачвах в тревите, което доста утежни задачата ми, но не мирясах толкова лесно: смених Мепса с една издължена въртележа на Моска, а след нея сложих едно чисто бяло (сребристо) Блу Фоксче. Дълго време нищо не се случи и тогава реших да ида до мястото, където бяхме видели на идване щуклето във водораслите. Там спининга се оказа още по-сложен: водораслите бяха гъсти, брега бе в кал и всякакви треви, дълбочината не бе повече от 50-60 см.... Ама наврях се криво-ляво там и започнах да целя едната колона на моста с блесната, с надежда, че там е по-дълбоко и може да се крие нещо интересно. Да ама не. Изненадата дойде след 10-тина хвърляния на около 2 метра от краката ми (в най-гъстите водорасли

До края на риболова повече нищо не хванах. Колегата - също. Като че ли това си беше единствената щука там, а аз успях да я прилъжа

Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!