Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Риболовни такъми
naRiba.com

Форум

Къде съхранявате влакната си ?
Модератор: sapuna
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Re: Къде съхранявате влакната си ?
При положение, че въртя едно влакно най-малко по 5-6 часа на ден, един сезон, просто няма начин влакното да не се износи. Е, да, друго си е новото и качествено влакно,ама, не винаги човек разполага с достатъчно пари, че да зарежда влакна, куки и други такива, а, и на морето изгниват костите, камо ли едно тънко влакно.
Най-добрият начин да запазиш своите приятели е да не ги предаваш!
/Мизнер/
/Мизнер/
-
- разбира нещата
И на мен ми се лучи това лято... хвърлях бомбарда с едно плетено влакно уж хубаво,пък какво стана почна да се разяжда. Ооbabushka написа:При положение, че въртя едно влакно най-малко по 5-6 часа на ден, един сезон, просто няма начин влакното да не се износи. Е, да, друго си е новото и качествено влакно,ама, не винаги човек разполага с достатъчно пари, че да зарежда влакна, куки и други такива, а, и на морето изгниват костите, камо ли едно тънко влакно.
- nninkov
- научил се да хвърля
Ясно е , че под съхраняване на влакна нямаме впредвид "консервиране".
Никой не пази влакната си за идващите поколения и тн и тн.
А отностно това , че едно влакно е колкото една стограмка ракия - може и така да е за някои, но моите влакна не рядко са по 20-тина долара.
И при условие ,че имам 10-15 шпули - ясно е , че няма как де се използват всички за един сезон.
Отварянето на темата ми беше продиктуване именно заради това - да не се случва като на колегите по-горе - отиваш на водоема - замяташ и хоп изненада - влакното което си мислиш , че е 10 лб - се къса при изхвърляна на вирбелче
А влакното е на 3-4 месеца.
Относно това с ХЛАДИЛНИКА - поне за мен е малко странно имайки впредвид , че въздуха е : студен и сух.Ясно е че слагайки вътре "скъпоценните" влакна слънчев лъч(УВ) не ги докосва - може би това е причината да се препоръчва този вид съхранение ???
Никой не пази влакната си за идващите поколения и тн и тн.
А отностно това , че едно влакно е колкото една стограмка ракия - може и така да е за някои, но моите влакна не рядко са по 20-тина долара.
И при условие ,че имам 10-15 шпули - ясно е , че няма как де се използват всички за един сезон.
Отварянето на темата ми беше продиктуване именно заради това - да не се случва като на колегите по-горе - отиваш на водоема - замяташ и хоп изненада - влакното което си мислиш , че е 10 лб - се къса при изхвърляна на вирбелче

Относно това с ХЛАДИЛНИКА - поне за мен е малко странно имайки впредвид , че въздуха е : студен и сух.Ясно е че слагайки вътре "скъпоценните" влакна слънчев лъч(УВ) не ги докосва - може би това е причината да се препоръчва този вид съхранение ???
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Поради това, че по магазините заедно с качествените влакна се продават и фалшиви такива, трябва да си отваряме очите на 4-ри коя е фирмата производител и колко либри е влакното. От тук на татък си правим увода, за какъв риболов ще го ползваме това влакно. Цената не винаги определя качеството. Колегата крокибг правилно прилага начина за възтановяване на малко захабени влакна.
За основното влакно, това което навиваме на шпулата е много важно да е качествено, а за поводите - те могат да се сменят по-често и без това ги губим при закачките. За това е много, ама много важно - гледайте какво купувате, за да няма след това - " ама дадох много пари, а влакното излезе боклук."
За основното влакно, това което навиваме на шпулата е много важно да е качествено, а за поводите - те могат да се сменят по-често и без това ги губим при закачките. За това е много, ама много важно - гледайте какво купувате, за да няма след това - " ама дадох много пари, а влакното излезе боклук."
/Мизнер/
/Мизнер/
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Освен това е хубаво да се прочете темата "Резултати от тест на влакна"- пусната от rikosheth.
/Мизнер/
/Мизнер/
- CAVERN
- вече хвърля и на тежко
Съхранението в хладилник няма алтернатива, защото:
1. Най големия враг на монофилите е ултравиолетовата светлина- в хладилника слънце не огрява.
2. Макар, че един хладилник не осигурява най-добрия температурен режим за монофилите /12-25 целзиеви градуса/ темрературата в него е постоянна /относително/ за целия период на съхранението.
3.Съхранявани в отделението плод/зеленчук получават комфортна откъм влажност среда 60 и повече %
Аз също сменям кордите всеки сезон, но се възползвам и от коледните намаления тук-там - купувам корди, които ще ползвам след примерно 6 месеца. Затова си ги държа в хладилника
1. Най големия враг на монофилите е ултравиолетовата светлина- в хладилника слънце не огрява.
2. Макар, че един хладилник не осигурява най-добрия температурен режим за монофилите /12-25 целзиеви градуса/ темрературата в него е постоянна /относително/ за целия период на съхранението.
3.Съхранявани в отделението плод/зеленчук получават комфортна откъм влажност среда 60 и повече %
Аз също сменям кордите всеки сезон, но се възползвам и от коледните намаления тук-там - купувам корди, които ще ползвам след примерно 6 месеца. Затова си ги държа в хладилника
- carpsliven2
- сериозен играч
Неразбирам точно кое е правилно , но като внасях влакна зимата .. самите клиенти ме карат да неги държа на студено , защото при -10 градуса губили своите качества. Предполагам е верно .. щото продават зимни влакна.

Колата да върви и рибата да кълве - друго неме интересува
- CAVERN
- вече хвърля и на тежко
Става въпрос за +4 градуса целзиеви в хладилника, а не в камерата!
-
- кандидат преподавател
Никакво специално съхранение-стоят си навити на шпулите,самите шпули или се намират на макарите върху пръчките в пълна бойна готовност,или /шпулите/са скатани в един куфар и в една скъсана раница на стайни температура и влажност.Влакното,ако ще да струва 5 лева или 20 евро ролката,все си е консуматив - при интензивен речен риболов в планината на дъно,плувка,спининг,за една пролет,лято и есен обикновено два пъти навивам ново влакно на всяка шпула от най-често използваните.Иначе имам влакна "Тубертини" и "Строфт",които без специално съхранение вече 3-та година са си достатъчно яки и нямат нужда от подмяна.
-
- учете се от него
Ако са флуорокарбонови- те са вечни
Иначе колегата е е прав- в хладилника, на + 5/6 градуса , дето седи зарзавата-ама там пък ми седят червеите и бурканчетата с разни царевици.... тъй че си ми седят на шпулите или в метални кутии в шкаф, на тъмно

Всяка пролет ново влакно. Привърженик съм на скъпите хубави влакна, така че пари за това не жаля. Все пак с влакната компромис не бива !
"Асъл"... Затова на 2 години влакната- в тенджерата за сваряване, или-нови!!!!sampo написа:100м. монофилно = 50гр. ракия в ресторант, извода си прави сам.nninkov написа:Но за обинковеното моно-влакно, кое е най-подходящото място за съхранение.
-
- новобранец
Още с регистрацията и започваш с лошо
По-добре да се ползват постоянно
но след употреба от 1-2 годинки иска смяна !!!

но след употреба от 1-2 годинки иска смяна !!!
И аз съм за това да се сменят влакната на 2-3 сезона. Но от един възрастен човек, научих, че във "онова" време, на дефицита са правели така. Понеже не са ловели активно през зимата, като са "зазимявали такъма", влакната са ги слагали в буркан с глицерин, както са си на шпулата. В "бурканана и на тъмно" ми каза човека. Пролетта вади, мие на топлата вода, суши и на макарата. Каза ми че така са изкарвали по 3-4 години без да им се влошават качествата. Особено са го правели с "костенурката" щото е било най-хубавото и скъпо и не винаги са се уреждали с него.
Според мен има логика. Влакното е било на тъмно(възможно е в мазе), глицеринът го е изолирал от въздуха и вероятно е прониквал частично в него и го е пазел от изсушаване. Напълно възможно е да е са изкарвали по-дълго време. Тогава нещата са били истински и са се правели както трябва. Сега логиката е да се направи влакно, което да е добро един сезон и да се скапе на следващия за да се купи ново... Капитализма е виновен!!!
Според мен има логика. Влакното е било на тъмно(възможно е в мазе), глицеринът го е изолирал от въздуха и вероятно е прониквал частично в него и го е пазел от изсушаване. Напълно възможно е да е са изкарвали по-дълго време. Тогава нещата са били истински и са се правели както трябва. Сега логиката е да се направи влакно, което да е добро един сезон и да се скапе на следващия за да се купи ново... Капитализма е виновен!!!

Ако пък и кълве... Още по-добре!