Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум

Пъстърви на платено?
Модератор: sapuna
Re: Пъстърви на платено?
Не съм майстор на тоя риболов,но нещата,които ми правят впечатление:
1.Ако духа силен вятър,пастървата е на дъното,като шарана.
2.Ако е тихо,търси я близо до брега и на плитко.И много много не се мести по брега,че вижда всичко гадината?!
3.Няма смисъл да хвърлиш и да чакаш-придърпваш,променяш дълбочина,сменяш дистанция.Горе долу 10 мин. на позиция.Абе търсиш я.Никога не захранвай яко с идеята да я събереш-по 4-5 бели или гранули,но на често и върху плувката.
4.Предпочита малки рибки от водоема или в краен случай малки кубинки-1-2 см.С щипока,дори и малкия се назландисва.
5.Странното е че обикновено кълве на почти едно и също място през някакъв интервал от време.И става трима,четрима с еднакъв такъм,стръв,захранка,а вади само един.Така че,ако извадиш риба,пробвай да хвърляш на приблизително същото място.
6.На платено е хубаво да си първи или поне от първите-докато е тихо и е гладна,може и да хванеш.После става гмеш,всеки хвърля захранка,крещи и ...забрави!
Знам ли още какво?Аз така или иначе,като хвана 4-5 и спирам,защото в къщи замразена риба не се яде.Та т.нар."разбиване" не съм го правил.
1.Ако духа силен вятър,пастървата е на дъното,като шарана.
2.Ако е тихо,търси я близо до брега и на плитко.И много много не се мести по брега,че вижда всичко гадината?!
3.Няма смисъл да хвърлиш и да чакаш-придърпваш,променяш дълбочина,сменяш дистанция.Горе долу 10 мин. на позиция.Абе търсиш я.Никога не захранвай яко с идеята да я събереш-по 4-5 бели или гранули,но на често и върху плувката.
4.Предпочита малки рибки от водоема или в краен случай малки кубинки-1-2 см.С щипока,дори и малкия се назландисва.
5.Странното е че обикновено кълве на почти едно и също място през някакъв интервал от време.И става трима,четрима с еднакъв такъм,стръв,захранка,а вади само един.Така че,ако извадиш риба,пробвай да хвърляш на приблизително същото място.
6.На платено е хубаво да си първи или поне от първите-докато е тихо и е гладна,може и да хванеш.После става гмеш,всеки хвърля захранка,крещи и ...забрави!
Знам ли още какво?Аз така или иначе,като хвана 4-5 и спирам,защото в къщи замразена риба не се яде.Та т.нар."разбиване" не съм го правил.

Бат Стан написа:Здравей колега,
значи аз бих постъпил така - правя монтаж на плувка, ловя на около метър, метър и нещо под повърхността. Купувам два пакета гранули за пъстърва и храня с прашка. Сега - внимание! - стръвта е доста важна. Вземи си традиционния бял червей, рибета и там квото още сметнеш за необходимо, плюс следното: омесваш смес от хляб и добре смлени и разкиснати гранули. Това го слагаш на куката като топче. Мисля, че е по-добре от белия червей.
Наслука и пиши кво си направил.

РИБОЛОВА Е КАТО СЕКСА - ИЛИ МОЖЕШ -ИЛИ ГЛЕДАШ 1 1 1Р
Здравейте ,колеги!
Днес бях на едно платено езеро за пъстърва(8.05€)!Отидох към 10:00 часа!Нямаше абсолютно никoй може би защото е работен ден!Отначалото беше по-тихо,
но после подухваше от време на време.Рибата се виждаше,че постоянно обикаля и прави вълни.Направих си монтажа по следния начин(бях писал и в една друга тема):вързвам директно на влакното(0,18)едно средно по големина булдо(оранжево).На другия край около 1-1,5 метра влакно(0,12)с кукичка 10 номер.След като опитах първо на бял червей и видях,че рибата се опитва да налапа булдото,реших да сменя и да опитам на паста.Резултат в рамките на един час нямаше никакъв.А пъстървата продължаваше да се бъзика и да си играе.Сложих на другата въдица една малка блесничка и още на първото хвърляне хванах една пъстърва(в 11:00).Казах си\\\"Ей това ще е днес-на блесна\\\"
Да ама не.Безрезултатно хвърляне до към 18:00 като не броя един удар,но безуспешен.
Реших да опитам пак на бял червей,защото вятъра се поусили и имаше доста вълни.Хванах още 2 пъстърви и имах няколко опита за повличане,но ми се изплъзнаха.Ето това е резултата от днес+мнoгo студ и мускулна треска

И накрая разбира се това:

Днес бях на едно платено езеро за пъстърва(8.05€)!Отидох към 10:00 часа!Нямаше абсолютно никoй може би защото е работен ден!Отначалото беше по-тихо,

Да ама не.Безрезултатно хвърляне до към 18:00 като не броя един удар,но безуспешен.
Реших да опитам пак на бял червей,защото вятъра се поусили и имаше доста вълни.Хванах още 2 пъстърви и имах няколко опита за повличане,но ми се изплъзнаха.Ето това е резултата от днес+мнoгo студ и мускулна треска

И накрая разбира се това:

Последно промяна от SOTO73 на Вто Апр 21, 2009 5:04 pm, променено общо 2 пъти.
Малките риби,обратно в гьола 

Ами аз по принцип ходя да ловя само на блесна или воблер.И си е наистина тръпка.Качва ти се адреналина доста.Най-голямата пъстърва(най-горе на снимката)ми удари на блесната.Ама още имам мускулна треска от мятането цял ден 

Май в тази тема само аз пиша
.Та днес отново ходих на платения водоем до нас и най-накрая имах късмет
.Оставих жената на работа в 10:00 и към 10:15 бях на езерото.След като вчера минах и видях един дядка да вади пъстърви на дъно реших и аз да опитам.Монтирах си въдицата с едно 20гр олово и под него повод с кукичка 8 номер.На брега намерих и малко паста останала от стареца и хвърлих на нея.След като имах 5 последователни кълванета и не се закачи нито една риба започнах да мисля къде ми е грешката.Реших че може би е в самата пръчка,защото е доста мек върха(телескоп Mitchell Tatiana) 4 метра.Смених го с щеката,която е 2,70м и е доста по-здрава.На какво ли не опитвах.На паста,белички и не ще и не ще.А на отсрещния бряг една възрастна двойка не спираха да вадят
.По едно време хванах една по-голяма муха(имах късмет че няко се беше из***л в близкия храст)и ето че хванах първата риба.Това стана около 13:30 и вече бях монтирал на булдо.След малко си тръгна двойката отсреща и аз без да чакам покана отидох на тяхното място.На 5-6-то хвърляне на блесна хванах една пъстърва(единствената която удари на блесна).Намерих във водата един торен червей и разбрах на какво са ловили колегите преди мен.Започнах да залагам на белички и резултата не закъсня.Дойде и един възрастен човек при мен и той хвана 2,а после и аз му дадох 2.До последния момент рибата си кълвеше постоянно(започна към 17:30-18:00 часа),но стана вече 20:10 и трябваше да тръгвам за жената.А рибата точно тогава се разкълва и времето утихна.Но нищо-другия път пак ще има.Оправдаха ми се средствата днес.Пожелавам на всички колеги такава слука:

[quote="ivanpg"]Здравейте и от мен, кажете нещо за негован платеното. Чух, че сега е 10 кинта на тояга и рибоците не се плащат
/ама какво количество?/. Ако някой може да дане инфо кога пускат
ще бъда безкрайно благодарен
И АЗ ЗНАМ ЧЕ НИКОЙ НЕ ХРАНИ НА ПЛАТЕНО

И АЗ ЗНАМ ЧЕ НИКОЙ НЕ ХРАНИ НА ПЛАТЕНО
-
- новобранец
Зависи от арендаторите и каква им е целта!
Нека спазваме риболовните закони,за да има и утре риба!!!
-
- научил се да хвърля
Точно па на негован на платеното го познавам собственика,всяка година зарибяват.Има уклей,червеноперки,пъстърви,сомове,щуки,амури и т.н. ... А се плаща 10 лева на пръчка,рибата не се плаща. 

-
- сериозен играч
Аз искам да попитам при риболов на пъстърва в река има ли смисъл от захранвана?

Аз преди години много ходех на платено за пъстърва и си имаше дни и дни , рибата кълвеше на бял ,малка рибка , мрамарц , блесна , доста рядко на торен . За повода и сроежа колегите са казали по горе. Тъй като локвата беше на едни познати и доста сме си говорили , рибата действително се храни , но си има и дни в които вобще не обажда.
За пример друг познат има рибарник рибата та си се храни здраво , шумно е има постояно движение на хора и въпреки всичко кълве като луда при това няма значение кой час от деня е , даже сме се забавлявали като хвърляме каквото ни попадне дребно и плувашо във водата като се почне от скакалци та до листа и на всичко атакуваше, а забравих доста рядко някой лови с възица там . И още нещо незнаех , че розавото месо на пъстървта се получава от храната .
За пример друг познат има рибарник рибата та си се храни здраво , шумно е има постояно движение на хора и въпреки всичко кълве като луда при това няма значение кой час от деня е , даже сме се забавлявали като хвърляме каквото ни попадне дребно и плувашо във водата като се почне от скакалци та до листа и на всичко атакуваше, а забравих доста рядко някой лови с възица там . И още нещо незнаех , че розавото месо на пъстървта се получава от храната .