Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Стръв и захранка
naRiba.com

Форум

вадене на червен калифорнийски червей?
Модератор: Paublo_Eskobar
вадене на червен калифорнийски червей?
Здравейте колеги!
Разполагам с 8 кв.м легла с червен калифорнийски червей и предимно го използвам за стръв а не за производство на био тор. От няколко месеца се мъча да измисля начин по който да ги вадя по-бързо и по-лесно от тора, тъй като в момента това го правя на ръка ( копая и ги отделям ). Много ще съм ви благодарен ако ми помогнете и си дадете мненията по въпроса ми. Поздрави
Разполагам с 8 кв.м легла с червен калифорнийски червей и предимно го използвам за стръв а не за производство на био тор. От няколко месеца се мъча да измисля начин по който да ги вадя по-бързо и по-лесно от тора, тъй като в момента това го правя на ръка ( копая и ги отделям ). Много ще съм ви благодарен ако ми помогнете и си дадете мненията по въпроса ми. Поздрави

-
- ще става разбирач
Re: вадене на червен калифорнийски червей?
Aми освен да се обадиш на някое друго по-голямо стопанство и да питаш тях. Предполагам, че не си единствения. Виждал съм по АГРА разни производители, ама не им знам контактите.
повечето ферми за чкч използват червея само за получаване на био тор. Когато ние взимахме червеи от една такава ферма те просто ни напълниха чувала с една лопата и така ...dobrikk написа:Aми освен да се обадиш на някое друго по-голямо стопанство и да питаш тях. Предполагам, че не си единствения. Виждал съм по АГРА разни производители, ама не им знам контактите.

-
- ще става разбирач
Няма защо.
Хрумва ми нещо, но не знам до колко ще е удачно.
Примерно, когато искаш да си напълниш определен брой кутийки, да създадеш някакъв искуствен фактор, който да накара червеите да мигрират от едно мчсто на друго, например засушаване, и така докато се местят към местото с по-добри условия да ги събираш. Не знам дали е осъществимо
, но просто идея.
Успех.
Хрумва ми нещо, но не знам до колко ще е удачно.
Примерно, когато искаш да си напълниш определен брой кутийки, да създадеш някакъв искуствен фактор, който да накара червеите да мигрират от едно мчсто на друго, например засушаване, и така докато се местят към местото с по-добри условия да ги събираш. Не знам дали е осъществимо

Успех.
- fisherman72
- новобранец
колега, най лесният начин е като постелете найлон и върху него насипете слоя с тор в който са концентрирани червеите.
слоят не трявва да е дебел и те инстинктивно се събират най отдолу върху найлона. трябва внимателно да итстранявате горния слои и най-отдолу остават само гадовете.
успех и да почерпиш.
слоят не трявва да е дебел и те инстинктивно се събират най отдолу върху найлона. трябва внимателно да итстранявате горния слои и най-отдолу остават само гадовете.
успех и да почерпиш.
благодаря ти колега! ще пробвам този вариант. надявам се да подейства.fisherman72 написа:колега, най лесният начин е като постелете наилон и върху него насипете слоя с тор в който са концентрирани червеите.
успех и да почерпиш.
- fisherman72
- новобранец
със сигурност деиства, трябва само с проби да му хванете цаката. когато уцелите дебелината на слоя и времето което да изчакате за да се съберат просто ще ге гребете с шепи.
честно казано немога още да си го обесня този начин с найлона ( как точно действа найлона на червеите ) , но щом казваш че действа ти вярвам. Благодаря ти !
-
- учете се от него
Според мен, найлона ( задължително черен) не трябва да е отдолу, а да се постели плътно върху леглото, отгоре; влагата като се изпарява кондензира там и се задържа в най-горния пласт от компоста. Гадинките трябва да се концентрират там
Гребеш, броиш и разфасоваш

да ! Това ми изглежда по реалистично между другото ... в една книга за червения калифорнийски червей бях чел, че когато се сложи от онези старите чували ( за кафе които са, забравих им името ) и се напоят обилно с вода, червеите се залепяли за чувала и после само стръскваш чувала и те падат.... това го пробвах но нямаше особен ефект.... ще пробвам и този начин, който ти предложи . Много ти благодаря !IDA написа:Според мен, найлона ( задължително черен) не трябва да е отдолу, а да се постели плътно върху леглото, отгоре; влагата като се изпарява кондензира там и се задържа в най-горния пласт от компоста. Гадинките трябва да се концентрират тамГребеш, броиш и разфасоваш
![]()
![]()

- чуруликпенчо
- сериозен играч
За тези червеи не зная,но като деца отглеждахме декоративни рибки.За да не даваме пари и да си купуваме червеи за храненето им, отивахме на р. Тунджа /имаше едно определено място/ и всеки си пълнеше по една торба с речна кал . След това в къщи изсипвахме калта в една тенджера и загрявахме на котлона . Котлона се включваше на 1. Само след десетина минути червеите излизаха до един отгоре на топка. Та мисълта ми е за нещо такова да се изпробва.
Успех!
Успех!
Няма дума в българския език,която в множествено число да завършва на "Й".
Благодаря ти за идеята! Има възможност да стане тъй като тези червии също не понасят горещината ( трябва да им е влажно ).чуруликпенчо написа:За тези червеи не зная,но като деца отглеждахме декоративни рибки.За да не даваме пари и да си купуваме червеи за храненето им, отивахме на р. Тунджа /имаше едно определено място/ и всеки си пълнеше по една торба с речна кал . След това в къщи изсипвахме калта в една тенджера и загрявахме на котлона . Котлона се включваше на 1. Само след десетина минути червеите излизаха до един отгоре на топка. Та мисълта ми е за нещо такова да се изпробва.
Успех!
- CERRUTI
- сериозен играч
Знам че начина който ще предложа е браконйерски ама някаде бях гледал как вадят червеи с ток!!!Пуска се слаб ток и те сами излизат на повърхноста...и ти остава само да събираш,разбира се като изключиш тока преди това 

CERRUTI написа:Знам че начина който ще предложа е браконйерски ама някаде бях гледал как вадят червеи с ток!!!Пуска се слаб ток и те сами излизат на повърхноста...и ти остава само да събираш,разбира се като изключиш тока преди това

КЪЛВЕ ВЧЕРА И УТРЕ, ДНЕС НЕ ЩЕ
- Венелин Радушев
- разбира нещата
Колега, пробвай нещо друго, за да ги концентрираш в определена каст от леглото. Излей 200 грама прясно мляко на определено място и на другата сутрин копай там! С нищо няма да ти помогне за отделянето им от торта, но ще ти спести доста копане....
Това с найлон-а ще ти извади 10-15-20 червея на повърхността, но не повече....
Това с найлон-а ще ти извади 10-15-20 червея на повърхността, но не повече....
"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."