Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Въдици и макари
naRiba.com

Форум

Време е да смажем макарите
Модератор: sapuna
-
- разбира нещата
Re: Време е да смажем макарите
Почти всяка година си разглобявам макарите винт по винт, пълно почистване, смазване и сглобяване с центровка. В повечето случаи това не е необходимо, но го правя с голям кеф. Та затова
Смазвам само с грес, като слагам малко повече, защото, дори и изхвърлена от механизма, тя отделя малко по малко от маслото съдържащо се в нея, и омокря триещите се части, което води до перфектна работа на макарата целогодишно (или двугодишно). Ейии, кво дълго изречение написах! Ползвам една грес на Shell, на която не знам марката, и е с много интересна кнсистенция - нещо като крем нишесте. Буквално рядка, но пък прониква в най-малките пролуки, като плъзгащите лагери (втулките), а става и за търкалящите. Та така.
Само дето веднъж, от престараване, проникна смазка в авансовия механизъм на една макара (заден аванс) и му се е.а майката. И със сухо бърсане пробвах, и с бензин, и със сапун... няма оправяне. Оттогава внимавам. Внимавайте и вие!
Смазвам само с грес, като слагам малко повече, защото, дори и изхвърлена от механизма, тя отделя малко по малко от маслото съдържащо се в нея, и омокря триещите се части, което води до перфектна работа на макарата целогодишно (или двугодишно). Ейии, кво дълго изречение написах! Ползвам една грес на Shell, на която не знам марката, и е с много интересна кнсистенция - нещо като крем нишесте. Буквално рядка, но пък прониква в най-малките пролуки, като плъзгащите лагери (втулките), а става и за търкалящите. Та така.
Само дето веднъж, от престараване, проникна смазка в авансовия механизъм на една макара (заден аванс) и му се е.а майката. И със сухо бърсане пробвах, и с бензин, и със сапун... няма оправяне. Оттогава внимавам. Внимавайте и вие!
"Истината не е изящна, красивите думи не са истинни.
Добрите не са красноречиви, красноречивите не са добри.
Знаещият не убеждава, убеждаващият не е знаещ."
Лао Цзи
IDA каза:
Нищо и никакъв човек, пък голям простак
Лао Цзи
IDA каза:
-
- разбира нещата
Re:
Чувал съм, че няма смазващи свойства, защото е само за консервиране, ама знаеш ли я... Все пак е смазка.чуруликпенчо написа:Използвам само,и единствено оръжейна грес.
"Истината не е изящна, красивите думи не са истинни.
Лао Цзи
IDA каза:
Лао Цзи
IDA каза:
Задайте си въпроса защо се смазват макарите?
1. Смазката предпазва от износване /колкото и малки да са натоварванията го има/
2. Предпазва от корозия смазаните части.
3. Изнася продуктите от износване от зоните на триене.
4. Уплътнява някои хлабини и предпазва от замърсяване.
В макарите, доколкото знам има три вида възли за смазване-сачмени или иглени лагери, плъзгащи се лагери /втулки/ и червячни предавки.
Сачмените, /иглените и плъзгащите се лагери трябва да се смазват с не много гъсто масло или полутечна смазка /каквито са специализираните/.
Червячните предавки се смазват със специализирана полутечна смазка, която със сигурност има добра адхезия, за да не изтече, или с не много твърда смазка/грес/.
Основно изискване и за маслата, и за гресите и полутечните смазки е да са водоустойчиви. Например такива са гресите и смазки на литиева основа /Литол 24 е литиева смазка/.
Да не се забравя, че гъстото масло и твърдите греси водят до по-голямо съпротивление в лагерите. Съобразявайте се и с нискотемпературните свойства на маслата и гресите. Ходи се за риба и през зимата.
Ще се радвам ако съм бил полезен.
1. Смазката предпазва от износване /колкото и малки да са натоварванията го има/
2. Предпазва от корозия смазаните части.
3. Изнася продуктите от износване от зоните на триене.
4. Уплътнява някои хлабини и предпазва от замърсяване.
В макарите, доколкото знам има три вида възли за смазване-сачмени или иглени лагери, плъзгащи се лагери /втулки/ и червячни предавки.
Сачмените, /иглените и плъзгащите се лагери трябва да се смазват с не много гъсто масло или полутечна смазка /каквито са специализираните/.
Червячните предавки се смазват със специализирана полутечна смазка, която със сигурност има добра адхезия, за да не изтече, или с не много твърда смазка/грес/.
Основно изискване и за маслата, и за гресите и полутечните смазки е да са водоустойчиви. Например такива са гресите и смазки на литиева основа /Литол 24 е литиева смазка/.
Да не се забравя, че гъстото масло и твърдите греси водят до по-голямо съпротивление в лагерите. Съобразявайте се и с нискотемпературните свойства на маслата и гресите. Ходи се за риба и през зимата.
Ще се радвам ако съм бил полезен.
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Абе и аз точно това казах снощи на жената ама тя като каза ТЦ ! Та отложихме за днескаВреме е да смажем макарите !

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
-
- и господ не е толокова добър
На 15-тата година ще ги смажа

Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
- чуруликпенчо
- сериозен играч
Абе,като цяло-перверзна тема. Всяк'ви овлажнаващи и смазващи консистенции.....
Кой каквото си е избрал....... Дето се вика,има хора и графитна смазка слагат за плътност...... ама дали е така - не знам?

Няма дума в българския език,която в множествено число да завършва на "Й".
Само с това не съм съгласен, защото в общия случай /когато макарето е "читаво"/,ceci написа:... Сачмените, /иглените и плъзгащите се лагери трябва
да се смазват с не много гъсто масло или полутечна смазка
/каквито са специализираните/...
всички ролкови лагери /поне два са/ са капсаловани (Z), не се смазват и се почистват
само външно ...

П.П. Оставете на мира "женските" лубриканти ...

"Щастие за всички, щастие даром!"
-
- новобранец
Взех си тази на BALZER .Перфектна е 

-
- новобранец
колеги, аз смазжам с грес макарите в началото на активния сезон, след като почистя всички достъпни части ( след махане на капаците ) без да ги разглобябам напълно с AMB .Ефекта е много добър, но миризмата на смазката остава много дълго. Моля, изразете мнение и опит 

Не знам за свойствата на посочената смазка, но ако не поставяш,
след разглобаването, зъбните колела в зацепено състояние
ТОЧНО както са били, то зъбните двойки започват да се "сработват"
отново и износването и луфтовете всъщност се увеличават!
Това важи особенно за главната червячна предавка.
Ако не ме разбираш за какво говоря - по добре чисти и смазвай
без пълно разглобяване (както и правиш в момента)
Никой не може да ме убеди, че ако е направено както трябва,
почистването и смазването пречи или влошава работата на една макара.
Друг е въпроса, че няколко макари и аз не смея да раглобя напълно.
Успех.
след разглобаването, зъбните колела в зацепено състояние
ТОЧНО както са били, то зъбните двойки започват да се "сработват"
отново и износването и луфтовете всъщност се увеличават!
Това важи особенно за главната червячна предавка.
Ако не ме разбираш за какво говоря - по добре чисти и смазвай
без пълно разглобяване (както и правиш в момента)
Никой не може да ме убеди, че ако е направено както трябва,
почистването и смазването пречи или влошава работата на една макара.
Друг е въпроса, че няколко макари и аз не смея да раглобя напълно.
Успех.
"Щастие за всички, щастие даром!"
Какво мислите за машинното масло или автомобилното масло. Имам един останъл литър "ELF".
Мога ли да използвам такова и има ли по-добра аклтернатива естествено в ниския ценови диапазон?
Иначе за почистване на ръждясалите болтчета и гайки съм си взел WD 40
Мога ли да използвам такова и има ли по-добра аклтернатива естествено в ниския ценови диапазон?
Иначе за почистване на ръждясалите болтчета и гайки съм си взел WD 40
Първо чета, после питам !
аз слагам 80%графитна грез и 20%масло натьпквам добре след малко работа на мехамизмите не работе6тата грез остава отстрани и леко се втьрдява което не позволява на маслото да излиза и така триещите 4асти са постояно мокри.
Аз използвам грес на browning - спреи много съм доволен всяка година от 3 насам чистя всичките си макари външно и под шпулата , впръсквам от греста в мястото където влиза дръжката и на оста където се слага шпулата, а вътрешно само ако звука при въртене е променен т.е. има пясък или кал вътре.
Спининг Клуб " АБИЧИ "
аиде и аз да се включа - моя опит е за солена вода ама пак може да е от полза.макарите са ми penn предимано,но и daiwa,,абу. та след всеки риболов ги измивам с прясна вода - или директно под чешмата или с една бутилка със спреи помпа. веднаж годишно ги разклобявам основно и почиствам всичко. исползам грес само за зубните колела а на лагерите капвам масло. масло по принцип капвам на лагерите няколко пъти годишно без да разглобявам основно макарите. ами некои са вече на повече от 15 год и са екстра все още
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Педро,пяна ти излезе на устата,чети внимателно какво пише Локала-използвам фабричните такива на Шимано,явно не си купувал Шимано ,иначе нямаше да реагираш така.В кутията с макарата има такава смазка-от завода.А на моите две Шимана има пробка за смазване,защото разглобяването и събирането отнема доста време.А щом те са го направили ,значи няма нужда от повече.Не сравнявайте Шимано и Дайва с други марки ,на които им светят луфтове на капаците и влиза всичко що си поиска.И смазвайте напролет,сега се вдървява всичко що е вътре и работата на макарата се затормозява,освен тази на Шимано,че е финна.Един съвет-каквато и смазка да слагате,не прекалявайте с нея.А в Шиманото и осите и колелетата не са малко,ама кой да знае.За Дайвата не знам как са вътре,за 10г. стаж не ми се е налагало да поправям тези две марки,а в Шиманото знам от моите,като съм ги обслужвал преди.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....