Проба на сонар при хоризонтално излъчване?

Всико за лодките сонарите и атрибути към тях.

Модератори: emo vasilev, Кърцата

flying7777
новобранец
новобранец

Re: Проба на сонар при хоризонтално излъчване?

Мнение от flying7777 »

Сезона на пасажните риби почти започна, няма ли някой желаещ който да изпробва споменатия в началото на темата метод на търсене.
www.***.com
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от www.***.com »

Хъминбърд 5 серия, който показваше хоризонтално. Лорънса х126 не показва хоризонтално. Изглежда при едни става, а при други не.
ХВАНИ, СНИМАЙ И ПУСНИ!!!
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

flying7777 написа:Сезона на пасажните риби почти започна, няма ли някой желаещ който да изпробва споменатия в началото на темата метод на търсене.
Скоро ми дойде на акъла,
на следващото излизане ще пробвам този метод.
Дано утре стане за излизане.
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Та набързо да отговоря,
както обещах,направих пробата.
Така ми беше сондата в началото.
Изображение

после я насочих около 45 градуса напред.
Изображение

След като излязох от канала,пуснах сондата да видя резултата.
почна да показва такива неща.
Изображение

които не можех да ги разчета. :D
След време си върнах сондата в нормалното положение
и всичко си дойде на място.
Изображение

това е вече пред Галата.
Изображение

Според мен,явно не става.Изглежда се получава огледално отразяване,
и лъча не се връща навреме.Не споря за сега.
Изображение

Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Да бе Маркони,тя само е снимана върху капака на лодката.
после си беше във водата.Показанията са от водата.
Кофти беше времето за видео,но и това ще направим. :wink:
Изображение

Аватар
Pedro
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Pedro »

Marco
Нищо не бъркаш.Просто не показва дъно - нормално.
За да се убеди човек че няма грешка, да накара от някоя лодка наблизо да пуснат с въженце нещо по едро
в зоната на лъча (когато е под 45 градуса) и трябва да се види - особенно ако го пускат и махат за по сигурно.
Няма начин да не покаже.Има ли какво да отрази сигнала той ще се върне.Ще има някакво изображение на екрана и
разстоянието до него.
Важното е да не е настроен сонара например за дълбочина 10 метра , а това дето ще го ловим да е на 15..най-добре е на автоматично и да се ползва максималната .. в случая.. далечина (иначе е дълбочина).
А иначе и без нищо в зоната когато е под 45 градуса, па и когато е нормално, пак може да има нещо на екрана, ама то ще е от някакви аномалии във водата...
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Риба че няма,няма.
Обаче,мисля че когато сондата сочи диретно надолу,получава отразения сигнал,
а когато я насочиш напред,той се отразява,но отива в друга посока,а не се връща изцяло към сондата,
нещо от рода като насочен фенер към огледало.
поради което и на екрана се получават глупости.
Естественно,може и да бъркам.
Пробата беше направена в движение,не на стоп машина.

Педро,за пробата беше на авт.дълбочина.
Изображение

xoxo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от xoxo »

става ако се постави трандюсера хоризонтално.аз съм пробвал -само че дава резултат ако се потопи трандюсера/сонда маи е на БГ/поне на 1м. аз съм го пробвал с моя Lowrance средно ниво сонар но доста по висок клас от детските играчки на Humminbird , Eagle Garmin. резелтат дава и ако не е насочен точно кам дъното а под ъгъл но тогава отчита грешно далбочината и рибите не ги дава като пълни арки. естествено че има такива и за хорисонтално търсене като например новите модели на Furuno CH270 -http://www.furunousa.com/Furuno
те дават на екрана пълен крък какво е около лодката - подобно на радарите но пак цените му почват от неколко хиляди нагоре.
Аватар
Pedro
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Pedro »

КИРО
Насочен лъч като на фенерче няма в случая.Дължината на вълните в светлината на фенерчето е супер-хипер малка и с рефлектора на фенерчето я фокусираме в дадена посока.Знаеш, че има фенерчета дето този рефлектор се върти за по точно фокусиране.Този рефлектор си е една насочена "антена"...
Има различни "антени" за насочване на вълни в една посока, но при всичките главното условие е физическият размер на антената, който да е минимум 1/4 от дължината на вълната, или по-голям кратен на 1/4..и да се комбинират такива елементи, с такава дължина, че да се получи насочване
За сонарските вълни това не може да стане щото са много "дълги".Примерно 200 Кхц има дължина на вълната 1500 метра-това във водата се равнява грубо на 150 метра.Няма как да се направи такъв насочен излъчвател. В радиодиапазона става по-лесно в областта на късите вълни и нагоре...Например при дължина на вълната 75 метра една антена с насочване 60-70 градуса има размери 37.5 метра на ширина и 15 метра на дължина, ако е само от 2 елемента..
Това горното като най-обща теория, която важи и за сонарските вълни.За всички вълни !
Сонарските вълни се разпостраняват на около 180 градуса във водата.Излъчвателя няма насочено действие.А и е миниатюрен.Но при отразяването от дъното и обекти във водата, най-силни са отразените вълни именно в този "конус" дето го чертаят по мануалите.Те са с достатъчна сила (отразените) излъчвателя да ги приеме и обработи, другите изминават други пътища и много отслабват.В случая със сонара излъчвателя е едновременно и приема и предавателна "антена".Излъчва импулс (предавателна),спира, приема( приемна) отразения сигнал и това се повтаря..циклично .Другите отразени сигнали извън този въображаем конус са толкова слаби, че не се приемат добре или никак, и не могат да се обработят.
Ширината на "конуса" - който е условен, въображаем, зависи от честотата на сонара, а не че има някакво насочено действие, това е свързано и с различното поглъщане и затихване на различните честоти във водата...
Горе-долу така стоят нещата, а положението на сондата няма значение, стига да е във водата...
Това е теорията, а на практика може да има някакви малки различия лесно обясними с горното, зависи от производителя и какво е заложил в софтуера.Но горното важи във всички случаи.
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Ясно Педро,ама да го кажа тогава по друг начин,
много големи разсейки се получават,и обратния сигнал може би е доста по-слаб.
Виж сега,ще има още доста проби,докато разбера истината.
Което си иска и времето.Лесни мога да променям ъгъла,става в движение.
Само да се намери по-добър пасаж,ще се пробва.
Изображение

Аватар
Pedro
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Pedro »

Пробвай КИРО,
Направи неколко грамотни проби и докладвай тука, да видим какво ще излезе на практика.
Не е важно накъде е "конуса" - надолу или наклонен настрани, каквото влезе вътре би требвало да се върне
като отразен сигнал..
Ъгъла на падане, нали е равен на ъгъла на отражение -закон от физиката..
Но пробите най-добре ще кажат.
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Има кръгови антени и насочени антени. :wink:
Радара е с насочена антена.
Тема за размисъл. :wink:
Изображение

Аватар
Pedro
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Pedro »

Сонара не е Radar !!
Радара излъчва и приема на примерно 10 Ghz (Гига херца), това отговаря на дължина на вълната 3 сантиметра.
При такива малки дължини се ползват вече параболични или рупорни антени (като на сателитните приемници за TV)(има и с друга конфигурация).
Размера на една параболична антена е до 10 до 100-тина пъти по голям от дължината на вълната, и излъчвателя (приемника) се слага във фокуса на параболата.
А направи параболична антена на УКВ -300 мегахерца където излъчват някои телевизии.Дължината на вълната е 1метър, а параболата, за да е ефективна трябва да е 10 метра в диаметър...поне...
======================================================
За сонара поради голямата дължина на вълната и поради това, че се работи във вода, не може да се ползва нищо друго освен някакви заместители на антени, като се ползват някои физически ефекти:
-пиезоелектрическия и магнитострикционния преобразуватели.
В първия случай керамична пластина вибрира ако и се подаде променливо напрежение, и изработва напрежение ако принудително я накараме да вибрира.
И вторият работи по подобен начин само че там няма никаква керамика...Не ми се обяснява.Няма смисъл.
Тези преобразуватели нямат никакво насочено действие в смисъл да правят някакъв тесен или по-широк лъч.
Абе Киро ти какво ме пробваш бе приятел ?? Не ме търси на тези теми - там съм академик бре...и на много други ...хай-хай...
Ай със здраве и не се закачай...Ако греша прощавай.
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Pedro написа: Абе Киро ти какво ме пробваш бе приятел ?? Не ме търси на тези теми - там съм академик бре...и на много други ...хай-хай...
Ай със здраве и не се закачай...Ако греша прощавай.
Грешиш,не ти се сърдя,а и никого не пробвам.
Не сме само двамата дето четем,иска ми се и други си кажат мнението.
А и други проби /не само мои /,ще доведат до по-бързото разрешаване на този въпрос. :wink:
Изображение

Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Не съм чел предните постове на другите колеги и някой вече може да го е писал но и аз ще кажа едно нещо.Сондата на Сонара изпраща вълни,които се удрят в дъното на язовира и се връщат обратно и показват изображенията на обектите плуващи от доло,защото вълните ударил се в рибата се връщат по-бързо от тези отиващи до дъното.Това всеки го знае,дори и такива като мен дето не знаят и не разбират от електроники,радио вълни,начини на работа и т.н.Как и колко бързо ще се върнат тези вълни,когато си примерно на огромен язовир и се намираш на 2км от брега.Какво ще стане,сонара ще покаже ли всички риби които се намират на пътя на испратената вълна в растояние на 2 км.Просто,като си мисля,че трябва да се пусне лодка във водата,да се насочи сондата назад и да се види какво ще покаже сонара.всичко друго,каквото и да пишем си е бош-лаф работа.Днес ще направя една проба и ще ви кажа какво се получава.Дано ми остане време че имам много задължения пък и хората започват от днес да идват на язовира.Айде останете си с здраве и дано дочакате пробата :lol: :lol: :lol: :drinkers:
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Публикувай отговор

Обратно към “Лодки и сонари”