За Дунав

Всичко за сладководния риболов.

Модератор: bobopeli

Бат Мирче-5кила
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Бат Мирче-5кила »

и да-острова е сьщия :wink: БЕШЕ,де...да еба :(
"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".
Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Ivak »

Едрите скобари като количество са по малко отколкото на Искър и Струма, но риболовът на скобар в Дунав е много по динамичен отколкото на другите реки. Аз съм стигал до 200-250 риби на ден в разливи с дълбочина 1 метър, а на Искър и Струма се чака цял ден за 5-6 хубави риби.
Иначе има огромно платики който не се ловят толкова трудно колкото тези на яз. Искър.
roppcho
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от roppcho »

Абе колеги ,не може ли на 2 да ловиме карагьоз на попово прасе :lol: или на качамак :lol: :lol: :lol: .Излизали много едри парчета :wink: :lol: :wink: :lol: :wink: :lol:
Аватар
kriki
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от kriki »

Абсолютно е прав 5кила, в последните години масовият вид скобар по дунава е Chondrostoma vardarense
http://filaman.ifm-geomar.de/summary/Sp ... p?id=46393 а не
Chondrostoma nasushttp://filaman.ifm-geomar.de/summary/Sp ... hp?id=4878

Chondrostoma vardarense е по-дребният от двата и нормалните риби са с размер 200-300гр.

Има и от другия вид, но са доста по-редки вече (преди години ги имаше повече), излизат най-вече през пролетта (април-май), когато е висока водата (но е и забранено).

На Струма скобарите са само Chondrostoma nasus а в река Искър има и от двата вида, но предимно Chondrostoma nasus и наистина масово ловените са с доста по-добри размери от Дунавските.
Бат Мирче-5кила
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

ооо,те били и 2 вида :lol: значи правилно сьм зацепил,че нещо не е наред...аз обаче не ги различавам(за разлика от бабушка и червеноперка :lol: )никакви морфологични разлики не намирам на пьрво виждане-нещо като костура за който сьщо знам че е 2 вида-единия малее,а другия става по 3-4кила-хващал сьм на панчарево кьм 25-30см костур,който тежеше не повече от 300гр,а на пясьчник-сьщата дьлжина бяха по кило нагоре...а на езерото в дружба пьк сьм ловил масово ресаци по 5-6см дето и сперма си пускаха,и хайвер си имаха :roll: иди ги разбери :lol:
Бат Мирче-5кила
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

аз сьщо мислех да почакам след втори карагьоза на неколко дьнни с качамаци,а защо не и около някоя МАМКА..ама се оказа,че няма да мога да ида,че имам работа :lol: :lol: :lol: :wink:
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

Абе колеги ,не може ли на 2 да ловиме карагьоз на попово прасе или на качамак .Излизали много едри парчета
Аз пък все пак си мисля да спазя докрай забраната и от 2-ри да ида наистина само за скумрия. Мисля си че ако я нацеля риболовът ще е не по-малко увлекателен и емоционален :!:
Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

Пропуснах да изкоментирам заформилата се дискусия за скобарите: Не съм ходил за скобар на Искъра и Струма и затова не мога да дам мнение за тамошните скобари :oops: От друга страна виждам, че имате предвид количеството едри скобари, които могат да се уловят в различните реки. В такъв случай най-вероятно сте прави... Моето мнение бе, че откъм трофейни (единични) екземпляри Дунав е все пак доста по-напред. Верно че не са ежедневие, но не са и такава рядкост риби над 1,5-2 кг. (най-често могат да се уловят в началото на лятото или в късна есен).
Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Ivak »

За дунавска скумрия са ме водили с лодка по разливите около островите около Свищов:
Песачливо дъно или дебни камъчета, дълбочина греблото на лодката опираше дъното (под 2 метра) далече от брега, кълве много стръвно и става риболов приказка.
Ако имаш някой позант да отидете някаде навътре около такива плиткажи риболова ви е в кърпа вързан ако има скумрия наоколо.
Николай-Русе
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Николай-Русе »

Аз сън хващал дунавска скумрия два или три пъти единият път с сигурност си помням че беше на торен червей на пулвка до брега в лимана на Дунава, ама да ли ще повярват хората от ИАРА че съм дошъл само за скумрия, а и ако хвана някоя платика или скобар трябва да ги пусна. :(
roppcho
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от roppcho »

Kажете нещо повече за риболова на скумрия.Кьде се тьрси ,на каква дьлбочина навьтре или навьн, става ли да се лови от брега и други такива.
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

Kажете нещо повече за риболова на скумрия.Кьде се тьрси ,на каква дьлбочина навьтре или навьн, става ли да се лови от брега и други такива.
Това, което аз мога да кажа за скумрията е, че в повечето време от престоя си в Дунав предпочита да се държи по-далечко от брега на реката и затова е добре да се търси много навътре :? . Рано сутрин и привечер обаче нещата се променят и пасажите влизат в разни тихи крайбрежни заливчета, лимани или места, където се вливат реки... И това го правят не за да си почиват, а за да папкат: мушици, дребни рибки, насекоми....Обикновено гледката е много приятна - навсякъде във водата проблясват и шляпат обезумели от глад риби :shock: . Точно тогава е момента дунавската скумрия да бъде търсена с въдица от брега :idea: и като че ли най-удачната стръв за това са изкуствените мухи вързани на чепаре или съвсем малки изкуствени примамки - дребни въртящи блесни и мини воблерчета. Преполагам, че и на естествена стръв може да се улови по някоя бройка, но при всички положения резултатите ще са по-слаби :roll:
asco
новобранец
новобранец

Мнение от asco »

съмнявам се някои да иде на 02 за скумрия . имам голям мерак да и са изкефя ,ако някои има слука да пише и да проследим пасажа :lol:
наслука
Бат Мирче-5кила
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

ходят,ходят... :wink: по 10 вьжета с тежест-глава на чук хвьрлят хората..аз сьм бил само ведньж-преди забраната и то с професионален рибар с мрежи...докато той си ги залагаше изпробвах мепс аглия,бяла и стана номера,ама понеже това с блесните не ми е от най приятните начини повечеето си чесах скобар от брега :lol: иначе освен приятната гледка на хилядите изгладнели карагьози ми направи впечатление и НЕВЕРОЯТНАТА гледка на 50килограмови толстолоби,как се мьчат подплашени от минаващи кораби да прескачат мрежата и ако не успеят-и правят дупки колкото тоалетни чинии :shock: ..
п.с.
нали знаете колеги,че карагьоза няма нищо общо сьс скумрията?просто прилича вьншно-иначе даже е и от сьвсем друго семейство-нещо като кестените дето растьт по улиците(на нас от София ни викат "кестени" вьпреки,че по мои наблюдения ЗНАЧИТЕЛНО повече от тия дьрвета ги има в Пловдив и Стара Загора :wink: :lol: :lol: ) и тези,които ги гледат по Беласица и стават за ядене-нямат нищо общо,просто си приличат
Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Ivak »

Понеже по стечение на обстоятелствата ще трябва да откривам риболова някаде по близко до София отколкото до Русе.

Може ли да ми препоръчате някакви метса на Дунава около Оряхово, Козлодуй, Видин предпочитам по бавни , буни или ако има някакви анафори по-големи да са удобни за 3 дневен риболов и да се стига с нормален автомобил.
Нямам никакво понятие на местата там ходил дъм само 2-3 пъти по тези места.
Публикувай отговор

Обратно към “Сладководен Риболов”