Баланс на пръчка

Модератори: Павел Иванов, sestrata

nabeden ribar
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Баланс на пръчка

Мнение от nabeden ribar »

Искам да сложа утежнение в задната част на дръжката на пръта. Някой правил ли е такова нещо?
zorod
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Re: Баланс на пръчка

Мнение от zorod »

Не,че не можеш - какво ти пречи .Сложи , пробвай , сподели .Можеш да пробваш да навиеш оловна тел - хем бързо , хем лесно ще променяш тежестта , хем веднага можеш да я махнеш като усетиш ,че не е това което искаш . За мен обаче баланса на пръчката и макарата се търсят при купуването , защото като дойде време да ма'аш по цял ден всеки грам си е от значение .
leonardo
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от leonardo »

Не всички пръчки са добре балансирани, дори и с по-тежки макари самите пръчки си дърпат тежеста напред... Аз в такива случаи (при телескопичните) съм отвивал отзад капачката и съм монтирал вътре метални шайби... имаше полза.
Желанията съм ги измислил, кога ли ще хвана златната рибка.....
nabeden ribar
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Идеята ми е да разпробия корка и да сложа оловна тежест, но не съм точно сигурен как е направена задната част на дръжката... иде реч за тика графит 2.74см
Речния човек
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Речния човек »

А какъв е проблемът с баланса на въдицата?
Обикновено,смяната с различна като тегло макара решава въпроса в достатъчна степен..

Иначе,ето две нагледни решения:
http://www.basspro.com/webapp/wcs/store ... rchResults
http://www.basspro.com/webapp/wcs/store ... LL_PRODUCT

Поздрави!
takezo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от takezo »

nabeden ribar написа:Искам да сложа утежнение в задната част на дръжката на пръта. Някой правил ли е такова нещо?
Да аз ... :wink:
Факт !
LynyrdSkynyrd написа:...Това ,че ние ползваме качествени такъми не значи ,че сме по-добри риболовци от доста други...
Vid написа:Днес в един магазин пипнах пръчка с неизвестната марка .... и по всички видими и осезателни показатели според мен беше също като Авида???
Аватар
nikofk28
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от nikofk28 »

Точно на този модел пръчка трудно би намерил баланса. Аз имам такава с тест М и една на 2.44 м отново М .С втората нещата се получиха с около 12 гр . монтирани в тапата на дръжката ( забелязва се че корка който е използван за тапа не е плътен а е съставен ) С помоща на остър нож отстаних част от малката тапа която е вътре ,като се постарах да не нарушавам диаметъра и формата при рязане.От така изразаната част оформям капачка ,а оловото поставям в отвора който се образува след манипулацията.При необходимост може да издълбаеш още навътре с цел да си легне добре оловото и да остане място за капачката.Малко лепило и си готов :wink: С 9 футовата си поиграх доста ама не се получи това което исках и опитите ги прекаратих .Или се получаваще доста тежка въдица или просто го нямаше баланса :( Сега и двете съм си ги оставил за тролинг защото като акция и здравина напълно ме устройват.
Поздрави и дано успееш да намериш баланса който търсиш :roll:
nabeden ribar
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Пръчката до самия край на дръжката ли е?
Аватар
nikofk28
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от nikofk28 »

Искаш да питаш дали бланката стига до края на дръжката.Не стига до по светлия корк :oops: поне при моята 9 фута докато при тази от 8 фута не се наложи да издълбавам цялата тапа!

Поздрави!
rabi
новобранец
новобранец

Мнение от rabi »

Каквото и да правиш с баланса гледай да е такова, че можеш да го върнеш обратно. Относно оптималния баланс на пръчката единно мнение няма, така че може и да не ти хареса. Да се балансират има смисъл само едноръчните спининги. При дългите над 2.60 осебен дисбаланс не се наблюдава, защото дръжката много често компенсира нещата.
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Можеш да слагаш различни по тежест балансьори.Само трябва да гледаш така да ги паснеш на размер,който след поставянето да не лангърка вътре и да не се движи напред или назад.Има фирми които вече го правят това и си имат тежести които се слагат отзад на пръчката.Има болтче,което се маха и тежестите се слагат там и се навиват в зависимост от това колко тежест искаш да сложиш.Дори и дръжката на макарата, има същия болт като също се отвива и се слага тежест която утежнява самата дръжка.Действай спокойно и няма да се плашиш.Ето за какво говоря !!!

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Правиш болтче като това червеното,като вземеш размера на отвора на дръжката/вътре в карбоновата дръжка/.Вътре в болта има резба на която се навиват двете тежести които са с фаски и имат гумети уплътнения.Всечко това се разглобява и зглобява и можеш постоянно да променяш грамажа,като си направиш такива тежести няколко на различен грамаж.Голямата е 20гр,червеното болтче 5гр а малката тещест 10гр.На дръжката по същия начин са направени то са по малки тежестите общо двете 10гр.Улеснява въртенето при набиране.Успех !!!
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Аватар
enduro51
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от enduro51 »

специално с TICA seha Graphit сме работили 2 години в супер екстремни ситуаций и по най зверски начини, чупили сме , разглобявали сме и т.н. таа мога да ти кайа че алтернатива за слагане на балансиори и утежнения има както се изказаха и другите .. пък и замата пръчка е до края на макародържача .. от там нататък е наставяно :wink: :roll: дано сте ме разбрали :lol: Успехи!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :drinkers:
Аватар
Стара Видра
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Стара Видра »

Кроки,доволен ли си от тояжката,Фаерблъд гледам е модела нали?
nabeden ribar
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Л.ВИЧЕВ- krokibg написа:Можеш да слагаш различни по тежест балансьори.Само трябва да гледаш така да ги паснеш на размер,който след поставянето да не лангърка вътре и да не се движи напред или назад.Има фирми които вече го правят това и си имат тежести които се слагат отзад на пръчката.....
Точно за нещо подобно си мислех. Благодаря! Определено ще я разковЪ някой ден....
Аватар
maranzika
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от maranzika »

Абе гледам че си от моя край.Щом не ти харесва пръчлето да вземеш да ми го продадеш.Аз имам една такава и съм страшно доволен от нея.Кажи каква макара си сложил(каква големина)?
И къде точно мислиш на този модел е точният баланс?Щото различни хора си мислят за различни места. :roll: :roll:

Ако не решиш да се отказваш от пръчкщата(което не ти препоръчвам :wink: :wink: ) просто сложи една големина по-голяма макара и си пей!
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”