Къде се намирам:
Рибите
За рибите по света и у нас
naRiba.com

Форум

Болест по шарана
Модератор: emo vasilev
-
- вече хвърля и на тежко
Болест по шарана
Един колега ми се обади да ме пита за някаква болест по рибите-били на бели петна подобни на мухъл,и рибата плувала като замаяна по повърхноста на гьолчето.Явно нее "червенка",но какво ли ще да е?Гьолчето е малко/около 1 декар/и вътре са пуснати 230 риби-200 шаранчета и 30 толупчета,не се посещава от риболовци,защото е в едно поделение и рибата се гледа само за кеф.Та някой може ли да ми каже каква е тая болест?
П.С.Ако темата нее за тук моля някой модератор да я премести.
Силните мъже хващат бика за рогата и викат “Оле!”, а калпавите се хващат за рогата и викат “Олеле!”
-
- кандидат преподавател
Re: Болест по шарана
Заведи ги на ветеринар
сега сериозно,само това е от замърсена вода и паразити.

-
- вече хвърля и на тежко
А тез паразити как да се ликвидират?С малко негасена вар дали ще станеКраси_поборника написа:.....

Силните мъже хващат бика за рогата и викат “Оле!”, а калпавите се хващат за рогата и викат “Олеле!”
-
- кандидат преподавател
Знам че се хвърля амониева селитра във водата ама колко нямам представа,който е запознат нека пише. 

-
- новобранец
Между другото колеги вчера бях на Леново и някой от каракудите който искарах(не всички) имаха точно такива бели петънца по главите като шипчета бяха
Ако някой знае нека каже стават ли консумация такива риби

- Fishing_Fan
- разбира нещата
тези шипове по каракудите е сватбената им премяна(когато стане време за размножаване се появяват),и при другите риби се срещат, нищо страшно няма
- Бисо
- сериозен играч
Вид гъбички,които могат да са смъртоносни при не навремено лечение.При аквариумните рибки се оправя/на време/с калиев перманганат,но по гьоловете,има лекарства,които съм чувал,че не са никак евтини,но пък,ефикасни.sudjuka написа:Един колега ми се обади да ме пита за някаква болест по рибите-били на бели петна подобни на мухъл,и рибата плувала като замаяна по повърхноста на гьолчето.Явно нее "червенка",но какво ли ще да е?Гьолчето е малко/около 1 декар/и вътре са пуснати 230 риби-200 шаранчета и 30 толупчета,не се посещава от риболовци,защото е в едно поделение и рибата се гледа само за кеф.Та някой може ли да ми каже каква е тая болест?
П.п. Париодично хвърляне на хлорна вар,мисля,че ще сведе до минимум, подобни заболявания.
Paparaka написа: За мен всеки риболов е състезание. Ако не с тези, с които съм за риба, то със самата риба.